Belépés
2019. augusztus 19. hétfő | 34. hét | 231. nap | 16:20 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az EU-tagállamok jelentős része ellenzi a minősített többségi szavazást az adópolitika területein
Az Európai Bizottság friss javaslata alapján a tagállamok kormányait tömörítő tanács bizonyos adópolitikai ügyekben fokozatosan átállna az egyhangú szavazásról a legtöbb egyéb szakpolitikai területen már jelenleg is alkalmazott minősített többségi döntéshozatalra.

Az indítványt az Európai Unió két legbefolyásosabb tagja, Franciaország és Németország is támogatja, a keddi ülésen azonban számos résztvevő tiltakozását fejezte ki, főként a kisebb tagállamokból.

Az ellenzők között van Ciprus, Hollandia, Írország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta és Svédország is.

Menno Snel holland pénzügyminiszter elmondta, hogy a javaslatnak nem volt széleskörű támogatottsága.

Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke pedig "nézetkülönbségekről" számolt be a miniszterek között.

Bennfentes források szerint a javaslat támogatói a továbbiakban a korábban tervezettnél szűkebb területen próbálhatják majd elérni az áttérést.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a reformra a hatékonyság növelése érdekében lenne szükség, mivel a közelmúltban gyakran nem sikerült teljes egyetértésre jutni kulcsfontosságú kezdeményezésekről.

Sokan sérelmezik, hogy egyes fontos javaslatok elakadtak vagy meg is hiúsultak a tagországok vétójoga miatt, mint a digitális nagyvállalatok megadóztatását célzó kezdeményezés vagy a pénzügyi tranzakciós adó.

Elvileg nem lenne bonyolult az áttérés, miután a lisszaboni szerződés lehetővé teszi az úgynevezett rendes jogalkotási eljárás területeinek kiterjesztését, ehhez azonban elengedhetetlen a tagállamok egyhangú döntése.

A minősített többségi szavazásokon elegendő, ha a tagállamok 55 százaléka támogat egy adott javaslatot, amennyiben összesített népességük kiteszi az Európai Unió 65 százalékát.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 17:52
Címkék: Európai Bizottság, Európai Unió, Menno Snel, Valdis Dombrovskis, Olaf Scholz, minősített többségi,
Kommentek
Roma holokauszt - Főhajtással emlékezett az áldozatokra Járóka Lívia
adták életüket.

A törvények segítségével fel kell lépni a romák és más megkülönböztetett csoportok kirekesztése, valamint a faji alapú bűncselekmények ellen, és biztosítani kell ezen csoportok gazdasági és társadalmi rehabilitációját, befogadását a 21. századi Európában. Továbbá meg kell erősíteni az egyenlő bánásmód európai normáit ellenőrző EU-s és nemzeti hatóságokat, és európai uniós források felhasználásával csökkenteni kell a történelmi hátrányokat - hangsúlyozta.

Hozzátette, ehhez a tagállamoknak és az Európai Uniónak minden eszköz a rendelkezésére áll.

Közölte, ennek elősegítésére "Citizenship and Anti-poverty" (állampolgárság és szegénység elleni küzdelem) elnevezéssel pártok közti munkacsoportot kezdeményezett az EP-ben, amelyhez eddig minden pártból jelezték már képviselők a csatlakozási szándékukat. Reményei szerint ezzel megvalósulhat egy pártok felett álló összefogás, amely a következő ciklusban az európai szegénység és kirekesztés elleni javaslatokkal erősítheti Európa belső
velemenyezd, 2019. augusztus 02. péntek, 13:02
Az EU előtt álló kihívásokról tárgyalt spanyol kormányfő és az Európai Bizottság megválasztott elnöke
"Olyan nagy kihívások várnak ránk, mint az ökológiai átmenet, a migráció, a digitalizáció és egy megegyezés nélküli Brexit lehetősége" - fogalmazott a munkaebédet követően közzétett Twitter-üzenetében Ursula von der Leyen, kiemelve, hogy a nemek közti egyenlőség egyike lesz közös projektjeiknek.

"Az Európa-pártiaknak együtt kell cselekedniük!" - zárta bejegyzését a politikus.

Az esemény után kiadott rövid spanyol kormányzati közlemény szerint a két vezető véleményt cserélt a szociális Európáról is, amelynek célja, hogy "a gazdaságot az emberek szolgálatába állítsák", valamint a gazdasági és monetáris unió reformjáról, továbbá a "klímavészhelyzettel" szembeni európai zöld paktumról is szót ejtettek.

A tanácskozáson részt vett Josep Borrell spanyol külügyminiszter, az Európai Parlament korábbi elnöke, aki az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjának jelöltje.

Spanyolország a negyedik azon uniós tagállamok sorában, amelyeket Ursula von der Leyen felkeresett két héttel
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 19:32
Illegális migráció - Engedélyezték a migránsok partraszállását a Szicíliánál várakozó katonai hajóról
Matteo Salvini egyenes videó-bejelentkezéssel adta hírül, hogy a Gregoretti hajó fedélzetén tartózkodókat Németország, Franciaország, Portugália, Luxemburg és Írország veszi át, valamint az olasz püspöki kar, amely olaszországi intézményeiben helyez majd el egy csoportot.

Az olasz belügyminiszter elmondta, azért nem engedélyezte a migránsok azonnali partraszállását, hogy "felébressze mások lelkiismeretét". Kijelentette, könnyű "mások kikötőivel jónak lenni". Ezzel arra utalt, hogy az olasz kormányt többször elítélték kikötői lezárása miatt, miközben az EU nem nyújtott segítséget az olaszországi partokra érkező csoportok befogadásában.

"Nem vagyunk Európa menekülttábora (..) engedélyezem a partraszállást, mivel biztosítást kaptunk, hogy (a migránsok) nem maradnak az olaszok terhére, akiknek már megvannak a maguk problémái" - mondta Matteo Salvini a Liga olasz kormánypárt vezetője közösségi oldalán.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) másik olasz kormánypárt vezetője szintén
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 14:41
Ursula von der Leyen: Horvátország sikeres példa sok más ország számára
Az EB következő elnöke megismételte korábban már kiemelte céljait, úgymint egyensúlyt teremteni Észak és Dél, valamint a kisebb és a nagyobb uniós tagállamok között.

"Amennyiben egységesek, előrehaladók, erősek vagyunk, és erős európai hangon beszélünk, sikeresek lehetünk" - hangsúlyozta.

Mint mondta, olyan fontos témákról fog tárgyalni Horvátországban, mint a biztonság, az innováció, a digitalizáció és a demográfia. Utóbbival kapcsolatban kifejtette: számos lehetőség van arra, hogy javítsanak a demográfiai helyzeten, amennyiben helyesen állnak a kihívásokhoz.

"Európa élen járhat annak felderítésében, hogyan lehet ezt a problémát megoldani és hasznára fordítani, mert megvan a módja annak, hogy a kihívásokat lehetőséggé változtassuk" - húzta alá.

Ursula von der Leyen megköszönte Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek, hogy támogatta megválasztását az Európai Bizottság élére.

Plenkovic kiemelte: a zágrábi találkozót arra használja fel, hogy az EB megválasztott elnökének
velemenyezd, 2019. július 30. kedd, 14:35
Leszállították a fiatalkorúakat a szicíliai partoknál veszteglő olasz katonai hajóról fedélzetén több mint száz
A tizenhat fős csoportban 15 és 17 év közötti fiatalok vannak. Életkorukat saját bevallásuk alapján határozták meg, mivel egyiküknél sincsen személyazonosító dokumentum.

Az olasz haditengerészet Gregoretti nevű járőr hajója július 25-én vett fedélzetére egy 132 fős migránscsoportot a Máltához tartozó tengeri övezetben. Az emberek Líbiából gumicsónakkal keltek útra. Az olasz hatóságok beavatkozását Málta kérte, amely egy másik csónak segítésére sietett.

A Gregoretti először a szicíliai Catania kikötőjéhez ment, ahol egy nyolcadik hónapos várandós nőt szállítottak partra. Innen a hajó Augustába ment tovább, ahol immáron negyedik napja a kikötőnek a haditengerészethez tartozó vizein várakozik, anélkül, hogy kikötött volna. A hajón levők ellátást kapnak, és orvosok is felügyelik az állapotukat.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedélyezte a hajó kikötését, amíg a fedélzeten található migránsokat az EU nem osztja szét a tagállamok között. Az Európai Bizottság megkezdte a
velemenyezd, 2019. július 30. kedd, 10:47
Illegális bevándorlás - Bakondi: példaként szolgált a magyar bevándorláspolitika
Bakondi György arra a hírre, miszerint civil szervezetek azt akarják elérni, francia és német vezetéssel politikusok is, hogy nyissák meg a kikötőket a Földközi-tengernél és aztán majd a tagállamok önként befogadják a hajókon érkező bevándorlókat, úgy reagált: állítólag már több ország van, amely vállalná, hogy a tengeren érkező menekülteket azonnal szétosztaná egy automatizmus alapján.

A főtanácsadó szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a jelenlegiösszetételű Európai Bizottság, a brüsszeli bürokrácia 2015 óta nem sokat változtatott az álláspontján, hiszen akkor is a határok megnyitását szorgalmazta, valamint azt, hogy a menekülteket egy kvótarendszer alapján kell szétosztani az európai országokba.Bakondi György azt mondta, reméli, amikor az Európai Unió (EU) új vezetése áttekinti az elmúlt öt év történéseit, akkor szembesül azzal, hogy a Jean-Claude Juncker vezette bizottság rosszul kezelte az Orbán Viktor miniszterelnök által Tusnádfürdőn is említett, a migrációval összefüggő
velemenyezd, 2019. július 28. vasárnap, 22:12
Tusványos - Izsák Balázs: ne lehessen az asszimilációs politika szolgálatába állítani az EU kohéziós alapjait
Erről Izsák Balázs, a polgári kezdeményezést elindító Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke beszélt Tusnádfürdőn szombaton, a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárónapján tartott pódiumbeszélgetésen.

Elmondta: az erdélyi magyarság száz év alatt megtanulta, hogy az asszimilációs politikának a legfontosabb komponense a gazdaság. A befektetésekkel, a munkaerő elvándorlásának elősegítésével meg lehet változtatni egy-egy térség etnikai összetételét. Hozzátette: míg az EU kohéziós alapja elvileg azt a célt szolgálja, hogy csökkentse a gazdasági különbségeket, Románia EU-csatlakozása óta a székely megyék leszakadása fokozódott. "Ha a katalánok, székelyeknek, baszkoknak a kulturális fejlődéshez való joga sérül, ezzel európai kulturális sokszínűsége is sérül" - jelentette ki Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke szerint jelenleg az a kihívás, hogy 2020 május 20-ig sikerüljön összegyűjteni azt az egymillió aláírást az EU legalább hét tagállamából, amely megalapozza a szabályozás igényét.
velemenyezd, 2019. július 27. szombat, 15:42
Tusványos - Brit publicista: az országoknak jogukban kell állnia önállóan dönteni migrációs politikájukról
Rámutatott: az EU felelőtlen volt a külső határvédelemmel kapcsolatos politikájában, a tagállamok magukra hagyták Görögországot és Olaszországot, nem osztoztak velük a migrációs terheken. Németország teljesen egyoldalú döntéseket hozott, teljesen figyelmen kívül hagyva más országok, például Magyarország aggodalmát.

A bevándorlásról, identitásról és az iszlám térhódításról szóló, magyarul is megjelent Európa furcsa halála című könyv szerzője szerint a migráció jövőjüket befolyásoló kihívásokkal állítja szembe az európai országokat. Úgy véli: az EU tagállamainak óvatosnak kell lenniük az országukba érkezőkkel kapcsolatban.

Az angol publicista szerint nincs egységes európai jövő, a tagországok jövője azon múlik majd, hogy a kormányaik milyen döntéseket hoznak.

Rámutatott: egy vakmerő, tömeges bevándorlást lehetővé tevő politika problémákat okoz a társadalomnak. Erről nyíltan kellene beszélni, márpedig az utóbbi évtizedekben nem folyt a migrációról őszinte vita Európában - tette
velemenyezd, 2019. július 26. péntek, 15:41
Képek, videók
eu_mozdony_2.jpg
maroka
2019. május 26. vasárnap, 22:21
eu_mozdony.jpg
maroka
2019. május 26. vasárnap, 22:19
eu7Mj5nvRu7hegtSi5Zxjq jeZ
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 17:29
20160815az-eu-orszagai nak
menusgabor
2018. augusztus 25. szombat, 11:34
258949_munkaeroaramlas _eu
menusgabor
2018. június 29. péntek, 21:39
eü ügy
dogunalom
2018. június 06. szerda, 19:49
5eu4iyut9a0.gif
vorosrozsa66
2018. február 25. vasárnap, 16:47
lgxsc6u21eu.gif
vorosrozsa66
2018. február 18. vasárnap, 15:44
Os2_zUdBZ_T5EU5C-9IAnE br9
menusgabor
2017. december 06. szerda, 20:18
EU3b_iUqwTuJ50KD3rOyWL tTh
farkasterezia
2017. május 01. hétfő, 16:33
eu_jun-la_chi_mowgli_r _0c
winxclubervin
2016. október 24. hétfő, 21:24
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.