Belépés
2020. július 09. csütörtök | 28. hét | 191. nap | 01:27 | Lukrécia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az EP-választások utáni kormányválságot jósol az olasz sajtó
Az Il Messaggero római napilap úgy tudja, hogy Sergio Mattarella olasz államfő már az EP-választások utáni olaszországi belpolitikai válság kezelésére készül.

Az újság szerint a május 26-i európai megmérettetés az utolsó csapást mérheti a jelenlegi M5S-Liga kormányra. Ha a Matteo Salvini vezette Liga 10-15 százalékkal túllépi az M5S-t, elkerülhetetlen kormányválságot idéz elő - írta az Il Messaggero.

A jelenlegi felmérések azt mutatják, hogy a Liga 32 százalék felett áll a tavaly márciusi olaszországi parlamenti választásokon szerzett 17,4 százalékhoz képest. Maga mögé szorította az M5S-t, amely - miután 2013 óta a legnagyobb olasz pártnak számított és 2018-ban 32,6 százalékot mutatott fel - jelenleg 23 százalék alatt teljesít. Sarkában a balközép Demokrata Párttal (PD), amely a tavalyi 18,7-ről majdnem 22 százalékra emelte erejét. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) 10 százalék körül teljesíthet a tavaly márciusi 14 százalékhoz képest. A Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI) túllépte az 5 százalékot az egy évvel ezelőtti 4 százalékot javítva.

Az Il Messaggero a kormányválság előszelének tartja az M5S és a Liga közt mindennapossá vált politikai vitákat, valamint Matteo Salvini kijelentését, miszerint megszakadt bizalmi kapcsolata Giuseppe Conte olasz kormányfővel.

A napilap úgy számolja, hogy ha a római kormány az EP-választások után felborul, Sergio Mattarella szakértői kormányt állíthat fel vagy Matteo Salvinit bízhatja meg egy átmeneti - a Liga, a FI és az FdI alkotta - kormány irányításával az esetleges 2020 tavaszi parlamenti választásokig. Ez a következő költségvetési csomag összeállítását biztosítaná.

A már idén őszre előrehozott választások lehetősége sem kizárt, de ehhez az államfőnek a római parlamentet augusztus elejéig fel kell oszlatnia.

Más elemzők szerint ha a Liga jelentősen meghaladja az M5S-t, az mindenekelőtt kormányátalakításhoz vezethet: a mostani római kormányba az M5S nyolc, a Liga hat minisztert delegál. Luigi di Maio, az M5S vezetője azonban leszögezte, hogy a Liga "nagy győzelme" esetén se alakítják át a kormányt. Di Maio hozzátette, hogy szerinte Matteo Salvini nem fogja megbuktatni a jelenlegi római kormányt.

A Corriere della Sera napilap feltételezése szerint a Matteo Salvini és Luigi Di Maio közti egyre élesebb viták saját pártjaik erősítését szolgálják és május 26-i után "helyreáll a béke". Az újság megjegyezte, hogy a tavaly június 2-án alakult M5S-Liga kormányt valójában már csak az akkor kötött kormányszerződés tartja össze. Luigi Di Maio és Matteo Salvini még egymás közösségi oldalairól is kiléptek.

Az olasz sajtó kizárja, hogy a római kormány még az EP-választások előtt megbukjon. Giuseppe Conte viszont kijelentette, hogy ha a Liga a következő napokban nem hívja vissza államtitkárát, a korrupcióval vádolt Armando Sirit, akkor ő mond le miniszterelnöki tisztéről.

A helyzetet komplikálja Silvio Berlusconi meggyengült egészségi állapota, ami az FI erejének további csökkenését idézheti elő.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 04. szombat, 18:52
Címkék: Sergio Mattarella, Matteo Salvini, Demokrata Párttal, Silvio Berlusconi, Hajrá Olaszország, Giorgia Meloni,
Kommentek
Átült Salvini pártjába a kormányon lévő Öt Csillag Mozgalom néhány szenátora
Luigi Di Maio "marhavásárról" beszélt a közösségi oldalán közölt felháborodott videóban. "Mondják meg, mennyi az M5S szenátorainak kilónkénti ára!" - mondta Di Maio, aki szerint az "árulók" annak az oldalára álltak át, akitől nagyobb hasznot remélnek.

Az M5S politikai vezetője jogi ellenlépéssel fenyegetett, és azonnal figyelmeztette pártja többi parlamenti tagját, hogy nem hagyja következmények nélkül, ha más is "pártkabátot" vált.

A Liga soraiba átülő három szenátor, Ugo Grassi, Francesco Urraro és Stefano Lucidi hangoztatta, hogy nem ők változtatták meg nézeteiket, hanem az M5S tért el eredeti céljaitól. Ugo Grassi úgy vélte, a polgári mozgalomból párttá lett M5S-ben a közvetlen demokrácia feledésbe veszett, s minden döntést Di Maio és bizalmasai hoznak meg "abszolút elszigeteltségben".

Az átpártoló szenátorok szerint az M5S a széthullás szélére jutott, és a párt legalább húsz további parlamenti tagja mérlegeli az átülést más frakcióba. A Liga forrásai szerint kevesebben, talán még
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 18:53
Beterjesztette a román ellenzék a Dancila-kormány leváltására irányuló bizalmatlansági indítványt
megszavazásának menetrendjéről az egyesített házbizottság hivatott dönteni, amely azonban kedden - az ellenzék távolléte közepette - döntésképtelennek bizonyult.

Viorica Dancila kormányfő kedden ismételten kifejezte meggyőződését, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványa most sem több komolytalan színjátéknál, nem nyújt valós alternatívát, és a kormánybuktatás nem fog sikerülni.

Cseke Péter, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője a bizalmatlansági indítvány iktatását követően azt mondta: a kormányválságot meg kell oldani, van elég szavazat ahhoz, hogy új többség alakuljon a bukaresti parlamentben: ennek próbája lesz a bizalmatlansági indítvány szavazása.

Az RMDSZ törvényhozói aláírták és meg is fogják szavazni az indítványt - szögezte le az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

Romániában azt követően alakult ki politikai válság, hogy a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztus végén kilépett a
velemenyezd, 2019. október 01. kedd, 19:22
Román kormányválság - Alkotmánybíróság: Iohannisnak ki kellett volna neveznie az ideiglenes minisztereket
A taláros testület azt követően hozott döntést, hogy a kormány panasszal fordult az alkotmánybírósághoz, amiért az elnök szeptember 5-én - néhány nappal a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) kormánykoalícióból történt kilépése után - elutasította a Viorica Dancila vezette, immár tisztán szociáldemokrata párti (PSD) kormány három ideiglenes miniszteri kinevezését.

Az alkotmánybírák ugyanakkor csak részben adtak igazat a kormánynak, megállapítva, hogy az elnök a meghatározatlan időre javasolt tárcavezetők kinevezését elutasíthatja, amennyiben lépését megindokolja. A törvények szerint egy ideiglenes miniszter 45 napig vezethet egy szaktárcát.

A román média által ismertetett alkotmánybírósági döntés szerint egy kormánytag leváltását sem utasíthatja el az államfő, így például Ana Birchall igazságügyi minisztert vissza kellett volna hívnia a posztról, és Dancila javaslata értelmében stratégiai kapcsolatokért felelős miniszterelnök-helyettesi posztra kellett volna kineveznie. Birchall
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 17:01
Olasz kormányválság - Salvini: a baloldallal Olaszország elveszíti nemzeti önállóságát
politikai erőknek, amelyek félnek az urnáktól, nincsen politikai lelkiismerete" - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy nem szólítja utcára az olaszokat, de "a nép ítélete előbb-utóbb utoléri azokat, akik természetellenes megállapodással igyekeznek menteni székeiket".

Úgy vélte, a kormányváltás előre tervezett volt. Megjegyezte, hogy az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt esetleges közös kormánya "eladja Olaszország szuverenitását".

Salvini hangoztatta, nem bánta meg, hogy kirobbantotta a kormányválságot. Elmondta, hogy a Liga és az M5S kormánya "tétlen" volt, "az olaszok nem egy túlélésre játszó kormányt akartak".

Megjegyezte, most már az a gyanúja, hogy az M5S szándékosan bojkottálta a közös kormányzást.

"Mozdulatlan volt a kormány, mozdulatlan a parlament, talán más, az olasz határokon kívüli városokból távvezérelték őket" - nyilatkozta Matteo Salvini. Arra utalva, hogy a májusi európai parlamenti választásokat a Liga nyerte Olaszországban, nem pedig az M5S vagy a PD, Salvini
velemenyezd, 2019. augusztus 26. hétfő, 21:22
Olasz kormányválság - Az államfő keddig adott időt új kormánytöbbség megalakítására
A parlamenti pártokkal folytatott kétnapos konzultáció végén az államfő kijelentette, hogy a jelenlegi olasz kormányválságot "egyértelmű döntésekkel és rövid időn belül" meg kell oldani.

Politikai erők megnevezése nélkül hozzátette, hogy több párt is jelezte, egyeztetést indított egy új kormánytöbbség felállítására.

A keddi határidő nem véletlen: az év vége előtti esetleges új választásokhoz legkésőbb szeptember elejéig fel kell oszlatni a jelenlegi római parlamentet.

Olasz sajtóértesülések szerint az eddigi kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) között péntektől kezdődik a kormányalakítási egyeztetés.

Az olaszok iránti felelősségnek nevezte a kormányzás folytatását Luigi Di Maio, az M5S vezetője. Kijelentette, hogy az M5S nem fél az urnás megmérettetéstől, de szerinte az új választásokig tartó idő olyan pénzügyi-gazdasági válsághelyzetet teremthet, amely Olaszországot visszataszítja a 2008-as válságba.

"A tavalyi parlamenti
velemenyezd, 2019. augusztus 22. csütörtök, 23:35
Strache-ügy - Christian Kern egykori kancellár feljelentette Heinz-Christian Strache volt alkancellárt
Strache a 2017-ben Ibizán rejtett kamerával készült, kormányválságot kirobbantó videofelvételen többek között arról is beszél, hogy egy informátora szerint Kern Afrikában állítólag kiskorúakkal folytatott szexuális kapcsolatot. Kern visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett. Strache nem élvez büntetőjogi mentességet, noha 2017-ben, amikor a botrányos videofelvétel készült, még parlamenti képviselő volt. Minthogy már nem rendelkezik képviselői mandátummal, számolnia kell a jogi következményekkel - írta az osztrák sajtó. Ugyanakkor Strache maga is tett több feljelentést azok ellen, akik a videó előállításában, terjesztésében és nyilvánosságra hozatalában részt vettek. Így többek között a felvételt elsőként nyilvánosságra hozó lapokat, a német Der Spiegelt és Süddeutsche Zeitungot is beperelte. A feljelentés szövegében konkrét személyeket is megjelölt, akik ellen nyomozás is indult.

Anne Leiding müncheni főügyész arról tájékoztatott, hogy az ügy jogi vizsgálata folyamatban van.
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 11:11
Az Öt Csillag Mozgalom szavazói nemet mondtak a belügyminiszter elleni bírósági eljárásra
tagjai az eljárás ellen szavaznak, a balközép Demokrata Párt (PD) és más baloldali pártok igent mondanak, az M5S hét tagjának a párt internetes szavazása értelmében nemet kellene mondania. A bizottság döntésének figyelembe vételével a szenátus egy hónap múlva szavaz a Salvinit érintő ügyről. A felsőházban az M5S frakciótagjai sem biztos, hogy a párt online felmérésével összhangban szavaznak. Elemzők szerint azonban az európai parlamenti (EP-) választások küszöbén az M5S-nek nem áll érdekében kormányválságot kirobbantani. Ezt bizonyítja, hogy Luigi Di Maio, az M5S vezetője, Danilo Toninelli, az M5S-nek az olaszországi kikötőkért felelős minisztere, valamint Giuseppe Conte miniszterelnök is az ügyészségnek küldött levélben hangsúlyozta, hogy támogatta Matteo Salvini döntését a migránsok partraszállásának megtagadásáról.

Matteo Salvini közösségi oldalán azt üzente, nyugodtan várja a parlamenti bizottság véleményét: "az olaszok tudják, hogy az ő érdekükben cselekedtem, a határok és a nemzetbiztonság
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 09:41
Képek, videók
Mindennapi választások
sanci81
2016. szeptember 21. szerda, 18:55
O.V.- őszi választások.jp
agica2004
2014. július 13. vasárnap, 19:24
választások.jpg
agica2004
2014. május 31. szombat, 16:47
valasztasok-kampany-ba rac
agica2004
2012. szeptember 18. kedd, 11:42
Putyin-választások.jpg
agica2004
2012. március 06. kedd, 16:13
választások
mecsery
2010. december 29. szerda, 19:11
választások
kasztl11
2007. április 25. szerda, 18:05
sergio.jpg
charlotteani
2018. február 25. vasárnap, 23:07
f1-monaco-sergio-perez 20
agica2004
2017. szeptember 14. csütörtök, 21:11
Sergio Ramos Sp..jpg
agica2004
2014. október 05. vasárnap, 16:28
Sergio Romero Argentína.j
agica2004
2014. július 01. kedd, 15:40
Sergio Ramos Spanyol.jpg
agica2004
2014. július 01. kedd, 15:39
Pininfarina -Sergio Conce
farkas1945
2013. június 06. csütörtök, 10:04
Sergio_Lopez_1.jpg
kondacsistvanne
2012. október 30. kedd, 20:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.