Belépés
2019. december 10. kedd | 50. hét | 344. nap | 05:31 | Judit
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Cukorbetegségről
Miért kell diétáznia a cukorbetegnek:

Az inzulinkezelés alatt álló cukorbetegeknek azért kell diétáznia, mert az alkalmazott inzulinkészítmények hatása nem fedi a táplálékból felszívódó szénhidrátok által okozott vércukor emelkedést. A modern inzulin terápiában van lehetősége a betegnek az elfogyasztott táplálék szénhidráttartalma alapján kiszámolni a szükséges inzulin mennyiséget, de akkor is figyelni kell a táplálkozásra is, mert a szervezetnek nem tesz jót a vércukorszint nagyfokú ingadozása.

Az inzulin nélkül kezelt cukorbetegek esetében pedig azért fontos a diéta, mert az étkezések során, a vércukor szinten tartásához szükséges inzulin elválasztása késve indul meg, másrészt a termelődő inzulin a fennálló inzulinrezisztencia miatt nem képes hatását teljes értékűen kifejteni.

A diétás kezeléssel ehhez úgy tudunk alkalmazkodni, hogy:

kerüljük a gyors vércukor emelkedést okozó ételeket,
naponta többször, étkezésenként meghatározott szénhidráttartalmú ételt kell fogyasztani.
Az étrendi kezelés célja:

az optimális testtömeg és tápláltsági állapot elérése és megtartása,
a vércukor értéknek a normális értékhez legközelebb eső tartományban tartása,
a szövődmények kialakulásának megelőzése illetve késleltetése,
nem elhízott cukorbetegnél elegendő energiát kell biztosítani az ideális testtömeg fenntartásához,
elhízott cukorbetegeknél (a 2-es típusú cukorbetegek 80-85%-a tartozik ide) célszerű a testsúly csökkenését elősegítő étrendet alkalmazni.
Az étkezések gyakorisága:

Gyakori, napi 5-6-szori étkezés szükséges, mert így mérsékelhető az étkezések utáni vércukor-emelkedés mértéke, másrészt a táplálék több kisebb részre osztása segíti az esetlegesen szükséges fogyókúra betartását, csökkentheti a testtömeg-gyarapodás esélyét. Inzulin nélkül kezelt cukorbetegeknek azért szükséges az étkezésenkénti szénhidrátbevitel, mert a hasnyálmirigy inzulin elválasztását elsősorban a szénhidrátokból felszabaduló szőlőcukor fokozza.

Általában reggelire kevesebb szénhidrátot szabad fogyasztani, mint délben vagy este. A három főétkezést tekintve az ebéd tartalmazza a legtöbb szénhidrátot, a reggeli a legkevesebbet és a vacsora a kettő közti mennyiséget. A napi szénhidrát-bevitelben 5 grammos eltérés fogadható el. Hogy kinek, mikor mennyi szénhidrátot kell fogyasztania, több tényező függvénye, minden cukorbetegnek szükséges a vércukor beállításakor diétás tanácsadáson részt venni.

Fontos, hogy minden étkezésnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia és kevesebbet sem szabad az előírtnál. Ennek oka inzulinnal kezelt cukorbetegek esetében az, hogy ha az inzulinhatást gyakran ismétlődő szénhidrát bevitellel nem ellensúlyozzák, akkor az a vércukorszint hirtelen leeséséhez - hypoglykaemiához vezethet.

Mi a hypoglikémia:

A vér cukortartalmának 3 mmol/liter alá történő esését értjük, amelynek számos tünete van. Kezdeti tünetei között szerepel az éhségérzet, száj körüli és nyelvzsibbadás, verejtékezés, szapora pulzus, izgatottság, remegés. Súlyosabb tünetei a koncentrációs készség csökkenése, a reflexidő megnyúlása, gyengeség érzés, agresszív viselkedés, átmeneti kettős látás és rosszabb esetben eszméletvesztés és görcsös állapot. Mindezen tünetek az agy cukorral való elégtelen ellátottságára vezethetőek vissza.

Fontos tudni! Hypoglykaemia esetén a cukorbeteggel cukros vizet kell itatni (kivéve, ha eszméletlen, mert eszméletlen betegnek sem enni, sem inni nem szabad adni). Ezt követően viszont célszerű keményítő jellegű táplálékot (kenyér, zsemle, burgonya, tészta stb.) fogyasztatni a beteggel, hogy a hypoglykaemia ne térjen vissza. Semmi esetben sem célszerű csokoládét, fagylaltot, vajkrémes süteményt adni, mert ezek magas zsírtartalmuk miatt lassabban szívódnak fel és így nem elég gyorsan emelik a vércukrot. (Ez nem jelenti azt, hogy a cukorbeteg diétába ezek az ételek beleférnek, hiszen gyorsan felszívódó cukrokat valóban tartalmaznak.)

A hypoglikémia oka lehet:

nem megfelelő adag inzulin adása
nem megfelelő mennyiségű szénhidrát fogyasztása
a szénhidrátok nem megfelelő felszívódása (hasmenés)
túl sok mozgás
alkoholfogyasztás
Szénhidrátfogyasztás:

A cukorbeteg étrendjének legkörültekintőbben mérlegelendő alkotórészei, amelyek a legfőbb energiát szolgáltató tápanyagok.

Egyszerű szénhidrátok: natív cukrot tartalmazó táplálékokat ne fogyasszon a cukorbeteg. Ilyen a szőlőcukor, malátacukor, répacukor, méz és minden olyan élelmiszer, étel, ital, mely ezek felhasználásával készült (lekvár, befőtt, kompót, édesség, cukrászsütemény, cukrozott üdítő, csokoládé, fagylalt, parfé).

A magas cukortartalmú ételek, gyors és nagy vércukor-emelkedést okoznak, de értékes tápanyagtartalmuk nincs, vagy nem sok. Az egyszerű cukrok közül a vércukor szintjét legjobban a szőlőcukor (glukóz) emeli, ezt követi a malátacukor (maltóz), a répa(nád)cukor (szaharóz), a tejcukor (laktóz) és a sor végén áll a gyümölcscukor (fruktóz), amelyet ezért diétás cukorként tartunk nyilván.

A másik csoportba tartoznak a magas keményítő tartalmú nyersanyagok:

Gabonafélék: búza, árpa, rozs, rizs, köles.

A gabonából készült malomipari termékek:

lisztek: búzaliszt, rizsliszt, kukoricaliszt,
keményítők: búzakeményítő, kukoricakeményítő, rizskeményítő, burgonyakeményítő, búzadara, rizs, kukoricapehely, zabpehely, búzakorpa, zabkorpa,
száraztészták: 2 tojásos, 4 tojásos, 8 tojásos
kenyerek
péksütemények: zsemle, kifli, császárzsemle
hüvelyes magvak: szárazbab, sárgaborsó, lencse
szója granulátum és kocka
Az ebbe a csoportba tartozó nyersanyagok szénhidráttartalma magas, egyesek viszonylag gyors vércukor-emelkedést okoznak, tehát mennyiségüket korlátozni kell, mért mennyiségben fogyaszthatók. Viszont a gabonafélék a cukorbetegek étrendjében is fontos helyet foglalnak el, szénhidráttartalmuk mellett növényi fehérjéket, vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket és élelmi rostokat is tartalmaznak. Előnyben kell részesíteni a magvas, korpás, teljes kiőrlésű lisztből készült, magasabb rosttartalmú termékeket. A száraztészták közül a durum búzából készültek fogyasztása előnyösebb, ugyanis alacsonyabb a glikémiás indexük (azaz, hogy milyen gyorsan emelik a vér cukorszintjét). Kedvező tulajdonságuk, hogy a bennük lévő keményítő eltérő szerkezetű a hagyományos búzában lévőtől és nehezebben emészthető.

Zöldség és gyümölcs:

Bőségesen fogyaszthatók a zöldség és főzelékfélék. Többségük cukortartalma alacsony és lassan növelik a vércukor szintet. Szokásos adagban, beszámolás nélkül fogyaszthatók az 5 g-nál kevesebb szénhidrátot tartalmazók.

Zöldségek:

Nagyon alacsony szénhidrát tartalmúak: sóska, paraj, kínai kel, retek fejes saláta, brokkoli, uborka, spárga
3-5 g közöttiek: zöldpaprika, paradicsom, karfiol, kelkáposzta, mángold, zeller, rebarbara, padlizsán, cukkini
6-10 g közötti: fejes káposzta, gyökér, cékla, kelbimbó, spárgatök, patisszon, zöldbab, karalábé, sárgarépa, hagyma,
10 g feletti: zöldborsó, sütőtök, burgonya téli, kukorica, fejtett bab
Gyümölcsök esetében 15-20 dkg gyümölcsöt fogyaszthatunk egyszerre, elsősorban kis étkezésekre (tízórai, uzsonna), az alacsonyabb szénhidráttartalmú gyümölcsökből gyakrabban a magasabb szénhidrát tartalmúakból ritkábban fogyasszunk.

Gyümölcsök:

Nagyon alacsony szénhidráttartalmú: citrom
5-10 g között: málna, alma, ribiszke, grapefruit, földieper, egres, narancs, őszibarack, birsalma, mandula,
11-14 g között: meggy, kivi, ananász, körte, naspolya, szilva, zöldringló, cseresznye, dió, földimogyoró
15 g felett: szőlő, banán, gesztenye, (fogyasztásukkal vigyázunk)
Tej, tejtermékek:

Tej, tejtermékek szénhidráttartalma alacsony, vércukornövelő hatásuk lassú, de számolni kell az értékükkel! Lehetőség szerint tejet - magas tejcukor tartalma miatt - reggeli mellé ne fogyasszunk, mert a reggeli utáni vércukorértékeket nagyon megemeli, a nap többi szakában 1-2 dl tej fogyasztható egyszeri mennyiségre. Kefírt, joghurtot, túrót, sajtokat akár reggelire is fogyaszthatunk (tejcukor tartalmuk alacsonyabb).

Növényi rostok:

A szénhidrátokon belül beszélnünk kell még a rostok szerepéről is. Az étrend élelmi rost tartalmának növelése kedvezően befolyásolja (csökkenti) a vércukor szintet és az inzulin igényt. Leghatásosabbak a vízoldékony élelmi rostok (pektin, guar-gumi, zabkorpa, árpa, hüvelyesek), a gyomorürülést és az emésztést lassítva. Az ajánlott élelmi rost bevitel 40 gramm körüli értéket is elérhet, de a kedvező effektus individuális. Ha a cukorbeteg sok zöldséget, salátát, gyümölcsöt, valamint fehér kenyér helyett barna kenyeret fogyaszt, optimális szintre emelheti rostbevitelét. Ugyanakkor a rostok csökkentik étvágyát (telítő értékük miatt), ezzel biztosítják a fogyókúra sikerét és rendezik bélműködését is.

Fehérjefogyasztás:

Felnőttek esetében mérsékelten csökkenteni kell a fehérjebevitelt és fontos, hogy a fehérjék 50-50%-ban szerepeljenek az étrendben (növényi és állati eredetű). Ugyanis az állati eredetű fehérjék bomlástermékeinek kiválasztása megterheli a veséket, ez a növényi eredetű fehérjékre nem áll. Másrészt az állati eredetűek többnyire különböző mennyiségű zsiradékkal együtt fordulnak elő, így növelik az energia bevitelt. Ezért az állati eredetű fehérjék közül feltétlenül a zsírszegényeket kell választani. Zsírszegény húsok, húskészítmények, sovány tej és tejtermékek, kevés (heti 3-5db) tojás.

Zsírbevitel:

Ne haladja meg az összenergia 30%-át. Az érszövődmények kivédése miatt figyelni kell az egyes zsírsavak megfelelő arányára is. Mindenképpen a növényi eredetűeket részesítsük előnyben. Az állati eredetű zsiradékok megtalálhatók a fogyasztott húsban, húskészítményekben, tejben és tejtermékekben, ezért ételkészítéshez csak növényi olajakat használjunk. (olívaolaj, repceolaj, napraforgóolaj). Kenyérre kenéshez minimális mennyiségű margarint, vagy csökkentett zsírtartalmú light margarinokat használjunk. A növényi eredetű zsiradékok koleszterint nem tartalmaznak, és ez sem elhanyagolható szempont az érszövődmények kialakulása szempontjából. Kerülni kell a zsírban gazdag húsokat, húskészítményeket (csülök, tarja, baromfi bőre, szalámi, kolbászfélék) Nem javasolt a bő zsiradékban sütés, helyette párolás, főzés, zsiradék nélküli sütési módszerek alkalmazása javasolt. A koleszterin-bevitel, a beteg koleszterinszintjétől függ, 200-300 mg között mozogjon, kerülje a belsőségeket és figyeljen a felhasznált tojás mennyiségére. Kedvező hatású a tengeri halak fogyasztása, a bennük található n3 zsírsavak miatt. Hetente 2-3-szor 100 gramm tengeri hal jelentős védőhatást gyakorol az érelmeszesedéssel szemben.

Alkohol:

Alkoholt csak jól beállított és fegyelmezetten diétázó cukorbeteg fogyaszthat, ugyanis az alkohol fokozza a hypoglikémia veszélyét. Az alkoholok gátolják a máj cukorleadását, ezért meredek vércukor-eséshez vezethetnek. Ezért csak mérsékelt alkoholfogyasztás jöhet szóba (ha a beteg vérzsír/triglicerid/ szintje normális). Hetenként 2x1 dl bor, 3 dl sör vagy 5 cl tömény ital. Az alkoholfogyasztás történjen étkezéssel egybekötve. Mivel az alkohol úgy vesz részt az anyagcserében, mintha zsír lenne, ezért az alkoholfogyasztás napján kevesebb zsiradékot kell fogyasztani (15 g alkohol = 10 g zsír). A sör alkoholtartalma 5g, a boré 10 g, a tömény italoké 30-50 g/100 ml. Egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztani annak a cukorbetegnek, aki elhízott, akinek hasnyálmirigy gyulladása, vagy magas vérnyomás betegsége van, illetve megnövekedett a vérzsír szintje.

Vitaminok, ásványi sók, mikroelemek:

A változatosan táplálkozó, nem fogyókúrázó cukorbeteg elegendő vitamint, ásványi sót és mikroelemet fogyaszt diétájában, nincs szüksége étrend-kiegészítő szedésére. Fogyókúrázóknál ezek pótlása szükségessé válhat. Különböző vizsgálatok a mangán és a króm kedvező hatását erősítik meg. A mangán számos enzim alkotórésze, részt vesz a szénhidrát és lipid anyagcserében, a fehérjeszintézisben. Teljes kiőrlésű gabonafélékben, dióban, mogyoróban található nagyobb mennyiségben. A krómnak aktív szerepe van a szénhidrát anyagcserében, elősegíti az inzulin hatását. Teljes kiőrlésű gabonafélékben, hüvelyesekben, húsban, májban, sajtban van nagyobb mennyiségben. A Natrium bevitel csökkentése célszerű a magas vérnyomás megelőzése érdekében. Kevés tea és kávé általában fogyasztható. Túl sok édes ízű étel fogyasztását nem javasolok, a fogyasztásra kerülő édes ételek elkészítéséhez energiát nem tartalmazó, mesterséges édesítőszerek alkalmazása javasolt.

Cukorbetegség és a mozgás:

Cukorbetegség megléte esetén is fontos a testmozgás, főleg, ha elhízott vagy túlsúlyos egyénről van szó, mivel az ő esetükben (kettes típusú diabétesz esetén) a testsúly csökkenésével normalizálódhat az inzulin elválasztásuk. A betegségre hivatkozva ne hagyja abba senki a testmozgást. Inzulinnal kezelt cukorbetegeknek azonban körültekintően kell megtervezniük intenzívebb mozgásukat, sportolásukat. Fizikai aktivitás hatására ugyanis nő a sejtek cukorfelhasználása és fokozódik a sejtek inzulin iránti érzékenysége. Ezért intenzív mozgás esetén, vagy egy nem megszokott, mindennapos munkavégzéskor (pl.: nagytakarítás, kerti kapálás stb...) szükségessé válhat az inzulin adagjának csökkentése és /vagy szénhidrát tartalmú plusz étkezés beiktatása. Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy súlyosan kisiklott anyagcsere esetében ez a hatás nem érvényes, (16-17 mmol/liter feletti vércukor szintnél) mivel az izommunka nem csökkenti, hanem emeli a vércukor szintet és az állapotot tovább rontja. Ebben az esetben mindig az orvos utasításait kell követni.
lolo57, 2017. május 01. hétfő, 09:10
Címkék: inzulinkezelés alatt, táplálékból felszívódó, modern inzulin, elfogyasztott táplálék, szükséges inzulin, vércukorszint nagyfokú,
Kommentek
A járóbeteg-szakellátás feladatairól tanácskoznak Balatonfüreden
A XX. országos járóbeteg-szakellátási és a XV. országos járóbeteg-szakdolgozói konferencia szerdai nyitónapján Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy mintegy ötmilliárd forintból megoldható lehet a várakozási idő csökkentése a járóbeteg-ellátásban. Első lépéseként arra volna szükség, hogy szakmánként minden érintett havi jelentést küldjön a finanszírozónak, így átláthatóvá válna a rendszer - mondta.

Közölte: a fekvőbeteg-szakellátásból a járóbeteg-ellátásba áramlott az elmúlt esztendőben 4 milliárd teljesítményvolumen-korlát (tvk) pont, amely mintegy 8 milliárd forintot jelent, ugyanakkor a megjelenési esetszámban ez a változás nem volt tetten érhető és nem csökkent a várakozási idő sem.

Tóth Tibor, a Medicina 2000 Szövetség elnökhelyettese a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség szeptember 19-én kiadott állásfoglalását ismertetve elmondta, hogy magas az elkerülhető fekvőbeteg-felvételek száma a kórházban, amit orvosolni kellene. Meg
velemenyezd, 2018. szeptember 19. szerda, 14:01
Metabolikus szindróma
30 éve hangzott el először egy amerikai endokrinológus professzor előadásában, hogy a vércukorszint-emelkedésre való hajlam gyakran együtt jár a magas vérnyomással és a kóros vérzsírprofillal, és jellemző az érintettekre a sejtek csökkent inzulinérzékenysége, az inzulinrezisztencia is.

A kezdetben X-szindrómaként emlegetett tünetegyüttesbe néhány évvel később bekerült az ,,alma típusú" elhízás is, és az anyagcserével kapcsolatos problémakör a metabolikus szindróma elnevezést kapta.
Hogyan alakul ki a metabolikus szindróma?

Ma már a metabolikus szindróma gyakori - részben vitatott - összetevőjének tartják például a magas húgysavszintet, az emelkedett homocisztein szintet, a gyulladásos folyamatokra utaló magasabb
irmus, 2018. június 26. kedd, 17:10
Ajánlott ételek cukorbetegeknek
az édesburgonyát héjában vagy nyersen. Egy csipet fahéj még inkább segíti a vércukor szabályozását.

Túró

Sokan úgy vélik, hogy minden tejtermék azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmaz és azonos módon hat a vércukorra; a túró azonban jóval kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a joghurt vagy a tej. A kis zsírtartalmú túró sok fehérjét és kevés szénhidrátot tartalmaz, ezért étkezések remek kiegészítője - mondta Jill Weisenberger dietetikus, a ,,21 dolog, amit a cukorbetegségről és a szívedről tudnod kell" című könyv szerzője. Böngéssze át a címkéket, és válasszon olyan túrót, amelyben nincsenek szénhidrát tartalmú összetevők.

Joghurt

A joghurtot rejtett cukorforrásként bélyegezték meg. Ami igaz is egyes ízesített változatokra, de a natúr joghurt okos választás lehet azok számára, akik figyelik a vércukorszintjüket. A joghurt természetes állapotában jó minőségű szénhidrátokat és fehérjéket is tartalmaz, így kiváló étel a vércukorszint egészségtelen
lovaszmarika, 2018. április 27. péntek, 15:13
A cukorbetegségről
A statisztikai adatok szerint évről-évre nő a cukorbetegek száma hazánkban. Ha kiderül, hogy cukorbeteg vagy, számos hasznos tudnivalót kell olvasnod és alkalmaznod.

AZ INZULINKEZELÉS ,,TÍZPARANCSOLATA"

1. Mindig szobahőmérsékletű inzulint használj. A nem használt inzulint, a hűtőszekrény ajtajában tárold.
2. Bizonyos inzulinkészítmények esetében a beadás előtt a fecskendőt vagy a beadó tollat többször döntögetni, (nem rázni) kell, hogy az oldat összekeveredjen.
3. Az inzulin beadási helyeket változtasd (a csomósodás elkerülése érdekében), de lehetőleg ugyanazon a testrészen maradj.
4. Ügyelj arra, hogy elég mélyen juttasd az inzulint a bőrödbe, mert a bőr rétegei közé beadott inzulin viszketést, bőrpírt, fájdalmat okoz.
5. Beadás után ne húzd ki azonnal a tűt, hogy a teljes inzulin mennyiség bejusson a bőr alá. A tű kihúzása után masszírozó mozdulatokkal segítsd az inzulin felszívódását.
6. Figyelj az étkezési időpontok betartására. (Különböző
lizawolf, 2018. január 27. szombat, 14:35
A cukorbetegségről hivatalosan
Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség olyan krónikus betegség, amely akkor is előfordul, amikor a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint vagy ha a szervezet nem képes hatékonyan inzulin termelni. Az inzulin hormon, amely szabályozza a vércukorszintet. A hyperglykaemia vagy a vércukorszint emelkedése az ellenőrizetlen cukorbetegség közös hatása, és az idő múlásával súlyos károkat okoz a szervezet számos rendszerében, különösen az idegekben és az erekben.



1. típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség (korábban inzulinfüggő, fiatal vagy gyermekkori eredetű), az inzulin termelés hiányos, és az inzulin napi adagolását igényli. Az 1-es típusú cukorbetegség oka nem ismert, és nem lehet megelőzni az aktuális ismeretekkel.

A tünetek között szerepel a vizelet túlzott kiválasztódása (polyuria), szomjúság (polydipsia), folyamatos éhség, fogyás, látásváltozások és fáradtság. Ezek a tünetek hirtelen fordulhatnak elő.

2-es típusú
cukorbetegseg, 2018. január 11. csütörtök, 20:56
Ma itt időztem el kicsit . . .
A beteg szervezetet az egészség hiánya kínozza. A beteg lélekben a lélek hiánya fáj.

Rejtő Jenő

<< A cukorbetegségről nagyon röviden (ujmedicina, biologika)

Egyszerűen elkészíthető házi müzli! >>


<< A cukorbetegség gyógyítható ... mindössze 25 nap alatt, véglegesen.

Úgy legyen!!!!!!!!!!!

Közben azért egy kis zenét is hallgatok >> << Gnarls Barkley - Crazy
sarkadykati, 2017. augusztus 07. hétfő, 08:28
INZULINREZISZTENCIA – a sokarcú anyagcserezavar
Női magazinokban, online életmódportálokon naponta olvashatunk az inzulinrezisztenciáról, az ,,IR diétáról", 160 grammos étrendről. Szerencsére találunk szakszerű, informatív írásokat, amelyek segíthetnek a fel nem ismert esetek beazonosításában, a megfelelő étrend kialakításában, változatossá tételében. Sajnos tévinformációk is keringenek, Facebook csoportokban értékelik az érintettek egymás laborleleteit, és bátran diagnosztizálnak - saját tapasztalataik alapján, de képesítés, átfogó szaktudás nélkül.

Mi ez, az egyre többeket érintő - sokak által divathóbortnak minősített - anyagcserezavar? Kiket érinthet, és egyáltalán visszafordítható-e?

Mi történik ilyenkor a testünkben?
A sejtek ,,fűtőanyagául" szolgáló cukormolekulák sejtfalon való átjutását a hasnyálmirigyben termelődő inzulinmolekulák segítik. A bonyolult hormonális szabályozásban az inzulintermelés egyik fő parancsa a vér megemelkedett cukorkoncentrációja. Az inzulinmolekulák
pacsakute, 2017. május 16. kedd, 18:38
Képek, videók
Cukorbetegségre.jpg
pacsakute
2014. június 29. vasárnap, 15:24
Jónás tibor neév alatt.jp
liliana01
2019. október 05. szombat, 18:45
Csillagos ég alatt.gif
pacsakute
2019. április 29. hétfő, 22:32
0 a inti a tus alatt rncm
lovaszmarika
2019. március 29. péntek, 16:48
Spirulina a víz alatt.jpg
pacsakute
2019. március 16. szombat, 20:17
0 a a paplan alatt valaki
lovaszmarika
2019. február 25. hétfő, 18:32
cica a könyv alatt1116.jp
maroka
2018. november 16. péntek, 19:10
Rio-alattad a föld, felet
menusgabor
2018. október 10. szerda, 22:32
csokor készítés alatt.png
zsebibaba54
2018. október 06. szombat, 17:24
Élet a pálma alatt
dandej
2018. szeptember 28. péntek, 21:34
Búra alatt.jpg
pacsakute
2018. szeptember 22. szombat, 22:19
Wass A. Kereszt alatt.jpg
menusgabor
2018. szeptember 18. kedd, 22:22
Egészséges táplálékok.jpg
pacsakute
2019. november 14. csütörtök, 08:03
Igen hasznos táplálékok.j
pacsakute
2017. március 17. péntek, 13:11
zenei-taplalek.jpg
tunkiss
2016. május 29. vasárnap, 10:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.