Belépés
2019. szeptember 18. szerda | 38. hét | 261. nap | 20:28 | Diána
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
GPDNet - A Hagyományok Háza vette át a Balassi Intézet helyét a szervezetben
A GPDNet 2014-ben jött létre Dél-Korea kezdeményezésére azzal a céllal, hogy közös platformot nyisson a kisebb és közepes országok számára a kulturális diplomáciai tapasztalatcserére - idézte fel a közgyűlésén az alapító Korea Foundation alelnöke, Kim Seong-in.

Seref Ates, a GPDNet elnökségét Dél-Koreától 2016-ban átvevő, törökországi Yunus Emre Intézet elnöke hozzátette: a szervezet az idei közgyűlés előtt már tizenhárom kulturális intézményt tömörített.

Mivel a GPDNet tagjai nem kormányzati kulturális intézetek, szükségessé vált, hogy a KKM-be integrálódott Balassi Intézet átadja a tagságát egy másik magyarországi kulturális intézménynek. A magyar fél javaslatára a közgyűlés a Hagyományok Házát vette fel.

Seref Ates bejelentette: a szervezet munkájában a jövőben Mexikó is részt vesz a jelenlegi közgyűlésen új tagként csatlakozott Instituto de los Mexicanos en el Exterior révén. Döntés született arról is, hogy a 2019-től kezdődő hároméves ciklusban a katari Katara Kulturális Alapítvány látja el a GPDNet elnöki tisztségét.

Darvis Sz. Ahmad Al-Sebani, a Katara kulturális igazgatója elmondta: az alapítvány az elmúlt években egy egész kulturális városrészt épített fel Dohában, ennek része többek között egy operaház, egy színház, egy szabadtéri amfiteátrum és egy multifunkciós rendezvénycsarnok is. A Katara számos kulturális fesztivállal várja a közönséget és számos katari kulturális szervezet központja is itt működik.

Fodor Barnabás, Magyarország katari nagykövete az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország is több programmal van jelen a Perzsa-öböl menti ország kulturális életében. Idén például Pejtsik Péter magyar-lengyel zenei esten mutatkozott be, a Romani Design a Heya Arabian Fashion Show divatbemutatójának díszvendége volt, komoly érdeklődés kísérte a European Day of Languages magyar kurzusát, a Dés András Trió pedig a European Jazz Fest keretében adott koncertet.

Mint hozzátette, a Katari Nemzeti Filharmonikusok legnagyobb előadói közössége a magyar zenészek csoportja mintegy 30 fővel.A nagykövetség jövőbeni terveiről szólva elmondta, hogy 2019-ben a svájci nagykövetséggel együttműködésben Émile Gerbaud svájci származású magyar cukrász tiszteletére kiállítást és gasztronómiai bemutatót készítenek elő és több más magyar fesztiválszereplés mellett tervbe vették Ránki Dezső és Klukon Edit fellépését is a Katarában.

A Herendi Porcelánmanufaktúra történetét katari magánggyűjtők bevonásával tervezik kiállításon bemutatni, ennek kapcsán festészeti bemutatóra és művészeti workshopra is sor kerülhet majd. Katar legnagyobb és legújabb, az emíri család tulajdonában álló bevásárlóközpontjában 2019 áprilisára magyar hetet készítenek elő. Az eseményen magyar zenei csoport tartana előadást, az épület kiemelt részei Magyarországgal kapcsolatos fotókkal lennének beburkolva és az eseményt összekötnénk a Budapesten megrendezendő öttusa vb-vel is - számolt be a tervekről Fodor Barnabás.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. november 19. hétfő, 14:38
Címkék: Hagyományok Háza, Balassi Intézet, Korea Foundation, Seref Ates, Yunus Emre Intézet, Hagyományok Házát,
Kommentek
Konferenciával ünnepli a népmese napját a Magyar Olvasástársaság
A konferencia témája: visszatekintés az elmúlt 15 év országos mesei történéseire. Az esemény célja, hogy az élőszavas mesemondás mindenki számára ismert és elismert fogalommá váljon.

A gyermekeknek és felnőtteknek szóló mesék gazdagságát 2005 óta ünneplik szakmai és kulturális eseményekkel, népmesés programok ösztönzésével. "Miközben elfogadjuk hogy az idők folyamán ezen népi kultúránk gyerekmesévé alakult, erőteljesen hangsúlyozzuk annak jelentőségét, hogy a népmese a mai napig a felnőttnek is szól, ennek a törekvésnek ünnepi alkalma a népmese napja" - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, konferenciáik a találkozás, a tanácskozás, a támogatás és a szakma összefogásának helyszínei. Az idei konferencián Benedek Elek születésének 160. évfordulóját ünneplik, így az idén Élőszóval az olvasásért - olvasással az élőszóért! mottóval rendezik meg a találkozót.

A szakmai konferencia előadói a mesemondás irányzatainak jeles képviselői. "Célunk, hogy a résztvevők
velemenyezd, 2019. szeptember 17. kedd, 16:42
Több mint 20 adag ételt készítenek el a Tirpák Fesztiválon
A Szlovákiából származó, a 18. század közepétől a nyírségi nagyvárost övező bokortanyákon letelepedett tirpákok gasztronómiáját és életmódját bemutató rendezvény első napján huszonnyolc főzőcsapat készíti el a Kossuth téren az "ősök" és a szabolcsi tájegység csaknem negyven tradicionális ételét, többek közt például a szabolcsi töltött káposztát, a görhét, a töltött lángost, a gombóclevest, a tört- és bivalypaszulyt, káposztás sztrapacskát, a vegyes tirpák rétest, a csörögét vagy tepertős pergelt hagymával készült puliszkát is - hangzott el az eseményt beharangozó hétfői sajtótájékoztatón.

A hazai profi és amatőr, valamint az Eperjesből és Szatmárnémetiből érkezett főzőcsoportok legjobbja vándorserleget vihet majd haza, de a látogatók szavazatai alapján átadják a legszebb standnak, a legjobb hangulatú csapatnak járó díjakat és a közönség elismerését is.

Vasárnap már harminc csapat teszi ki üstjeit és edényeit a város főterére, a bogrács- és grillbajnokság menüiben az öhön, a lencsegulyás, a
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 15:12
Szeptember második felében rendezik meg a Kecskeméti Népzenei Találkozót
A szervezők - a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, valamint a Hagyományok Háza - tájékoztatása szerint, a maga nemében egyedülálló rendezvénysorozat összeállításakor nagy figyelmet fordítanak a kodályi örökség és szellemiség megőrzésére, amely mind a közönségnek szóló, mind a szakmai programokban megmutatkozik.

A XXIX. Kecskeméti Népzenei Találkozó első napján, szeptember 19-én Nagy Mari és Vidák István nemezkiállításának megnyitóját követően Csík János és a Mezzo formáció lép színpadra.

A szervezők a rendezvényhez minden alkalommal konferenciát is kapcsolnak. Az idei, Él-e még a népzene? - Népzenei terepkutatás a XXI. században című tanácskozás előadói egyebek mellett a magyar népzenei keletkutatás legfrissebb eredményeit ismertetik.

Minden évben kiemelt eseménye a találkozónak a hagyományőrző gálaműsor is, amelyre több tájegységről hívnak népzenész és énekes mestereket. Idén az Alföld, a Dunántúl, Erdély és a Felföld hagyományőrző népzenészeivel találkozhat a Hírös
velemenyezd, 2019. szeptember 14. szombat, 13:11
Gazdag programkínálattal várja a látogatókat a Magyarság Háza
Petrás Mária, az Egyházaskozáron élő Puskás Antal és Csoma Gergely előadásai révén betekintést nyerhet a közönség a moldvai magyarság kultúrájába - mondta Csibi Krisztina.

Ismertetése szerint a Magyarság Házában szeptemberben folytatódnak a családi mesedélelőtt programjai. A sorozat keretében vasárnap délelőttönként elsősorban külhoni magyar fellépők, zenés, mesés, táncos előadásokkal várják a családokat. Az előadást követően pedig külhoni kézművesek mutatkoznak be.

Mint mondta, nemcsak a hagyományok, hanem a modernitás is megjelenik az intézményben: új sorozatuk keretében havonta egy alkalommal szerdánként könnyűzenei koncerteket rendeznek, a legfrissebb irodalmi kiadványokról pedig Irodalom Szalonukban kaphatnak felvilágosítást az érdeklődők. A Magyarság Háza Szabadegyetemén mindig aktuális kérdések kerülnek terítékre, így például legközelebb azt a témát járják körbe, hogy létezik-e még hagyományőrzés Magyarországon -tette hozzá.

Csibi Krisztina közlése szerint a Mi, magyarok című rendhagyó
velemenyezd, 2019. szeptember 13. péntek, 12:31
Önkormányzat 2019 - Nagy Gábor Tamás: a Fidesz-KDNP I. kerületi választási programja konkrét terveken alapul
Nagy Gábor Tamás kiemelte, a program nem ígéretekre épül, ő és csapata konkrét terveken alapuló programmal vágnak neki a választásnak. "Ez egy olyan munka, amely nem hatalomról, megszokott pozícióról szól, hanem arról, hogy mit tehetünk a közösségért" - fogalmazott.

Nagy Gábor Tamás a programpontok között sorolta a környezetvédelmet, a tudatos városfejlesztési stratégiát, a családok támogatását, az idősbarát intézkedéseket, az egészségügyi fejlesztéseket, a sportolás elősegítését, valamint a hagyományok ápolását, az épített örökség védelmét és a kulturális értékek átadását.

Megítélése szerint a következő évek nagy kihívása a környezetvédelem ügye lesz. A kerületi önkormányzat Budapesten elsőként fogadta el a klímastratégiáját - mondta, és hozzátette, hogy élen jártak az elektromos városi autózás promotálásában, elsőként vásároltak elektromos autókat, elsőként vezették be a zöld rendszámú ingyenes parkolást, valamint a városüzemeltetésben az elektromos takarító gépek, járművek használatát
velemenyezd, 2019. szeptember 12. csütörtök, 16:41
Antik japán gyermekkimonókból nyílt kiállítás a Hagyományok Házában
Nakano Kazuko asszony szenvedélyes gyűjtője a kimonóknak: az elmúlt évtizedekben csaknem ezer különleges darab került birtokába, az Edo-kori, 17. századi ruháktól kezdve a mai kimonókig - mondta el Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége a tárlat megnyitóján.

Mint kiemelte, a kimonó a japán kultúra egyik alappillére, a hagyományos japán ünnepek és ceremóniák elengedhetetlen kelléke. Japánról köztudott, hogy nagyon modern ország, de elszántan őrzi és ápolja hagyományait - emlékeztetett.

Lévai Anikó hangsúlyozta: ezeken a míves ruhákon minden mintának, formának, színnek jelentése van, és minden jelentés sokrétű. Ezek a szimbólumok a nyugati ember számára titkosak, most azonban feltárulnak a látogató előtt - méltatta a Japán antik gyermekkimonók címmel megnyílt kiállítást Lévai Anikó.

Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke arra különleges a bánásmódra hívta fel a figyelmet, amellyel a japánok a gyerekek felé fordulnak, hiszen a boldog gyermekkor "megtartja az embert egész
velemenyezd, 2019. szeptember 09. hétfő, 18:21
A Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójával nyit a felújított Sóstói Múzeumfalu
Az érdeklődők találkozhatnak többek között a Bazseva, a Bürkös, a Tükrös, a Bakator és a Khamoro zenekarral, de tánc- és énektanítás, hangszerbemutató, mese, kézművesség és vásár is várja a közönséget - közölte a Hagyományok Háza MTI-vel.

Mint írták, a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója lehetőséget biztosít a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre a szakmai és a nagyközönség számára egyaránt. Az ingyenes nyílt napon az érdeklődők részesei lehetnek az 50. születésnapjához közeledő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei közreműködésével megvalósuló egész napos zenés forgatagnak. Ezen a napon a régi épületek is életre kelnek: a portákon a meghívott zenekarok és tanítványaik, idős mestereik, valamint énekesek zenélnek egész nap.

A rendezvény ötlete a gyimesi Erdélyi Táncházzenészek Találkozójának sikere nyomán született. Az első négy fesztiválnak a szentendrei Skanzen, a tavalyinak pedig Ópusztaszer adott otthont.

Az idei találkozón a szombati nap
velemenyezd, 2019. szeptember 05. csütörtök, 13:31
Átadták a Kézművesek Háza megújult épületét Zalaegerszegen
hagyományainkat megőrizzük, a népi mesterek tudását pedig átadjuk a következő generációnak.

Beke Márton, a Közös Pontok Közösség- és Településfejlesztő Műhely alapító ügyvezetője szerint az alkotóházban tevékenykedő szakemberek munkája túlmutat az épület falain, kiemelt feladatuk, hogy a megyében és a régióban is fejlesztő munkát végezzenek.

Az új, nyolcszögletű épületben kapott helyet a honfoglaláskori nemezjurta, a galériaszinten pedig kiállítótereket alakítottak ki.

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely tárvezetője felidézte: 1996-ban 122 ember dolgozott a jurta építésén, amelyhez 8 köbméter fát és nemezként 7 mázsa gyapjút dolgoztak fel, 300 méter hosszú kötelet és 140 méter hosszú szalagot fontak, valamint 2800 bőrszeget készítettek, amely összefogja a nemez sátrat.

Az új épület galériáján Szelestey László (1943-2013) néprajzkutató által összegyűjtött pásztortárgyakból nyílt állandó kiállítást Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza Magyar Népi
velemenyezd, 2019. augusztus 29. csütörtök, 17:32
Képek, videók
hagyomanyok_haza.jpg
zoltan_szucs
2009. szeptember 08. kedd, 21:26
Bujdosó Balassi.jpg
chillik
2016. január 10. vasárnap, 08:00
Balassi Bálint 2
taltos1
2014. február 14. péntek, 22:28
Balassi Bálint 1
taltos1
2014. február 14. péntek, 22:28
2008 Balassi Emlékérem
azenujsagom
2013. augusztus 26. hétfő, 04:16
Balássi-Vargha.jpg
agica2004
2012. január 14. szombat, 14:00
Balassi Bálint
jns
2011. május 10. kedd, 22:05
Balassi Bálint költö.jpg
farkas1945
2011. április 08. péntek, 23:42
balassi1.jpg
skorpiolilike
2010. június 19. szombat, 09:47
Balassi Bálint Wégner Zsu
sarkadykati
2010. május 23. vasárnap, 03:13
Balassi Bálint: A Pünkösd
mester126mari
2010. május 22. szombat, 07:52
Balassi Bálint idézet.jpg
szalai0913
2010. február 13. szombat, 19:16
Balassi Bálint
dnemethk
2009. augusztus 04. kedd, 17:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.