Belépés
2019. július 19. péntek | 29. hét | 200. nap | 21:26 | Emília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
GPDNet - A Hagyományok Háza vette át a Balassi Intézet helyét a szervezetben
A GPDNet 2014-ben jött létre Dél-Korea kezdeményezésére azzal a céllal, hogy közös platformot nyisson a kisebb és közepes országok számára a kulturális diplomáciai tapasztalatcserére - idézte fel a közgyűlésén az alapító Korea Foundation alelnöke, Kim Seong-in.

Seref Ates, a GPDNet elnökségét Dél-Koreától 2016-ban átvevő, törökországi Yunus Emre Intézet elnöke hozzátette: a szervezet az idei közgyűlés előtt már tizenhárom kulturális intézményt tömörített.

Mivel a GPDNet tagjai nem kormányzati kulturális intézetek, szükségessé vált, hogy a KKM-be integrálódott Balassi Intézet átadja a tagságát egy másik magyarországi kulturális intézménynek. A magyar fél javaslatára a közgyűlés a Hagyományok Házát vette fel.

Seref Ates bejelentette: a szervezet munkájában a jövőben Mexikó is részt vesz a jelenlegi közgyűlésen új tagként csatlakozott Instituto de los Mexicanos en el Exterior révén. Döntés született arról is, hogy a 2019-től kezdődő hároméves ciklusban a katari Katara Kulturális Alapítvány látja el a GPDNet elnöki tisztségét.

Darvis Sz. Ahmad Al-Sebani, a Katara kulturális igazgatója elmondta: az alapítvány az elmúlt években egy egész kulturális városrészt épített fel Dohában, ennek része többek között egy operaház, egy színház, egy szabadtéri amfiteátrum és egy multifunkciós rendezvénycsarnok is. A Katara számos kulturális fesztivállal várja a közönséget és számos katari kulturális szervezet központja is itt működik.

Fodor Barnabás, Magyarország katari nagykövete az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország is több programmal van jelen a Perzsa-öböl menti ország kulturális életében. Idén például Pejtsik Péter magyar-lengyel zenei esten mutatkozott be, a Romani Design a Heya Arabian Fashion Show divatbemutatójának díszvendége volt, komoly érdeklődés kísérte a European Day of Languages magyar kurzusát, a Dés András Trió pedig a European Jazz Fest keretében adott koncertet.

Mint hozzátette, a Katari Nemzeti Filharmonikusok legnagyobb előadói közössége a magyar zenészek csoportja mintegy 30 fővel.A nagykövetség jövőbeni terveiről szólva elmondta, hogy 2019-ben a svájci nagykövetséggel együttműködésben Émile Gerbaud svájci származású magyar cukrász tiszteletére kiállítást és gasztronómiai bemutatót készítenek elő és több más magyar fesztiválszereplés mellett tervbe vették Ránki Dezső és Klukon Edit fellépését is a Katarában.

A Herendi Porcelánmanufaktúra történetét katari magánggyűjtők bevonásával tervezik kiállításon bemutatni, ennek kapcsán festészeti bemutatóra és művészeti workshopra is sor kerülhet majd. Katar legnagyobb és legújabb, az emíri család tulajdonában álló bevásárlóközpontjában 2019 áprilisára magyar hetet készítenek elő. Az eseményen magyar zenei csoport tartana előadást, az épület kiemelt részei Magyarországgal kapcsolatos fotókkal lennének beburkolva és az eseményt összekötnénk a Budapesten megrendezendő öttusa vb-vel is - számolt be a tervekről Fodor Barnabás.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. november 19. hétfő, 14:38
Címkék: Hagyományok Háza, Balassi Intézet, Korea Foundation, Seref Ates, Yunus Emre Intézet, Hagyományok Házát,
Kommentek
Benkő Tibor: felkészült katonákat igényel a haderő korszerűsítése
hozzá.

A miniszter arra szólította föl az esküt tevőket, hogy a hivatásukra tudatosan és megszakítás nélkül készüljenek, bármilyen pályát is választanak a honvédségen belül. Legyenek kitartók, legyenek büszkék a szolgálatukra, és példát mutatva gondoskodjanak a katonáikról - mondta az altiszteknek Benkő Tibor.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka hangsúlyozta, hogy az első altisztek megjelenése óta a haderőnél sok minden megváltozott, a hivatástudat azonban állandó. Az évszázados hagyományokból építkező altiszti hivatást a haza szolgálatának, az összetartás írott és íratlan szabályának kell minden tettben és döntésben meghatároznia - fogalmazott.

A honvédség és a társadalom kapcsolatának jelentőségét kiemelve rámutatott, hogy a katonák bajtársiassága és csapatszelleme a civil közösségek összetartását is erősíti, a katona pedig nem lehet sikeres társadalmi támogatottság nélkül.

Korom Ferenc kijelentette, hogy a Magyar Honvédség nagy felelősséget bíz a frissen végzett
velemenyezd, 2019. július 06. szombat, 12:01
Női kosárlabda Eb - A brit kapitány szerint a magyarok minden poszton erősek
kívül is van még sok jó játékosa, és úgy látom, hogy a magyarok minden poszton erősek" - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a britek első Eb-negyeddöntőjükre készülnek, a 62 éves szakvezető közölte:

"Ez óriási siker, amelynek a kulcsa egyértelműen a csapatjáték és az alázat, ezt tapasztaltam a selejtezősorozatban és itt az Eb-n is. Nincs csodafegyverünk, jó játékosaink vannak, és mindenki pozitívan áll hozzá a feladatokhoz" - jelentette ki.

"Mindenképpen szoros meccsre számítok, a hagyományok a magyarok mellett szólnak, de itt most nem a hagyományok számítanak" - vélekedett Chema Buceta, aki korábban hét évig irányította hazája válogatottját, majd három éven át bolgár kapitány volt, mielőtt 2015-ben leült a brit kispadra.

A nisi C csoportot megnyerő magyarok közvetlenül a legjobb nyolc közé jutottak az Eb-n, míg a B jelű kvartettben második britek hétfőn a montenegróiakat búcsúztatták a rigai nyolcaddöntőben. A kosártörténelem első magyar-brit mérkőzése csütörtökön 12.30 órakor
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 18:21
Krucsainé Herter Anikó: a könyvtárak hiteles helyek
olvasáshoz, kutatáshoz információkat adnak át.

Barátné Hajdu Ágnes, az MKE elnöke arról beszélt, hogy idei vándorgyűlésük jelmondata (Hiteles hely - mindenhol, mindenkinek) igazodik a rendező város sajátosságaihoz, a jelenben közvetített értékeihez. Székesfehérvárt ikonikus településnek nevezte, amely Magyarország első "hiteles helyszínével" is rendelkezett koronázó temploma révén, és hazánk első levéltárát is a városban őrizték a török hódoltságig.

Rámutatott, hogy a könyvtárak több évszázados hagyományokon alapuló tevékenységükkel segítik a ma emberét hiteles és megbízható információkhoz jutni az internet korában.

Aggodalmának adott hangot ugyanakkor a könyvtáros utánpótlással kapcsolatban a méltatlan bérhelyzet miatt. Úgy vélte, ha minden változatlan marad, a helyzet tovább súlyosbodik és a magyarság kulturális értékeinek megtartása szenvedhet csorbát.

Cser-Palkovics András polgármester szerint hitelesség nélkül a jövő sem elképzelhető, főként a 21. században. Fontosnak nevezte a
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 17:31
Július 12-ig várják a jelentkezőket az Anna-bál prímásversenyére
A balatonfüredi önkormányzat és a Hagyományok Háza Anna-bál prímásversenyén minden jelentkezőnek két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként öt-öt percben.

A kötelező műsorszáma Lavotta János,Lavotta első szerelme című műve. Emellett a jelentkezőknek a következő művekből kell még egyet választaniuk öt perc időtartamban: Reményi Ede Repülj fecském, Vittorio Monti Csárdás, Pablo de Sarasate Cigányosan. A szabadon választott műsorszámban a jelentkezők az általuk legkedveltebb magyar nótacsokrot adhatják elő öt-hat percben. Kísérőzenekarról a verseny szervezői gondoskodnak.

Az első helyezett nettó 1 millió forint díjazásban részesül, a második 500 ezer, a harmadik 300 ezer forintot kap. A nyertes ezen kívül felléphet a 195. Anna-bálon is. Különdíj lesz a Rácz Pál hegedűkészítő mester által felajánlott hegedű.

Július 24-én este a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból gálakoncert lesz a Gyógy téren felállított nagyszínpadon.

A
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 13:51
Kásler: kultúrtörténeti programokkal mutatkozott be a pápának a magyarság Csíksomlyón
között hét magyarországi színházi társulat előadásait láthatta a közönség Erdélyben, a Magyarságkutató Intézet pedig hét városban összesen 144 előadást tartott a magyar történelemről, kultúráról, régészetről és művészettörténetről.

A zarándokutak mentén négy színpadot állítottak fel, amelyeken helyi előadók, csángók, székelyek és erdélyi magyarok produkcióit láthatták az érdeklődők. A magyar népi kultúrát számos produkció mutatta meg Csíksomlyó 60 kilométeres körzetében a Kaszaj egyesület és a Hagyományok Háza, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében - fűzte hozzá.

A miniszter elmondta, hogy átadtak a pápának egy magyar és olasz nyelvű, képekkel illusztrált bőrkötéses albumot is, amely a magyar boldogok és szentek történetét mutatja be.

A miniszter a műsorban beszélt a múlt héten megalakult Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémiáról is. Kiemelte, hogy a húsz ország részvételével létrejött nemzetközi tudós testület összefogja az onkológia területén meglévő tudásanyagot, amelyet
velemenyezd, 2019. június 17. hétfő, 10:11
Háromnapos lesz a 25. Bloomsday idén Szombathelyen
váltják egymást.

Felsorolása szerint szombaton az AGORA Savaria Filmszínházban ír filmnap veszi kezdetét, a főtéri színpadon ír dalokat és táncokat mutatnak be helyi duók és együttesek, a Szombathelyi Képtár - ÍróKéz Galériában pedig megnyílik a Buharov testvérek tárlata. A programok vasárnap is folytatódnak maratoni Ulysses-felolvasással, ír táncoktatással, angolszász rockzenével, valamint este a Station U2 tribute zenekar koncertjével.

A szervezők ismertetése szerint június 21-22-én a hagyományokat követve a szombathelyi Csónakázó-tó környékén rendezik majd meg a Szent Iván-éji Vigasságokat amelyre 25-30 ezer embert várnak. Június 23-29. között ismét lesz Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs tábor, amelynek blues napján, június 27-én neves amerikai blueszenészek lépnek fel. Július 6-tól szeptember 3-ig szombatonként zajlanak a Muzikum Promenád programjai a Savaria Múzeum parkjában olyan helyi fellépőkkel, mint a Báró Akusztik Blues Trió vagy a Savaria Kvartett, illetve a Boglya Népzenei
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 16:06
Vitályos Eszter: az iskoláknak közösségépítő és -megtartó szerepük is van
újjászületett, folytatja hivatását, amelyet egykori alapítói szántak az intézménynek.

A 4400 lakosú városban az iskolát 140 millió forint saját forrásból építette fel a Szendrői Református Egyházközség, amely pályázati forrásból elnyert 450 millió forintból folytatja az intézmény fejlesztését, azt tornateremmel és konyhával bővítik.

Benke András lelkész az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a szendrői iskolának már 1601-ből írásban fennmaradt költségvetése van, feltételezhető, hogy a protestáns hagyományokhoz híven egyszerre létesült itt templom és iskola.

Hozzátette: az iskola történetében 1948 ugyanolyan meghatározó év volt, mint bármely akkori egyházi intézmény számára, amelyet előbb államosítottak, majd bezártak.

"Sok imádság, egyeztetés és közös munka eredménye volt", hogy 2013. szeptember 1-jén újraindulhatott a református iskola Szendrőn: az első osztály egy magánházban, a volt körzeti orvos családi házának nappalijában kezdett tanulni - mondta.

Kitért arra, hogy az iskola
velemenyezd, 2019. június 12. szerda, 12:29
Pünkösd - Néprajzkutató: nemcsak pünkösdi királyt, hanem királynét is választanak
Kalina Veronika felidézte, hogy a férfiaknak általában lóversenyeken kellett részt venniük, de gúnárnyakszakításban és kakasnyakütésben is megmutathatták talpraesettségüket.

A királyt egy évre választották, ez alatt a hagyományok szerint minden mulatságba meghívták, fizették a kocsmai fogyasztását, gondozták az állatait. A királyné pedig a legerényesebb, legszebb lányok közül került ki, feladata az volt, hogy járja a házakat, jókívánságokkal árassza el a lakókat.

A pünkösdi szokások egyike a legényválasztás - amikor a fiúkat felnőtté avatják - és a párválasztás is. A sárközi hagyomány szerint például kifaragott evezőlapátot kaptak a lányok, a fiúk pedig elviszik őket csónakázni - ismertette.

A húsvét utáni ötvenedik napon, idén június 9-én ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját.
velemenyezd, 2019. június 09. vasárnap, 11:31
Képek, videók
hagyomanyok_haza.jpg
zoltan_szucs
2009. szeptember 08. kedd, 21:26
Bujdosó Balassi.jpg
chillik
2016. január 10. vasárnap, 08:00
Balassi Bálint 2
taltos1
2014. február 14. péntek, 22:28
Balassi Bálint 1
taltos1
2014. február 14. péntek, 22:28
2008 Balassi Emlékérem
azenujsagom
2013. augusztus 26. hétfő, 04:16
Balássi-Vargha.jpg
agica2004
2012. január 14. szombat, 14:00
Balassi Bálint
jns
2011. május 10. kedd, 22:05
Balassi Bálint költö.jpg
farkas1945
2011. április 08. péntek, 23:42
balassi1.jpg
skorpiolilike
2010. június 19. szombat, 09:47
Balassi Bálint Wégner Zsu
sarkadykati
2010. május 23. vasárnap, 03:13
Balassi Bálint: A Pünkösd
mester126mari
2010. május 22. szombat, 07:52
Balassi Bálint idézet.jpg
szalai0913
2010. február 13. szombat, 19:16
Balassi Bálint
dnemethk
2009. augusztus 04. kedd, 17:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.