Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 02:53 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
GPDNet - A Hagyományok Háza vette át a Balassi Intézet helyét a szervezetben
A GPDNet 2014-ben jött létre Dél-Korea kezdeményezésére azzal a céllal, hogy közös platformot nyisson a kisebb és közepes országok számára a kulturális diplomáciai tapasztalatcserére - idézte fel a közgyűlésén az alapító Korea Foundation alelnöke, Kim Seong-in.

Seref Ates, a GPDNet elnökségét Dél-Koreától 2016-ban átvevő, törökországi Yunus Emre Intézet elnöke hozzátette: a szervezet az idei közgyűlés előtt már tizenhárom kulturális intézményt tömörített.

Mivel a GPDNet tagjai nem kormányzati kulturális intézetek, szükségessé vált, hogy a KKM-be integrálódott Balassi Intézet átadja a tagságát egy másik magyarországi kulturális intézménynek. A magyar fél javaslatára a közgyűlés a Hagyományok Házát vette fel.

Seref Ates bejelentette: a szervezet munkájában a jövőben Mexikó is részt vesz a jelenlegi közgyűlésen új tagként csatlakozott Instituto de los Mexicanos en el Exterior révén. Döntés született arról is, hogy a 2019-től kezdődő hároméves ciklusban a katari Katara Kulturális Alapítvány látja el a GPDNet elnöki tisztségét.

Darvis Sz. Ahmad Al-Sebani, a Katara kulturális igazgatója elmondta: az alapítvány az elmúlt években egy egész kulturális városrészt épített fel Dohában, ennek része többek között egy operaház, egy színház, egy szabadtéri amfiteátrum és egy multifunkciós rendezvénycsarnok is. A Katara számos kulturális fesztivállal várja a közönséget és számos katari kulturális szervezet központja is itt működik.

Fodor Barnabás, Magyarország katari nagykövete az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország is több programmal van jelen a Perzsa-öböl menti ország kulturális életében. Idén például Pejtsik Péter magyar-lengyel zenei esten mutatkozott be, a Romani Design a Heya Arabian Fashion Show divatbemutatójának díszvendége volt, komoly érdeklődés kísérte a European Day of Languages magyar kurzusát, a Dés András Trió pedig a European Jazz Fest keretében adott koncertet.

Mint hozzátette, a Katari Nemzeti Filharmonikusok legnagyobb előadói közössége a magyar zenészek csoportja mintegy 30 fővel.A nagykövetség jövőbeni terveiről szólva elmondta, hogy 2019-ben a svájci nagykövetséggel együttműködésben Émile Gerbaud svájci származású magyar cukrász tiszteletére kiállítást és gasztronómiai bemutatót készítenek elő és több más magyar fesztiválszereplés mellett tervbe vették Ránki Dezső és Klukon Edit fellépését is a Katarában.

A Herendi Porcelánmanufaktúra történetét katari magánggyűjtők bevonásával tervezik kiállításon bemutatni, ennek kapcsán festészeti bemutatóra és művészeti workshopra is sor kerülhet majd. Katar legnagyobb és legújabb, az emíri család tulajdonában álló bevásárlóközpontjában 2019 áprilisára magyar hetet készítenek elő. Az eseményen magyar zenei csoport tartana előadást, az épület kiemelt részei Magyarországgal kapcsolatos fotókkal lennének beburkolva és az eseményt összekötnénk a Budapesten megrendezendő öttusa vb-vel is - számolt be a tervekről Fodor Barnabás.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. november 19. hétfő, 14:38
Címkék: Hagyományok Háza, Balassi Intézet, Korea Foundation, Seref Ates, Yunus Emre Intézet, Hagyományok Házát,
Kommentek
Völgyhétvégéket rendeznek a Művészetek Völgye szervezői ősszel
fesztiválhelyszín is lesz. Itt lép fel többek között az Erik Sumo Band, a Csík Zenekar, a Kiscsillag, az Irie Maffia, a Hiperkarma, a Random Trip, a 30Y és az Ivan and the Parazol is. A MűvészVölgy Kúria névre keresztelt felújított kapolcsi kastélyban pedig társasjátékokkal, kiállításokkal és a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum alkotásaival várják a látogatókat.

A főtéri események mellett egy-egy hétvégére hoz majd programot Kapolcsra a Harcsa Veronika Udvar, a Momentán Udvar, a Kaláka Versudvar, a Hagyományok Háza Folkudvara, a Hangfoglaló Udvar, a Színház Színpad, a Világzenei Udvar és a harminc éves Muharay Elemér Népművészeti Szövetség Muharay Udvara.

Szerveznek biciklis és gyalogos túrákat, kiállításokat, vásárt helyi termékekből, valamint kinyit a KenderKert, a Muflon Jazz Udvar, a Diabelli, a Magyar Írószövetség Udvara, a Völgykomolyzene helyszíne, a Tűzoltószertár, az ÉltetőVölgy, a Kalapos Udvar, a MANK Artporta, a Fazekasműhely, a Manó Udvar, a Virágzsó Udvar és a Szépmíves Udvar
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 13:47
Alkotóművészeti pályázatot hirdet a MANK vidéki városokban
jó minőségű fényképpel.

A beérkezett pályaműveket művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri értékeli.

Mint írják, tekintettel a jelenlegi koronavírus-helyzetre, a zsűri által kiválasztott munkákat bemutató kiállítás megvalósításának időpontja még bizonytalan.

A közlemény szerint a közeljövőben jelenik meg a szolnoki pályázat Legyőzött határok alcímmel, amely az emberi test teljesítőképességének határait hivatott bemutatni, ábrázolni, középpontba helyezve az artista hagyományokat és a testi erőt igénybe vevő műfajok bemutatását.

Miskolcon a Teljesítmény alcímű pályázati kiírás a sport témája köré rendezve a test teljesítőképességének bemutatását célozza meg a sport kulturális, szociokulturális, történelmi vetületeire reflektálva, pszichológiai hatásaira is figyelmet fordítva.

"A Test művészi megjelenítése, használata, reprezentációja, a test ábrázolásának hagyományai olyan távlatokat nyitnak a művészi kifejezés számára, mely alkalmasnak bizonyul arra, hogy megfelelő
velemenyezd, 2020. május 20. szerda, 13:27
Számos online programot kínálnak a hazai kulturális intézmények a héten
emlékezik majd.

Kedden 12 órakor egy Bajor Giziről szóló podcastot hallgathatnak meg az érdeklődők, valamint két új, erre az alkalomra íródott színháztörténeti írást is olvashatnak a színésznő és Hatvany Lajos kapcsolatáról, illetve Bajor Giziről, Kádár Erzsébetről és a macskákról.

A művész munkássága iránt mélyebben érdeklődők a https://embed.culturalspot.org/embed/exhibit/LwKSVXnvTPKLIQ linken találhatják meg az OSZMI virtuális Bajor Gizi-kiállítását.

Friss online tárlattal jelentkezik a Hagyományok Háza Nyitott Műhelye. A műhely idén negyedik alkalommal hirdette meg bútorfestés témában rajz- és alkotópályázatát; a felhívásra sok száz alkotás érkezett, melyek legjobbjai a Hagyományok Háza honlapján tekinthetők meg.

A "Virágozta anno..." rajzpályázat célja az volt, hogy a gyerekek vizuális alkotómunka közben egyes néprajzi tájegységeken, mesterségeken keresztül megismerkedjenek a magyar népművészet motívumaival. A pályázatra egyéni alkotók, gyerekcsoportok és szakkörök is küldtek be
velemenyezd, 2020. május 18. hétfő, 21:02
Néptáncos film készül a nemzeti összetartozás napjára
A közlemény Molnár Pétert, az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, valamint a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes művészeti vezetőjét idézi, aki kiemelte, hogy mivel június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a járványhelyzet miatt nem emlékezhetünk közösségben, rendhagyó módon szeretnének megemlékezni a trianoni békediktátum századik évfordulójáról.

A szervezők arra kérik a táncosokat, hogy környezetük emblematikus helyszínein készítsenek 1-2 percnyi videófelvételt szólóban vagy párban, bemutatva saját vidékük, vagy más táj tánchagyományát.

A közzétett anyagokból június 4-ére egy szerkesztett film készül, mely a közösségi médiában látható majd.

A filmet Sztanó Hédi film- és televíziós rendező, a Hagyományok Háza munkatársa szerkeszti, a zenei montázst Pál István "Szalonna" népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője készíti el.

Több mint 20 táncegyüttes, közösség csatlakozott idáig az Összetartozás100folk - Körbetáncoljuk a Kárpát-medencét elnevezésű
velemenyezd, 2020. május 08. péntek, 13:22
Koronavírus - Pályázatokat hirdetnek a független előadóművészek támogatására
Sikerült egymilliárd forintot átcsoportosítania a kulturális államtitkárságnak a pandémiás helyzet miatt tavasszal elmaradt rendezvények forrásaiból. Az összeget olyan független alkotóművészek között fogják kiosztani, akik az elmúlt két hónap során nem tudtak fellépni, ezáltal keresethez jutni - mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Hozzátette: a minisztérium azt kéri a támogatott művészektől, hogy kezeljék ezt az összeget segély helyett egyfajta előlegként, és amikor elmúlik a rendkívüli helyzet, akkor az ő művészetükkel, tudásukkal tartsanak majd műsorokat.

A Köszönjük, Magyarország! elnevezésű program keretében a pályázatokat a nemzetstratégiai intézetek bonyolítják le. Az adott ágazat szakintézménye dönti el, hogy melyik művészeti területről ki lehet jogosult a támogatásra. Ez az intézmény a színészek, bábszínészek, színházi dolgozók esetében a Nemzeti Színház, a néptáncosok, népzenészek, cigányzenészek a Hagyományok Házához fordulhatnak, a táncművészek a Nemzeti
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 22:03
Online elérhető Kárpát-medencei Kézműves Katalógust hozott létre a Hagyományok Háza
A keka.hagyomanyokhaza.hu oldalon bárki könnyen megtalálhatja az érdeklődéséhez illő szolgáltatást, legyen szó mesterségbemutatóról, workshopról vagy játszóházról, nyitott műhelyről, idegen nyelveket is beszélő, minőségi portékákat kínáló árusokról vagy a műhelyükbe tanítványokat vállaló mesterekről. A honlapon a szolgáltatásokon kívül helyszínre, névre, mesterségre is lehet keresni, de akár aszerint is megtalálható az alkotó, hogy melyik üzletben árusítja munkáit - közölte a Hagyományok Háza szerdán az MTI-vel.

A fotókkal gazdagon díszített honlapon nemcsak az alkotókat és tevékenységeiket ismerhetik meg a látogatók, hanem az egyes mesterségekről és alapanyag-lelőhelyekről is találnak információkat.

A mestereket a Hagyományok Háza által felkért szakemberek meghatározott kritériumok alapján hívják meg a honlapra. Első körben a népművészet mesterei, a népi tárgyalkotó iparművészek és a Hagyományok Háza által az elmúlt 5 évben kiírt kézműves pályázatok nyertesei kerültek föl. Jelenleg három
velemenyezd, 2020. május 06. szerda, 18:14
Koronavírus - Emmi: egymilliárd forinttal segítik a független előadóművészeket
helyzetbe. A rendezvények, előadások és koncertek elmaradása nemcsak az intézményeknek okozott drasztikus bevételkiesést, hanem kiemelten sújtotta azokat, akik vállalkozóként mint független előadó szerződtek egy-egy intézményhez.

Közölték: a Köszönjük Magyarország című pályázatot a nemzetstratégiai intézmények, szervezetek bonyolítják le, és saját hatáskörükben döntenek a támogatásokról is.

A Nemzeti Színház a független színészeknek, színházi dolgozóknak, bábszínészeknek tesz közzé felhívást, a Hagyományok Háza a népzenei, néptánc- és cigányzenei művészeket, a Nemzeti Táncszínház a kortárs tánc művészeit támogatja; a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ az artistáknak, cirkuszi dolgozóknak, a Petőfi Irodalmi Múzeum a könnyűzenei és egyéb előadóművészeknek, a Filharmónia Magyarország Kft. a komolyzenei alkotóknak, míg a BMC Budapest Music Center a fiatal dzsesszzenészeknek nyújt segítséget.

A munka nélkül maradt művészek nem tétlenkednek a hirtelen jött szabadidőben sem,
velemenyezd, 2020. május 02. szombat, 08:41
Az első csatát megnyertük a vírussal szemben
visszafizetni, "elég, ha a kamatot", de azt "hetedíziglen" - fejtette ki a kormányfő, aki arra is számított: a spekulánsok tervét ellenző Magyarország szavának gyengítéséért meg fogják támadni a magyarokat, úgy, hogy diktatórikus módszerek alkalmazásával vádolják meg az országot. Így akarták kikapcsolni a magyarokat és a szintén a sarkukra álló lengyeleket is - mondta.

Ám a magyar rendkívüli jogrend sorról sorra elolvasása után nem találtak benne semmit, ami szembemenne az EU-s civilizációs hagyományokkal - emelte ki, megjegyezve: normális esetben most óránként kellene fogadnia Magyarországnak az elnézést kérő leveleket, ám nem számít ezek nagy tömegére.

Azt is mondta, a "Soros-féle hálózatnak" a liberálisok körében van a legerősebb hídfőállása, ők, akik "azon a köldökzsinóron lógnak, amelybe Soros György pumpálja az életnedveket", világkormányzást akarnak teremteni.

Hozzátette: a magyar ellenzék tagjai között is látott olyan parlamenti képviselőt, aki szégyellte magát,
eva6, 2020. május 01. péntek, 17:21
Képek, videók
hagyomanyok_haza.jpg
zoltan_szucs
2009. szeptember 08. kedd, 21:26
Bujdosó Balassi.jpg
chillik
2016. január 10. vasárnap, 08:00
Balassi Bálint 2
taltos1
2014. február 14. péntek, 22:28
Balassi Bálint 1
taltos1
2014. február 14. péntek, 22:28
2008 Balassi Emlékérem
azenujsagom
2013. augusztus 26. hétfő, 04:16
Balássi-Vargha.jpg
agica2004
2012. január 14. szombat, 14:00
Balassi Bálint
jns
2011. május 10. kedd, 22:05
Balassi Bálint költö.jpg
farkas1945
2011. április 08. péntek, 23:42
balassi1.jpg
skorpiolilike
2010. június 19. szombat, 09:47
Balassi Bálint Wégner Zsu
sarkadykati
2010. május 23. vasárnap, 03:13
Balassi Bálint: A Pünkösd
mester126mari
2010. május 22. szombat, 07:52
Balassi Bálint idézet.jpg
szalai0913
2010. február 13. szombat, 19:16
Balassi Bálint
dnemethk
2009. augusztus 04. kedd, 17:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.