Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 04:19 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Megszavazta a koszovói parlament a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt
Az indítványt a Kurti vezette párt, az Önrendelkezés (Vetevendosje) koalíciós partnere, a Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) terjesztette be, és végül a 120 tagú törvényhozás 82 képviselője támogatta.

A két párt már a kormányalakítás körülményeiről is több hónapos egyeztetés után tudott csak megegyezni, s az új típusú koronavírus-járvány repedéseket okozott az egyébként is üveglábakon álló megállapodáson.

Albin Kurti egy hete menesztette a belügyminisztert, ugyanis nem tudtak egyetértésre jutni arról, hogyan kellene kezelni a járványt a nyugat-balkáni országban. A menesztés hírére reagálva az LDK-t vezető Isa Mustafa emlékeztetett arra, hogy a korábbi megállapodás értelmében a miniszterelnök csak azt követően hozhat döntéseket a kormány tagjairól, hogy egyeztetett a koalíciós partnerrel, márpedig ez nem történt meg.

Az ellentét oka azonban sokkal mélyebben gyökerezik. Az Önrendelkezés és az LDK nem értett egyet abban, hogy el kell-e törölni, és ha igen, milyen feltételekkel, a Szerbiából érkező árukra 2018 novemberében kivetett 100 százalékos vámot. A döntést időközben a kormányzat meghozta, és előbb a nyersanyagokra, áprilistól viszont az összes árura vonatkozóan visszavonják a vámokat.

Az LDK szerint a büntetővámok eltörlésére azért volt szükség, hogy rendeződjenek a kapcsolatok Szerbiával, s folytatódhasson Koszovó európai integrációja, míg az Önrendelkezés úgy vélte, a visszavonásért cserébe Belgrádnak engedményeket kell tennie Pristina irányába.

Mivel az Egyesült Államok is a büntetővámok eltörlését kérte korábban, de ez nem történt meg, valamelyest megromlott az egyébként stratégiainak számító kapcsolat Pristina és Washington között.

A szavazás előtti felszólalásában Albin Kurti rámutatott, kormánya alig ötven napja állt fel, nemhogy száz napja, még száz órája sem volt arra, hogy bizonyítson. Szerinte a bizalmatlansági indítvány hátterében nem a büntetővámok ügye vagy a belügyminiszter menesztése áll, hanem az, hogy a koszovói és a szerb elnök területcserét akar megvalósítani a két ország között, és mindenki tisztában van azzal, hogy abba ez a kormány nem menne bele.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt nem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

Pristina azt követően szabott ki büntetővámokat a szerbiai termékekre, hogy Belgrád megakadályozta Koszovó felvételét az Interpol nemzetközi rendőri szervezetbe.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 23:53
Címkék: Koszovói Demokrata Szövetség, Albin Kurti, Egyesült Államok, koszovói parlament, kormány ellen, kormányalakítás körülményeiről,
Kommentek
Krónika 5. rész (bizottsági jelentés: koronavírus)
A koronavírus elleni védekezésről szóló előterjesztés bizottsági jelentésének vitája

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitájában Nagy Csaba, a törvényalkotási bizottság fideszes előadója kifejtette: a javaslat célja, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében meghozott veszélyhelyzet hatályát meghosszabbítsa az Országgyűlés. Biztosítja továbbá az Alkotmánybíróság folyamatos működését, és a büntető törvénykönyvben (Btk.) szankcionálja a járványügyi védekezés akadályozását, valamint a rémhírterjesztés második alapesetét - ismertette.

Lukács László György (Jobbik) megerősítette: pártja nemmel szavaz az előterjesztésre, mert nem tartalmaz határidőt a felhatalmazásra, pedig a Jobbik akár 60, 90 vagy 120 napot is támogatna.

Balla György (Fidesz) azt mondta, a kormány a járvány első pillanatában veszélyhelyzetet hirdetett, ami előfeltétele volt a szükséges intézkedéseknek. Azt is hangsúlyozta,
velemenyezd, 2020. március 30. hétfő, 15:32
A szerbiai és boszniai nyersanyagokra kivetett büntetővám eltörlését kezdeményezte a koszovói kormányfő
Albin Kurti kezdeményezése a kormány következő ülésén kerül napirendre, és várhatóan április elsején lépne életbe az erről szóló határozat.

A miniszterelnöknek azonban igyekeznie is kell összehívni a kormányülést, a kisebbik koalíciós partner, a Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) ugyanis elegendő támogatót gyűjtött ahhoz, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtson be a kormány ellen. Ennek közvetlen oka az volt, hogy Albin Kurti koalíciós partnereivel történő egyeztetés nélkül menesztette LDK-s belügyminiszterét, a valódi ok azonban a büntetővám visszavonása körüli egyet nem értés. Az LDK vezetője, Isa Mustafa többször is amellett kardoskodott, hogy el kell törölni a százszázalékos vámot, míg Albin Kurti korábban ugyan rábólintott, később viszont feltételekhez, például Koszovó függetlenségének szerb elismeréséhez kötötte a vám eltörlését.

Albin Kurti még február elején jelentette be, hogy kormánya március 15-től kezdődően fokozatosan megszünteti a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező
velemenyezd, 2020. március 20. péntek, 18:13
Bizalmatlansági szavazást kezdeményez a koszovói kormány ellen a kisebbik koalíciós partner
A kormány két nagy pártja, a miniszterelnök vezette Önrendelkezés (Vetevendosje) és az LDK már a kormányalakítás körülményeiről is több hónapos egyeztetés után tudott megegyezni, és a koronavírus-járvány repedéseket okozott az egyébként is üveglábakon álló megállapodáson.

Albin Kurti menesztette a belügyminisztert szerdán, mert nem tudtak egyetértésre jutni arról, hogyan kellene kezelni az új típusú koronavírus-járványt a nyugat-balkáni országban. A menesztés hírére reagálva Isa Mustafa, az LDK vezetője emlékeztetett arra, hogy a korábbi megállapodás értelmében a miniszterelnök csak azt követően hozhat döntéseket a kormány tagjairól, hogy egyeztetett a koalíciós partnerrel, és ez nem történt meg.

Az ellentét oka azonban sokkal mélyebben gyökerezik. A Önrendelkezés és az LDK nem ért egyet abban, hogy el kell-e törölni, és ha igen, milyen feltételekkel a Szerbiából érkező árura 2018 novemberében kivetett 100 százalékos vámot. Az LDK szerint vissza kell vonni a korábbi kormány döntését annak
velemenyezd, 2020. március 19. csütörtök, 13:22
Az ukrán parlament kinevezte az új főügyészt
anyagokat. Porosenko szerint a DBR "összejátszik" Andrij Portnovval, a 2014-es kijevi Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt elnök egykori helyettes hivatalvezetőjével, ő tette meg ugyanis a feljelentéseket ellene a DBR-nél azután, hogy tavaly visszatért Ukrajnába.

Volodimir Zelenszkij elnök az új főügyészjelölt bemutatásakor kiemelte, hogy Venegyiktova lesz Ukrajnában az első női főügyész.

Rjabosapkát a parlament március 5-én menesztette hivatalából bizalmatlansági indítvánnyal, amelyet két párt, a Zelenszkij mögötti Nép Szolgája és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform Életért képviselői terjesztettek be. A sajtóvisszhangok szerint Rjabosapka menesztése mögött leginkább politikai okok és egyes oligarchák - Ihor Kolomojszkij és Viktor Medvedcsuk - érdekei állhattak.

A parlament kedden kinevezte az új gazdaságfejlesztési és kereskedelmi minisztert is, a tárca új vezetője Ihor Petrasko lett. Kinevezését 243 képviselő támogatta. Az Ukrajinszka Pravda hírportál
velemenyezd, 2020. március 17. kedd, 11:52
Az ukrán főügyész menesztése után első helyettese is lemondott a tisztéről
rossz emlékű Viktor Psonka volt főügyész emberei. Nyilvánosságra hozta, hogy az utolsó csepp a pohárban számára a hatáskörök átszervezése volt. Szavai szerint Sokin főügyész elvett tőle minden befolyást a nagy horderejű ügyek megoldása fölött, amelyeken csapata dolgozott. Ezek között említette az Ukrajnában komoly sajtófigyelem övezte "gyémánt ügyészekként" elhíresült, korrupcióval lebukott tisztségviselők elleni eljárást.

Rjabosapkát csütörtök esti rendkívüli ülésén az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvány elfogadásával váltotta le hivatalából a parlament. Az indítványt a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért frakciók képviselőinek egy csoportja terjesztette be, közösen. A menesztését e két párt frakciói meg is szavazták, míg a három ellenzéki képviselőcsoport, azaz Petro Porosenko volt elnök, Julija Timosenko exkormányfő és a Szvjatoszlav Vakarcsuk énekes mögötti politikai erők ellenezték a lépést.

Rjabosapka parlamenti
velemenyezd, 2020. március 06. péntek, 13:21
Menesztette a főügyészt az ukrán parlament
A tisztségviselő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt a 450 fős törvényhozás 263 tagja szavazta meg. A határozathozatalkor 376 képviselő tartózkodott az ülésteremben.

A főügyész leváltása ellen csak Szvjatoszlav Vakarcsuk énekes Hang pártjának képviselőcsoportja szavazott, a Petro Porosenko volt elnök mögötti Szolidaritás és a Julija Timosenko volt kormányfő irányította Haza frakciója tartózkodott. A többiek java része támogatta, viszont a Volodimir Zelenszkij elnök mögötti, 248 fős Nép Szolgája frakcióból csak 179-en szavazták meg.

A bizalmatlansági indítványt két párt, a Nép Szolgája és a Moszkva-barát Ellenzéki Platform Életért képviselőinek egy csoportja terjesztette be közösen.

A főügyész a szavazás előtti felszólalásában kijelentette, hogy "senki szolgájává nem vált", és irányítása alatt a főügyészi hivatal a törvények szerint működött. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 28 évben az ukrán ügyészi hivatal "nyomásgyakorlás és politikai elnyomás eszköze" volt. Közölte, hogy 725
velemenyezd, 2020. március 05. csütörtök, 21:42
A francia nemzetgyűlés első olvasatban jóváhagyta a vitatott nyugdíjreformot
A kormány szombaton úgy döntött, hogy a nemzetgyűlésben tapasztalható ellenzéki obstrukció miatt parlamenti szavazás nélkül vezeti be a vitatott nyugdíjreformot. Erre a francia alkotmány 49.3-as cikkelye ad lehetőséget, amely kimondja:egy tervezet a parlament által elfogadottnak tekintendő, amennyiben a miniszterek többsége hozzájárul a szavazás megkerüléséhez, és azt követően egy bizalmatlansági indítvány 24 órán belül nem próbálja meg elmozdítani a kormányt.

A bejelentést követően néhány órán belül két bizalmatlansági indítvány is érkezett az ellenzék részéről, az egyiket a radikális baloldali Lázadó Franciaország, a másikat a jobbközép Köztársaságiak nyújtotta be, s mindkettőről szerdára virradóra szavazott az alsóház.

Egyik elfogadására sem volt esély, miután a törvényjavaslatot beterjesztő Emmanuel Macron államfő pártja abszolút többséggel rendelkezik az alsóházban.

Az erőpolitika használatával megvádolt kormányfő, Edouard Philippe beszédében azt hangsúlyozta, hogy a társadalmi
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 13:22
Képek, videók
bizalmatlanság
jakabgasparne
2008. december 05. péntek, 07:44
bizalmatlanság.jpg
kallo74
2006. augusztus 22. kedd, 15:27
SaRock3_(megszavaztuk) .jp
laczko65
2011. május 02. hétfő, 22:58
Templomos szoci.demokratá
furaila
2016. november 08. kedd, 14:09
Demokrata információ.jpg
eva_gyulai
2016. január 04. hétfő, 02:18
MTV demokrata szempont
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:30
marcius-1-albin.jpg
lilagondolatok
2018. március 01. csütörtök, 09:33
Március 1. Albina
rushlilly
2018. január 27. szombat, 10:47
Március 1. Albin
rushlilly
2018. január 27. szombat, 10:47
albinoni 1028.jpg
maroka
2017. október 29. vasárnap, 14:42
albinoni 1028_3.jpg
maroka
2017. október 29. vasárnap, 14:22
albinoni koncert0923_3.jp
maroka
2017. szeptember 23. szombat, 23:37
albinoni koncert0923_2.jp
maroka
2017. szeptember 23. szombat, 23:36
Albínó csikóhal.jpg
pacsakute
2016. december 27. kedd, 13:22
Barátságos albinó gorilla
sanci81
2016. december 26. hétfő, 15:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.