Belépés
2019. október 16. szerda | 42. hét | 289. nap | 02:11 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Bauhaust idéző fotókiállítás nyílt Békéscsabán
Pontosan egy évszázaddal ezelőtt alapította Walter Gropius a Bauhaus intézményét, és ezzel nem csak egy újabb "izmust" indított útjára abban a művészettörténeti szempontból irigylésre méltóan aktív és sokszínű időszakban - mondta a vándorkiállítás békéscsabai megnyitóján Fülöp Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára.

Hozzátette: a Bauhaus-eszme máig ható szellemi programja a 20. század első felének legjelentősebb művészeti-gondolati központjává avatta Walter Gropius iskoláját, amelynek szemináriumain számos világhírű alkotó - köztük több honfitársunk is - tanult, ihletődött, alkotott és indult el pályáján.

A kiállítás felidézi a legnagyobb alkotók és személyiségek műveit és filozófiáját, és megmutatja azt is, miként él és hat tovább a Bauhaus a kortárs művészetben, mert ez az irányzat, illetve ennek számos gondolata, esztétikai felfedezése és filozófiai irányadása ma is élő és jelenlévő, számos kortárs alkotót inspiráló - mondta Fülöp Péter.

A helyettes államtitkár fontosnak tartja, hogy a kiállítás szervezői nem egyetlen helyszínben gondolkodtak, hanem vándorkiállítást terveztek: a budapesti Művészetek Palotája és Bázel után Békéscsabán, a Paksi Képtárban, az Art Market Budapesten, a Római Magyar Akadémián, a kaposvári Csiky Gergely Színházban és végül Debrecenben mutatkozik be a "roppant izgalmas és gondolatébresztő" anyag.

A Bauhaus úgy indult mint egy termékenyítő gondolat, azonban céllá, majd eszmévé tudott válni. Maradhatott volna idea is, de kiváló művészek, remek elmék gondoskodtak arról, hogy be tudja teljesíteni a küldetését - írta a kiállítás megnyitója alkalmából Gyarmati Gabriella, a múzeum művészettörténésze, a kiállítás társkurátora.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere (független) arról szólt, hogy a Munkácsy múzeumban idén a modern művészetek kerülte előtérbe, hiszen nemrég zárult a Warhol-kiállítás, és most ismét egy modern művészeti irányzat 15 fotóművészének 45 képe került a tárlókra.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. július 11. csütörtök, 21:01
Címkék: Walter Gropius, Fülöp Péter, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Művészetek Palotája, Paksi Képtárban, Market Budapesten,
Kommentek
Kertész Imre-fotókiállítást rendeznek Szabadkán
A közlemény szerint a kiállítás az író tanulóéveit (1934-1955), valamint Kertész Imre első feleségének, Vas Albinának (1920-1995) megrendítő sorsát mutatja be. A fotótárlat október 17-től november 11-ig lesz látható a Szabadkai Kortárs Galériában.

A kiállítás anyagának döntő többségét most először láthatja a nagyközönség. A tárlatot a Kertész Imre Intézet igazgatója, Hafner Zoltán nyitja meg, majd a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban Lukács Sándor színművész tolmácsolásában a Kaddis a meg nem született gyermekért című regény adaptációja elevenedik meg.

Kertész Imre és Vas Albina 1953. szeptember 14-én ismerkedtek meg egy kávéház teraszán. Kertész Imre akkor huszonnégy éves, katonai szolgálatát töltő fiatalember volt, a 33 éves Vas Albina pedig két hete szabadult a kistarcsai internálótáborból - idézi fel a közlemény.

Vas Albina szabadkai zsidó családban született 1920. június 10-én. Édesapja vezető beosztású banktisztviselő volt, akit a Délvidék visszacsatolása (1941) után
velemenyezd, 2019. október 12. szombat, 15:04
Potápi: a bukovinai székelyek kultúrája erősebb, mint valaha
Potápi Árpád János hozzátette: mindez annak köszönhető, hogy az idén 30 éves Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének tagegyesületei áldozatos munkával ápolják a hagyományokat.

Emlékeztetett arra, hogy október 8-án a Magyarok Nagyasszonyának ünnepén lesz 30 éve, hogy felszentelték kismányoki székely templomot, amely mára a bukovinai székelyek Csíksomlyója, jelentős búcsújáró helye lett. "Évről-évre többen gyűlünk össze az ősi székely motívumokat őrző kismányoki templomban" - mondta a bukovinai székely származású politikus.

Felidézte azt is, hogy egy éve avatták fel a templom udvarán felépített bukovinai székely portát, amely a népcsoport kultúráját jelképezi. "Ezt a kultúrát vittük tovább Bácskába, hoztuk ide a völgységi településekre, és azóta is próbáljuk őrizni, továbbadni gyermekeinknek, unokáinknak" - fogalmazott.

Az évfordulón az államtitkár a szövetség tolnai, baranyai, Bács-Kiskun megyei és Budapest környéki tagszervezetei mellett köszöntötte az al-dunai Sándoregyházáról és az
velemenyezd, 2019. október 05. szombat, 15:41
Sportfotó kiállítás a Testnevelési Egyetemen
Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora arról beszélt, hogy már második alkalommal rendezik meg a Németh Ferenc fotókiállítást, amellyel az MTI, a Nemzeti Sport és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) egykori, 2013-ban elhunyt kitűnő fotósának állítanak emléket. Elmondta, hogy Németh Ferenccel sok kézilabda-mérkőzés élménye, emléke köti össze, baráti kapcsolatban voltak egymással.

"Örülök annak, hogy Németh Ferenc hagyatékából kiállíthatunk néhányat, és szeretném, ha a TF a jövőben is otthont adna a sportpillanatokat megörökítő alkotásoknak, ezzel is jelezve, hogy a sport a kultúra része" - fogalmazott Mocsai Lajos.

"Úgy érzem, apu hazatért, hiszen ide jártunk vele focizni. Köszönöm, hogy a kiállítás létrejött, és remélem, sok embernek szerez majd örömet" - mondta Németh Péter, az egykori fotós fia.

Nagy Zsigmond, a Nemzeti Sportügynökség ügyvezető igazgatója felidézte, hogy Németh Ferenc nemcsak futballmeccseken, hanem számtalan rangos sporteseményen, nyári és téli olimpián
velemenyezd, 2019. október 02. szerda, 15:11
Apponyi Geraldine életét bemutató kiállítással kezdődtek a Magyar kulturális hetek Albániában
A Külgazdasági és Külügyminisztérium 2018 novemberétől a nyugat-balkáni térség hat országában szervezett magyar kulturális megjelenés-sorozatot, amely a 2019 októbertől decemberig tartó albániai kulturális hetekkel zárul - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán az MTI-vel.

A tárca támogatásával megvalósult eseménysorozatot Schőberl Márton, kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

A helyettes államtitkár a megnyitón hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett támogatója a nyugat-balkáni országok fejlődésének, az Európai Unió-integrációs folyamatának.

Schőberl Márton szerint az évszázados múltra visszatekintő, kiváló kétoldalú kapcsolatok egyik prominens személyisége Geraldine Apponyi grófnő, I. Zogu király felesége, Albánia első és egyetlen királynéja. "Emlékezzünk rá ma, a Tiranai Nemzeti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közös kiállításának, a Fehér Rózsa - Geraldine című tárlat megnyitóján, mely az albán királyi család támogatásával
velemenyezd, 2019. október 02. szerda, 14:41
Több mint száz tervező munkái és fotókiállítás a vasárnapi WAMP-on
A vasárnapi vásárt a péntektől október 13-ig tartó Design Hét Budapest keretében tartják, az idei rendezvénysorozat fókuszában a gazdaságélénkítés, a flow, a környezettudatosság és a balti államok állnak. A WAMP az idei tematikához kapcsolódva a természettel összhangban lévő alkotói folyamatokat, a dizájn és a művészet fenntartható szemléletmódját hangsúlyozza.

Első alkalommal mutatkozik be a vasárnapi WAMP-on a Paulay Ede utcában működő Paula Store Budapest, amely négy hazai brand - KREISZJANKA, lindamelinda, Ashanti és a Vengru - munkáit vonultatja fel.

Bemutatkozik az Artista őszi-téli ruha-és táskakollekciója is, amely a Milánói Divathéten debütált nagy sikerrel a Magyar Divat&Design Ügynökség szervezésében. Az összeállítás a magyar és roma népviseleti hagyományok, a szabadszelleműség és a szabálykövetés kettőssége inspirálta. Az új darabok a kortárs, urbánus, az ARTISTA vonalvezetésére jellemző sportos, részletgazdag stílust teremtenek.

Praktikus táskáival ott lesz a vásáron a Husew
velemenyezd, 2019. október 01. kedd, 07:07
Tardy-Molnár Anna: a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte zászlajára a MANK
bemutatására, de több lehetőséget szeretnének biztosítani a fiatal alkotóknak is. Így került sor a Kozma-ösztöndíjasok tárlatára, de az elmúlt időszakban nagy sikerrel rendeztek kortárs ékszerkiállítást is, amelyen együtt jelenhettek meg a fiatal és a már befutott alkotók munkái. A héten megnyílt a MAOE fotótagozatának Tünékeny valóság című kiállítása, amelyen a kortárs fotóművészet krémje mutatkozik be.

A Szentendrei Régi Művésztelepen található MANK Galériában jelenleg a Táncképek című fotókiállítás várja az érdeklődőket, a következő tárlaton Csáki Róbert, a Művésztelepen immár 5 éve alkotó festőművész eddig még nem látott alkotásait mutatják be.

Kiemelte: második éve rendezik meg augusztus végén a MANK ArtKert elnevezésű összművészeti fesztiválját, amelyen a közös alkotástól a kiállításokon át a műteremlátogatásig sokszínű program várta idén is az érdeklődőket. Az eseményen azok a zenekarok is be tudnak mutatkozni, amelyeket a Hangfoglaló Programján keresztül támogat a MANK, amely egyúttal a
velemenyezd, 2019. szeptember 22. vasárnap, 12:51
Ma van a Színházak éjszakája
színháztörténeti séták idén is egyetlen karszalaggal látogathatók. Idén csatlakozott a budapesti rendezvényhez a Nemzeti Táncszínház, és újra szerepelnek a kínálatban a Madách Színház, a Thália Színház és a Nemzeti Színház programjai.

Az érdeklődők kipróbálhatják magukat színészmesterség és beszédtechnika órákon, láthatnak színpadtechnikai show-t és tűzzsonglőr bemutatót. A rendezvényen bemutatkoznak a színházi mesterségek, lesznek koncertek, workshopok, maszkfestés, improvizációs alkalmak, fotókiállítás, színházi társasjáték, piknik és beleshetnek a látogatók az ügyeleti naplókba.

A Katona József Színházban a 10 éve elhunyt Cseh Tamásra emlékeznek, a Kolibri színházban Bereményi Géza megzenésített verseit adják elő és interaktív játékokat szerveznek, a Nemzeti Táncszínház kulisszajárást tart nemrég átadott épületében, a József Attila Színház bepillantást nyújt a Macskafogó című készülő musicaljébe. A Radnóti Színházban beszédtechnika óra, a Szkéné Színházban összművészeti séta, a Nemzeti
velemenyezd, 2019. szeptember 21. szombat, 07:04
Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját
dráma napján tartják.

Idén csatlakozott a budapesti rendezvényhez a Nemzeti Táncszínház, és újra szerepelnek a kínálatban a Madách Színház, a Thália Színház és a Nemzeti Színház programjai.

Az érdeklődők részt vehetnek kulisszajárásokon, nyílt próbákon, premiereken, színészmesterség és beszédtechnika órákon, láthatnak színpadtechnikai show-t és tűzzsonglőr-bemutatót. A rendezvényen bemutatkoznak a színházi mesterségek, lesznek koncertek, workshopok, maszkfestés, improvizációs alkalmak, fotókiállítás, színházi társasjáték, piknik és beleshetnek a látogatók az ügyeleti naplókba - olvasható a program ismertetőjében.

A Katona József Színházban a 10 éve elhunyt Cseh Tamásra emlékeznek, a Kolibriben Bereményi Géza megzenésített verseit adják elő a társulat tagjai, és interaktív játékokat szerveznek, a Nemzeti Táncszínház kulisszajárást tart nemrég átadott épületében, a József Attila Színház bepillantást nyújt a készülő, Macskafogó című musicaljébe. A Radnóti Színházban például beszédtechnika óra, a
velemenyezd, 2019. szeptember 20. péntek, 17:51
Képek, videók
Fotókiállítás
hartvigjoe
2014. augusztus 31. vasárnap, 20:46
kevi-arcok-fotokiallit as-
hartvigjoe
2013. november 12. kedd, 22:18
2008_10_25_fotokiallit as.
hartvigjoe
2012. december 09. vasárnap, 11:28
Árvízi fotókiállítás03.JP
iskolacsenger2010
2010. május 11. kedd, 08:31
Fotókiállítás.JPG
kmmmarika
2010. május 07. péntek, 10:31
fotókiállítás /megnyitó/
hartvigjoe
2008. május 18. vasárnap, 14:03
fotókiállítás
flammerne
2008. április 07. hétfő, 10:19
Péterem , Békéscsabán
orban47
2015. március 22. vasárnap, 09:48
Békéscsabán
orban47
2015. március 22. vasárnap, 09:46
Békéscsabán.jpg
basikele
2013. július 02. kedd, 06:59
Fiam Békéscsabán.jpg
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 15:02
unatkozas Bekescsaban.jpg
lujza77
2008. augusztus 07. csütörtök, 15:16
Békéscsabán
karzi
2008. január 14. hétfő, 08:11
Békéscsabán, Club Eldorad
ritustechno
2006. szeptember 06. szerda, 10:25
Békéscsabán
valti
2006. augusztus 03. csütörtök, 15:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.