Belépés
2020. február 16. vasárnap | 7. hét | 47. nap | 21:23 | Julianna, Lilla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Zaríf: Irán üdvözli a Perzsa-öbölben létrehozandó kollektív biztonsági rendszer orosz koncepcióját
Zaríf szerint Teherán álláspontja nagyon közel áll Moszkváéhoz ebben a kérdésben. Mint mondta, Irán kész meg nem támadási szerződést kötni a Perzsa-öböl régiójának országaival, valamint támogatja hajózás szabadságot és az energiabiztonságot. Hangot adott meggyőződésének, hogy növelni fogja a feszültséget, ha Washington csapatokat vezényel a térségbe.

Zaríf úgy vélekedett, hogy az orosz-iráni kapcsolatok szintje évtizedek óta nem tapasztalt magasságokba emelkedett. Méltatta a 2015-ben megkötött iráni atomalku megőrzéséért tett orosz és kínai erőfeszítéseket, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy Teherán még többet fel fog adni az abban vállalt kötelezettségeiből, ha az európai országok nem védik meg az iszlám köztársaság gazdaságát az amerikai szankciók hatásától.

Lavrov közölte, hogy a külügyminiszteri tanácskozással párhuzamosan a két ország energiaügyi tárcavezetői is tárgyalóasztalhoz ültek hétfőn Moszkvában. Az orosz diplomácia vezetője azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy regionális partnereivel összefogva azt igyekszik "kiprovokálni", hogy Irán szegje meg az atomsorompó-egyezményt és hogy rúgja fel az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

Lavrov megértéséről biztosította Iránt azzal kapcsolatban, hogy részlegesen felfüggesztette az atomalkuban foglalt kötelezettségeinek végrehajtását. Mint mondta, ez annak az egyenes következménye, hogy Washington egyoldalúan felmondta az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is jóváhagyott egyezményt. Kifejezte reményét, hogy eredménnyel fognak járni Emmanuel Macron francia elnöknek az atomalku megmentésére tett erőfeszítései.

Az orosz miniszter kérdésre válaszolva egyébként azt hangoztatta, hogy az iráni rakétaprogram teljességgel összhangban áll a nemzetközi normákkal.

A július végén ismertetett orosz koncepció értelmében a Perzsa-öbölben kialakult helyzetet kizárólag egy valóban inkluzív regionális biztonsági rendszer kiépítésével lehet megtoldani, a fokozatosság, a sokoldalúság és a nemzetközi jog, mindenekelőtt az ENSZ Alapokmányának és a BT határozatainak tiszteletben tartása mellett. Az elgondolás a régió szélsőséges és terrorista elemei elleni harc mellett kiterjed a helyi konfliktusok és vitás kérdések rendezésére is.

Moszkva kezdeményezésének értelmében a térségben békefenntartó műveleteket csakis a BT határozatai alapján, vagy agresszió áldozatává vált állam kérése alapján lehetne végrehajtani. Az egységes biztonsági rendszer egyebek között feltételezi a rászoruló országok és népek humanitárius segélyezését is.

Katonai téren Oroszország az átláthatóság erősítését javasolja, amit szerinte egyebek mellett szubregionális védelmi miniszteri tanácskozások megtartásával, "forró drótok" kiépítésével, a hadgyakorlatok és a katonai repülések előzetes bejelentésével, megfigyelők és a fegyvervásárlásra vonatkozó információk cseréjével, valamint a Perzsa-öböl régióján kívüli országok állandó katonai jelenlétének betiltásával lehet elérni.

Moszkva szerint a fokozatosság jegyében az egységes biztonsági rendszer kialakításához elsőként a legélesebb problémák megoldása révén kellene nekifogni. Ezek közé sorolta a nemzetközi terrorizmus elleni harcot, az iraki, a jemeni és a szíriai válság rendezését, valamint az iráni atomprogramról megkötött nemzetközi alku összes megállapodásának megvalósítását.

Az orosz külügyminisztérium javasolta, hogy az érintett felek kezdjenek konzultációkat a perzsa-öbölbeli biztonságról és együttműködésről megtartandó nemzetközi konferencia kezdeményező csoportjának létrehozásáról. A koncepció távlati feladatként egy regionális biztonsági és együttműködési szervezet létrehozását nevezte meg. Ennek munkájában a Perzsa-öböl térségének országai mellet - társult tagként vagy megfigyelői státusban - Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, az uniós országok, India és más érdekelt felek is részt vehetnének.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. szeptember 02. hétfő, 15:41
Címkék: Egyesült Államokat, Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, ENSZ Biztonsági Tanácsa, Emmanuel Macron, ENSZ Alapokmányának, Egyesült Államok,
Kommentek
Putyin: Moszkva nem telepít elsőként az INF-szerződésben betiltott rakétákat
meg, mintegy a 2014-ben Moszkva ukrajnai beavatkozása miatt elmaradt fordult pótolva. Ugyanakkor hangot adott meggyőződésének, hogy a Nyugat meghatározó befolyásának csökkenése mellett egy ilyen fórum nem lehet hatékony India és Kína részvétele nélkül.

A fórumon szintén jelen lévő Narednra Modi indiai miniszterelnök kijelentette: intézkedett annak biztosítása érdekében, hogy hazájának tankhajói biztonságban haladhassanak át a Hormuzi-szoroson. Putyin és Abe egyaránt szükségesnek nevezte a Perzsa-öbölben kialakult feszültség csökkentését.

Modi közölte, hogy Újdelhi 1 milliárd dolláros hitelkeretet ajánl fel az orosz távol-keleti területek fejlesztésére. Elmondta, hogy Vlagyivosztokban 50 indiai-orosz megállapodást írtak alá, 5 milliárd dollár összértékben.

A plenáris ülésen Kaltma Battulga mongol elnök azt mondta, hogy washingtoni látogatása során, augusztus 1-jén ő javasolta Trumpnak, hogy hívja fel Putyint és ajánlja fel segítséget a szibériai erdőtüzek oltásához.

Putyin bejelentette,
velemenyezd, 2019. szeptember 05. csütörtök, 15:22
Zaríf: Irán üdvözli a Perzsa-öbölben létrehozandó kollektív biztonsági rendszer orosz koncepcióját FRISSÍZETT(ú
Mint mondta, ez annak az egyenes következménye, hogy Washington egyoldalúan felmondta az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is jóváhagyott egyezményt. Kifejezte reményét, hogy eredménnyel fognak járni Emmanuel Macron francia elnöknek az atomalku megmentésére tett erőfeszítései.Az orosz miniszter kérdésre válaszolva egyébként azt hangoztatta, hogy az iráni rakétaprogram teljességgel összhangban áll a nemzetközi normákkal.A július végén ismertetett orosz koncepció értelmében a Perzsa-öbölben kialakult helyzetet kizárólag egy valóban inkluzív regionális biztonsági rendszer kiépítésével lehet megtoldani, a fokozatosság, a sokoldalúság és a nemzetközi jog, mindenekelőtt az ENSZ Alapokmányának és a BT határozatainak tiszteletben tartása mellett. Az elgondolás a régió szélsőséges és terrorista elemei elleni harc mellett kiterjed a helyi konfliktusok és vitás kérdések rendezésére is.Moszkva kezdeményezésének értelmében a térségben békefenntartó műveleteket csakis a BT határozatai
velemenyezd, 2019. szeptember 02. hétfő, 18:22
London felvilágosítást kér Irántól a brit tartályhajó ügyében
vállalat közleménye szerint a Stena Impero nemzetközi vizeken haladt.

A tájékoztatás szerint a két cég jelenleg nem tud kapcsolatba lépni a hajóval, amely északi irányba fordult és Irán felé tart.

A közlemény szerint a fedélzeten 23 fős legénység tartózkodik; személyi sérülésről nem érkezett hír.

A két vállalat közölte, hogy szoros kapcsolatban áll az ügyben a brit kormánnyal.

Iráni naszádok a múlt héten is megpróbáltak feltartóztatni egy brit olajszállító tartályhajót a Perzsa(Arab)-öbölben.

A brit védelmi minisztérium és az amerikai fegyveres erők egybehangzó múlt pénteki közlése szerint a British Heritage nevű tartályhajót az iráni Forradalmi Gárda őrnaszádjai próbálták megállítani a Hormuzi-szorosban.

A brit királyi haditengerészet egyik fregattja, a Montrose azonban a tartályhajó és a naszádok közé állt és távozásra szólította fel az iráni hajókat, amelyek vissza is vonultak.

A brit védelmi minisztérium a minap a legmagasabb, "kritikus" szintre emelte a brit
velemenyezd, 2019. július 19. péntek, 21:42
Brit miniszterelnök-választás - Brit külügyminiszter: növelni kell a brit védelmi kiadásokat
Jeremy Hunt - aki a Konzervatív Párt és a kormány éléről nem egészen két hét múlva távozó Theresa May miniszterelnök tisztségéért verseng hivatali elődjével, Boris Johnson volt brit külügyminiszterrel - a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap pénteki kiadásában megjelent írásában felidézi, hogy a héten iráni naszádok megpróbáltak feltartóztatni egy brit olajszállító tartályhajót a Perzsa(Arab)-öbölben.

A brit védelmi minisztérium és az amerikai fegyveres erők egybehangzó közlése szerint a British Heritage nevű tartályhajót az iráni Forradalmi Gárda őrnaszádjai próbálták megállítani a Hormuzi-szorosban.

A brit királyi haditengerészet egyik fregattja, a Montrose a tartályhajó és a naszádok közé állt, és távozásra szólította fel az iráni hajókat, amelyek vissza is vonultak.

A brit védelmi minisztérium a héten a legmagasabb, "kritikus" szintre emelte a brit kereskedelmi hajózás fenyegetettségére vonatkozó, az iráni partokhoz közeli térségre érvényes figyelmeztetését.

Jeremy
velemenyezd, 2019. július 12. péntek, 13:02
Amerikai katonai szóvivő: iráni hajók megpróbáltak elfogni egy brit tankert a Perzsa(Arab)-öbölben
A szóvivő elmondta: az amerikai haderő figyelemmel kísérte a történéseket. Majd hangsúlyozta, hogy "a nemzetközi hajózás szabadságának biztosítása nemzetközi megoldást követel".

A Fox televízió mellett a CNN hírtelevízió is jelentette szerdán este, hogy a Perzsa(Arab)-öbölben a Hormuzi-szoros közelében öt iráni őrhajó, amely feltételezhetően az iráni Forradalmi Gárdához tartozott, megpróbált elfogni egy brit olajszállító teherhajót. A tanker éppen a Hormuzi-szoroshoz közelített, amikor az irániak irányváltásra és megállásra szólították fel. A brit királyi tengerészet egyik fregattja kísérte a tankert, és azonnal távozásra szólította fel az iráni őrnaszádokat, amelyek távoztak is.

Haszan Róhani iráni elnök szerdán - az incidens előtt - figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy következményei lesznek a Szíriába tartó és nyersolajat szállító iráni tanker múlt héten történt feltartóztatásának Gibraltárnál. "Kimondom, hogy a britek keltik a bizonytalanságot, és majd később megtapasztalják ennek
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 07:05
Washington katonai koalíciót szeretne kovácsolni az Irán és Jemen közelében lévő vízi utak ellenőrzésére
Hormuzi-szorosban és a Báb el-Mandeb-szorosban". Washington reményei szerint két héten belül kiderül, mely országok vesznek részt a tervezett koalícióban. A résztvevő országok számától is függ, hogy mekkora lenne a két szorost és a nemzetközi hajózási útvonalakat ellenőrző flotta.

A politikai döntés megszületése után - mint mondta - "közvetlenül a katonákon a sor, hogy kidolgozzák, milyen speciális haderőre lesz szükség a terv gyakorlati megvalósításához".

Az Egyesült Államok Iránt okolja a Perzsa(Arab)-öbölben lévő Hormuzi-szorosnál és az Adeni-öbölnél lévő Báb el-Mandeb-szoros közelében kialakult bizonytalan helyzetért. A két tengerszoros fekvése stratégiai fontosságú. A Hormuzi-szoroson keresztül szállítják a világ kőolajexportjának csaknem egyötödét. Washington már korábban is felvetette a Hormuzi-szoros katonai ellenőrzésének kérdését, de a Báb el-Mandeb tengerszoros nemzetközi vizeinek ellenőrzéséről eddig nyilvánosan nem esett szó.

A teheráni vezetés korábban többször is azzal
velemenyezd, 2019. július 10. szerda, 07:04
Mogherini: az EU csak a NAÜ értékelésére alapozva fog lépni az atomalku iráni megszegése ügyében
maradni.

Hangsúlyozta, az atomalku eddig működött, s az EU-nak továbbra is érdeke annak fenntartása, erre kell összpontosítani, még ha az utóbbi időben egyre nehezebbé is vált.

Heiko Maas német külügyminiszter elutasította az iráni ultimátumot, és leszögezte, nem fogják elfogadni a bejelentett egyoldalú intézkedéseket, a perzsa államnak továbbra is eleget kell tennie a kötelezettségeinek.

Hozzátette, hogy a helyzet megoldását nem segítik a fenyegetések egyik oldal részéről sem, valamint az Ománi-öbölben két tartályhajó ellen elkövetett, előző heti támadással kapcsolatban figyelmeztetett, a katonai konfrontáció lángba borítaná az egész térséget.

Utóbbi téma kapcsán Mogherini rámutatott, a tagországok külügyminiszterei egyetértettek abban, hogy mindent meg kell tenni az eszkaláció elkerülése, a feszültség csillapítása érdekében.

Irán hétfőn bejelentette, hogy az utóbbi időben megemelte urándúsítási tevékenységének ütemét, és így tíz nap múlva készlete az enyhén dúsított uránból meg
velemenyezd, 2019. június 17. hétfő, 18:22
Képek, videók
Húsavík-öbölben
sanci81
2015. szeptember 08. kedd, 17:25
öbölben, a török tengerné
orban47
2011. augusztus 12. péntek, 05:13
Ford koncepció citrom tém
lemonfree
2007. augusztus 15. szerda, 23:02
superman létrehozása.jpg
iga
2011. január 19. szerda, 00:58
Éva létrehozása
fenysugar76
2010. január 21. csütörtök, 13:39
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
Florida, Egyesült Államok
evamama0108
2010. november 10. szerda, 13:22
az_ugynokseg_1.jpg
ticsi83
2009. február 10. kedd, 17:14
az_ügynökség_(zolipapa ).j
grand83
2008. május 04. vasárnap, 04:34
Biztonsági őv.jpg
cipello
2014. augusztus 28. csütörtök, 09:54
Biztonsági őv.gif
margoboszi
2013. október 19. szombat, 13:17
biztonsági rendszer
janna53
2013. július 20. szombat, 23:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.