Belépés
2018. december 15. szombat | 50. hét | 349. nap | 17:52 | Valér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az EP szakbizottsága április közepén tartja a Magyarországról szóló különjelentés vitáját
A tájékoztatás szerint az állampolgári jogi bizottság tagjai a plenáris felkérésére azt vizsgálják, hogy Magyarország kapcsán fennáll-e az uniós alapértékek megsértésének egyértelmű veszélye. Ha a válasz igen, akkor az EP arra kérheti az Európai Unió Tanácsát, hogy tegye meg az ilyenkor szükséges lépéseket. "A demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok helyzetének romlására" hivatkozva az Európai Unióról szóló szerződés 7-es cikkelye alapján a képviselők tavaly májusban arra utasították a LIBE bizottságot, hogy készítsen plenáris szavazásra kerülő különjelentést Magyarországról.

Mint elmondták, a szakbizottság szavazására júniusban kerül sor. A jelentéshez várhatóan az EP több bizottsága - az alkotmányügyi, a kulturális és oktatási, valamint a költségvetés-ellenőrzési szakbizottság - is csatolni fogja a véleményét. Az uniós parlament plenáris ülése a szövegről szeptemberben szavaz. A javaslat elfogadásához a leadott voksok több mint kétharmadára és az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség az EP-ben. Ezután a miniszteri tanács négyötödös többséggel dönthet arról, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az európai uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 19:19
Címkék: Európai Unió Tanácsát, Európai Unióról, tájékoztatás szerint, állampolgári jogi, plenáris felkérésére, uniós alapértékek,
Kommentek
Külföldi sajtó Magyarországról - Kovács Zoltán a The Washington Postban
A "Szomorú nap Magyarországnak" című szerkesztőségi cikkében a lap azt írta: a rendszerváltoztatás után a CEU a nyitottságot és a jogállamiságot hirdette Magyarországon, amely ma már a NATO és az Európai Unió tagja. A Soros György által alapított és finanszírozott egyetem köztiszteletben álló intézménnyé vált, most azonban a régóta a CEU elűzésén fáradozó és Soros Györgyöt gyalázó magyar miniszterelnök, az "autokrata nacionalista" Orbán Viktor és a demokratikus világra leereszkedő új vasfüggöny áldozatává lett - fogalmazott a lap, emlékeztetve a CEU aznapi bejelentésére, miszerint képzéseinek egy részét Bécsbe helyezi át. A múlt heti cikk szerint szomorú nap volt az az amerikai diplomáciának is, amely hagyományosan támogatta a demokratikus értékéket, manapság viszont csak alkalmanként és megkésve teszi. Az Egyesült Államok budapesti nagykövete eleinte próbálta kompromisszumra bírni Magyarországot, Orbán Viktor azonban elutasította próbálkozásait, miután David B. Cornstein egyszerűen csak a magyar
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 11:01
Kelet-Közép-Európa evangélikus közösségeit mutatja be Fabiny Tamás új könyve
szólva ismertette: a Felvidéken a mai napig "nincs szervezett magyar nyelvű szolgálat", szlovák részről csak "eltűrik" a magyar egyház felvidéki munkáját.

Az evangélikus elnök-püspök szólt arról is: a kárpátaljai magyar evangélikus közösség 2018-ra jóformán eltűnt, tagjai vagy a református közösségben leltek otthonra, vagy Magyarországra költöztek.

A könyvben külön fejezet foglalkozik a Baltikummal, Oroszországgal, valamit a cseh, lengyel és szlovén evangélikusokkal.

A kötet első, Magyarországról szóló fejezete a Lutheránus Világszövetség 1984-es, budapesti nagygyűlését tárgyalja.

Gáncs Péter kiemelte: az MEE joggal lehet büszke az 1984-es világtalálkozóra, hiszen a magyar egyház "történelmet írt", megelőlegezve a 89-es eseményeket. A budapesti világtalálkozó meghatározta egy egész evangélikus generáció életét - mondta.

Hozzátette: az egyházi múltról szóló beszédnek része kell legyen ez az időszak is, nem csak a "sötét foltok" feltárása.

Fabiny Tamás háromkötetesre tervezett
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 20:13
Külföldi sajtó Magyarországról - Izraeli lap: Orbán Viktor jó a zsidóknak
A kormányközeli izraeli újság a két, Magyarországon vitatott, és antiszemita bélyeggel ellátott újságcímlapot bemutatva arra az álláspontra helyezkedett, hogy a világ zsidóságának meg kell értenie, hogy a magyar miniszterelnököt kell választania, szemben a másik lehetőséggel, az antiszemitizmussal vádolt Jeremy Corbin brit munkáspárti vezérrel szemben.

A lap szerint az Orbán Viktort gyűlölő nemzetközi zsidó szervezetek automatikusan a magyar miniszterelnökkel szembehelyezkedő, liberális Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke pártjára álltak, noha a magyar kormány rengeteget tesz a zsidó közösségért és a Holokauszt emlékezetéért.

A cikk szerint Orbán Viktor nemzetállama védelmében tett lépéseinek fizeti meg az árát, noha a zsidóság konzervatív ágai egyetértenek a magyar kormányfő álláspontjával a muzulmán bevándorlók európai befogadásával és az EU-val szemben folytatott vitáiban.
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 15:42
Kovács Zoltán: Brüsszelben megkísérlik elnyomni a bevándorlásellenes hangokat
Kovács Zoltán az Európai Parlament (EP) székháza előtt tartott sajtótájékoztatójának helyszínén ott volt a Magyarországról Brüsszelbe érkezett, kisteherautóra szerelt mobil óriásplakát, amelyen Guy Verhofstadt liberális EP-frakcióvezető képe látható azzal az angol nyelvű felirattal, hogy "Százak haltak meg terrortámadásokban 2015 óta, de Guy Verhofstadt azt mondja: +nincs bevándorlási válság+. Ez ostobaság!".

Kovács Zoltán "biztos források" alapján arról számolt be, hogy míg az európai liberálisok nem is kértek és nem is kaptak engedélyt a magyar kormánynak szánt üzenetet bemutató, hasonló hirdetőtáblájuk útnak indításához Brüsszelben, a magyar autót korábban megállították a helyi hatóságok és leszereltették róla a hirdetést, ami jó példája szerinte a kettős mércének és a bevándorlásellenes hangok elnyomását célzó kísérleteknek.

A magyar kormány által küldött kisteherautó péntekig fogja járni az utcákat a belga fővárosban.

(FOTÓ)
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 13:32
Strasbourgi lövöldözés - Szijjártó: a jelenlegi információk szerint nincs magyar érintett
hívás nem érkezett, a párizsi nagykövetségtől magyar állampolgár nem kért segítséget és a strasbourgi krízisközpont sem értesítette a követséget.

A miniszter ismertetése szerint biztonságban vannak a strasbourgi Európa Tanács melletti állandó magyar képviselet munkatársai, valamint az Európai Parlament plenáris ülésének magyar résztvevői is. Nem érkezett segítségkérés az Európa Tanács főtitkárságán és a szintén Strasbourgban működő Emberi Jogok Európai Bíróságán dolgozó magyaroktól sem. Egy Magyarországról érkezett, 40 fős egyetemi látogatócsoportból 9-en nem tudtak a szállásukra időben visszatérni a biztonsági intézkedések miatt, ők rendőri utasításra órákat töltöttek egy lépcsőházban. Az éjszaka folyamán strasbourgi képviselet végig kapcsolatban volt a csoportot vezető egyetemi tanárral, aki hajnalban azt mondta, hogy mind a kilencen épségben visszaértek a szállásukra.

Bármilyen magyar érintettség esetén a francia hatóságok azonnal értesítik a párizsi nagykövetséget - közölte Szijjártó
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 10:31
Felmérés: az EU szerepe kulcsfontosságú a migrációs és a biztonsági kérdések megoldásában
Az Európai Tanács december 13-14-i ülésére készülve közzétett, az uniós polgárokkal Európa jövőjéről folytatott párbeszédek és konzultációk eredményét összegző jelentés szerint az európaiak csaknem kétharmada optimista az Európai Unió jövőjét illetően, ennek érdekében aktív szerepet akarnak vállalni annak alakításában.

Úgy gondolják, hogy Európa az értékek és a béke kontinense, valamint a szabadság és a demokrácia térsége, ahol tiszteletben tartják az alapvető jogokat.

A polgárok nagy többsége, mintegy 70 százaléka úgy látja, hogy az EU stabilitást képvisel a bizonytalan világban, és közös külpolitikát, illetve közös védelmi politikát szeretnének. Az európaiak továbbá nagyobb fokú harmonizációt várnak el az olyan területeken, mint a környezetvédelem és az élelmiszer-biztonság. Továbbá dinamikus gazdaságot szeretnének, valamint reformokat annak érdekében, hogy az unió hatékonyabbá és átláthatóbbá váljon.

Az Európai Bizottság 2018 májusában online konzultációt indított, amelynek keretében
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 18:35
Külföldi sajtó Magyarországról - Lengyel lap: Orbán Viktor három fontos missziója
Grzegorz Górny, a lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó kommentátora szerint Orbán Viktor a három küldetésből kettőt teljesített, a harmadik program pedig a jövő májusi európai parlamenti választások fő tétje.

Orbán az első misszióját Nagy Imre újratemetésén mondott beszédében fogalmazta meg, melyben a kommunista rendszer felszámolását, szabad választásokat és a szovjet csapatok kivonását követelte. A magyarok ezzel többet nyertek, mint amit a lengyel ellenzéknek az 1989-es kerekasztalnál sikerült elérnie: az első szabad magyar választásokat a lengyelnél másfél évvel korábban tartották, a szovjet csapatok pedig már 1991-ben kivonultak, míg Lengyelországban erre csak 1993-ban került sor.

Az alaptörvény elfogadása a posztkommunizmus végét jelentette. A Fidesz 2010 után nemcsak az alaptörvénnyel hajtott végre fordulatot, hanem azzal a politikával is, melynek értelmében "az állam védi polgárait, és nem fél szembeszegülni a befolyásos érdekcsoportokkal, a nyugati cégekkel, a bankokkal, a
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 15:22
Obstrukcióval akadályoznák ellenzékiek a munkaidőkeret-emelést
érvénytelen lesz a jogszabály, és arról addig nem is szabadna dönteni, amíg a parlament igazságügyi bizottsága állást nem foglal a kérdésben. A bizottság azonban húzza az időt, a testület KDNP-s elnöke a beadvány kiegészítését kérte formai okok miatt - magyarázta. Ha így fogadja el a parlament a törvényt, akkor az "érvénytelen, csaló, kamu" törvény lesz - hangoztatta.

Szerinte a "rabszolgatörvény" az Orbán Viktor által fémjelzett gazdaságpolitika totális kudarcának bevallása. Menekülnek Magyarországról a munkavállalók, ezért van szükség arra, hogy azokat, akik itt maradnak kizsákmányolják - közölte.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az ellenzék mindent megtesz annak érdekében, hogy a kormánypártiak "ne tudják le" ezt a törvényjavaslatot gyorsan a karácsonyi ünnepek előtt. Elmondta, a munkarendet elrendeli a munkaadó, önkéntesség a munkahelyen maximum véradásnál lehet.

A képviselőket kérdezték arról, mit szólnak ahhoz, hogy az LMP Puzsér Róbert független
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 11:51
Képek, videók
Határ Magyarországról néz
lenzo
2006. december 31. vasárnap, 17:35
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Tájékoztatás_Oldal_1.j pg
hencz_laszlo
2015. április 05. vasárnap, 11:46
TÁJÉKOZTATÁS.jpg
fama2
2011. december 01. csütörtök, 15:36
Élet - tájékoztatás a hat
anci-ani
2011. június 14. kedd, 15:49
tájékoztatás.JPG
matavkut
2010. november 07. vasárnap, 10:00
Állampolgári lét. A közjó
megyerimihaly
2012. augusztus 30. csütörtök, 22:28
A főrendező felkérése vol
wob
2012. május 09. szerda, 09:54
O.V.-Uniós zászló.jpg
agica2004
2015. február 23. hétfő, 18:35
20120222-orban-unios-b unt
agica2004
2012. február 23. csütörtök, 20:30
Uniós üvegpaloták
klara1949
2010. november 25. csütörtök, 20:00
uniós védelmet kapott sze
agica2004
2010. november 10. szerda, 14:25
uniós forrás.jpg
agica2004
2007. november 06. kedd, 16:41
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.