Belépés
2019. február 24. vasárnap | 8. hét | 55. nap | 04:22 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az EU-tagállamok jelentős része ellenzi a minősített többségi szavazást az adópolitika területein
Az Európai Bizottság friss javaslata alapján a tagállamok kormányait tömörítő tanács bizonyos adópolitikai ügyekben fokozatosan átállna az egyhangú szavazásról a legtöbb egyéb szakpolitikai területen már jelenleg is alkalmazott minősített többségi döntéshozatalra.

Az indítványt az Európai Unió két legbefolyásosabb tagja, Franciaország és Németország is támogatja, a keddi ülésen azonban számos résztvevő tiltakozását fejezte ki, főként a kisebb tagállamokból.

Az ellenzők között van Ciprus, Hollandia, Írország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta és Svédország is.

Menno Snel holland pénzügyminiszter elmondta, hogy a javaslatnak nem volt széleskörű támogatottsága.

Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke pedig "nézetkülönbségekről" számolt be a miniszterek között.

Bennfentes források szerint a javaslat támogatói a továbbiakban a korábban tervezettnél szűkebb területen próbálhatják majd elérni az áttérést.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a reformra a hatékonyság növelése érdekében lenne szükség, mivel a közelmúltban gyakran nem sikerült teljes egyetértésre jutni kulcsfontosságú kezdeményezésekről.

Sokan sérelmezik, hogy egyes fontos javaslatok elakadtak vagy meg is hiúsultak a tagországok vétójoga miatt, mint a digitális nagyvállalatok megadóztatását célzó kezdeményezés vagy a pénzügyi tranzakciós adó.

Elvileg nem lenne bonyolult az áttérés, miután a lisszaboni szerződés lehetővé teszi az úgynevezett rendes jogalkotási eljárás területeinek kiterjesztését, ehhez azonban elengedhetetlen a tagállamok egyhangú döntése.

A minősített többségi szavazásokon elegendő, ha a tagállamok 55 százaléka támogat egy adott javaslatot, amennyiben összesített népességük kiteszi az Európai Unió 65 százalékát.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 17:52
Címkék: Európai Bizottság, Európai Unió, Menno Snel, Valdis Dombrovskis, Olaf Scholz, minősített többségi,
Kommentek
Brexit - Nem történt áttörés Jean-Claude Juncker és Theresa May brüsszeli tárgyalásán
tartalékmegoldás vonatkozásában.

"Hangsúlyoztam, hogy jogilag kötelező érvényű módosításokra van szükség a backstop-rendelkezést illetően. Megegyeztünk benne, hogy folytatjuk a munkát" - mondta.

"Fogytán az idő, és mindkét oldalnak érdeke, hogy az Egyesült Királyság rendezett módon lépjen ki az Európai Unióból" - tette hozzá.

Szakértők aláhúzták, hogy a felek a jövőbeli viszonyról szóló politikai nyilatkozat esetleges módosítására fókuszáltak, s nem a kiválási szerződésre, amelyről a bennmaradó tagállamok és az EU-intézmények vezetői számtalanszor elismételték, hogy nem nyitják újra a tárgyalásokat.

Mint mondták, fontos lépés, hogy May a jelek szerint végre tudomásul vette és elismerte, hogy a kiválási megállapodás szövege már nem változtatható meg.

Theresa May és Jean-Claude Juncker még a hónap vége előtt ismét találkozni fog.

A brit belpolitikai konfliktus alapja a már elfogadott, azonban a londoni parlament alsóháza által elutasított kiválási szerződésbe foglalt ír
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 22:32
Az EU-tagállamok elfogadták tárgyalási álláspontjukat a Frontex megerősítéséről
A tagállamok uniós képviselői közötti egyezség alapján megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások az EU másik társjogalkotó szervével, az Európai Parlamenttel.

"Ez újabb lépés külső határaink még hatékonyabb ellenőrzése felé. A Frontex megerősítése új eszközöket biztosít majd számunkra a jelenlegi és jövőbeli kihívások kezeléséhez" - közölte Carmen Daniela Dan, az EU soros elnökségét betöltő Románia belügyminisztere.

A tárgyalási mandátum értelmében a külső határok koherens igazgatásának biztosítása és a válsághelyzetekre való reagálás képessége érdekében készenléti alakulat felállítására kerül sor, amely 2027-re legfeljebb 10 ezer fős operatív személyzettel és több műszaki eszközzel fog rendelkezni.

A Frontex és a tagországok operatív személyzetének tagjaiból álló készenléti alakulat telepítésére 2021. január 1-jétől kerülne majd sor. Az ezt követő 30 hónap elteltével az Európai Bizottság félidős értékelést fog készíteni, megvizsgálja, hogy megfelelő-e a szervezet létszáma,
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 18:41
Áder János Bécsben: dinamikusan erősödnek a két ország gazdasági kapcsolatai
teremtene az ott élő kisebbségeknek, mint Ausztria.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő a sajtótájékoztatón ugyancsak rendkívül szorosnak nevezte a két ország közötti kapcsolatokat.

Hangsúlyozta: Ausztria és Magyarország érdeke, hogy közös jövőjét egy erős Európai Unióban keresse.

Alexander Van der Bellen kiemelte a jövőbeni együttműködés fontosságát. Olyan időket élünk, amikor a világpolitikában alapvető változások történnek, éppen ezért szükség van arra, hogy az Európai Unióban a tagállamok között erősödjék az együttműködés - mondta.

Az osztrák elnök emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy az Ausztriát és Magyarországot összefűző több évszázados történelmi kapcsolatok is nagyon szorosak. Utalt arra, hogy 1956-ban sok magyar érkezett Ausztriába, és jelenleg is 80 ezer magyar él és dolgozik az országban.

Az osztrák államfő kiemelte, hogy a magyar köztársasági elnökkel mindketten szívügyüknek tekintik a klímaváltozás elleni küzdelmet. Köszönetet mondott Áder Jánosnak, amiért a
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 17:02
Illegális bevándorlás - Frontex: a migrációs nyomás az EU külső határain továbbra is jelentős
A dokumentum szerint az illegális bevándorlók száma az előző évhez képest tavaly több mint 150 ezerrel, mintegy 27 százalékkal csökkent, amely a 2015-ös, legmagasabb adatokat mutató évhez lépest 92 százalékkal kevesebb. Ez nagyrészt a Földközi-tenger középső részén kialakult, főként Máltát és Olaszországot érintő migrációs útvonal mellőzésének köszönhető. Itt az illegális határátlépések száma 80 százalékkal, mintegy 23,5 ezerrel csökkentek tavaly.

Kiemelték, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult migrációs útvonal jelenleg az egyik leggyakrabban használt csatorna Európa irányába. A Spanyolországra nehezedő nyomás az elmúlt években jelentősen nőtt, 2018-ban az észlelt illegális határátlépések száma meghaladta az 57 ezret, ami kétszerese a 2017-ben regisztrált számoknak. A Marokkóból útnak indulók - főként a szubszaharai országok állampolgárai és a marokkóiak - száma egy év alatt ötszörösére nőtt - közölték.

A Földközi-tenger keleti medencéjében kialakult, a török-görög tengeri és
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 16:22
Megállapodtak az EU intézményei az Európai Védelmi Alap létrehozásáról
például NATO-célokat szintén figyelembe vehetnek.

Általánosságban csak a legalább három EU-tagállamban vagy társult országban székhellyel rendelkező és unión kívüli országok vagy azok jogalanyai által nem irányított szervezetek bevonásával megvalósuló projektek lesznek jogosultak támogatásra.

Kivételes esetekben EU-n kívüli cégek uniós székhellyel rendelkező leányvállalatai is jogosultak lehetnek támogatásokra bizonyos meghatározott feltételek mellett, amelyek azt biztosítják, hogy az EU és a tagállamok biztonsági és védelmi érdekei ne kerüljenek veszélybe. Az EU-n kívüli jogalanyok nem kaphatnak támogatást, de részt vehetnek együttműködésen alapuló projektekben.

Az előzetes megállapodást még hivatalosan is meg kell erősítenie a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek, ez várhatóan a következő néhány hónapban megtörténik.

Az Európai Bizottság javaslata értelmében 13 milliárd eurót fordítanának az EDF finanszírozására a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési
velemenyezd, 2019. február 20. szerda, 14:51
Timmermans: semmi köze a valósághoz a magyar kormány újabb tájékoztató kampányának
Frans Timmermans újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy a tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülésén kétszer is felhozta a kampány kérdését, de nem kapott rá választ a magyar résztvevőktől.

"Eléggé ironikus, hogy aznap, amikor a tanács megvitatja a dezinformáció elleni közös harc ügyét, az egyik EU-tagállam kormányának hivatalos honlapjára felkerül egy fénykép a bizottság elnökéről egy magánszeméllyel, olyan állításokkal, amelyeknek semmi közük a valósághoz" - fogalmazott a találkozót lezáró sajtótájékoztatón.

"Ha nem lenne ilyen komoly az ügy, akkor jó vicc lenne" - vélekedett.

Mint közölte, bárki láthatta, aki követte az eseményeket, hogy az Európai Bizottság éjt nappallá téve a külső határok megerősítésén dolgozott, ahogy arról sincs szó, hogy vízumokat adnának ki menedékkérők millióknak, ez nem is a brüsszeli testület hatásköre.

"Csodálatos lenne, ha Magyarország úgy döntene, hogy bevezeti a humanitárius vízumokat, de ennek nincs köze hozzánk,
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 21:02
Takács Szabolcs: egyértelmű a kapcsolat a Soros-hálózat és az Európai Bizottság között
A tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülésén ismét napirendben volt az alapszerződés hetes cikke szerinti, Magyarországgal szemben megindított jogállamisági eljárás ügye, immár negyedik alkalommal.

Takács arról számolt be, hogy Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke "magáról megfeledkezve, gyakorlatilag bekiabálva", egy másik napirend pont alatt hozta fel a kormányzati kampány kérdését, figyelmen kívül hagyva az eljárási szabályokat.

"Kibújt a szög a zsákból" - fogalmazott.

A Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára a brüsszeli bürokrácia, a migrációpárti elit csúcsjelöltjének nevezte a holland politikust.

Úgy vélekedett, hogy ezen elit az Európai Uniót bevándorlókontinenssé akarja alakítani, amiben szövetségesre találtak a magyarországi ellenzékben is, a győzelem érdekében pedig még azt is elfogadják, hogy "a magyar szocialisták szövetségre léptek a szélsőségesen rasszista és antiszemita Jobbikkal".

Kiemelte: Timmermans azt próbálja
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 19:42
Az Európai Néppárt elnöke elítélte a magyar kormány újabb tájékoztató kampányát
A Fideszt is soraiban tudó konzervatív pártcsalád elnöke elítélte az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker "rágalmazását", a hétfőn bejelentett kampány állításait pedig "hamisnak, félrevezetőnek és nem tényeken alapulónak" nevezte.

"Erősen kifogásolom Magyarország támadásait és alaptalan összeesküvés-elméleteit Juncker elnök ellen, aki igaz kereszténydemokrata és valódi európai vezető. Egy vezető, aki küzdött az európai egységért, szolidaritásért és virágzásért, amely az egész EU-nak, benne Magyarországnak is nagy hasznára vált" - írta Daul a Twitteren.

"Szeretném emlékeztetni Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a brüsszeli döntéseket, a bevándorlásról szólóakat is, közösen hozza az uniós tagországokat tömörítő tanács és az Európai Parlament, s mindkettőben ott vannak Magyarország képviselői is" - emelte ki.

"Ahelyett, hogy Brüsszelt valamiféle ellenségnek állítja be, Magyarországnak rá kellene jönnie, hogy ő is a részese" -tette hozzá.

Az Európai Bizottság álhírnek,
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 19:22
Képek, videók
eu7Mj5nvRu7hegtSi5Zxjq jeZ
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 17:29
20160815az-eu-orszagai nak
menusgabor
2018. augusztus 25. szombat, 11:34
258949_munkaeroaramlas _eu
menusgabor
2018. június 29. péntek, 21:39
eü ügy
dogunalom
2018. június 06. szerda, 19:49
5eu4iyut9a0.gif
vorosrozsa66
2018. február 25. vasárnap, 16:47
lgxsc6u21eu.gif
vorosrozsa66
2018. február 18. vasárnap, 15:44
Os2_zUdBZ_T5EU5C-9IAnE br9
menusgabor
2017. december 06. szerda, 20:18
EU3b_iUqwTuJ50KD3rOyWL tTh
farkasterezia
2017. május 01. hétfő, 16:33
eu_jun-la_chi_mowgli_r _0c
winxclubervin
2016. október 24. hétfő, 21:24
1DTEXFuiTfyteJZeI7Jokp 7eu
sz719eszter
2016. szeptember 30. péntek, 11:44
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.