Belépés
2018. december 13. csütörtök | 50. hét | 347. nap | 05:09 | Luca, Otília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Továbbra is reális a 2,4 százalékos hiánycél az NGM államtitkára szerint
Banai Péter Benő elmondta: a következő években a konvergenciaprogramban, illetve a 2016-os költségvetésben szereplő kitekintéssel megegyezően, csökkenő hiánypályával számolnak, így 2016-ban 2, 2017-ben pedig 1,7 százalékos GDP-arányos hiánnyal kalkulálnak.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a magyar állam által a kedvezményezetteknek kifizetett, de az Európai Bizottság (EB) által át nem utalt összegeknek a forrása az állampapír-kibocsátás növelése lehet. Az évközi államadósság-állományt idén az uniós támogatások megelőlegezése is befolyásolja, ha úgy tetszik, ez az adósság szintjét növeli - mondta.

Hozzátette azonban: abban bíznak, hogy a kormányzati és nemzetközi szervek államadósság-csökkenésre vonatkozó prognózisai teljesülni fognak.

Banai Péter Benő arra a kérdésre, elég lesz-e a költségvetésben a kockázatok kezelésére rendelkezésre álló összeg, vagy intézkedéseket kell hoznia a kormánynak, kifejtette: a rendkívüli kormányzati intézkedések tartalék előirányzat 100 milliárd forintos keretének döntő részét már valóban átcsoportosították. Ezek közül kiemelte, hogy a kormány a gazdasági célú illegális határátlépőkkel kapcsolatos problémák kezelésére két lépésben közel 30 milliárd forintot csoportosított át váratlan kiadásokra. A központi költségvetésben ugyanakkor van még egy 30 milliárd forintos országvédelmi alap, amelyet a kormány októbertől felhasználhat abban az esetben, ha úgy is tartható a 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél.

A kormánynak lehetősége van arra is, hogy az egyes kiadási előirányzatok között átcsoportosításokat hajtson végre annak érdekében, hogy előre nem látható kiadásokra fedezetet teremtsen. Végül, ha olyan szituáció alakul ki, a költségvetési törvény módosítása is megtörténhet az Országgyűlés őszi ülésszakában, de ezt megelőzik azok a megoldások, amelyek törvénymódosítás nélkül is lehetségesek - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a GDP második negyedévi, vártnál kedvezőtlenebb alakulása miatt felülvizsgálja-e a kormány az idei növekedésre vonatkozó várakozását, azt mondta: az első félévi adatok alapján továbbra is reálisnak tartják a 3 százalék körüli növekedést. Hozzátette, a második negyedévi GDP-adatokat befolyásoló mezőgazdasági adatok nem voltak tényszámok, lehetnek olyan szegmensek, amelyek az év hátralévő részében az előrejelzettnél jobban teljesítenek.

Banai Péter Benő az NGM által szerdán publikált részletes adatokat kommentálva - ami szerint az államháztartás központi alrendszerének 2015. július végi halmozott hiánya az előzetesen közöltekkel megegyezően 894,1 milliárd forint volt -, kifejtette: bár a hiány az időarányos mértéket tekintve meghaladja az éves terv 100 százalékát, de tavaly még magasabb volt időarányosan a központi rendszer hiánya, és tavalyelőtt is 90 százalék feletti volt. Az említett két évben ugyanakkor a kormányzati célokhoz képest kedvezőbben alakult az év egészében az uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiány, 2014-ben 2,6, azt megelőzően 2,5 százalék volt, mindkét évben messze a 3 százalékos európai uniós kritérium és uniós átlag alatt maradt.

Az államtitkár kiemelte, hogy a bevételi oldalon az első hét havi adó- és járulékbevétel több mint 400 milliárd forinttal, 6,5 százalék magasabb, mint a tavalyi hasonló időszakban. Ugyanakkor a kiadások is növekedtek, ezek közül a pedagógus béremelést említette, amelynek hatása már éves szinten jelentkezik.

Az egyenleget lényegesen rontotta, hogy az előző évhez képest 170 milliárd forinttal több uniós kifizetést teljesítettek a kedvezményezetteknek. A kifizetések jobban állnak mint tavaly, az összes uniós program kifizetése meghaladja az 1200 milliárd forintot - mondta Banai Péter Benő. A költségvetésben ugyanakkor tavalyhoz képest 280 milliárd forinttal kevesebb uniós bevételt tudtak elszámolni, ami mögött az áll, hogy a kormány néhány kérdésben tudatosan vitát vállal az Európai Bizottsággal, és az egyeztetések ideje alatt az uniós nem utal át forrásokat a magyar államnak. A kedvezményezetteknek történő kifizetések azonban zavartalanul folynak - tette hozzá.

Az európai uniós bevételek és kifizetések esetében tavalyhoz képest 450 milliárd forinttal rosszabb a költségvetés egyenlege, amit az adó- és járulékbevételek növekménye nem tudott teljesen kiegyenlíteni. Az államtitkár az év egészét tekintve bízik abban, hogy az egyeztetéseken rendezni tudják a nyitott kérdéseket a bizottsággal, az uniós bevételeket azonban beérkezésük hiányában is el tudják számolni.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az elmúlt évek kedvező képet mutatnak az állam gazdálkodásáról. A gazdasági növekedés az előző két évben a hiány stabilitása mellett érdemben az uniós átlag feletti volt, továbbá az államadósság, a folyó fizetési mérleg és a foglalkoztatás területén is kedvezőek a számok. A magyar állampapírok iránt jelentős a kereslet, hozamszintjük az elmúlt években csökkent. A állampapír-piaci finanszírozás olcsóbb volta és a nemzetközi szervezetek előrejelzéseinek közeledése is azt jelzi, hogy a bizalom kezd visszatérni, amit fenn kell tartani. Miután Magyarország évekig túlzottdeficit-eljárás alatt állt, fontos a fegyelmezett költségvetési magatartás, ennek a szerepe a válság, majd adósságválság miatt felértékelődött Európában - mondta.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2015. augusztus 19. szerda, 14:32
Címkék: Banai Péter Benő, Európai Bizottság, Európai Bizottsággal, Miután Magyarország, következő években, 2016-os költségvetésben,
Kommentek
Átadták a komáromi BYD első, magyarországi megrendelésre készült elektromos buszát
A gyártó szerdai közleménye idézi az Innovációs és Technológiai Minisztérium iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkárát, aki a salgótarjáni ünnepélyes átadón az új buszstratégia fontos elemének nevezte a korszerű hajtásláncú járművek beszerzését. Pomázi Gyula kiemelte, hogy a gyors és biztonságos rendszerek vonzóbbá tehetik a tömegközlekedést.

A most átadott busz 12 méter hosszú, 250 kilométert képes megtenni egyetlen töltéssel, és 85 utas szállítására képes.

Isbrand Ho, a BYD Europe vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a járművek kímélik a környezetet, ennek pedig - tette hozzá - a következő nemzedékek is hasznát látják. A cég bizakodva várja az újabb együttműködéseket - olvasható a közleményben.A BYD Company Ltd. Kína egyik legnagyobb vállalata, megújuló energiára épülő megoldásait világszerte több mint 50 országban használják. 1995-ös alapítása óta a közlekedés és az energiaipar egyik vezető vállalata lett, nemrég összeszerelő üzemet nyitott az
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 16:51
Krónika 10. rész (határozathozatalok)
bölcsődei ellátás biztosítására

Pontosítja a gyermekek napközbeni ellátását végző intézmények által kezelt adatok körét a gyermekvédelemről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosítása, amelyet 132 igen szavazattal fogadtak el a képviselők.

A változtatás növeli az önkormányzatok felkészülési idejét arra, hogy biztosítani tudják a kötelező bölcsődei ellátást. A határidő két évvel, 2020 végéig tolódik ki. Ahogy az Emberi Erőforrási Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára korábban elmondta, addig pályázatokkal kívánják segíteni a fejlesztéseket.

A családtámogatási törvények módosítása szabályozza a tartásra köteles és képes hozzátartozó fogalmát: előbbi esetében a polgári törvénykönyv az irányadó, utóbbinál a bíróság által hozott döntés.

Bővül az árvaellátásra jogosult magántanulók köre, azok a fiatalok is jogosulttá válnak erre, akik várandósság, szülés vagy három évesnél fiatalabb gyermek gondozása miatt nem tudnak iskolába járni.

A
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 14:11
Krónika 7. rész (határozathozatalok)
hatálybalépésével összefüggő jogszabályok módosítását.

Az előterjesztés határidőket igazít egymáshoz, így a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvény hatálybalépése 2020. január 1-jére módosul.

Ezzel együtt a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályait rendező jogszabály hatályát 2020. január 1-jéig meghosszabbítják.

Így megfelelő idő biztosítható a szankciórendszerre való felkészülésre - mondta korábbi parlamenti expozéjában Tuzson Bence, a Miniszterelnökség államtitkára.

A törvénymódosításnak az is része, hogy ha a büntetőeljárás során nem születik olyan jogerős döntés, amely a közigazgatási szankció alkalmazását kizárná, akkor a hatóságnak a büntetőeljárás lezárása után egy év áll majd rendelkezésére a hatósági eljárás lefolytatására, valamint a közigazgatási szankció alkalmazására.

Egy úgynevezett túlterjeszkedő módosító indítvány elfogadásával a Ház hozzájárult ahhoz is, hogy a társasházi törvény kimondja: a közgyűlés által megválasztott közös
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 13:31
Élményajándékban részesült mintegy 50 hátrányos helyzetű család
Az advent a közös várakozásról, az egymásra való odafigyelésről, a karácsonyi csoda pillanatának eljöveteléről szól - hangsúlyozta az élményajándékok átadásakor Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságügyért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára.

"Mi hiszünk abban, hogy az egymásra való odafigyelés, a boldog pillanatok, a felejthetetlen közös élmények mindannyiunk életét gazdagabbá, teljesebbé teszik" - hangsúlyozta, hozzátéve: a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házak hálózatával az ország valamennyi családok átmeneti otthonát felkeresték, mivel arra törekszenek, hogy mindenkinek része legyen az összetartozás érzését jelentő közös élményekben.

Erdélyi Tamás, a Budapesti Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház vezetője emlékeztetett arra, hogy az év folyamán adománygyűjtést szerveztek Élményszerzés közösen szlogennel, amelynek az volt a célja, hogy a családok számára segítséget nyújtsanak a különböző kulturális intézmények látogatásához.

Buncsik Ildikó, a
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 12:51
Krónika 4. rész (határozathozatalok)
szervezet, és a büntetés-végrehajtási szervezet civil állományára.

A létrejövő új jogviszony a rendvédelmi igazgatási szolgálati viszony.

A civilekre a jelenleginél szigorúbb összeférhetetlenségi - például a párttisztséget kizáró - szabályok fognak vonatkozni.

Az előterjesztő szerint a szabályozás célja az illetményrendezésen túl a stabil, kiszámítható előmenetelt biztosító egységes életpálya bevezetése, az egységesség biztosítása.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára parlamenti expozéjában azt mondta: a sávos illetményrendszer bevezetésével 2019-ben 20, ezt követően évente 5 százalékos béremelésre nyílik lehetőség.

A törvény legtöbb rendelkezése 2019. február 1-jén lép hatályba.

Önálló közigazgatási bírósági rendszer jön létre

A közigazgatási jogviták rendezésére önálló, kétszintű bírósági rendszer létesül a Közigazgatási Felsőbíróság és a közigazgatási törvényszékek felállításával.

Az erről szóló kormányzati előterjesztést 131 igen
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 12:21
Illegális bevándorlás - Bakondi: a kormány mindent megtesz az emberek biztonsága érdekében
Bakondi György közölte: több mint 300-an meghaltak és több mint 1500-an megsebesültek 2012 óta a muszlim illegális bevándorlók által elkövetett terrorcselekményekben. Annak ellenére, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek Európában a már bejutottak felügyeletére, kedden Strasbourgban újabb súlyos terrorcselekmény történt - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a kormány folytatja eddigi politikáját és mindent megtesz az emberek biztonsága érdekében.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az ünnepek közeledtével, a biztonság garantálása érdekében a rendőrség együttműködik a polgárőrséggel, a közterület-felügyelettel és az önkormányzatokkal, fokozott a rendőri jelenlét a nagy forgalmú helyszíneken, az aluljárókban, piacokon, bevásárlóközpontokban.

A nyilvános közterületeken a rendészeti és bűnügyi állománnyal megerősített járőrszolgálat, az üzletközpontokban és vásárokon mozgóőri szolgálat működik. A nagyobb rendezvényeken, vásárokon a járművek behajtását
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 11:21
Takács Szabolcs: a bevándorláspárti tagállamok a migránsok szétosztásán alapuló álláspontot akarnak elfogadtatn
Az államtitkár Varga Judittal, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárával közösen tartott sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak úgy nyilatkozott, több nyugat-európai ország nem tudja elfogadni, hogy az új dublini rendszernek nem lesz része a migránsok tagországok közötti elosztásának kötelező kvóták szerinti rendszere.

Azt mondta, Brüsszel és az ENSZ azonos állásponton van: legalizálni szeretnék a migrációt a globális migrációs csomag elfogadásával.

Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az unió képviselői, a világszervezet jövő heti ülésén ne beszéljenek az egész unió nevében, ugyanis a tagállamok negyede, hét ország jelentette be eddig, hogy nem kíván a csomag részesévé válni - húzta alá az államtitkár.

Takács Szabolcs elmondta, a tanácskozáson világossá tette, hogy Magyarország csak olyan uniós migrációs politikát tud támogatni, amely a külső dimenziókra helyezi a hangsúlyt.

Az unió 2021 és 2027 közötti hosszú távú költségvetésével kapcsolatban
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 22:35
Brexit - Tusk: a huszonhetek segíteni akarnak Maynek, de kérdés az, hogyan segíthetnének
Tusk a Twitteren arról számolt be, hogy "hosszú és őszinte" megbeszélést folytatott a brit kormányfővel, aki ezután Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozott.

Martin Callanan, a Brexit-folyamatért felelős brit minisztérium államtitkára délután azt mondta, hogy London jogilag kötelező érvényű biztosítékokat szeretne az EU-tól arra vonatkozóan, hogy az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldás csak átmeneti időre alkalmazható, azaz az ország nem "ragad bele" a vámunióba.

Juncker korábban kizárta a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő szerződés újratárgyalását. Leszögezte: "Mindent megtennének annak érdekében, hogy ne kerüljön soha sor a tartalékmegoldás használatára, de készülni kell erre az eshetőségre is, ugyanis Írországot semmiképp nem fogják magára hagyni".

Hasonló véleményének adott hangot Guy Verhofstadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi főtárgyalója is. "Nem lehet szó a tartalékmegoldás ügyének
velemenyezd, 2018. december 11. kedd, 21:15
Képek, videók
Az államtitkár
gezemice1949
2016. január 23. szombat, 10:11
allamtitkarok cseréje.jpg
agica2004
2014. június 13. péntek, 11:36
Nyitrai Zsolt államtitkár
agica2004
2011. február 03. csütörtök, 15:30
1.Banái (Bombay-ben).jpg
dnemethk
2008. augusztus 10. vasárnap, 09:39
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
mAGYARORSZÁG CÍMERÉT KÉT
furaila
2017. június 13. kedd, 00:03
Magyarország én igy szere
irmus
2017. június 08. csütörtök, 17:47
nagy-magyarorszag-terk ep.
alvaro-hopihe
2017. június 01. csütörtök, 09:38
Magyarország messzire van
chillik
2017. március 24. péntek, 12:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.