Belépés
2019. augusztus 23. péntek | 34. hét | 235. nap | 16:38 | Bence
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az EP-választások utáni kormányválságot jósol az olasz sajtó
Az Il Messaggero római napilap úgy tudja, hogy Sergio Mattarella olasz államfő már az EP-választások utáni olaszországi belpolitikai válság kezelésére készül.

Az újság szerint a május 26-i európai megmérettetés az utolsó csapást mérheti a jelenlegi M5S-Liga kormányra. Ha a Matteo Salvini vezette Liga 10-15 százalékkal túllépi az M5S-t, elkerülhetetlen kormányválságot idéz elő - írta az Il Messaggero.

A jelenlegi felmérések azt mutatják, hogy a Liga 32 százalék felett áll a tavaly márciusi olaszországi parlamenti választásokon szerzett 17,4 százalékhoz képest. Maga mögé szorította az M5S-t, amely - miután 2013 óta a legnagyobb olasz pártnak számított és 2018-ban 32,6 százalékot mutatott fel - jelenleg 23 százalék alatt teljesít. Sarkában a balközép Demokrata Párttal (PD), amely a tavalyi 18,7-ről majdnem 22 százalékra emelte erejét. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) 10 százalék körül teljesíthet a tavaly márciusi 14 százalékhoz képest. A Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI) túllépte az 5 százalékot az egy évvel ezelőtti 4 százalékot javítva.

Az Il Messaggero a kormányválság előszelének tartja az M5S és a Liga közt mindennapossá vált politikai vitákat, valamint Matteo Salvini kijelentését, miszerint megszakadt bizalmi kapcsolata Giuseppe Conte olasz kormányfővel.

A napilap úgy számolja, hogy ha a római kormány az EP-választások után felborul, Sergio Mattarella szakértői kormányt állíthat fel vagy Matteo Salvinit bízhatja meg egy átmeneti - a Liga, a FI és az FdI alkotta - kormány irányításával az esetleges 2020 tavaszi parlamenti választásokig. Ez a következő költségvetési csomag összeállítását biztosítaná.

A már idén őszre előrehozott választások lehetősége sem kizárt, de ehhez az államfőnek a római parlamentet augusztus elejéig fel kell oszlatnia.

Más elemzők szerint ha a Liga jelentősen meghaladja az M5S-t, az mindenekelőtt kormányátalakításhoz vezethet: a mostani római kormányba az M5S nyolc, a Liga hat minisztert delegál. Luigi di Maio, az M5S vezetője azonban leszögezte, hogy a Liga "nagy győzelme" esetén se alakítják át a kormányt. Di Maio hozzátette, hogy szerinte Matteo Salvini nem fogja megbuktatni a jelenlegi római kormányt.

A Corriere della Sera napilap feltételezése szerint a Matteo Salvini és Luigi Di Maio közti egyre élesebb viták saját pártjaik erősítését szolgálják és május 26-i után "helyreáll a béke". Az újság megjegyezte, hogy a tavaly június 2-án alakult M5S-Liga kormányt valójában már csak az akkor kötött kormányszerződés tartja össze. Luigi Di Maio és Matteo Salvini még egymás közösségi oldalairól is kiléptek.

Az olasz sajtó kizárja, hogy a római kormány még az EP-választások előtt megbukjon. Giuseppe Conte viszont kijelentette, hogy ha a Liga a következő napokban nem hívja vissza államtitkárát, a korrupcióval vádolt Armando Sirit, akkor ő mond le miniszterelnöki tisztéről.

A helyzetet komplikálja Silvio Berlusconi meggyengült egészségi állapota, ami az FI erejének további csökkenését idézheti elő.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 04. szombat, 18:52
Címkék: Sergio Mattarella, Matteo Salvini, Demokrata Párttal, Silvio Berlusconi, Hajrá Olaszország, Giorgia Meloni,
Kommentek
Strache-ügy - Christian Kern egykori kancellár feljelentette Heinz-Christian Strache volt alkancellárt
Strache a 2017-ben Ibizán rejtett kamerával készült, kormányválságot kirobbantó videofelvételen többek között arról is beszél, hogy egy informátora szerint Kern Afrikában állítólag kiskorúakkal folytatott szexuális kapcsolatot. Kern visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett. Strache nem élvez büntetőjogi mentességet, noha 2017-ben, amikor a botrányos videofelvétel készült, még parlamenti képviselő volt. Minthogy már nem rendelkezik képviselői mandátummal, számolnia kell a jogi következményekkel - írta az osztrák sajtó. Ugyanakkor Strache maga is tett több feljelentést azok ellen, akik a videó előállításában, terjesztésében és nyilvánosságra hozatalában részt vettek. Így többek között a felvételt elsőként nyilvánosságra hozó lapokat, a német Der Spiegelt és Süddeutsche Zeitungot is beperelte. A feljelentés szövegében konkrét személyeket is megjelölt, akik ellen nyomozás is indult.

Anne Leiding müncheni főügyész arról tájékoztatott, hogy az ügy jogi vizsgálata folyamatban van.
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 11:11
Az Öt Csillag Mozgalom szavazói nemet mondtak a belügyminiszter elleni bírósági eljárásra
tagjai az eljárás ellen szavaznak, a balközép Demokrata Párt (PD) és más baloldali pártok igent mondanak, az M5S hét tagjának a párt internetes szavazása értelmében nemet kellene mondania. A bizottság döntésének figyelembe vételével a szenátus egy hónap múlva szavaz a Salvinit érintő ügyről. A felsőházban az M5S frakciótagjai sem biztos, hogy a párt online felmérésével összhangban szavaznak. Elemzők szerint azonban az európai parlamenti (EP-) választások küszöbén az M5S-nek nem áll érdekében kormányválságot kirobbantani. Ezt bizonyítja, hogy Luigi Di Maio, az M5S vezetője, Danilo Toninelli, az M5S-nek az olaszországi kikötőkért felelős minisztere, valamint Giuseppe Conte miniszterelnök is az ügyészségnek küldött levélben hangsúlyozta, hogy támogatta Matteo Salvini döntését a migránsok partraszállásának megtagadásáról.

Matteo Salvini közösségi oldalán azt üzente, nyugodtan várja a parlamenti bizottság véleményét: "az olaszok tudják, hogy az ő érdekükben cselekedtem, a határok és a nemzetbiztonság
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 09:41
Illegális bevándorlás - Hollandia több mint hatszáz gyereknek biztosít menedéket
Információk szerint a holland kormánykoalíció hosszú vitát követően döntött úgy, hogy kivételt tesz a korábban többször is elutasított, évek óta Hollandiában élő kiskorú menedékkérők ügyében, és menedéket biztosít családjaiknak is.

A döntés értelmében az érintettek állandó tartózkodási engedélyt szerezhetnek, még akkor is, ha az illetékes hatóságok korábbi döntése értelmében nem jogosultak menedékstátuszra.

Mint írták, Mark Rutte miniszterelnök és pártja, a konzervatív-liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) sokáig ellenezte a különleges engedély megadását, de a létrejött kompromisszummal végül a koalíciós pártok kormányválságot előztek meg. A döntést a gyermekvédelmi aktivisták és a baloldali ellenzék is üdvözölte - tették hozzá.
velemenyezd, 2019. január 30. szerda, 11:42
A belga parlament támogatásáról biztosította az ENSZ migrációs csomagját
kormánykoalíció összeomlásának, amely akár előrehozott választásokhoz is vezethetne.

Louise Arbour, az ENSZ-főtitkár migrációért felelős különleges képviselője elmondta, hogy a világszervezet a belpolitikai körülményektől függetlenül a dokumentum jóváhagyásaként fogja értékelni, ha Charles Michel részt vesz a jövő heti marrákesi csúcstalálkozón, amelyen a megjelenők egyhangúlag fogadják el az egyezményt.

Egy friss felmérés szerint a belgák többsége úgy véli, hogy ez az ügy nem ér meg egy kormányválságot, az ellenkező véleményen a válaszadók nagyjából harmada van.

A jóváhagyás folyamatából Ausztrália, Ausztria, Bulgária, Csehország, az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is kilépett.

A világszervezet 193 országa még 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag megalkotásáról, amelynek célja a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának
velemenyezd, 2018. december 06. csütörtök, 22:47
Illegális bevándorlás - Horst Seehofer: a CSU nem akar kormányválságot Németországban
"A CSU-ban senkinek sem áll érdekében a kancellár megbuktatása, a CDU/CSU frakciószövetség felbontása vagy a koalíció felrobbantása" - mondta Horst Seehofer a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak.

Azonban a párt tartós megoldást akar a menekültek visszautasításával kapcsolatban - mondta a pártelnök-belügyminiszter a lapnak, amely szerint ez azt jelenti, hogy a CSU semmiképpen nem enged abból, hogy a menedékkérők bizonyos csoportjaitól meg kell tagadni a belépést az országból.

A CSU szerint a szigorítást a közös európai menekültügyi - úgynevezett dublini - rendszer többi résztvevő államától függetlenül kell bevezetni. Angela Merkel és a CDU vezetőinek többsége viszont közös, "európai megoldást" sürget, szerintük egy új menekültügyi rendszer keretében, vagy legalább a migrációs nyomásnak leginkább kitett társországokkal egyeztetve kell megszigorítani a határigazgatást. Addig pedig változatlanul kell hagyni a 2015-ben bevezetett gyakorlatot, amely szerint mindenkit be kell engedni, aki azt
velemenyezd, 2018. június 17. vasárnap, 13:01
Az izraeli parlament első olvasásban megszavazta a szombati zárva tartásról szóló törvényt
Deri, a keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártjának vezetője - az ország belügyminisztere - azzal fenyegetőzött, hogy még az éjjel kilép az izraeli koalíciós kormányból, ha elbukik a javaslata.

A szupermarkettörvénynek nevezett indítvány elfogadásához hétfő este még nem volt meg a többség a parlamentben, de az Európából, párizsi és brüsszeli találkozóiról megérkező Benjámin Netanjahu kormányfő azonnal a kneszetbe sietett, és hajnalra sikerült elrendeznie a távollétében keletkezett legújabb kormányválságot.

A miniszterelnök óriási nyomást gyakorolt a kormánypártokra az indítvány védelmében, minden képviselő szavazata számított. Személyesen tárgyalt a Likud egyik fiatal képviselőnőjével, aki azt tervezte, hogy ellene szavaz, de végül tartózkodott a voksoláson, és felszólítására több, előzőleg tartózkodást ígérő képviselő végül az igennel szavazók közé állt.

Az Arie Deri követelte törvényjavaslat - ha majd második és harmadik olvasásban is megszavazzák -, szabad kezet biztosít a
velemenyezd, 2017. december 12. kedd, 07:51
Az ultraortodox belügyminiszter a koalíció elhagyásával fenyegetőzik Izraelben
A szupermarket törvénynek nevezett indítvány elfogadtatásához egyelőre nincs meg a többség a kneszetben, mert a Jiszrael Béténu (Izrael a Hazánk) nevű ultranacionalista, de világi jobboldali párt élén álló Avigdor Liberman kijelentette, hogy nem hajlandó a szombati bezárás mellett voksolni.

A párt bejelentette, hogy négy képviselője a törvény ellen szavaz, az ötödik pedig tartózkodik, ami érthető, hiszen az elsősorban a volt Szovjetunióból származó szavazótáboruk számára fontosak a szombati vásárlási és szórakozási lehetőségek.

Ráadásul a koalíciós pártokból sem hajlandó mindenki megszavazni az ultraortodoxok követelését: a Likud és a Kulánu párt egy-egy képviselője előre bejelentette tartózkodását, és még két likudos honatya fenyegetőzik hasonló lépéssel.

Ebben a helyzetben az ellenzéki pártok képesek lehetnek megbuktatni az indítványt. A koalíció egyelőre megpróbálta a hajnali órákra halasztani a szavazást annak reményében, hogy sikerül meggyőzniük ellenzéki képviselőket arról, hogy
velemenyezd, 2017. december 11. hétfő, 21:05
Képek, videók
Mindennapi választások
sanci81
2016. szeptember 21. szerda, 18:55
O.V.- őszi választások.jp
agica2004
2014. július 13. vasárnap, 19:24
választások.jpg
agica2004
2014. május 31. szombat, 16:47
valasztasok-kampany-ba rac
agica2004
2012. szeptember 18. kedd, 11:42
Putyin-választások.jpg
agica2004
2012. március 06. kedd, 16:13
Választások Oroszországba
megyerimihaly
2011. december 21. szerda, 22:06
választások
mecsery
2010. december 29. szerda, 19:11
1990. Választások.
megyerimihaly
2008. április 12. szombat, 22:06
választások
kasztl11
2007. április 25. szerda, 18:05
sergio.jpg
charlotteani
2018. február 25. vasárnap, 23:07
f1-monaco-sergio-perez 20
agica2004
2017. szeptember 14. csütörtök, 21:11
Sergio Ramos Sp..jpg
agica2004
2014. október 05. vasárnap, 16:28
Sergio Romero Argentína.j
agica2004
2014. július 01. kedd, 15:40
Sergio Ramos Spanyol.jpg
agica2004
2014. július 01. kedd, 15:39
Pininfarina -Sergio Conce
farkas1945
2013. június 06. csütörtök, 10:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.