Belépés
2020. április 06. hétfő | 15. hét | 97. nap | 04:35 | Vilmos, Bíborka
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
NGM: rácáfolt a pesszimista előrejelzésekre a magyar gazdaság
A Gazdasági kilátások 2018 rendezvényen megjegyezte, a magyar növekedés széles alapokon nyugszik, erőteljes és fenntartható.

Az egyensúlyi folyamatok javulásának, a pozitív finanszírozási képességnek köszönhetően a külső adósság gyors ütemben csökken, a hiány szintje évek óta alacsony, az államadósság rátája pedig 72-73 százalékra esett - mutatott rá az államtitkár.

Az államtitkár szerint a kedvező makrogazdasági helyzet kialakulásában meghatározó szerepe volt a 2016 őszén kötött hatéves bérmegállapodásnak.

A kormány különféle adóintézkedésekkel, az európai uniós források felhasználásának gyorsításával és egyéb növekedést támogató programokkal ösztönözte a gazdasági növekedést - mutatott rá Rákossy Balázs, aki kiemelte, hogy törekvéseiket a pozitív nemzetközi környezet is támogatta.

A hatéves bérmegállapodás a tavalyi növekedés nagyjából negyedét eredményezte - mondta.

Rákossy Balázs azt is elmondta, hogy az idei növekedés a tavalyihoz hasonló lehet, de meg is haladhatja.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a konferencián elmondta, a magyar vállalatoknak nemzetközi porondon kell versenyképesnek lenniük, erre pedig úgy lehet őket a legjobban felkészíteni, ha az országban valóban versengenek a cégek.

Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense kifejtette, a növekedés hosszú távú feltételeinek megteremtéséhez ugyanakkor arra is szükség lenne, hogy oktatásra, átképzésre, egészségügyre és szociális célokra többet költsön az ország.Kiemelte, a felzárkózáshoz a GDP arányában Magyarországnak az uniós átlagnál többet kellene költeni oktatásra, képzésre, egészségügyre. A foglalkoztathatóságot leginkább a tudásszint növelése képes javítani, ezért is kellene az oktatás költségvetését a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni - hangsúlyozta a szakember.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 13:22
Címkék: Rákossy Balázs, Pálinkás József, Nemzeti Kutatási, Innovációs Hivatal, Pogátsa Zoltán, Nyugat-magyarországi Egyetem,
Kommentek
Brexit - Stagnál a brit szolgáltatási szektor, valószínűleg csökkent a második negyedévi GDP
növekedési lassulás a fő tényező.

Az IHS Markit vezető közgazdásza hangsúlyozta: mindent egybevetve arra lehet számítani, hogy a brit gazdaság teljesítménye 2016 júliusa - a Brexitről döntő népszavazás utáni hónap - óta első ízben csökkenni kezdett, és a visszaesés várható üteme a második leggyorsabb a globális pénzügyi válságot kísérő 2009-es recesszió óta.

Más londoni pénzügyi elemzők szerint a BMI-felmérések mutatta összkép az IHS Markit által kalkulált visszaesésnél is borúsabb előrejelzésekre ad okot.

Andrew Wishart, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági kérdésekkel foglalkozó közgazdásza a szerdán ismertetett új aktivitási adatokat kommentálva közölte: a ház eddig is 0,1 százalékos negyedéves összevetésű visszaesésre számított a második negyedévben, de ezt a prognózisát 0,2 százalékos GDP-mínuszra rontotta.

Wishart kiemeli, hogy a brit gazdaság feldolgozószektorának beszerzésimenedzser-indexe júniusban meredeken, az előző havi
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 14:21
Lehűlés jön jövő héten
(kb. 1500 méter) hőmérsékletére és a tengerszinti légnyomásra. Forrás: WXCharts.eu

Az ECMWF Budapestre vonatkozó valószínűségi előrejelzése több fokos lehűléssel számol a magasabb légrétegekben (850 hPa-os szint), mely az alábbi fáklya diagrammon is látható.

Forrás: Meteoguru.com

Mit jelent a valószínűségi előrejelzés?

A hosszabb távú előrejelzésekre a meteorológusok ún. valószínűségi előrejelzéseket használnak. Ez azt jelenti, hogy egy adott időjárási paraméterre (hőmérséklet, csapadék, légnyomás stb.) több, akár 40-50 darab számítógépes előrejelzés készül. Ha ezek a prognózisok azonos vagy hasonló értékeket várnak, nagyobb az előrejelzés beválásának esélye. Bizonytalannak abban az esetben mondható az előrejelzése, ha tagok eltérnek egymástól, nagy a szórásuk.

A fentebb látható ábra az ún. fáklya diagram, ami a valószínűségi
taltos1, 2018. november 08. csütörtök, 23:58
Londoni elemzők: Kína 12 év múlva lehagyja az Egyesült Államok gazdaságát
megelőzi, átvéve a hatodik helyezést - jósolják a kilencedik alkalommal összeállított WELT-világranglista szerzői.

A globális GDP-növekedés szerkezetében a következő másfél évtizedben radikális átalakulás megy végbe: az előrejelzés szerint az infrastrukturális építkezési programok adják a 2032-ben megtermelt globális hazai össztermék 15 százalékát, amely rekord a modern gazdaságtörténetben.

A Global Construction Perspectives (GCP Global) nevű, elsősorban építőipari és infrastrukturális előrejelzésekre szakosodott piacvezető elemzőház, amely prognózisokat szolgáltatott a CEBR új WELT-tanulmányához, közölte: ez a folyamat elsősorban a hatalmas kínai és indiai infrastrukturális beruházási programok eredménye lesz.

Graham Robinson, a GCP Global vezérigazgatója a tanulmányhoz írt kommentárjában úgy fogalmazott, hogy az építőipar 2032-re várt 15 százalékos részesedése a globális GDP-értéken belül valószínűleg a legmagasabb lesz "az egyiptomi piramisok vagy a kínai nagy fal építése óta".

A GCP
velemenyezd, 2017. december 26. kedd, 14:32
A Mississippi torkolata mellett érte el az amerikai partokat a Nate hurrikán
A Nate Louisiana, Mississippi és Alabama államot fenyegeti özönvízszerű esőzésekkel és áradásokkal.

Partot érése után a Nate trópusi viharrá enyhült, de az országos hurrikán-előrejelző központ szerint helyi idő szerint vasárnap reggelre, amikor eléri Alabamát, ismét 1-es fokozatú hurrikánná erősödik.

A hurrikán az előrejelzésekre rácáfolva elkerülte New Orleanst. A Nate az idén a Harvey, az Irma és a Maria hurrikán után a negyedik, amely az Egyesült Államok déli szövetségi államaiban pusztít, de egyelőre ez a legkevésbé erős. A Harvey és az Irma Louisianát, Texast, Floridát és Puerto Ricót sújtotta, majd Puerto Ricóra lecsapott a 4-es erősségű Maria hurrikán is.

Az érintett szövetségi államokban a kormányzók mindazonáltal rendkívüli állapotot hirdettek, és egyes, elsősorban a part menti, alacsonyabban fekvő vidékeken a települések kiürítést rendelték el. Helyi idő szerint szombat délután lezárták a Mexikói-öbölben lévő olaj- és gázkitermelő platformokat, New Orleansban lezárták az
velemenyezd, 2017. október 08. vasárnap, 07:06
Tőzsde - Veszteséges indexek New Yorkban
mértékben.

Az előző kereskedési naphoz hasonlóan csütörtökön is az észak-koreai nukleáris fenyegetés miatt kialakult befektetői kockázatkerülés vitte mélybe az árfolyamokat a nemzetközi értékpapírpiacokon, így az Egyesült Államokban is.

Az aggasztó hírek azonban jó okot szolgáltattak az elmúlt időkben felhalmozott árfolyamnyereségek lefölözéséhez is. A második negyedéves tőzsdei eredménybeszámoló szezon már a vége felé jár és a cégek hetven százaléka pozitív értelemben cáfolt rá az elemzői előrejelzésekre. A DJIA index a kedvező vállalati eredményeknek köszönhetően kilenc egymást követő kereskedési napot zárt rekorddal, mielőtt a hét elején a harcias fenyegetőzések véget vetettek volna neki.

A DJIA index éves nyeresége eddig tizenegy százalék, az S&P-500 indexé kilenc és fél százalék, a Nasdaq Composite indexé tizenhat százalék.

Szintén az előző naphoz hasonlóan a helyzet ismét az értékőrzőnek tekintett befektetési eszközöknek, például az aranynak kedvezett, ami a héten már két
velemenyezd, 2017. augusztus 10. csütörtök, 20:13
Londoni elemzők: erőteljes növekedésre vall a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozóiparának aktivitása
feldolgozószektornak az adott felhajtóerőt, hogy a társasági adókulcs 19 százalékról 9 százalékra csökkent.

A cég londoni elemzői szerint az új BMI-mutatók arra vallanak, hogy a közép-európai EU-térség gazdaságainak növekedése a "figyelemreméltó" első negyedévi teljesítmény után a második negyedévben is gyors ütemű maradt. A Capital Economics elemzői közölték: az erőteljes gazdasági adatok azt jelentik, hogy a cég által a térségre fenntartott - a konszenzust már most is meghaladó - növekedési előrejelzésekre egyértelműen felfelé mutató kockázatok hatnak.

A Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzése a közép- és kelet-európai EU-térségben az idei egész évre átlagosan 3,5 százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsít.

Más nagy londoni házak már javították a közép-európai EU-térség gazdaságaira, köztük a magyar gazdaságra szóló idei növekedési előrejelzéseiket a vártnál lényegesen jobb első negyedévi GDP-becslések hatására.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni
velemenyezd, 2017. június 01. csütörtök, 19:37
Brexit - Brit jegybanki kormányzó: már nem a Brexit a legnagyobb stabilitási kockázat
kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert júniusi népszavazás kampányának idején, és a referendum után is többször a brit EU-tagság megszűnésének gazdasági kockázataira hívta fel a figyelmet, nem kizárva annak lehetőségét sem, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba kerülhet.

A brit jegybank monetáris tanácsa az EU-tagsági referendum előtt több kamatdöntő ülés kommünikéjében is a népszavazást nevezte brit gazdaság kilátásait terhelő legnagyobb kockázatnak.

Ezekre az akkori előrejelzésekre alapozva a Bank of England a népszavazás után jelentősen tovább enyhítette monetáris politikáját: augusztusban 0,25 százalékos történelmi mélypontra csökkentette alapkamatát a több mint hét évig érvényben tartott 0,50 százalékról, amely szintén mélységi rekord volt. A brit jegybank emellett 435 milliárd fontra (155 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról.

A londoni elemzői közösségben vannak igen
velemenyezd, 2017. január 11. szerda, 18:53
Képek, videók
pesszimista ....jpg
dnemethk
2017. december 28. csütörtök, 22:40
4 egy pesszimista - csörc
lovaszmarika
2014. május 31. szombat, 11:51
Adj a pesszimistának.....
pacsakute
2013. július 18. csütörtök, 18:29
1.Egy pesszimista....jpg
anci-ani
2012. október 14. vasárnap, 18:49
Pesszimista az, aki panas
jakabgasparne
2010. május 27. csütörtök, 11:34
Pesszimista perspektiva
erika57
2010. március 14. vasárnap, 21:32
Pesszimista torta
barkaszjudit
2009. július 02. csütörtök, 08:27
Szuszlov, Rákosi, Vorosil
agica2004
2017. július 08. szombat, 19:23
Rákos Sándor Aranyeső.jpg
maria_kadar_148
2017. május 16. kedd, 20:17
Rákosi Mátyás-Bebrits Laj
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:26
rakosi-1948-junius-11e n-.
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:25
rakosi-magyar-radio195 6.j
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:24
rakosi-matyas-1949.jpg
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:23
rakosi-matyas1956.jpg
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:15
rakosi-matyas-a-magyar -ko
agica2004
2017. március 11. szombat, 20:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.