Belépés
2019. május 26. vasárnap | 21. hét | 146. nap | 23:23 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ezt titkolja a Fidesz: manipulálták az árakat
Elios-ügy: van mit titkolnia a Fidesznek, manipulálták az árakat
13
D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó
2018. 02. 15. 06:01

Attól az embertől kértek független árajánlatot Zalaegerszegen a közvilágítás felújításakor, akinek egyik cége később az Elios beszállítója lett. Az akkori polgármester, Gyutai Csaba azóta hűtlen kezelési ügybe keveredett, ennek ellenére ő felügyeli a 40 milliárd forintos uniós támogatáshoz jutó kastélyfelújítási programot.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Még elemzik az OLAF-jelentést, utána kezdődnek a tárgyalások
Ellepte egy közlemény az Elios honlapját
Már külföldön is vezető téma az Elios elleni OLAF-vizsgálat
Közel állt ahhoz a zalaegerszegi közgyűlés, hogy fideszes szavazatokkal nyilvánosságra hozza azt a levelet, amelyet az OLAF küldött a városnak az Elios közvilágítási tenderével kapcsolatban. Több kormánypárti képviselő is igent nyomott a javaslatra, de a szavazás után - a Népszava szerint - a térség országgyűlési képviselője, Vigh László felkereste Balaicz Zoltán polgármestert és Tóth László frakcióvezetőt és ,,leüvöltötte a fejüket". A közgyűlést végül megismételték, és akkor a korábban fáradtságra hivatkozó fideszesek már megfelelően, nemmel szavaztak.

A 24.hu birtokába jutott OLAF-jelentés az Elios Innovatív Zrt. által elnyert zalaegerszegi beruházásnál is feltárja a csalás koreográfiáját és megnevezi a szereplőket.

Cikksorozatunk e részében bemutatjuk az összefonódásokat az előkészületek során, és azt is, miért merült fel a gyanú, hogy manipulálták az árakat.

A sokoldalú Horváth Dezső
A zalaegerszegi ügyletben is megjelent a tanácsadók hada, élükön az Elios-projektek egyik főszereplőjével, Hamar Endre-féle Sistrade Kft.-vel (Hamar a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a barátja és üzlettársa), a közbeszerzési tanácsadó pedig a Provital Zrt. lett. Utóbbi háza táján is mostanában fejezett be egy másik vizsgálatot az OLAF, amely - mint megírtuk - az egyik korábbi tulajdonosával, a jelenlegi államtitkár Homolya Róbert összeférhetetlenségi ügyével függött össze. A Provital amúgy igazi nagyágyúnak számít manapság, milliárdos állami tenderek részese, tulajdonosa, Antal Kadosa Adorján pedig Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos polgármester holdudvarába tartozik.

Zalaegerszegen az iratok szerint 2014. október 31-én írták ki a közvilágítási közbeszerzést és az ajánlatokat november 18-ig lehetett megtenni. A jelentkezésre tehát mindössze bő két hét állt rendelkezésre. Szakértők szerint ennyi idő alatt lehetetlen egy város közvilágítási beruházását megtervezni, hacsak nem készültek fel rá már a kiírás előtt. Ráadásul a lehetséges ajánlattevők körét szűkre szabták a kiírásban szereplő feltételek, amelyek teljesítése nélkül neki sem vághattak a versenynek:

a pályázat beadását megelőző három évben legalább 50 millió forint bevételt kellett szerezni olyan közbeszerzésből, amely közvilágítás LED-technológiás felújításáról szólt,
a pályázatot megelőző 60 hónapban volt olyan, 4 hetes egybefüggő időszak, amikor hetente legalább 300 lámpát szerelt fel az adott cég,
a pályázó rendelkezik olyan műszaki vezetővel, aki részt vett egy 200 millió forintos közvilágítási tenderben vagy olyanban, amelyben legalább 1500 lámpát szereltek fel.
A pályázat előkészítésében, majd később a kivitelezésében is felbukkant Horváth Dezső, illetve az ő érdekeltségébe tartozó SMVH Kft. Ez a kettős szerep azonban szembe megy a közbeszerzési törvény előírásaival.

Az önkormányzat a Sistrade Kft.-t bízta meg azzal, hogy készítse el a pályázat tervezetét. Ezt Horváth Dezső írta alá mint független villamosmérnök, de ő szignózta a kivitelezési terveket is, akkor azonban már az SMVH képviseletében.

Zalaegerszeg városának három, független forrásból származó árajánlatot kellett felmutatnia az új világítási koncepcióhoz. Erre azért volt szükség, hogy az uniós támogatás lehívásához ki tudják számolni a piaci árat.

A három ajánlat Horváth Dezső független tervezőtől, a Szélterv Kft.-től és a Villplan Kft.-től érkezett. Az OLAF vizsgálata szerint Horváth és a Villplan Kft. ajánlatát azonban ugyanazon a számítógépen írták.

Szintén három ajánlat kellett a felügyelő mérnököktől, hogy ezen a téren is meg tudják határozni a piaci árat. Erre ugyancsak küldött ajánlatot a Szélterv Kft., a másik két pályázó pedig a Polari 2008 Kft. és a később SMVH Kft.-re átnevezett Simó Kft. volt. Utóbbi két cég részben Horváth Dezső tulajdonában állt.

A projektmenedzsment piaci árának megszabásához az Envecon Kft.-től, az Envintrend Kft.-től és a Juglans Kft.-től kapott árajánlatot az önkormányzat, ám mindhármat az Envecon nevével jelzett papírra nyomtatták. Az önkormányzat később azzal magyarázta ezt, hogy az Envecon feladata volt, hogy felmutasson három ajánlatot.

A tanácsadók által ilyen módon előkészített pályázatra végül egyetlen ajánlat érkezett, az Eliosé, 2015. január 23-án pedig meg is kötötték a szerződést 425 millió forint értékben. Az Elios alvállalkozója az SMHV Energetikai Kft. lett, a két részre bontott projekthez pedig a GE Hungary Kft. szállította a lámpákat 660 millió forintért.

5 százalék, 7 százalék
Horváth Dezső gyakori felbukkanása olyannyira szemet szúrt az OLAF-nak, hogy a jelentésben külön ki is térnek a vele kapcsolatos összeférhetetlenségre. A Simó Villamossági Kft./SMVH Energetika Kft. 16 közbeszerzés esetében nyújtott be ajánlatot, ebből 15-ben (a balatonfüredi kivételével) nyomozott a csalás elleni hivatal. Ez az egyik olyan cég, amelyet a költségvetési csalást gyanító OLAF az Elios-projektek közreműködői között megnevezett.

Az OLAF felfigyelt például arra, hogy bár a legjobb ajánlat ára változott, de a két gyengébb értéke mindig 5, illetve 7 százalékkal volt magasabb, mint a későbbi nyertesé. Ráadásul ez nem csak a végösszegre igaz, hanem például az egyes lámpákra is.

A jelentésben külön kiemelték a magyar közbeszerzési törvény 24. cikkelyére hivatkozva, hogy a szerződő hatóságnak az uniós strukturális alapok korrekt felhasználása érdekében mindent meg kell tennie azért, hogy ne sérüljön a szabad verseny elve.

A törvény szerint adott közbeszerzés előkészítésében és lebonyolításában nem vehet részt olyan gazdasági szereplő, amelynek közös érdekeltsége van az ügylet valamelyik szereplőjével.

Ez alól csak akkor van kivétel, ha a pályázat értékének becsléséhez árajánlatot kér a kiíró az adott cégtől, úgy, hogy a cég maga nem fog részt venni a közbeszerzésben. Ez a szabály teszi lehetővé azt, hogy a kedvezményezettek (esetünkben az uniós támogatást igénylő zalaegerszegi önkormányzat) előzetes piaci felmérést végezzenek.

Horváth Dezső és az SMVH esetében azonban az OLAF szerint az érintett cégek összejátszottak és függetlennek mondott ajánlatokat manipulációra használták, így megemelkedett a közbeszerzés becsült összege és magasabb támogatást tudtak igényelni az EU-tól.

A jelentés megjegyzi, hogy ez általános volt: a KEOP-5.5.0/A esetében az összes önkormányzat a legmagasabb költségekkel számolt, beleértve a karbantartási költségeket és a papíron 100 ezer óra élettartamú lámpákat, amelyről cikksorozatunk első részében írtunk hosszabban.

Polgármesterből várgondnok
A közvilágítás felújítása volt Gyutai Csaba akkori zalaegerszegi polgármester utolsó nagy dobása - legalábbis helyben. (Az uniótól 2013-ban kérvényezték a támogatást, és az iratok szerint ekkor Gyutai képviselte a várost.) Gyutai 2014. október közepén váltotta városvezetői posztját várkapitányira, akkor lett egyszerre a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. és a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. vezetője is.

Budapest, 2017. április 26.
Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója Szirmay Zsanett iparművész a Pesti srácok hangjai című installációiból rendezett kiállítás megnyitóján a Várkert Bazárban 2017. április 26-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Gyutai Csaba
Fotó: Mohai Balázs / MTI
A munkahelycsere nem volt zökkenőmentes. 2017 májusában írt arról a sajtó, hogy Gyutai egy olyan, a budai vár tövében található lakásban lakik, amelyet a Várgondnokság Kft. újított fel 5 millió forintból, azt követően pedig nem fizetett se rezsit, se bérleti díjat.

Egy belső átvilágítási anyag szerint mindkét cégénél lazán bántak a közpénzekkel, rendszeres volt a dupla foglalkoztatás, a szóbeli szerződések alapján történő vagy épp a teljesítés nélküli kifizetések, áron alul kiadott üzlethelyiségek. A botrány kirobbanásakor Gyutait eltávolították posztjáról, az Együtt pedig feljelentést tett hűtlen kezelés miatt.

2017 novemberében aztán arról írt az Átlátszó, hogy a rendőrség is nyomozni kezdett a gyanús ingatlanok után, például Gyutai 5478 forintért adott bérbe egy 82 négyzetméteres Krisztina körúti ingatlant. A fideszes politikus azonban nem tűnt el a süllyesztőben, épp ellenkezőleg, az eliosos közbeszerzésnél is nagyobb bizniszbe kezdhetett.

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi Központ megszűnése után a Gyutai által vezetett Budavári Nkft. vette át a kiemelt örökségvédelmi programokat, például a 40 milliárd forint uniós támogatást magában foglaló vár- és kastélyrekonstrukciós programot.

A kastélybizniszben felbukkant Tiborcz István üzlettársa is. 2015-ben írta meg a 444, hogy Hamar Endre képviselte azokat a vevőket, akik gyakorlatilag fillérekért, 200 millió forintért vették meg a becslések szerint 1,1 milliárd forintot érő turai kastélyt.

Tura, 2011. április 12.
A felújítás alatt lévő turai kastély.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: H. Szabó Sándor / MTI
tiborcz-istvan(960x640).jpg (Array)
Fillérekért adták el a turai kastélyt, Tiborcz volt üzlettársa képviselte a vevőket
Hamar Endre több cégben is együttműködött Orbán Viktor vejével. Milliárdos kastélyt szerzett titokzatos ügyfeleinek.
Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Hamar az ügyvezetője és tulajdonosa Sistrade Kft.-nek, amely összesen 22 Elios-projektben működött közre. Jellemzően az önkormányzatoknak segédkezett az előkészítésben, többnyire az energetikai tanulmányokat készítette el. Az előkészítés pedig meghatározta a további ügymenetet, ekkor lényegében eldőltek a feltételek a későbbi tenderkiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek az önkormányzatok. Ez rendre az Elios lett.

Hamarnak és Tiborcznak több közös cége is volt az elmúlt évek folyamán. Az egyiket egyenesen Hamar & Tiborcz Jogi és Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltat Kft.-nek (később IBC-Project) hívták. Üzleti kapcsolatuk máig tart, mindketten részvényesek a luxusingatlanok kereskedésével foglalkozó BDPST Zrt.-ben.

Kiemelt képünkön a zalaegerszegi kettős kereszt látható.
Fotó: Varga György / MTI

Link
tinka1951, 2018. február 15. csütörtök, 08:15
Címkék: Kovács Ildikó, Gyutai Csaba, Vigh László, Balaicz Zoltán, Tóth László, Elios Innovatív Zrt,
Kommentek
Google: a magyar internetezők többsége banki adatait félti
A Google megbízásából a YouGov több mint 20 országban, köztük Magyarországon készített felmérést a 18 évesnél idősebb internetezők biztonsági szokásairól.

Az eredmények alapján a magyarok 11 százaléka személyes információinak, lakcímének biztonságát félti. A válaszadók 5 százalékának az általa látogatott weboldalak/internetes keresési előzményeinek, 4 százalékának személyes pillanatainak, családi fotóinak, és szintén 4 százalékának a kollégáknak, a barátoknak és a szeretteiknek küldött e-mailek védelme a legfontosabb. Ugyanakkor 10 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy nincs olyan információ, amelyet különösképpen védeni szeretne az interneten.

A megkérdezettek 41 százaléka még nem tapasztalt semmilyen online visszaélést, vagy csalási kísérletet. A kutatás szerint a magyarok 28 százaléka kapott adathalász (phishing) e-mailt, 20 százalékuk esetében vírus vagy más kártevő szoftver fertőzte meg számítógépüket, amellyel személyes adatokat manipuláltak, loptak vagy töröltek. 16 százalékuk panaszkodott
velemenyezd, 2019. február 05. kedd, 19:02
Orosz doppingbotrány - Reedie: nagy áttörés az orosz adatok megszerzése
A WADA - amint arról az olimpiai sportokra szakosodott insidethegames.biz szakportál pénteken beszámolt - megerősítette, hogy az adatgyűjtés sikeresen megtörtént az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) laboratóriumában. A szervezet ezt követően vizsgálja majd meg, hogy az információk hitelesek-e, illetve, hogy történt-e manipuláció. Ez a folyamat akár hónapokig is eltarthat.

A WADA december végén egy héten át eredménytelenül próbálkozott az orosz sportolók 2011 és 2015 közötti doppingteszt-eredményeinek megszerzésével Moszkvában. A küldöttségnek akkor nem engedték meg, hogy az adatbázis kimásolásához a magával hozott berendezést használja, arra hivatkozva, hogy az nem rendelkezett orosz tanúsítvánnyal.

Bő egy hete Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország megállapodott a WADA-val az adatok átadásáról, amit eddig "technikai okok" akadályoztak.

Az TASZSZ orosz hírügynökség akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a misszió sikerétől "az egész
velemenyezd, 2019. január 18. péntek, 10:21
FT: hatalmas csalás történhetett a kongói elnökválasztáson
mozog, sőt, egyikük esetében teljes egyezést mutat, vagyis a két egymástól függetlenül összeállított adatbázis szinte teljes mértékben alátámasztja egymást.

Az FT összegzése szerint Fayulu az ország 26 tartományából 19-ben győzött, összesen 9,3 millió szavazatot kapott, 3 millióval többet, mint amit a választási bizottság állít. Tshisekedi ezzel szemben 3 millió voksot kapott, 4,1 millióval kevesebbet, mint amiről a hatóságok beszámoltak.

A kinshasai választási bizottság tagadja, hogy manipulálták az eredményeket. Fayulu közben az alkotmánybírósághoz fordult, ám az ellenzék a testület függetlenségét is megkérdőjelezi. Fayulu szerint a leköszönő Joseph Kabila elnök hatalmon lévő koalíciója Emmanuel Shadary indításával akarta megtartani a hatalmat, de amikor kiderült, hogy az emberek nem fogják megválasztani, utasították a választási bizottságot, hogy Tshisekedit hozzák ki győztesnek.

Az adatok a 18,3 millió leadott szavazatból 15,7 milliót tükröznek, de a hiányzó adatok nem vezethettek más
velemenyezd, 2019. január 15. kedd, 14:12
Orosz doppingbotrány - Kreml: Moszkva megállapodott a WADA-val az orosz sportolók mintáinak átadásáról
Peszkov abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a WADA küldöttsége szerdán kezdődő moszkvai látogatása során újabb kísérletet tesz arra, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) laboratóriumában lemásolja az orosz sportolók 2011 és 2015 közötti doppingtesztjeinek adatbázisát. A TASZSZ orosz hírügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy a misszió sikerétől "az egész orosz sport jövője függ", amelyet komoly szankciókkal sújthatnak, ha a RUSADA-tól a vonatkozó nemzetközi szabályok alapján ismét megvonják a működési engedélyt"Az adatok múlt alkalommal is készen álltak arra, hogy átadják őket a WADA-nak. Akkor a munka közben egyebek között nézeteltérés keletkezett azzal kapcsolatban, hogy milyen hordozókon kell átadni azokat. Úgy mondanám, hogy ezek nem lényegi, hanem logisztikai kérdések voltak" - nyilatkozott az elnöki szóvivő.

"Sporthivatalaink intenzív kapcsolatban állnak a WADA képviselőivel, akikkel egyetértés jött létre abban, hogy hogyan folytatódjék a munka" - tette
velemenyezd, 2019. január 09. szerda, 14:23
Fidesz: migránsok tömegét akarják ráereszteni Európára a migránsvízummal
megfékezéséről, épp ellenkezőleg: újabb és újabb javaslatokkal állnak elő, amelyeknek egy közös célja van, hogy minél több migránst minél könnyebben minél kevesebb fizikai vagy jogi akadállyal beutaztassanak Európa területére.

Ennek a célnak az érdekében a demokrácia legalapvetőbb szabályai sem számítanak, ezeken is készek átgázolni, csak azért, hogy a nekik tetsző eredményt elérjék - fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Rámutatott: ez történt a Sargentini-jelentés kapcsán, amikor a szavazási szabályokat manipulálták, és nem számolták bele a tartózkodásokat az eredménybe. De - folytatta - ez látható a migránsvízum előterjesztésénél is, hiszen ez a javaslat az Európai Parlamentben egyszer már elbukott, most viszont újra beterjesztik, és láthatóan addig akarják szavaztatni a parlamentet erről a javaslatot, amíg a nekik tetsző eredmény meg nem születik.

"Nem számít, hogy mik a szabályok, nem számít, hogy hogyan működik a demokrácia az Európai Parlamentben, csak az számít, hogy át tudják erőltetni a
velemenyezd, 2018. december 04. kedd, 13:22
Román centenárium - Kihívták a csendőrséget a sepsiszentgyörgyi román színház centenáriumi bemutatójára
sepsiszentgyörgyi színház magyar szerző darabját mutatja be, és azt is, hogy az előadás plakátján magyar zászló színei is láthatók.

A bemutatóra érkező nézők a színház hátsó bejáratán tudtak bejutni az előadásra, melyet a színház végül zavartalanul megtarthatott. A tiltakozók a csendőrök megérkezése után békésen távoztak az épületből.

Anna Maria Popa, az Andrei Muresanu Színház igazgatója nem tartotta helyénvalónak, hogy olyanok tiltakoznak, akik nem ismerik az előadást. "Félrevezették, manipulálták őket" - jelentette ki az igazgató, aki nyomatékosította: semmi sértő dolog nincsen az előadásban. Hozzátette: az előadást megelőző lejárató kampány során arra is késznek mutatkozott, hogy átadja a szövegkönyvet, sőt nyilvános felolvasópróbát is tartottak, hogy bárki meggyőződhessen róla: nincs ok az aggodalomra.

A centenáriumi előadásra korábban a magyar feliratok és szimbólumok elleni pereskedéseiről ismert Dan Tanasa, az Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) elnöke hívta fel a
velemenyezd, 2018. december 02. vasárnap, 11:41
Elégedetlen a németek többsége a dízelválság kormányzati kezelésével
érdekeiért, és 72 százalék nem bízik abban, hogy a kormány és az autóipar meg tud állapodni az Euro 6-osnál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású dízelmotorral működő autókkal kapcsolatos gondok megoldásáról.

A lakosság megítélése szerint a régebbi dízelautók körül a legnagyobb gond a légszennyezettség, a második helyen az érintett kocsik használatának korlátozása, a harmadik helyen az autók értékének csökkenése áll.

A válságot a Volkswagen csoport 2015-es beismerése robbantotta ki, miszerint manipulálták dízelautók károsanyag-kibocsátási értékeit az Egyesült Államokban. Az ezt követő vizsgálatok derítettek fényt arra, hogy a legtöbb gyártó dízeles modelljei szintén meghaladják az előírt kibocsátási határértékeket.

A probléma Németországban azért vált égetővé, mert a szövetségi közigazgatási bíróság februárban kimondta: az önkormányzatok korlátozhatják az Euro 6-osnál régebbi dízelmotorral működő járművek használatát, hogy a település levegőjének minősége megfeleljen az európai uniós
velemenyezd, 2018. október 23. kedd, 13:41
Putyin hatékony doppingellenes rendszer kiépítését ígérte
Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország, miként korábban, a jövőben is kész a széleskörű és építő együttműködésre a világ összes sportszervezetével és következetesen teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, egyebek között a doppingellenes küzdelemben.

"Oroszország határozott szándéka, hogy a sportdopping elleni küzdelem egyik legjobb rendszerét építse ki" - mondta, rámutatva, hogy ennek érdekében Moszkva külön nemzeti tervet fogadott el.

"Igen, természetesen láttunk zavarokat a doppingellenes rendszerünkben, de meg szeretném jegyezni, hogy az ilyesmi nem kizárólag a mi belső problémánk. A zavarok kimutatták az egész nemzetközi doppingellenes rendszer nyilvánvaló tökéletlenségének tényeit" - hangoztatta Putyin.

Hangsúlyozta, hogy az ezen a téren végrehajtandó változásokban fontos szerepet kell játszania az UNESCO-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, a nemzetközi szövetségeknek és az egyes országok olimpiai bizottságainak.

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) három hete
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 18:52
Képek, videók
Vilmos-manipulált valóság
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:33
pasis-manipulált kép.jpg
53ilona
2017. július 29. szombat, 16:21
manipulált -tájkép.jpg
53ilona
2017. július 22. szombat, 20:17
manipulált -tájkép.22jpg.
53ilona
2017. július 22. szombat, 20:17
Írásaim O.Kovács Attilána
furaila
2018. október 31. szerda, 14:14
Kovács Enikő
irmus
2018. augusztus 07. kedd, 06:08
Kovács Béláné
irmus
2018. augusztus 06. hétfő, 14:26
kovács pista.jpg
zsokica45
2018. július 07. szombat, 11:36
kovács bécii20161012.jpg
zsokica45
2018. június 12. kedd, 09:12
kovács béci.jpg
zsokica45
2018. június 12. kedd, 09:11
Kovácsné Gizike
irmus
2018. május 03. csütörtök, 19:06
kovács izabella 20160924
zsokica45
2018. április 26. csütörtök, 17:54
kovács bécim.jpg
zsokica45
2018. március 18. vasárnap, 11:39
kovács bécikl.jpg
zsokica45
2018. március 18. vasárnap, 11:39
kovács izabella.jpg
zsokica45
2018. március 08. csütörtök, 18:56
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.