Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 04:43 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Stubby, az I. világháború kutyahőse
Az I. világháború egyik legmagasabban kitüntetett kutyahőse, az amerikai hadsereg őrmesterévé előléptetett Stubby volt, akit gazdája magával vitt Európába, mikor egysége, a 26. gyalogoshadosztály 102. gyalogezrede kihajózott.

Stubby a fajtáját tekintve főleg bull terrier volt, de leginkább keverék.
A karrierje jó oktatással indult: a Connecticut állambeli Yale Egyetemen barátkozott össze az éppen ott gyakorlatozó 102-esekkel, még 1917 júliusában. Stubby katonai érdeklődése korán megnyilvánult: alig volt egy éves, amikor már a katonák környékén lebzselt, összebarátkozott velük, és velük evett. A legenda úgy tartja, hogy Stubby pár hét után, a katonákat figyelve megtanult velük alakzatban menetelni, sőt, megtanulta a kürtjelzések jelentését is. Hamarosan képes volt tisztelegni is: leült, felemelte a jobb mancsát a homlokához, és addig tartotta ezt a pózt, amíg nem viszonozták a tisztelgést. De Stubby kisvártatva ennél sokkal komolyabb dolgokat vitt véghez.
Robert Conroy tizedes, és Stubby őrmester1917 szeptemberében az alakulata háborúba indult. Stubby beállt a sorba, velük menetelt, majd felugrott a vonatra. Robert Conroy tizedes rejtette el őt a télikabátjában, és így csempészte fel az Európába tartó csapatszállító hajóra. Amikor felettesei felfedezték a cselt, Stubby azzal kenyerezte le a parancsonokot, hogy tisztelgett neki. A fegyelmezett viselkedés meglágyíthatta a parancsnok szívét, mert Stubby engedélyt kapott, hogy az alakulatával maradjon. Persze akkor még senki sem tudhatta, hogy ez a döntés mennyi életet ment majd meg.

Stubby összesen négy hadjárat 17 támadásában vett részt az ezredével. Kifinomult szaglása és hallása révén előre jelezte, amikor gáztámadás készült, vagy mikor tüzérségi csapás indult az egysége ellen. Saját, a katonák által házilag összeszkábált, de amúgy kitűnően működő gázmaszkja volt. Sőt, egy francia kisvárosban egy csapat nő még kabátot is varrt neki, amelyet szövetséges jelképekkel díszítettek.

Stubby jól eligazodott a fronton, és képes volt megkülönböztetni az angol beszédet a némettől. Üzeneteket kézbesített, őrt állt, és segített felkutatni az amerikai sérülteket a senki földjén. Ha a sérült tudott járni, akkor visszavezette a bázisra, ha nem, akkor addig ugatott mellette, amíg a mentő egységek meg nem érkeztek.
Legnagyobb haditette mégis egy német felderítő felfedezése és elkapása volt, aki épp vázlatokat készített az amerikai hadállásokról. Ezután nevezték ki őrmesterré. Kétszer sebesült meg, először a visszavonuló németek kézigránátjainak repeszeitől a mellső lábán, majd később egy gáztámadásban.

A háború után Stubby ünnepelt hős lett. 1921 július 6-án az Európában állomásozó amerikai seregek főparancsnoka szimbolikusan kitüntette.
1926-os haláláig Stubby volt az Egyesült Államok leghíresebb állata, a nevét kicsik-nagyok egyaránt ismerték. Sokszor szerepelt nyilvánosan, és három amerikai elnökkel is volt szerencséje találkozni: Woodrow Wilson, Calvin Coolidge, és Warren G. Harding is részesült abban a megtiszteltetésben, hogy Stubby-t megismerhették.

Úgy tűnik, a jó oktatás, és a nyelvtudás kutyusoknál is kifizetődő, mert Stubby a béke éveiben is jól keresett. Egy három napos fellépésért az akkori heti átlagfizetés dupláját vitte haza. Amikor társa és gazdája, Robert Conroy a háború után jogot kezdett el tanulni, Stubby az egyetem focicsapatának kabalája lett. Stubby 1926 április 4-én, álmában halt meg.
schuro, 2018. augusztus 17. péntek, 06:01
Címkék: Yale Egyetemen, Robert Conroy, Egyesült Államok, Woodrow Wilson, Calvin Coolidge, Warren,
Kommentek
Lengyel veteránok tiltakoznak a varsói utcanevek leállított visszakeresztelése miatt
dicsőítik és újból felidézik az utcák kommunista névadóit" - írta Blaszczak.

A dolog előzménye, hogy a 2016-ban elfogadott, a kommunista korszak maradványainak felszámolásáról szóló törvény alapján a mazóviai vajda tavaly novemberben több mint 40 varsói utca átnevezéséről döntött. A névváltoztatások meg is történtek, az egyik fővárosi főutcát például a 2010-es szmolenszki légikatasztrófában elhunyt Lech Kaczynski elnökről nevezték el. Korábban az utca a Szovjetunió kötelékében működő második világháborús Népi Hadsereg (Armia Ludowa, AL) nevét viselte, és ezt az elnevezést kapja most vissza.

A 2016-os törvény alapján a névváltozás ügyében illetékes vajda azt követően hozta meg döntését, hogy az átnevezésekre nem volt hajlandó a varsói önkormányzat, amelyet több választási időszak óta a jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) irányít.

A PO-nak adott igazat múlt héten a lengyel legfelsőbb közigazgatási bíróság, semmissé nyilvánítva a mazóviai vajda döntését. Az ítélet szerint a köztérek
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 14:02
A Korbuly családról indított virtuális kiállítást a Közlekedési Múzeum
most tudományosan feldolgozott fotók, dokumentumok és tárgyak segítségével a Közlekedési Múzeum virtuális kiállításában" - idézi az intézmény közleménye Vitézy Dávid főigazgatót.

A párizsi világkiállításon 1878-ban Korbuly József újfajta vasúti csapágya kitüntetést kapott, amellyel nemcsak a járműgyártás történetében nyílt egy új fejezet, hanem a magyar közlekedéstörténetben páratlan családtörténet is elkezdődött. A Korbuly família tagjai ott voltak az olasz villanyvasutak építésénél, az első világháború végén segítették a csepeli Weiss-gyárat átállítani civil termékek előállítására, de részt vettek közúti járművek, harckocsik, repülőgépek és világhírű tolópadok megszerkesztésében is. A család másik ága a második világháború előtt Kaposváron, a cukorgyár életében játszott fontos szerepet, de a második világháború után aDutra traktor főbb konstrukciós megoldásain is dolgozott a Korbuly család több tagja is.

A família életrajzát és a hozzájuk kapcsolódó iparvállalatokat ismertető összeállítást több
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 18:02
A múlt század szegedi nő fotográfusa, Bäck Manci képeiből nyílik kiállítás a Reök-palotában
Nátyi Róbert művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, Bäck Manci fontos szerepet játszott a két világháború közötti Szeged kulturális életében. Munkássága azonban feledésbe merült, életműve újra felfedezésében hatalmas szerepet játszott Gömör Béla professzor, aki a hagyaték egy jelentős részének gondozója.

Bäck Manci a fotográfiával feltehetően 1910 és 1913 között Bécsben ismerkedett meg. Ekkor készítette első aktfotográfiáit, az avantgarde mozgásszínházi kezdeményezéseit megörökítő fotóit vagy lágy, lírai képeit balerinákról. Stílusa jelentősen eltért a kor polgári fotográfiájának beállított képeitől - közölte a szakember.

Szegedre visszatérve megélhetését a portréfotók biztosították, de ezekben is érvényesítette magas művészi nívóját. Ezekben az években olyan művészek kezdték pályájukat a Tisza-parti városban, mint Moholy-Nagy László vagy Gergely Sándor. A fotográfusnőnek mindkettőjükkel kiváló volt a kapcsolata, Moholy-Nagy László korai szénrajzainak reprodukcióit is Bäck Manci
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 16:32
Elhunyt Kósa Ferenc Kossuth-díjas filmrendező
Objektív Stúdió egyik alapítója, a stúdió művészeti tanácsának tagja; 1988-tól Szabó Istvánnal együtt a stúdió művészeti vezetője volt.

Pályáját a Sára Sándorral és Csoóri Sándorral közösen készített Tízezer nap után is jelentékeny, drámai erejű művek jellemzik. Az alkotóhármas munkájából született az Ítélet, Feldobott kő, Nincs idő, Hószakadás, A mérkőzés vagy a József Attila önéletírása alapján készült Öngyilkosság.

Életművében fontos helyet foglal el A másik ember című filmje, amelyben a világháborúval és az 1956-os forradalommal kapcsolatos élményeit összegezte. Dokumentumfilmjei közül jelentősek a Balczó András vívódásairól szóló Küldetés és a dr. Béres József tudományos kutató küzdelmeiről készült Az utolsó szó jogán című film. Televíziós munkái közül kiemelkedik a Nagy Lászlóval közösen készített Tűz vagyok, valamint a Szeretném, ha szeretnének című filmek.

Kósa Ferenc 1968-ban Balázs Béla-díjat kapott, 1989-ben Érdemes művész címmel, 1997-ben Magyar Örökség-díjjal jutalmazták.
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 15:51
Alapjogokért Központ: az ellenzéki képviselők viselkedése az alkotmányos rend aláásására irányult
Szánthó Miklós szerint az ellenzéki képviselők viselkedése arra irányult, hogy - mint fogalmazott - "gyermeteg, inkompetens módon és sikertelenül" ellehetetlenítsék a demokratikusan megválasztott Országgyűlés törvényhozói munkáját.

Emlékeztetett: a demokratikus jogállam működésének szerves része a parlament hatékony működése.

"Politikai értelemben tehát a legrosszabb '68-as baloldali rendzavaró reflexek kerültek elő, de van hazai előkép is: az első világháborút megelőzően Károlyi Mihályék alkalmaztak hasonló agressziót az Országgyűlésben" - fogalmazott. Mint mondta, attól sem lehet eltekinteni, hogy az elmúlt években számos, a nyílt társadalom hálózatához tartozó külföldi előadó tartott kurzust az államhatalom elleni rendzavarásról ellenzéki közéleti személyeknek.

Kérdésként merül tehát fel, hogy ez is vezethetett-e a ma látottakhoz - mondta.

Kiemelte: a házvezetés érdeme, hogy jogszerűen és nyugodtsággal tudta kezelni a helyzetet.

Szánthó Miklós szerint jogi szempontból
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 15:31
Klímaegyezmény - ENSZ-szakértők "klímaútlevél" bevezetését szorgalmazzák
közösségnek a speciális "klímaútlevelek" elismerését és bevezetését. Az ilyen megoldás Messner szerint "az emberre és méltóságára fókuszál", igazságos, de egyúttal biztonságos is, mert megelőzheti a szervezetlen migrációt.

A klímaútlevél ötletadói szerint az éghajlati okokból útra kelők a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátást jegyző országokban telepedhetnének le, többek között Kínában és az Egyesült Államokban, de Európában is.

Az UNU-EHS felidézte, hogy hasonló megoldást a világ 42 állama az első világháború után fogadott el, amikor a Nemzetek Szövetsége menekültügyi biztosa kezdeményezésére bevezettek a hontalanok számára szánt, több ezer embernek adományozott útlevelet.

Az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 24-ik éves tanácskozására Katowicébe a világ csaknem 200 országából mintegy 30 ezer küldött érkezett, köztük kormányfők, környezetvédelemért és éghajlatért felelős miniszterek. A csúcstalálkozó fő célja a 2015-ös párizsi klímakonferencián elfogadott határozatok szabályrendszerének
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 15:12
Schmidt Mária: az I. világháború mindent megváltoztatott Európában
Schmidt Mária - aki a XX. Század Intézet és a XXI. Század Intézet főigazgatója is - az I. világháború utáni helyzetet elemző, Új világrend született című szerdai budapesti nemzetközi konferencián arról beszélt, hogy az I. világháború megváltoztatta a határokat, a politikai rendszereket, a lelkiséget és az erkölcsöt, a régi rend megszűnt, a régi értékeket érvénytelennek nyilvánították, de új tekintélypontokat és értékeket nem tudtak a helyükre állítani, mindez pedig még jobban elmélyítette a tömegek orientációs zavarát.

A főigazgató azt mondta, hogy a háborút lezáró békediktátumok a vesztes nemzetek puszta létét, nemzeti büszkeségük ellehetetlenítését célozták, és kizárólag arra irányultak, hogy meggyengítsék és megalázzák a legyőzötteket, akiket háborús bűnösöknek bélyegeztek.

A nemzeti önrendelkezés elvének alkalmazása a vesztesek bomlasztását és atomizálását tűzte ki célul - jelentette ki.

Hozzátette: ráadásul a béke fenntartása a látszatgyőztesekre, a britekre és a franciákra hárult,
velemenyezd, 2018. december 12. szerda, 13:52
Száz éve született A. Szolzsenyicin
szovjet kommunizmus nyomorúságait és szenvedéseit leplezte le.

1918. december 11-én született Kiszlovodszkban. Anyja nevelte fel, apja még a fiú születése előtt vadászbaleset áldozata lett. Sok minden érdekelte, a rosztovi egyetem matematika-fizika szakát és a moszkvai irodalmi főiskolát párhuzamosan végezte el. Pályáját matematika- és csillagászattanárként kezdte. 1940-ben megnősült, feleségétől, Natalja Resetovszkajától 1972-ben vált el.

1941 októberében behívták katonának, a világháborúban tüzérként szolgált, többször kitüntették. Szabadidejében naplót vezetett, novellákat írt. A katonai elhárítás 1945-ben figyelt fel levelezésére, melyben Sztálint bandavezérként emlegette. Nyolc év kényszermunkára ítélték. Egy Moszkva közeli zárt kutatóintézetben, speciális börtönmunkahelyen tudományos munkát végzett, majd 1950-ben Kazahsztánba került, ahol kőművesként és öntőmunkásként dolgozott a lágerben. Itt ,,született" műveit emlékezetében rögzítette. Szabadon bocsátása után még
menusgabor, 2018. december 10. hétfő, 15:30
Képek, videók
i világháború 002.png
chillik
2017. szeptember 05. kedd, 19:01
világháború 001.png
chillik
2016. november 08. kedd, 13:29
világháború 002.png
chillik
2016. november 08. kedd, 13:29
A világháborús élmények
sanci81
2016. július 11. hétfő, 17:15
hitler I.világháború idej
agica2004
2015. december 04. péntek, 19:17
hitler II.világháború ele
agica2004
2015. december 04. péntek, 19:16
első világháború abádszal
jolika66
2015. május 17. vasárnap, 16:10
II világháború.jpg
pacsakute
2014. július 18. péntek, 11:05
VilágháborúII. (2).jpg
laczko65
2013. november 16. szombat, 08:53
VilágháborúII. (1).jpg
laczko65
2013. november 16. szombat, 08:53
I. világháborús emlékmű.j
sarkadykati
2012. január 26. csütörtök, 02:56
Világháborús emlékmű
mecsery
2012. január 09. hétfő, 04:20
osho-az_egyetemen_nem_ tan
menusgabor
2016. október 11. kedd, 16:37
Anjou-címer az egyetemen
mecsery
2010. február 25. csütörtök, 04:20
001 Anyu egyetemen.JPG
cukor1st
2009. május 29. péntek, 18:41
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.