Belépés
2020. március 29. vasárnap | 13. hét | 89. nap | 05:27 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az otthontalanság és az átmenetiség a Budapest Galéria új kiállításán
A Hazaúttalan címet viselő tárlat Erőss Nikolett kurátor válogatásában négy művész - a román Iulia Toma és a csecsenföldi Aslan Goisum mellett Fátyol Viola és Neogrády-Kiss Barnabás - munkáiból ad válogatást. A kiállítás a Budapesti Román Kulturális Intézet támogatásával valósult meg - közölte az intézet az MTI-vel kedden.

A Budapest Galéria honlapján olvasható, hogy a biztosnak vélt háttér elvesztése vagy a biztonság soha meg nem élése szerteágazó hátterű, de alapvető tapasztalat sokak számára, olyan, az életet meghatározó mély nyom, ami többeket születésük óta kísér.

Neogrády-Kiss Barnabás fényképeinek szereplői gyerekként tapasztalják meg az otthon, a családi környezet elvesztését, majd, szerencsés esetben, másként összeállását. Fátyol Viola Süllyedő háza az otthon elvesztésének félelmét sűríti magába. A házilag készített, hétköznapi tárgyakból fabrikált fehér zászlókat ábrázoló sorozat (A megadás zászlói) a kilátástalanság és a privát szférába visszahúzódás tanúja - írják.

A galéria összegzése szerint a textilek hordozta otthonosság, az anyagok és a hímzés taktilitása, személyessége a kényszerű menekülés fénytörésébe kerül Iulia Toma textiljein. A trauma elbeszélhetetlensége és a feltárására való felszólítás feszültsége Aslan Goisum filmjének egyik kiindulópontja. A második világháborúban Sztálin megbízására a teljes csecsen és ingus népet vagonokban deportáltak Közép-Ázsiába, Aslan Goisum túlélőket hívott meg egy találkozóra Groznijba 2016-ban.

A kiállítás március 15-ig látogatható.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 15:41
Címkék: Budapest Galéria, Erőss Nikolett, Iulia Toma, Aslan Goisum, Fátyol Viola, Neogrády-Kiss Barnabás,
Kommentek
BTF - Budapest Art Week áprilisban száznál is több kiállítással
A Budapest Art Week a BTF fontos eleme, hiszen az ilyen eseménysorozatok segítenek a leghatékonyabban a fiatalabb korosztályok megszólításában - mondta el Faix Csaba, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője a Budapest Art Week szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Bérczi Linda, a BAW vezetője emlékeztetett arra, hogy idén minden korábbinál több, 75 helyszín készül kiállításokkal és programokkal.

Az APA Galéria például Csiszér Zsuzsi kiállításának ad otthont, a Várfok Galéria Mulasics László képeit mutatja be, a Deák Erika Galéria Barabás Zsófi munkáiból rendez tárlatot, a TOBE Gallery Jean-Francois Lepage képeit állítja ki, az acb Galériában pedig mások mellett Pinczehelyi Sándor munkáival találkozhatnak a látogatók.

Nagy múzeumok is csatlakoztak a Budapest Art Weekhez: a Magyar Nemzeti Galériában például a Tate Britain preraffaelita remekműveiből nyílik kiállítás, a Ludwig Múzeum Slow Life című tárlata társadalmi kérdéseket is feszeget, a Mai Manó Ház pedig Coco Chanel
velemenyezd, 2020. március 11. szerda, 11:41
A Mini Textúra programsorozat és bábkiállítás várja a közönséget a Nemzeti Galériában
A március 29-ig tartó programsorozat a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Bábszínház és a Pozsonyi Pagony könyvkiadó együttműködésében valósul meg - olvasható a Budapest Bábszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Pozsonyi Pagony felkérésére öt kortárs író (Bán Zsófia, Gévai Csilla, Kiss Judit Ágnes, Molnár T. Eszter és Nényei Pál) írt szöveget a galéria állandó kiállításainak egy-egy műtárgyához. A meséket a Budapest Bábszínház öt rendezője, Ács Norbert, Bercsényi Péter, Jankovits Péter, Kovács Judit és Mórocz Adrienn viszi színre bábszínészek bevonásával.

Az így készült darabok magukon viselik a festők, az írók, a bábrendezők és a bábszínészek kézjegyét. A Mini Textúrában az irodalom, a bábjáték, a színházi formanyelv segít a gyerekeknek közelebb kerülni a képzőművészeti alkotásokhoz, megkönnyíti befogadásukat és értelmezésüket - olvasható a galéria honlapján.

Mint írják, a résztvevők az öt jelenetet egymás után nézhetik végig, ezután egy térkép segítségével nyomozós
velemenyezd, 2020. március 05. csütörtök, 17:02
Regionális centrummá akar válni az Egyszülős Központ
is.

Közölte, hétfőn néhány hétre, az Üllői úti központ felújítása idejére ideiglenesen bezárnak. Ez idő alatt egyebek mellett megújul a játszóházuk, beépítik a galériát, és kényelmesebbé, még inkább családbaráttá teszik a közösségi tereket.

Emlékeztetett arra, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005 óta segíti az egyedülálló szülőket és másfél éve megnyitott civil intézményük nemzetközileg is úttörő kezdeményezésnek számít. Felidézte, hogy amikor tavaly az ENSZ-ben előadást tartott a budapesti központról, "rácsodálkoztak" kezdeményezésükre, pedig a világon 320 millió gyerek él egy szülővel.

Kifejtette, a központ 2018 ősze óta hat területen 70-féle programot szervezett, illetve szolgáltatást nyújtott, a kríziskezeléstől a közösségi rendezvényeken, nyári családi táboroztatáson át egy a nők munkaerőpiacra segítését segítő nemzetközi programig.

Az elmúlt másfél évben 7600 család mintegy 17-18 ezer tagjának tudtak segíteni. Szakmai rendezvényeiken nyolcszázan vettek részt, 50 civil
velemenyezd, 2020. március 04. szerda, 12:31
Társulati ülésen búcsúztak a Budapest Bábszínház leköszönő igazgatójától
átadta a bábszínház kulcsát utódjának, tanítványának, Ellinger Edinának, aki elmondta, hogy Meczner János igazgatói tanácsadóként folytatja munkáját a színházban.

Az új igazgató többek között az előtte álló feladatokról beszélt a társulatnak, illetve bemutatta a háromtagú Művészeti Tanácsot. Az Ács Norbert, Gimesi Dóra és Hoffer Károly alkotta tanács a színház művészeti koncepciójának kialakításában fogja segíteni a munkáját.

Ellinger Edina az aktuális feladatok között felhívta a figyelmet a Budapest Bábszínház fennállásának 70. évfordulójához kapcsolódó Mini textúra programsorozatra, amelynek keretében pop-up bábkiállítás nyílik meg a napokban Egymásra hangolva címmel a Magyar Nemzeti Galériában. De megemlítette a nemrég sikerrel bemutatott Tiltottak menedéke című tárlatot is, amely szintén a jubileum alkalmából nyílt meg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

Áprilisban további két bemutatóval készül a színház. Markó-Valentyik Anna Rügyek és gyökerek címmel rendez előadást 4 év alattiaknak,
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 16:42
BTF - Egy hónap múlva kezdődik a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál
Negyven éve, a BTF elindulásával kezdődött meg a "magyar kultúra egyesítése", hiszen a fesztiválra a nyugaton élő magyar világsztárok is hazalátogattak. Ma már természetes dolog, hogy a BTF minden tavasszal világsztár fellépőkkel és nagyszerű programokkal jelentkezik: komoly- jazz- és világzenei koncertekkel, színházi, táncszínházi és újcirkusz-előadásokkal, kiállításokkal, filmvetítésekkel, sőt minifesztiválokkal - mondta el az eseménysorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a BTF főszervezője.

Mint hozzátette, az elmúlt években sikerült újragondolni a Budapesti Tavaszi Fesztivált, melynek megrendezését a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás biztosítja.

Faix Csaba, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője emlékeztetett arra, hogy a BTF a főváros arculatát jelentősen meghatározó eseménysorozat, amely rengeteg műfajjal számos közönségréteget megszólít április 3. és 19. között.

Káel
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 13:42
Színházi produkcióval kezdődik jövő hétfőn az Észt hét
Az Észt Intézet és a Szimplafilm közös rendezvényének budapesti nyitóeseményét március 9-én tartják a József Attila Színházban, ahol Siret Campbell darabja, a Beatrice, valamint Martin Algus Valami igazi című műve látható felolvasószínházi formában Guelmino Sándor rendezésében - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A színházi programok sora március 10-én folytatódik a Magvető Caféban, ahol a kortárs színdarabok külföldi népszerűsítése lesz a téma. A Középpontban a kortárs dráma című angol nyelvű kerekasztal-beszélgetés meghívott vendége Siret Campbell drámaíró, Laurent Muhleisen fordító és Orbán Eszter dramaturg.

Az Észt Nemzeti Múzeum és a Kuzebaj Gerd Udmurt Nemzeti Múzeum Változó idők című közös kiállításának témáját az udmurt beavatási szertartások adják, amelyek mostanra már csak egyetlen baskíriai udmurt faluban maradtak fenn. A kiállítás március 9-től 21-ig látható a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

Március 10. és 22. között ifjúsági és gyerekfilmekkel várják az
velemenyezd, 2020. március 02. hétfő, 12:41
Budapest Fotófesztivál - Először láthatók Magyarországon Thomaz Farkas magyar származású brazil művész alkotása
idelátogató emberek álltak, valamint az építőmunkások és az ő szálláshelyeik a megtervezett városon kívül. Ez a sorozat egyfajta hídként is szolgált a későbbi, filmrendezőként és producerként végzett munkásságához.

Az 1960-as és 1970-es években készült számos dokumentumfilmje és színesben megörökített fotográfiái Caravana Farkas címen váltak ismertté, kifejezték elkötelezettségét a hazája iránt, és céljuk az volt, hogy bemutassák Brazíliát a brazilok számára.

Thomaz Farkas életének első éveit a budapesti Pannónia utcában töltötte. Hatéves volt, amikor szüleivel együtt Sao Paolóba költöztek. Édesapja jelentős fotográfiai üzlethálózatot létesített Fotoptica néven, amely Brazília-szerte rendelkezett boltokkal, fia már egészen fiatalon elkezdett dolgozni nála. Az ifjú Thomaz nyolcéves korában kapta meg első fényképezőgépét, tizennyolc éves korára olyan tehetséges fotográfussá vált, hogy a Foto Cine Clube Bandeirante legfiatalabb tagjaként választották be a neves társaságba.

Thomaz Farkas kiváló
velemenyezd, 2020. március 01. vasárnap, 14:42
Az Emmmi saját halottjának tekinti Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművészt
A Kossuth-díjas művész halálhírét szerdán Facebook-oldalán közölte Balog Zoltán romaügyi miniszterelnöki biztos.

Szentandrássy István 1957-ben született Budapesten. Állami gondozottként nőtt fel. Kezdetben verseket és drámákat írt, majd rajzolni kezdett, ezután jutott el a festészethez - emlékeztetett az MTI-hez eljuttatott közleményében a minisztérium. Mestere a szintén roma származású Péli Tamás volt, akit Csapon, egy gyermektáborban ismert meg. Itt találkozott először a cigány kultúrával és identitással.

"Már gyermekkorában elkezdett rajzolni, de egy ágyhoz kötő betegség kellett hozzá, hogy felfedezze: rajzai megelevenednek és üzenni tud velük". Festő lett belőle, bár valódi festészetet oktató iskolát nem járt, mégis a legnagyobbak közé jutott, a legnagyobb alázattal - fogalmaztak.

Azt írták: Péli Tamás festőművész mondta vele kapcsolatban, hogy a "mester mindig mestert nevel". Ez a mondás beigazolódott. A festészetnek, színeknek, de a szavaknak is mestere volt, festményeibe
velemenyezd, 2020. február 29. szombat, 09:41
Képek, videók
Budapest.jpg
menusgabor
2020. január 03. péntek, 19:08
6 Esti Budapest.png
lovaszmarika
2019. december 15. vasárnap, 15:38
6 Budapest a 15. a lakoss
lovaszmarika
2019. december 15. vasárnap, 15:04
Parlament Budapest
eva6
2019. február 16. szombat, 14:53
Budapest régen
eva6
2019. február 16. szombat, 12:44
Budapest karácsonyi fényb
eva6
2018. december 20. csütörtök, 16:57
Budapest eate
eva6
2018. december 14. péntek, 21:23
beyond-budapest-igy-el tek
foldinefehereva
2018. december 04. kedd, 22:30
Liget Budapest 1969
dandej
2018. november 25. vasárnap, 22:04
7702519c67b1budapest.g if
vicus54
2018. május 15. kedd, 19:34
budapest0424.jpg
maroka
2018. április 24. kedd, 11:30
Néha otthontalanabb lesz
suzymama43
2015. március 12. csütörtök, 16:06
Toró József kiállításán
alburnus
2009. augusztus 16. vasárnap, 11:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.