Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 19:57 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brexit - Készenléti tervet fogadott el a spanyol kormány Nagy-Britannia megegyezés nélküli uniós kilépésének es
"Reméljük, hogy nem kell majd használni" - mondta az elfogadott intézkedéscsomagról Josep Borrell spanyol külügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

Szavai szerint erre csak akkor lesz szükség, ha a szigetország "az ablakon át" fog távozni az EU-ból.

"Az alapvető cél, hogy egyetlen brit vagy spanyol állampolgár se maradjon védtelen" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a folytonosságot kívánják biztosítani minden területen.

Az intézkedések egyik legfontosabb eleme a Spanyolországban élő brit és a Nagy-Britanniában élő spanyol állampolgárok jogainak biztosítására vonatkozik.

Eszerint például Spanyolországban 2020 végéig a brit állampolgárok eddigi tartózkodási engedélyei érvényben maradnának, és csak azt követően kellene más kategóriájú személyazonosító kártyát igényelniük, immár nem közösségi állampolgárként.

A spanyol kormány a viszonosság elvét várja el a brit kormánytól, és ennek alapján biztosítaná továbbra is az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférést a területén élő mintegy 300 ezer brit állampolgárnak.

A zavartalan átmenet érdekében a következő egy évben a brit repülőtereket továbbra is uniós célállomásként tekintenék.

Az intézkedéscsomag kiemelten foglalkozik a Spanyolországba ékelt, brit fennhatóság alá tartozó Gibraltáron dolgozó kilencezer spanyol helyzetével, amelyet munkavállalási engedély kiadásával kíván rendezni a kabinet. Munkahelyük elvesztése esetén a spanyol állam munkanélküli ellátást biztosítana ezen dolgozók számára is.

Az állampolgári jogok mellett az intézkedések kiterjednek a kereskedelmi, pénzügyi, vámügyi, jogi és igazságügyi együttműködésekre is Spanyolország és Nagy-Britannia között.

Josep Borrell felhívta a figyelmet arra, hogy a készenléti terv intézkedései ideiglenesek, és nem a két ország jövőbeli hosszú távú együttműködésének szabályait rögzítik, hanem azt az átmeneti időszakot kívánják rendezni, amely az uniós kilépés után következik.

Az intézkedéseket tartalmazó rendeletnek a spanyol parlamenti pártok jóváhagyását is meg kell kapnia, ahogy a brit kormány egyetértését is.A spanyol kormány jelenlegi formájában utolsó ülését tartotta pénteken, a parlament március 5-i hivatalos feloszlatása után ügyvezető kormányként működik tovább az április 28-i országos parlamenti választásokig.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. március 01. péntek, 17:02
Címkék: Josep Borrell, spanyol kormány, kormányülést követő, folytonosságot kívánják, intézkedések egyik, brit állampolgárok,
Kommentek
Súlyemelő-vb - Hatan osztoztak az érmeken
A meglehetősen hektikus viadalon a szakításban a tavalyi vb-harmadik georgiai Revaz Davitadze volt a legjobb 172 kilóval, fehérorosz és venezuelai riválist, Alekszandr Berszanovot és Keydomar Vallenilla Sanchezt megelőzve. Lökésben három újabb név "bukkant elő": a B csoportban győztes japán Jamamoto Tosiki az összes A csoportos emelőt maga mögé utasítva lett világbajnok 208 kg-os teljesítménnyel, mögötte az összetettben világbajnok örmény Hakob Mkrtcsjan, harmadikként pedig az iráni Ali Miri végzett.

Az összproduktum alapján Mkrtcsjan 375 kilója aranyat ért, Miri 374-gyel zárt másodikként, míg Davitadze a dobogó alsó fokára állhatott fel.

Eredmények:

férfi 89 kg, összetett, világbajnok:

------------------------------------ Hakob Mkrtcsjan (Örményország) 375 kg (szakítás 167 kg, lökés 208 kg)2. Ali Miri (Irán) 374 (167, 207)3. Revaz Davitadze (Georgia) 371 (172, 199)

szakítás, világbajnok:

---------------------- Davitadze 172 kg2. Alekszandr Berszanov (Fehéroroszország)
velemenyezd, 2019. szeptember 23. hétfő, 18:01
Thomas Cook-csőd - Megkezdődött a csődbe ment Thomas Cook utazási iroda brit utasainak hazaszállítása
légitársaságának repülőgépei hétfőn már nem szálltak fel, a brit utasok hazautaztatása más légitársaságok gépeinek igénybe vételével kezdődött meg.

A csőd hírét hétfő hajnalban jelentette be a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA).

A CAA a Thomas Cook súlyosbodó pénzügyi helyzetének híreire már korábban kidolgozta Matterhorn-művelet nevű készenléti tervét az utazási iroda szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására.

A hatóság tájékoztatása szerint ez lesz Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete.

Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt.A jövőbeni időpontokra meghirdetett utakra üzletági szakértők adatai szerint egymillió foglalás van érvényben, de ezek mindegyikét törölték. Az utasok vagy a brit kormány szakosított biztosítási rendszerétől (ATOL), vagy saját
velemenyezd, 2019. szeptember 23. hétfő, 16:42
Súlyemelő-vb - Hat érem került az Egyesült Államokba
Az idei junior világbajnok Katherine Elizabeth Nye mindhárom aranyat bezsebelte, honfitársnője, a korábbi vb-ken négyszer érmes Martha Ann Rogers pedig újabb hármat - két ezüstöt és egy bronzot - tett hozzá eddigi kollekciójához.

A 20 éves Nye szakításban rontott gyakorlattal kezdett, utána viszont remekelt, így végül 112 kilóval nemcsak junior világcsúcsot állított fel, hanem a vb-címet is megszerezte az észak-koreai Kim Hjo Szim és a 2017-ben vb-második Rogers előtt.

Lökésben Nye 136, összetettben pedig 248 kilóval diadalmaskodott. Rogers a második fogásnemben 134 kilogrammig jutott, így összesítésben 240 kilóval zárt. Az Ázsia-bajnokságon múlt évben győztes, idén második Kim 230 kilogrammos összprodukciója bronzérmet ért.

Eredmények:

női 71 kg, összetett, világbajnok:

---------------------------------- Katherine Elizabeth Nye (Egyesült Államok) 248 kg (szakítás 112 kg, lökés 136 kg)2. Martha Ann Rogers (Egyesült Államok) 240 (106, 134)3. Kim Hjo Szim (Koreai NDK) 230 (110,
velemenyezd, 2019. szeptember 23. hétfő, 15:41
Csődbe ment a Thomas Cook, a legrégibb brit utazási iroda
A csőd hírét hétfő hajnalban jelentette be a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA).

A CAA, valamint a brit közlekedési minisztérium, a külügyminisztérium és az üzleti ügyek minisztériuma által ismertetett közös tájékoztatás szerint a CAA haladéktalanul hozzákezd már kidolgozott, Matterhorn-művelet nevű készenléti tervének végrehajtásához a Thomas Cook szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására.

A közlemény szerint ez lesz Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete.

Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt.A jövőbeni időpontokra meghirdetett utakra üzletági szakértők adatai szerint egymillió foglalás van érvényben.

Az érintett brit minisztériumok és a brit repülésügyi hatóság hétfő hajnali bejelentése szerint ugyanakkor a brit hazaszállítási művelet a Thomas
velemenyezd, 2019. szeptember 23. hétfő, 07:04
Brexit - Spanyolországban élő britek tiltakoztak Nagy-Britannia uniós kilépése ellen
"39 hónapja mérges vagyok" - állt például az egyiken, utalva az uniós kiválásról szóló népszavazás időpontjára.

Andalúziában 50 ezer, Spanyolországban 300 ezer brit állampolgár él hivatalosan, de valós számuk ennél jóval több lehet. A kellemes klímájú, déli spanyol tengerparti városok népszerű célpontjai a letelepedni vágyó főként nyugdíjas briteknek.

A spanyol kormány több alkalommal igyekezett megnyugtatni őket, hogy eddigi jogaikat maradéktalanul biztosítani kívánja azután is, hogy Nagy-Britannia távozott az Európai Unióból.

"Az alapvető cél, hogy egyetlen brit vagy spanyol állampolgár se maradjon védtelen" - mondta még márciusban Josep Borrell spanyol külügyminiszter, miután a kabinet elfogadott egy úgynevezett készenléti tervet egy rendezetlen Brexit esetére.

Eszerint például Spanyolországban 2020 végéig a brit állampolgárok eddigi tartózkodási engedélyei érvényben maradnának, és csak azt követően kellene más kategóriájú személyazonosító kártyát igényelniük, immár nem közösségi
velemenyezd, 2019. szeptember 22. vasárnap, 18:12
Nőtt Svájc óraexportja
A svájci óraipari szövetség azt közölte, hogy az augusztusi kivitel értéke 1,522 milliárd frank volt, ami 4,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Júliusban szintén 4,3 százalékos eladásnövekedést regisztráltak a júniusi 10,7 százalékos esést követően.

Augusztusban a svájci órák legfontosabb exportpiacain vegyesen alakultak az eladások.

A svájci órakivitel Hongkongba 12,7 százalékkal, 166,4 millió frankra mérséklődött, ugyanakkor az Egyesült Államokba 14,8 százalékkal, 177,3 millió frankra emelkedett.

Ezzel ismét az Egyesült Államok lett a svájci óragyártók legnagyobb exportpiaca, ami 2010 óta folyamatosan Hongkong volt.Az óraexport Kínába 13,7 százalékkal, 146 millió frankra, Japánba pedig 34,5 százalékkal, 123,3 millió frankra nőtt, miközben Szingapúrba 0,4 százalékkal, 88,5 millió frankra, Nagy-Britanniába pedig 5,6 százalékkal, 96,7 millió frankra csökkent.

Erre a hat piacra került a svájci órák közel fele augusztusban.

Az idei év első nyolc
velemenyezd, 2019. szeptember 22. vasárnap, 10:11
Brexit - A brit Brexit-miniszter szerint lehetséges a megállapodás
A találkozót követően Stephen Barclay derülátón nyilatkozott. "A tanácskozás tükrözte a közös célkitűzést, hogy megállapodás születhessen az Európai Unió és Nagy-Britannia között. Az unió üzenete egyértelmű: elérhető a megállapodás" - fogalmazott.

Hozzátette, a delegációk jövő héten találkoznak technikai jellegű egyeztetések céljából, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke részvételével.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az Európai Bizottság hajlandó megvizsgálni minden olyan brit javaslatot, amely megfelel az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését szolgáló tartalékmegoldás (backstop) valamennyi célkitűzésének.

Névtelenséget kérő uniós tisztségviselők arról számoltak be, hogy a brit kormány csütörtökön írásbeli javaslatokat nyújtott be az Európai Unió és az Egyesült Királyság között megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződés módosítására az Európai Bizottságnak.

A brit európai uniós tagság - kétszeri halasztás után - a tervek szerint október 31-én szűnik
velemenyezd, 2019. szeptember 20. péntek, 15:51
Brexit - Juncker: van lehetőség a megállapodásra Londonnal
Jean-Claude Juncker a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi politikai magazinműsorának adott, de már csütörtök este részleteiben sugárzott interjúban közölte azt is, hogy a backstop-mechanizmust, vagyis az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülését célzó tartalékmegoldást fel lehet váltani alternatív megoldásokkal, de csak olyanokkal, amelyekkel maradéktalanul elérhetők a backstop-záradék eredeti célkitűzései.

Juncker szerint ha ugyanezek a célkitűzések hiánytalanul teljesülnek, akkor "nincs szükségünk a backstopra".

"Engem nem fűz erotikus viszony a backstophoz" - fogalmazott.

Hozzátette: a backstop-záradék garanciát nyújtó eszköz, és nem öncélú módon került be a Brexit feltételrendszeréről kötött megállapodásba. Ha a backstop célkitűzései teljesülnek, "nem érdekel, hogy ezt milyen eszközzel" érjük el - mondta.

Az előző brit miniszterelnök, Theresa May által tavaly novemberben elért, a londoni alsóházban háromszor is elutasított
velemenyezd, 2019. szeptember 19. csütörtök, 22:52
Képek, videók
NAGY-BRITANNIA-SKÓCIA- COS
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:54
NAGY-BRITANNIA-LONDON- TAT
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:53
NAGY-BRITANNIA-LONDON- HAM
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:53
NAGY-BRITANNIA-LEONARD S-P
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:52
NAGY-BRITÁNNIA-LEONARD S-P
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:50
NAGY-BRITANNIA-BUCKING HAM
1951anna
2014. április 19. szombat, 15:50
Onix bőrrel L0061
debregyongyi
2011. november 01. kedd, 19:09
0 a spanyol legyező.png
lovaszmarika
2019. augusztus 22. csütörtök, 17:11
spanyol foci.jpg
maroka
2018. május 23. szerda, 20:24
Egy spanyol háborúban lak
sanci81
2017. december 26. kedd, 16:07
spanyol templomba.jpg
maroka
2017. július 12. szerda, 18:11
Egy spanyol földmíves sír
chillik
2017. június 11. vasárnap, 05:08
Sagrada Familia Spanyolor
pacsakute
2017. április 08. szombat, 16:44
Alcazar kastény Spanyolor
pacsakute
2017. január 09. hétfő, 13:19
Spanyol zászló
szicu
2016. december 18. vasárnap, 09:13
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.