Belépés
2019. augusztus 19. hétfő | 34. hét | 231. nap | 16:11 | Huba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
KH: csúcsot döntött tavaly a kisvállalkozások részesedése a közbeszerzésekben
Rigó Csaba Balázs a KH évindító sajtórendezvényén megjegyezte, hogy Magyarországon éves összehasonlításban 17,6 százalékkal több közbeszerzési eljárás zárult tavaly, összértékük viszont 9,3 százalékkal csökkent.

A hnt-eljárások aránya uniós eljárásrendben a tavaly előtti 9,7 százalékról 4,8 százalékra esett, összértékük 4,9 százalékról 1,6 százalékra csökkent. Az egy ajánlatos eljárások száma uniós eljárásrendben 26,4 százalékról 24,2 százalékra, összértéke 15,6 százalékról 12,8 százalékra mérséklődött. Nemzeti eljárásrendben az egy ajánlatos eljárások aránya 11,8 százalékról 11,1 százalékra, összértékük 13,8 százalékról 12,2 százalékra csökkent, a hnt-eljárások aránya és értéke egyaránt mindössze 1 körüli.

A tavalyi eljárások közül 5411 építési beruházásokhoz kötődött több mint 2 milliárd forint értékben, 3,8 százalékuk volt egy ajánlatos. Egy közbeszerzési eljáráson átlagosan 5,9 pályázó indult. A közbeszerzési eljárások 47,1 százalékában használtak föl valamilyen arányban uniós forrásokat.

A kis- és középvállalkozások 1911,5 milliárd forintot nyertek el a lezárult eljárásokon, vagyis a közbeszerzési összegek 58 százalékát.

A hnt- és egy ajánlatos eljárások visszaesése Rigó Csaba Balázs szerint az átláthatóság és a verseny erősödését jelzi, ezért illeszkedik a hatóság céljaival. Sürgette egyúttal a kisvállalkozások bürokratikus terheinek további mérséklését és az eddigieknél is több induló ösztönzését az eljárásokon. A KH vezetője a korrupciós kockázat csökkenéseként értékelte, hogy a közbeszerzési jogorvoslatok száma és értéke is visszaesett. 2018-ban 427 jogorvoslat indult, a bírságok összértéke meghaladta az 538 millió forintot. Az átláthatóság erősödését kiemelve megjegyezte, hogy ezen a téren Magyarország az Európai Bizottság egységes piaci eredménytáblája szerint is ez EU élmezőnyébe jutott.

Rigó Csaba Balázs a rendezvényen bejelentette, hogy a KH ingyenes közbeszerzési mobilalkalmazása hamarosan angolul is olvasható lesz.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hangsúlyozta, hogy a közbeszerzési rendszernek jelentős gazdaságszervező eszközként a tiszta verseny mellett a magyar vállalkozások esélyeit is erősítenie kell. A gazdasági élet szereplőinek mindennapi visszajelzései kedvezőek, a tapasztalatokról a kamara folyamatosan egyeztet a KH-val, javaslatait pedig a döntéshozókhoz is eljuttatja - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Rigó Csaba Balázs elmondta, hogy a Magyarországról szóló országjelentésben téves adatok jelentek meg, ezért levélben kereste meg az Európai Bizottság főtitkárát. Visszajelzés nem érkezett, ezért a KH vezetője hamarosan újabb leveleket küld, amíg nem jön "megnyugtató válasz".

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 06. szerda, 16:23
Címkék: Rigó Csaba Balázs, Európai Bizottság, Parragh László, Magyar Kereskedelmi, kisvállalkozások részesedése, hnt-eljárások aránya,
Kommentek
Szegedi Fidesz: rendszeressé vált a beruházások csúszása a csongrádi megyeszékhelyen
hogy nem készült el határidőre a Tisza Lajos körút rekonstrukciója, korábban pedig jelentős csúszás volt a villamosvonalak felújítása során is.

Az Újszegedi liget csaknem egymilliárd forintból megvalósuló felújításának az eredeti határidő szerint októberre kellett volna befejeződnie, de a munkák még jelenleg, a téli fagyban is tartanak - tette hozzá.

A politikus szerint a beruházások csúszása nem feltétlenül a kivitelezők hibája. Az egyik okot a szakmaiatlanul és rossz időben kiírt közbeszerzésekben kell keresni - mondta.

Szeged szocialista városvezetése alkalmatlan feladata ellátására, ettől szenvednek a városban élők és a helyi vállalkozások is - közölte az alelnök, aki kifogásolta azt is, hogy az önkormányzat gazdaságfejlesztés helyett látványberuházásokra fordítja a rendelkezésre álló forrásokat.

Az Újszegedi liget rekonstrukciója tavaly februárban kezdődött el 989,57 millió forintos uniós támogatással. A beruházás célja a zöldfelületek megújítása, emellett futópályát, edzőpontokat,
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 12:11
MSZP: az intézményesült korrupcióra a kormányváltás jelenti a megoldást
Orbán Viktor tovább szegényedett-e? Tavaly 742 ezer forint megtakarítást vallott be a miniszterelnök, miközben barátja, Mészáros Lőrinc óránként 11 millió forinttal gyarapodott - közölte, megjegyezve, ha ez így van, akkor Orbán Viktor a világ legbőkezűbb barátja, "tartok tőle, hogy a magyarok pénzén".

Szerinte az nem lesz benne a vagyonnyilatkozatokban, hogy "a fideszes oligarchahálózat az gazdagabb, mint valaha".

Hozzátette: bizonyítottá vált, hogy Orbán Viktor családja is érintett a közbeszerzésekben, mivel egy Mészáros Lőrinc által megvalósított állami beruházás egyik alvállalkozója volt a kormányfő édesapjának egyik cége.

Bárány Balázs azt mondta, a fideszes körből egyedül "a NER vejének", Tiborcz Istvánnak akadt problémája az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) miatt, amely a vállalkozó cége által elnyert egyes közbeszerzések ügyében 13 milliárd forint visszafizetését javasolja.

A politikus arra buzdította az embereket, hogy szavazzanak az MSZP-Párbeszéd szövetségére és ezzel az
velemenyezd, 2018. január 31. szerda, 15:42
Közbeszerzési Hatóság: erősödött a verseny tavaly a közbeszerzéseknél
hivatal folyamatosan frissülő és korszerűsödő mobilalkalmazása is támogat - csökken a korrupció és a visszaélések kockázata - tette hozzá.

Rigó Csaba Balázs közölte, hogy 2017-ben 8811 közbeszerzési eljárást írtak ki rekordösszegű, 3457 milliárd forint értékben, ami 70 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit és megközelíti a GDP 10 százalékát. Üdvözölte továbbá a kis- és középvállalkozások növekvő - 80 százalékot meghaladó - részvételét és a nyílt eljárások számának emelkedését a közbeszerzésekben.

A KH döntőbizottsága több mint 800 millió forint bírságot szabott ki tavaly. Az összeg a központi költségvetést és nem a hivatalt gyarapítja, a KH ezért nem a bírságolásra, hanem a szabálykövetés ösztönzésére törekszik és méltányosságot gyakorol minden olyan esetben, amikor nem merül föl a szándékosság gyanúja - húzta alá a KH elnöke.

A bírságok túlnyomó részét, 515 millió forintot a közbeszerzési eljárást követően megkötött szerződések teljesítésének és módosításának ellenőrzésekor szabták
velemenyezd, 2018. január 23. kedd, 18:24
Netanjahu és ügyvédje érintettségére utalnak a tengerészeti közbeszerzési ügy korrupciós újabb részletei
Simrón védekezésében mindeddig azt hangoztatta, hogy csakis Miki Ganor fővádlott jogi képviselőjeként járt el a tengerészeti közbeszerzésekben, de a Jediót Ahronót és a német Die Welt című újság közös nyomozásából kiderült, hogy a ThyssenKrupp belső iratai szerint részt vett az üzletekről szóló megbeszéléseken is.

A helyi média szerint a "tengeralattjáró ügy" gyanúsítottjai kenőpénzek fejében Miki Ganort tették meg a német ThyssenKrupp hajóépítő vállalat izraeli képviselőjének csekélyebb díjazásért dolgozó elődje helyett, majd busás jutalékokat zsebeltek be a milliárdos üzletekből.

Ganort pénzmosással, bűnpártolással és csalással, Simrónt pedig kenőpénzek mozgatásával vádolják.

Ganor júliusban vádalkut között a rendőrséggel, és mindent bevallott büntetésének mérséklése fejében a korrupciós ügyletről. David Simrón ellen jelenleg is nyomozás folyik.

Teljesen új fejlemény az ügyben, hogy a két újság közös nyomozása szerint Izrael az utolsóként megrendelt három tengeralattjárót az
velemenyezd, 2017. október 11. szerda, 12:51
Román védelmi miniszter: eldőlt, hogy Bukarest Patriot rakétavédelmi rendszert vásárol
A washingtoni külügyminisztérium két hete közölte, hogy a Pentagon elvi hozzájárulását adta a korszerű légvédelmi rendszer Romániába telepítéséhez. A bejelentés akkor meglepetést okozott Bukarestben, mivel a sajtó még arról cikkezett, hogy alternatívaként olyan, az európai MBDA által gyártott Aster rakétaelfogók beszerzése is felmerült, amilyeneket az olasz és francia hadsereg használ.

Tutuianu szerint még nem kezdődtek meg Patriot-beszerzés műszaki és pénzügyi feltételeit véglegesítő tárgyalások, de Bukarest nem számol más megoldással. "Románia a legkorszerűbb PAC-3 Plus konfigurációt szeretné beszerezni, amelyet mintegy 30 évig tartana szolgálatban" - mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy a román védelmi ipar a rakétaelhárító rendszer egyes elemeinek gyártásába is szívesen bekapcsolódna.

A Patriot rakétaelhárítási rendszer vásárlásáról sajtóértesülések szerint Klaus Iohannis román államfő június eleji washingtoni látogatásakor állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel. Az amerikai
velemenyezd, 2017. július 26. szerda, 13:23
MSZP: Kövér László is felelős Mészáros Lőrinc gazdagodásáért
Az MSZP elnökségi tagja csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra utalt, hogy a 444.hu beszámolt egy szerdai, fővárosi lakossági fórumról, amelyen a portál szerint a házelnököt arról is kérdezték, hogy nem túlzás-e Mészáros Lőrinc gazdagodása. A cikk idézi az Országgyűlés elnökét, aki azt felelte, megérti, hogy sokakat idegesítenek a rendszerváltás óta történt villámgyors vagyongyarapodások, és ő ezekkel az érzésekkel nem tud mit kezdeni. "Nem az én felelősségem" - fogalmazott Kövér László az írás szerint.

A szocialista Bárány Balázs viszont azt mondta, hogy Kövér László házelnökként és a Fidesz egyik vezető politikusaként mindazért felelős, ami az utóbbi hét évben az országgal történt. Nem jelenthető ki, hogy ne lenne felelős például azért a "lopás alapú kormányzásért", amelynek köszönhetően Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester meg tudta vásárolni a "fél Balatont", Tatabánya főterének egy jelentős részét, 192 médiumot és egy év alatt százmilliárd forinttal növelte magánvagyonát - fogalmazott
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 13:03
Krónika 6. rész (közbeszerzések)
Szerinte jelentős szigorítás történik az ajánlatkérői és az ajánlattevői oldalon is.

Mint mondta, a módosítás legfőbb célja a közpénzekkel való tisztességes és ellenőrizhető gazdálkodás követelményeinek további fokozása, a verseny erősítése.

A politikus a javaslat több pontját is ismertette, így azt az új rendelkezést is, hogy az ajánlatkérő köteles változtatni eljárásaiban az ajánlatkérőket. Ez a rendelkezés megakadályozza egyes szállítók bebetonozását a hirdetménnyel nem meghirdetett közbeszerzésekben - részletezte.Jobbik: nőhet a korrupciós kockázatApáti István (Jobbik) szerint a közbeszerzések a magyar gazdaság fejlődését kellene segíteniük. A Gyűrűk urából vett hasonlattal leírva azt mondta: a közbeszerzés egy varázspálca, varázsbot lehetne a mindenkori kormány kezében, de nem mindegy, hogy azt Szürke Gandalf vagy Szarumán tartja a kezében.

Problémásnak látta a hirdetmény nélküli vagy egy ajánlattévős közbeszerzések 36 százalékos arányát. Az uniós átlag az
velemenyezd, 2016. november 08. kedd, 13:18
Képek, videók
Balazs es Csaba
eva_gabor
2006. november 01. szerda, 17:17
Európai Bizottság
daczok
2007. május 07. hétfő, 16:45
parrag-emil-anyai-szer ete
yaskane
2008. december 01. hétfő, 07:45
Kereskedelmi Iskola
agica2004
2014. március 24. hétfő, 17:58
Mauritius ; Kereskedelmi-
farkas1945
2013. november 21. csütörtök, 14:17
orosz kereskedelmi levele
lacipecsenye
2012. november 09. péntek, 11:27
Kereskedelmi Dómok Buhara
pacsakute
2012. január 13. péntek, 20:57
Kereskedelmi-központ,H ong
farkas1945
2011. február 13. vasárnap, 16:05
Kereskedelmi-bank.jpg
farkas1945
2010. december 09. csütörtök, 16:22
Nagyvarad-Kereskedelmi -cs
kmmmarika
2010. február 23. kedd, 08:47
new york kereskedelmi tor
veronika74
2009. június 27. szombat, 00:00
kereskedelmi szakközép.jp
hoglattila
2006. július 31. hétfő, 15:33
fekete rigó.jpg
durcimarcika
2017. december 01. péntek, 17:20
Rigó Jancsi muffin
irmus
2017. november 12. vasárnap, 09:55
rigó.png
chillik
2017. október 22. vasárnap, 16:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.