Belépés
2020. február 24. hétfő | 9. hét | 55. nap | 10:34 | Mátyás
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Péntektől megtekinthetik a látogatók a mhorr gazella gidákat a budapesti állatkertben
Az állatkert pénteki közleménye szerint a gorilláknál és az orangutánoknál is ritkább, fenyegetettebb, a vadonban már kihalt állatok két különböző anyától születtek. Mindkét anyaállat 2017-ben érkezett Budapestre, egyikük Frankfurtból, a másik pedig a Madridi Állatkertből. Az apa pedig már több mint egy évtizede él Budapesten.

Az egyik gida november 1-én, a másik 3-án látta meg a napvilágot. Jelenleg mindkét jövevény a Szavannaház egy-egy elkülönített istállójában, "szülőszobájában" tartózkodik az anyjával együtt. A tervek szerint a jövő héten összeengedik a kicsinyeket a csapat többi tagjával. Addig is az egyik "szülőszobát" és lakóit üvegablakon át már megtekinthetik a látogatók. A közlés szerint a hím és a nőstény gida eddig még nem kapott nevet.

A mhorr gazellákat eredeti élőhelyükön, Északnyugat-Afrikában, az 1960-as, 1970-es években figyelték meg, ám azóta egyet sem láttak, eltekintve azoktól az állatkerti születésű egyedektől, amelyeket az elmúlt öt évben engedtek szabadon Nyugat-Szaharában egy visszatelepítési program részeként. Mindez azt is jelenti, hogy az állatkertek nélkül a mhorr gazella már teljesen kipusztult volna.

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) tenyészprogramot tart fenn a mhorr gazella természetvédelmi célú, összehangolt állatkerti szaporítása érdekében. Jelenleg mintegy két tucat európai állatkert vesz részt a programban.

A budapesti állatkert e tenyészprogram keretében 2007 vége óta foglalkozik ezekkel a patásokkal. Az első gida 2009. április 6-án született meg, és azóta számos alkalommal sikerült szaporítani a mhorr gazellákat. A fiatalok nagy részénél azonban cumisüveges táplálással kellett besegíteniük a gondozóknak. A mostani két gida esetében ilyen beavatkozásra nem volt szükség, az anyaállatok minden nehézség nélkül, rendesen gondozzák és táplálják az utódokat. A Budapesten korábban született állatok felnövekedésük után más, ugyancsak az európai tenyészprogramban részt vevő állatkertekbe, többek között Franciaországba, Olaszországba, Spanyolországba és Ausztriába kerültek.

A városligeti intézményben - a most született gidákkal együtt - összesen hét mhorr gazella él. A két gida, a két anya és az apaállat mellett további két felnőtt nőstény is van, akik közül az egyik a legidősebb a világ összes mhorr gazellája közül. Az Evita nevű állat 2001. április 27-én született a Berlini Állatparkban, most tavasszal lesz 19 éves. A vadon élő példányok - amikor még léteztek - 10-12 évnél tovább nem éltek.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 10. péntek, 13:41
Címkék: Madridi Állatkertből, Európai Állatkertek, Akváriumok Szövetsége, Berlini Állatparkban, mhorr gazella, budapesti állatkertben,
Kommentek
Iráni-amerikai viszály - Ellenzéki képviselők: érdemi tájékoztatást adott a honvédelmi vezetés
Benkő Tibor honvédelmi miniszter hivatalában adott tájékoztatást az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának az iráni-amerikai viszály nyomán kialakult helyzetről, az Irakban állomásozó magyar katonák biztonságáról. A tanácskozás mintegy 2,5 órán át tartott. Az ott elhangzottak nagy része titkos információ.

Vadai Ágnes, a bizottság DK-s alelnöke és Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja is azt hangsúlyozta: biztosították őket arról, hogy a magyar katonák biztonságáért mindent megtesznek, minden eshetőségre fel vannak készülve, köztük a magyarok evakuálására is fel vannak készülve.

Vadai Ágnes szerint a tájékoztatás mélysége és az, hogy a minisztérium milyen nagy apparátussal állt a bizottság elé, jelzi a helyzet súlyosságát.

Harangozó Tamás is azt mondta: a biztonsági helyzet romlott, a következő időszakban nem is várható javulás. Az MSZP-s politikus a tájékoztató alapján arról beszélt: jogi szempontból nem indokolt a magyar katonák hazahozása Irakból.

Ezzel együtt
velemenyezd, 2020. január 09. csütörtök, 12:22
Aranykezű tamarinok születtek a debreceni állatkertben
Nagy Gergely Sándor elmondta: legutóbb 2013-ban született náluk tamarin, ő a mostan világra jött állatok apja. Az anyjuk 2018-ban érkezett Debrecenbe a szegedi vadasparkból.

Az utódnevelésből mindkét szülő példásan kiveszi a részét: az egyelőre ismeretlen nemű csöppségek idejük nagy részét apjuk bundájába csimpaszkodva töltik, anyjuk táplálja őket, étvágyuk kifogástalan - ismertette az igazgató hozzátéve, hogy az immár négyfős tamarincsaládot a látogatók is megtekinthetik az intézmény trópusi házában.

A karmosmajmok alcsaládjába tartozó aranykezű tamarinok (Saguinus midas) Dél-Amerika északi erdőségeiben őshonosak, 4-15 fős csoportokban élnek, amelyeken belül a domináns nőstény joga a hímekkel való párosodás.

Sötétbarna vagy fekete testszőrzetüktől jól elüt narancssárga-arany kezük és lábfejük, amelyről a nevüket kapták. Tudományos elnevezésük az ókori görög mitológiából ismert Midász királyra utal, aki érintésével mindent arannyá változtatott.

Az élőhelyét veszélyeztető
velemenyezd, 2020. január 08. szerda, 11:22
Benkő: az idei honvédelmi költségvetés csaknem negyedét fejlesztésekre fordították
hozzá.

A honvédelmi minisztert a beszélgetésen kérdezték a Magyar Honvédség gépeinek különböző külföldi, a sajtóban megjelentek szerint "turistautakon" történő használatáról is. Benkő Tibor azt mondta: a gépek valóban jártak az említett helyeken (Las Vegasban, Máltán és Dubajban), de ebben - mint fogalmazott -, "nincs semmi simlisség". A gépeket minden alkalommal hivatalos katonai, illetve kormányzati hivatalos utakon használták. Hozzátette, megvannak a pontos adatok. A képviselők bármikor megtekinthetik a Honvédelmi Minisztériumban, hogy a gépek mikor, hova és miért repültek - közölte a miniszter, de felhívta a figyelmet arra is, hogy a katonai missziók repülési adatai minősített adatoknak minősülnek, azokat nyilvánosságra hozni nem lehet.

Hangsúlyozta: a katonai feladatok végrehajtása mindig elsőbbséget élvez. A gépek repüléseinek több mint 80 százaléka katonai célú, a honvédség érdekében történő szállítási feladat volt.

Megjegyezte, korábbi honvédelmi államtitkárként a DK-s Vadai Ágnes is
velemenyezd, 2019. december 16. hétfő, 20:00
Tárlat mutatja be az egykori nógrádi bányamentők munkáját
történetét felidéző, interaktív elemekkel is kiegészített kiállítást nyitottak. Utóbbi főleg a fiataloknak lehet érdekes, egy animációnak köszönhetően például az 1888. évi vízbetörést is szimulálják. Akkor húsz ember rekedt a bányában, de egy sikeres akciónak köszönhetően mindannyiukat kimentették.

Shah Gabriella hozzátette: azok a látogatók, akik egészségi állapotuk vagy más gondjuk miatt nem vállalkoznak kirándulásra a földalatti kiállítóhelyre, a fejlesztésnek köszönhetően virtuálisan is megtekinthetik a régi bányavágat nevezetességeit. Az új látványossággal az intézmény múzeumpedagógiai programja is bővül.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere (MSZP) személyes emlékeinek felidézésével kezdte köszöntőjét, hiszen pályafutása kezdetén a bányamentőknél dolgozott műszerészként. Kifejtette: a bányászok munkájukat egymást segítve végezték. Hozzátette: a kiállítás megrendezésével egy hanyatló szakmának állítottak örök emléket a múzeum munkatársai.

Szabó Ferenc okleveles bányamérnök, volt
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 18:53
Mintegy húsz film látható a 8. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon
A fesztivál válogatást ad az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjeiből, egyebek mellett az Egyesült Államokból, Németországból, Mexikóból, Izraelből, Franciaországból és Magyarországról - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a válogatás több filmje női életpályákra, sorsokra fókuszál: különleges filmélményt ígér az RBG című amerikai dokumentumfilm, amely Ruth Bader Ginsburg, az amerikai legfelsőbb bíróság sokáig egyetlen női tagjának életét mutatja be. Ruth Bader Ginsburg több évtizede a női egyenjogúság aktív és ismert szószólója, számos alkalommal fellépett a nemi alapú diszkrimináció ellen.

A fesztiválon a közelmúlt több elismert hazai alkotása is szerepel, többek között az Oscar-aspiráns Akik maradtak és a Kertész Mihály életét bemutató Curtiz. Emellett a Zsifi-n lesz a díszbemutatója Illés László A Pásztor című második világháborús drámájának, amely októberben a Los Angeles Film Awards-on a legjobb független filmnek
velemenyezd, 2019. november 17. vasárnap, 09:51
Hétfőnként is látogatható a Szépművészeti Múzeum Rubens- és Van Dyck-kiállítása
A közlemény szerint a csaknem 120 művet bemutató tárlatot október végi megnyitása óta eddig csaknem húszezren tekintették meg.

A február közepéig látogatható kiállításra mintegy negyven nagy közgyűjteményből, a többi között a párizsi Louvre-ból, a szentpétervári Ermitázsból, a madridi Pradóból, a washingtoni és a londoni National Galleryből érkeztek műtárgyak - részletezték.

A tárlaton Rubens mintegy harminc és Van Dyck több mint egy tucat remekműve mellett más flamand mesterek kiváló alkotásait is megtekinthetik a látogatók. A tárlaton helyet kapott Van Dyck alkotása, Stuart Mária Henrietta hercegnő esküvői portréja is, amelyet 2018 végén vásárolt meg a Szépművészeti Múzeum - írták.
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 13:31
Jövő év elején kezdi meg nyíregyházi hűtőgépgyárának fejlesztését a svéd Electrolux
kelet-európai, a nagyméretű, egyajtós hűtő- és fagyasztószekrényeket pedig inkább a skandináv piacon értékesítették, ez a termékbázis az alapja a fejlesztésnek is - tette hozzá.

Szentpéteri Ferenc, az Electrolux nyíregyházi gyárának igazgatója a tájékoztatón elmondta, Nyíregyházán nemrégen gyártották le a tízmilliomodik hűtőgépet, ezeket egymás mellé állítva egészen Los Angeles-ig érne a sor.

A jubileumi, kiállított darabot a pénteki Modern Gyárak Éjszakája alkalmából a látogatók is megtekinthetik az üzemben - tette hozzá.

Kovács Ferenc, a szabolcsi megyeszékhely kormánypárti polgármestere kifejtette, a Electrolux-csoporton belül, illetve a város életében is meghatározó gyárrá nőtt ki magát az itteni üzem, amely a most induló fejlesztéssel a mai tudás szerinti legmodernebb, csúcstechnológiás gyártóbázissá növi ki majd magát.

Az Electrolux évente több mint 60 millió háztartási és professzionális készüléket értékesít több mint 150 országban. Az Electrolux-csoport forgalma 2018-ban 12,4
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 11:21
Képek, videók
Séta az állatkertben
sanci81
2017. augusztus 24. csütörtök, 11:38
PÁR AZ ÁLLATKERTBEN.jpg
gosztmagdi
2017. augusztus 16. szerda, 11:17
Állatkertben.jpg
chillik
2017. április 19. szerda, 17:17
Állatkertben
sanci81
2015. április 12. vasárnap, 09:39
Veszprémi Állatkertben ki
cipello
2013. december 21. szombat, 18:32
Budapesti állatkertben
erzsikepuskas
2013. október 23. szerda, 07:57
Állatkertben.jpg
pacsakute
2013. október 22. kedd, 17:25
páva az Állatkertben.jpg
erzsikepuskas
2013. augusztus 26. hétfő, 07:29
páva az állatkertben.jpg
erzsikepuskas
2013. augusztus 19. hétfő, 04:55
Állatetetés az állatkertb
sanci81
2016. május 22. vasárnap, 16:23
őzek a Palicsi állatkertb
erzsikepuskas
2013. szeptember 08. vasárnap, 08:21
Prágai Andrea_állatkertek
pneerika
2008. május 24. szombat, 18:38
Akváriumok..jpg
mailona
2012. augusztus 18. szombat, 23:40
Akváriumok.jpg
csomajulianna
2010. április 16. péntek, 17:45
Akváriumok 2008 okt..jpg
magdi46
2008. november 02. vasárnap, 15:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.