Belépés
2019. február 24. vasárnap | 8. hét | 55. nap | 04:18 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Isten szuverenitása
Isten szuverenitása

A másik két egymást kiegészítő igazságpár, melyet érdemes fontolóra vennünk, hogy Isten szuverén, ugyanakkor szenvedő Isten is. Ez tulajdonképpen nem más, mint a filozófusok által használt fogalmak - Isten ,,mindenható", illetve ,,jó" - bibliai megfogalmazása. A Biblia túlmutat ezeken az absztrakt fogalmakon, és nem egyszerűen mindenhatónak, hanem szuverénnek ábrázolja Istent, aki a történelem minden eseménye fölött uralkodik. Ráadásul a Biblia Istene nem egyszerűen ,,jó és szeretetteljes", hanem személyesen el is jön közénk, és több gonoszságnak, szenvedésnek és fájdalomnak veti alá magát, mint amit bármelyikünk valaha is átélhetne. Rittgers szerint mindaddig nem találhatjuk meg a szenvedés értelmét és végső megoldását, amíg ezt a két igazságot nem ismerjük fel:

A Biblia Istene... együtt szenved az emberiséggel - leginkább a kereszten -, ugyanakkor szuverén módon a szenvedés fölött áll. E két meggyőződés egyaránt létfontosságú a keresztyének azon állítása szempontjából, miszerint a szenvedésnek végső soron kell hogy legyen értelme, illetve a háromszemélyű Isten képes megszabadítani bennünket tőle.

Vajon mit értünk az alatt, hogy Isten szuverén módon uralja a történelmet, tehát a szenvedést is? Isten szuverenitásának bibliai tantételét kompatibilizmusnak is nevezték. A Biblia tanítása szerint a történelem minden eseménye Isten felügyelete alatt áll, ám ő ezt a felügyeletet úgy gyakorolja, hogy az ember is felelősséggel tartozik szabad akaratából végrehajtott tetteiért, illetve azok következményeiért. Tehát az ember szabad akarata és az, hogy a történelmet Isten irányítja, maradéktalanul összeegyeztethető egymással. A valóságban ezt úgy tudnánk elképzelni, hogy ha valaki kirabol egy bankot, morális értelemben felelősségre vonható, tette ugyanakkor része volt Isten tervének.
Kegyetlen, de hasznos mindezt százalékok formájában is végiggondolni. Mi ugyanis hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy egy adott esemény vagy Isten terve, vagy az ember döntésének következménye, de a kettő egyszerre nem lehetséges. Talán azt még elfogadjuk, hogy ötven százalékban isteni, ötven százalékban pedig emberi tevékenység áll mögötte. Vagy talán 80-20, esetleg 20-80 az arány. Csakhogy a Biblia szerint a történelem száz százalékban Isten tudatos irányítása alatt áll, ugyanakkor a világot emberek alkotják, akik száz százalékban önmaguk felelnek tetteikért - s e két tényező egyszerre igaz.
Ez a gondolkodásmód sem az ókor, sem a modern kor embere számára nem természetes. A görög ,,sors", vagy az iszlám ,,kismet" fogalma sok szempontból különbözik az Isten szuverenitását hirdető keresztyén tanítástól. Oidipusz mítoszában a főhősnek megjövendöli a jós, hogy meg fogja ölni apját, és feleségül veszi anyját. Noha Oidipusz és környezete mindent megtesz azért, hogy sorsát elkerülje, minden fondorlatos lépésük éppen ehhez a sorshoz viszi őket közelebb. Oidipusz végzete végül szándéka ellenére beteljesedik. Az Isten szuverenitásának keresztyén felfogása merőben különbözik ettől, hiszen Isten terve a mi döntéseinken keresztül valósul meg, nem pedig azok ellenére. Választásaink következményeket vonnak maguk után, és Isten soha nem kényszerít bennünket semmire. Mindig azt tesszük, amit a leginkább szeretnénk, Isten pedig a mi tudatos döntéseinken keresztül viszi véghez akaratát.
A Bibliában mindenhol ezzel a szemlélettel találkozunk, vagyis egymással összeegyeztethetőnek tekinti Isten tervét és az ember tetteit, sőt több helyen nyíltan tanítja is ezt az elvet.
Ézsaiás könyve tizedik fejezetében Isten ,,haragja botjának" nevezi Asszíriát (5. vers). Rajtuk keresztül bünteti Izraelt bűneiért, végül mégis számonkéri Asszírián a tetteit. ,,Istentelen nemzet ellen küldöm őt [Asszíriát], és haragom népe [Izrael] ellen rendeltem" - szól Isten, ,,de ő nem így vélekedik, szíve nem így gondolja, mert szíve szerint pusztítani akar" (6-7. vers). Miközben Isten - bölcs és igazságos tervének megfelelően - botjaként használja Asszíriát, azt nem az igazságosság hajtja, hanem kegyetlen, büszke vágy, hogy leigázza Izraelt. Istennek tehát ítéletével kell sújtania azt a népet, amelyet ítélete végrehajtójaként használ. Asszíria magatartása része Isten tervének, mégis felelniük kell érte, hiszen szabadon dönthettek cselekedetüket illetően. Figyelemre méltó egyensúly jön így létre. Egyrészről Isten komolyan veszi a gonoszságot, másrészről biztosít afelől, hogy a gonoszság nem győzedelmeskedhet.
Isten az, aki ,,mindent az ő akaratának tanácsából munkál" (Efezus 1,11). Minden, ami történik, összhangban van Isten tervével, ez pedig azt jelenti, hogy Isten terve a ,,kis dolgokat" is magában foglalja. A Példabeszédek 16,33-ban olvassuk: ,,Az ember sorsot vet az ölében, de az Úrtól van minden döntés." Még a feldobott érme útja is része a tervnek, tehát végső soron nincsenek véletlenek. A rossz dolgok is beletartoznak tervébe. Ahogy a Zsoltárok 60,3 megfogalmazza: ,,Nehéz dolgokat láttattál népeddel; bódító borral itattál minket."
A szenvedés tehát nem esik kívül Isten tervén, sőt része annak. Az Apostolok Cselekedeteiben így imádkoznak a keresztyének: ,,Mert ebben a városban valóban összeült Heródes és Poncius Pilátus a pogányokkal és Izrael népével a te szent szolgád, Jézus ellen, akit felkentél, hogy véghez vigyék mindazt, amiről a te kezed és tanácsod előre elhatározta, hogy megtörténjék." (Apostolok Cselekedetei 4,27-28) Jézus szenvedése és halála szintén égbekiáltó igazságtalanság volt, mégis része volt Isten tervének.

Timothy Keller
kalmanpiroska, 2019. február 11. hétfő, 20:07
Címkék: Biblia Istene, Noha Oidipusz, Miközben Isten, Egyrészről Isten, Apostolok Cselekedeteiben, Poncius Pilátus,
Kommentek
Illegális bevándorlás - Szijjártó: aki a migrációt támogatja, az a terroristák visszatérését támogatja
Magyarország már látta, hogy egy önkéntes dolog hogyan válik kötelezővé, például a letelepítési kvóták esetében - jegyezte meg.

Szijjártó Péter a Kossuth rádió Jó, reggelt Magyarország! című műsorában azt mondta, elfogadhatatlan a globális migrációs paktumra történő bármiféle utalás, mert abban a csomagban a határsértéseket relativizálják.

Az ENSZ a dokumentummal azt próbálta elérni, hogy a határsértéseket ne bűncselekményként bírálják el az országok, márpedig a határsértés az adott ország szuverenitása elleni bűncselekmény - hangsúlyozta a külügyminiszter.

A Budapest Folyamatban a résztvevő országok a Selyemút térség - Afganisztán, Pakisztán, Banglades, Irak, Irán - migrációs kérdéseire fókuszálnak. Ezt az 1993-ban létrehozott együttműködést azért nevezték el így, mert a résztvevők első hivatalos találkozója a magyar fővárosban volt. Mára összesen 52 állam vesz részt a Budapest Folyamatban, és 7 ország rendelkezik megfigyelői státussal, többek között az Egyesült Államok. Magyarország ebben
velemenyezd, 2019. február 21. csütörtök, 09:01
Krónika 5. rész (Nemzetközi Beruházási Bank, mezőgazdasági támogatások)
Nemzetközi Beruházási BankJobbik: a javaslat politikai üzenetet hordoz

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) egykori KGST-banknak nevezte az NBB-t. Azt mondta, bár a javaslat látszólag szigorúan szakmai, valójában politikai üzenetet hordoz.

Feltette a kérdést: mi szükség erre az egészre? Mennyiben vehető komolyan, hogy saját lábra állítanák a gazdaságot? - sorolta kérdéseit.Hozzátette: nem bízik abban, hogy Magyarország három-négy nagyhatalmat kiszolgálva találhatná meg pozícióit. Kijelentette: tisztázni kell viszonyunkat Oroszországhoz, az unióhoz vagy a Távol-Kelethez.

Kijelentette azt is: Magyarországnak valóban diverzifikálnia kell a pénzügyi forrásait. Közölte ugyanakkor: ha a bank növekedésének fenntartása lenne a cél, nem feltétlenül Budapestre esik a választás.

MSZP: behozzák Putyin trójai falovát

Gurmai Zita (MSZP) a Nemzetközi Beruházási Bank magyarországi székhelyéről szóló megállapodást úgy kommentálta: szovjet tankok helyett most orosz bankok szállják meg
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 13:51
Három kérdésben indít aláírásgyűjtést a Mi Hazánk Mozgalom
Toroczkai László a kérdéseket ismertetve kiemelte, hogy "a kormánytól és Polt Pétertől független" Magyar Korrupcióellenes Ügyészség felállításáról szóló kérdésük nem az európai ügyészséghez való csatlakozás támogatását jelenti, mert véleményük szerint a korrupcióellenes ügyészség csak a nemzetállamok szuverenitásának megőrzése mellett működhet.

Emellett a Maccabi-játékok 30 milliárd forintos állami támogatásáról, illetve harmadik kérdésként a "politikusbűnözők" dupla büntetéssel és teljes vagyonelkobzással sújtásáról, valamint a mentelmi jog eltörléséről kérdezik az embereket.

Toroczkai László hangsúlyozta, a Mi Hazánk Mozgalom "a most már egyesült balliberális tömbről" illetve a Fideszről szóló, kétpólusúvá vált magyar politikai rendszerben harmadik utat képviselne.

Újságírói kérdésre válaszolva Toroczkai László elmondta: a Mi Hazánk Mozgalomnak sem oligarchája, sem állami támogatása nincs, aktivistáik, támogatóik és szimpatizánsaik segítségével működnek. Ehhez képest nem ők, hanem az a
velemenyezd, 2019. február 15. péntek, 17:41
Isten szuverenitása
"Isten szuverenitása misztérium, de nem ellentmondásos. Arra ösztönöz, hogy a lehető leghatékonyabban használjuk minden bölcsességünket és az akaratunkat, annak biztos tudatában, hogy Isten számonkéri ezt rajtunk, és viselnünk kell ostoba vagy épp gonosz döntéseink következményeit. A másik oldalon azonban ott a szilárd ígéret, hogy végső soron nem tudjuk elrontani az életünket. Isten még a kudarcainkat és a nehézségeinket is saját dicsőségére és a mi javunkra fordítja. Ennél vigasztalóbb gondolatot el sem tudnék képzelni!"

- Timothy Keller -
kalmanpiroska, 2019. február 13. szerda, 10:09
Kilencvenedik születésnapját ünnepli a Vatikán
van szüksége a pápának önálló országra? - sokan tették fel a kérdést a történelem folyamán. ,,Lelki természetű és az egész világra kiterjedő küldetése szabad ellátásához a római pápának valós és látható függetlenséget kell élveznie, nehogy a világi hatalmak érdekei letérítsék arról az útról, amit Krisztus jelölt ki Péter apostol és utódai számára - írja Pápa, Szentszék, Vatikán című könyvében Érszegi Márk Aurél kánonjogász. - A történelem pedig bebizonyította, hogy lelki szuverenitása akkor érvényesülhet ténylegesen, ha valamiféle területi szuverenitásban is testet ölt. Más szóval a pápa akkor szabad, ha nem alattvalója semmilyen világi hatalomnak."
Az önálló pápai állam gyökerei a Nyugatrómai Birodalom bukásáig nyúlnak vissza. Az államhatalom összeomlásával a Róma környéki egyházi birtokokon, a Patrimonium Petrin (Péter örökségén) élők számára csupán a pápaság maradt az egyetlen tényleges hatóság. Ezt az állapotot erősítette meg a 8. században a frank uralkodóval kötött
maroka, 2019. február 13. szerda, 09:07
Illegális bevándorlás - Pintér: a határvédelem határozza meg Európa biztonságát
A megbeszélés két fő témája az illegális migráció és a schengeni határok védelme volt. Pintér Sándor szerint a két kérdés szorosan összefügg, és most már kezd általánossá válni az a nézet az EU-ban, hogy a külső határok védelme nélkül nincs értelme Schengenről beszélni.

A külső határvédelem megerősítése érdekében a belügyminiszterek megállapodtak abban, hogy a jelenlegi 400-ról 2027-ig tízezer főre emelik a Frontex - az EU határ- és partvédelmi ügynöksége - létszámát. Első fázisban egy "ütőképes" háromezer fős állományt helyeznek készenlétbe, amely igény esetén segítségére siethet a veszélyhelyzetbe került, az EU külső határát egyedül megvédeni képtelen tagországnak.

"Azt gondoljuk, ez egy lehetőség arra, hogy Európa külső határait megvédjük, ezért támogatjuk ezt (a Frontex megerősítését), és természetesen készek vagyunk a Magyarországra háruló létszámot és felszerelést ehhez a feladathoz biztosítani. A határrendészet tagjai képesek erre, mi fel vagyunk rá készülve, és ezt már bizonyítottuk is
velemenyezd, 2019. február 07. csütörtök, 20:21
Venezuelai válság - Guaidó washingtoni képviselője a kubai befolyás megszüntetését szorgalmazta
A Fehér Ház előtti téren mondott rövid, de a McClatchy tudósítása szerint szenvedélyes beszédében Carlos Vecchio megköszönte a Trump-adminisztrációnak "a venezuelai demokrácia helyreállításáért folytatott küzdelmet", és nyíltan szót emelt Kuba venezuelai szerepvállalása ellen.

"Ez a harc nem ideológiáról szól, ez a küzdelem a demokrácia és a diktatúra között folyik. Ez a harc egy olyan diktatúra ellen folyik, amelyet a szabad világ ellen fellépő kubai rezsim tart kézben" - fogalmazott Vecchio.

A McClatchy hírportál meg nem nevezett amerikai kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva arról a világsajtóban több helyen megjelent fejleményről is beszámolt, hogy a Maduro-kormány megsegítésére Caracasba utaztak a kubai hírszerzés szakemberei. "Kuba semlegesítése nélkül a venezuelai válság megoldása hosszadalmas lesz" - mondta a hírportálnak José Cárdenas, aki George W. Bush elnöksége idején a nemzetbiztonsági tanács munkatársa volt, és jelenleg is folyamatos kapcsolatban áll a
velemenyezd, 2019. február 05. kedd, 20:19
Képek, videók
biblia.png
menusgabor
2019. január 16. szerda, 18:37
Biblia
dandej
2018. november 30. péntek, 10:56
biblia_.jpg
menusgabor
2018. október 09. kedd, 21:24
A Biblia Isten szava
dandej
2018. szeptember 27. csütörtök, 14:24
Biblia
sanci81
2018. augusztus 27. hétfő, 18:14
JÉZUSKép-biblia.jpg
katolikusokoldala
2018. augusztus 14. kedd, 15:03
JÉZUS-BIBLIA.jpg
katolikusokoldala
2018. július 27. péntek, 11:05
BIBLIA
dandej
2018. július 20. péntek, 12:18
Biblia
anna4459
2018. június 09. szombat, 16:05
NoHajni.gif
koalaszem
2009. szeptember 12. szombat, 01:54
nohátha.gif
maroka
2008. április 19. szombat, 22:10
Miközben a telefonok
sanci81
2017. augusztus 05. szombat, 15:35
Miközben mosogatsz
anna4459
2015. január 28. szerda, 09:37
Miközben leszeded a dísze
irmus
2015. január 04. vasárnap, 17:13
miközben.jpg
wegnerzs
2012. december 12. szerda, 10:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.