Belépés
2019. december 07. szombat | 49. hét | 341. nap | 00:09 | Ambrus
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Háromnapos rendezvénysorozattal idézik fel Csíkszeredában a száz éve megalakult Székely Hadosztály történetét
A rendezvénysorozat a Kratochvill Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás megnyitójával kezdődik pénteken a Csíki Székely Múzeumban. Szombaton könyvbemutatón és tudományos konferencián idézik fel a Székely Hadosztály történetét. Színházi előadás, filmvetítés és a Székely Hadosztály csíksomlyói emlékművénél tartandó megemlékezés is szerepel a programban.

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja elmondta: olyan interaktív kiállítás válik láthatóvá a közönség számára, mely a tárgyi emlékek, eredeti festmények mellett installációkkal: lövészárokkal, géppuskaállással is idézi az első világháború korát. A kiállítás anyagát a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Csíki Székely Múzeum törzsanyaga adja, de a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból és a Nyíregyházi Józsa András Múzeumból is kölcsönöztek tárgyakat.

A csíkszeredai Mikó várban tartandó szombati konferenciára a téma legavatottabb kutatóit várják előadást tartani. Tóth László főkonzul elmondta: a konferencia nem csupán a Székely Hadosztály történetét, hanem az első világháború lezárásának a történéseit is felidézi.

A főkonzul úgy vélte: minden kornak megvannak a kihívásai, és ahhoz, hogy a mai kihívásokkal sikeresen lehessen megküzdeni, fontos megismerni és megérteni a múltat, fontos felhasználni a múlt tapasztalatait.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere hozzátette: azt szeretnék, ha a város és a környék iskolái szervezett módon megnéznék a székely múlt eme nagyszerű fejezetét bemutató kiállítást. Azt is hozzátette: dolgoznak azon, hogy a a Székely Hadosztály történetét megelevenítő könyv kiadói jogát időszakosan megszerezzék egy csíkszeredai kiadó számára, hogy minden diák, akik a 2018-2019-es tanévben Csíkszeredában fejezi be a tanulmányait, útravalóul megkaphassa a könyvet. Ráduly Róbert hozzátette: nem a nemzeti hivalkodás, hanem a történelem eme fejezetének a hiteles, magas kulturális szinten történő megismertetése a cél.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. november 21. szerda, 21:24
Címkék: Székely Hadosztály, Kratochvill Károly, Csíki Székely Múzeumban, Tóth László, Hadtörténeti Intézet, Csíki Székely Múzeum,
Kommentek
Hadtörténeti központtá alakítják Kratochvil Károly tábornok egykori otthonát
Ennek nyomán a kormány támogatja Balatonszepezd önkormányzatát annak érdekében, hogy az ingatlant megvásárolja és felújítsa.

A határozat értelmében az ingatlant interaktív hadtörténeti emlékközponttá alakítják. E célra az idei költségvetésből 150 millió forintot biztosítanak.

Kratochvil Károly magyar katonatiszt, a Székely Hadosztály parancsnoka 1869-ben született Brünnben. Első világháborús hőstetteiért később (1929-ben) megkapta a Katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztjét. 1946-ban halt meg Budapesten.
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 17:40
Kövér: az új hatalmasok megsemmisítenék az emberek identitását
A házelnök az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága által közösen szervezett rendezvényen úgy fogalmazott, az identitás nélküli ember az az új eszménykép, "amelyeket az új idők, új hatalmasai kívánnak eszközként használni embertársaik alávetésében és kifosztásában".

Ez a magyarázata annak, hogy napjainkban világszerte mentális és politikai támadás alatt áll minden olyan hagyományos intézmény, amely az emberek identitásának oltalmazására hivatott, vagyis a család, az egyház és a nemzeti állam - jelentette ki Kövér László. Hangsúlyozta: a jövőben az emberek saját identitásukhoz való joga kerül a legnagyobb veszélybe, aminek "elhárításában a demokratikus nemzetállamok természetes szövetségesei a keresztény egyházaknak".

Kiemelte, a XX. században a kommunista és náci diktatúrák "különböző ideológiák jegyében, de ugyanazon cél érdekében lopták ki az isteneszményt az emberek szívéből". Mindkét diktatúra igyekezett elfojtani az
velemenyezd, 2017. december 15. péntek, 11:34
Nemzeti Vágta - Megkezdődött a versenyzés a Hősök terén
előfutamai is. Kora estig a versenypálya közönsége megtekintheti a fogatvágta előfutamait és lovas bemutatókat is.

A hagyományoknak megfelelően a Nemzeti Vágtát idén is a hadtörténelem egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelik: Kiss Sándor (1809-1849) székely huszár ezredes előtt tiszteleg a rendezvény. Kiss Sándor a határőrvidéki székely huszárezred vezetőjeként Batthyány Lajos miniszterelnök kérésére védte a bácskai magyar és német településeket 1848-ban. Székelyföldre visszatérve a brassói hadosztályt vezényelte, amikor betört 1849 nyarán az Erdély lerohanására küldött orosz V. hadtest. A túlerőben lévő orosz csapatok ellen vereséget szenvedtek, ám a harcban Kiss Sándor a felelős parancsnoki gondolkodásról, önfeláldozásról tett tanúbizonyságot, a legvégsőkig irányítva csapatát.

Bár a nap során várható némi eső, a szervezők szerint a csapadék nem jelent gondot a verseny lebonyolítása szempontjából.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően az Andrássy úton ezúttal is Vágta Korzón
velemenyezd, 2016. szeptember 17. szombat, 13:42
A száz évvel ezelőtti román betörésre emlékeznek Csíkszeredában
Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a kiállítás az 1916-os év három fontos dátumra összpontosít: augusztus 27-ére, amikor a Román Királyság hadba lépett és hadserege átlépte az akkori Magyarország határát, szeptember 8-ára, amikor a román hadsereg elfoglalta Csíkszeredát, majd október 9-ére, amikor a magyar hadsereg visszafoglalta a várost.

A rendezvénysorozat keretében emlékművet avatnak szombaton Csíksomlyón az első világháború végén alakult Székely hadosztálynak. A Miholcsa József szobrászművész által tervezett és Zavacki Walter szobrászművész által kifaragott emlékmű félkör alakban elhelyezett kőtömbjein első világháborús katonák, a központi oszlopon pedig a Székely hadosztály címere és egy koronás turul látható. A székely hadosztály Magyarország területeinek a megvédésére jött létre 1918 decemberében.

Románia 1916 augusztusában indított támadást Magyarország ellen Erdély elfoglalása céljával. Az eseményt a román történetírás Románia első
velemenyezd, 2016. szeptember 08. csütörtök, 11:41
Kisorsolták a kilencedik Nemzeti Vágta előfutamainak sorrendjét
helyezett félmillió forintot kap. Minden elő- és középfutam győztes nevezője 300 ezer forintot vihet haza.

A hagyományoknak megfelelően a Nemzeti Vágtát idén is a hadtörténelem egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelik: Kiss Sándor (1809-1849) székely huszár ezredes előtt tiszteleg a rendezvény. Kiss Sándor a határőrvidéki székely huszárezred vezetőjeként Batthyány Lajos miniszterelnök kérésére védte a bácskai magyar és német településeket 1848-ban. Székelyföldre visszatérve a brassói hadosztályt vezényelte, amikor betört 1849 nyarán az Erdély lerohanására küldött orosz V. hadtest. A túlerőben lévő orosz csapatok ellen vereséget szenvedtek, ám a harcban Kiss Sándor a felelős parancsnoki gondolkodásról, önfeláldozásról tett tanúbizonyságot, a legvégsőkig irányítva csapatát - mondta el Kedves Gyula hadtörténész.

A korábbi évek hagyományaihoz híven idén is lesz többek között kishuszár vágta, fogat vágta, jótékonysági sztárfutam és lovasbemutatók is. A negyedik alkalommal megrendezett
velemenyezd, 2016. szeptember 07. szerda, 14:52
Székelyföldi terrorvád - A Székelyhon szerint a vádirat az autonómiamozgalom egészét vád alá helyezi
tanulmányozta, azt vizsgálván, hogy a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) milyen háttérinformációkat csatolt a vádlottak konkrét ügyéhez. Leszögezi: a vádirat "ugyan nem bélyegzi meg terroristaként az egész magyar közösséget, de a székelyföldi, (...) autonómiamozgalmat szélsőséges, irredenta és revizionista címkékkel látja el, s összemossa a terrorizmussal. S mindezt hamis, félrevezető, manipulatív érvekkel" alapozza meg.

Mint bemutatja: a vádirat kitér például a székely hadosztály 1918-as megalakulására, és arról tesz említést, hogy 1919-ben a székely hadosztály tagjai milyen bűnöket, atrocitásokat követtek el a román civil lakosság ellen. A magyarok radikalizmusra való hajlamát hivatott alátámasztani azzal, hogy megemlíti a 2009-es bolíviai rajtaütésben megölt Magyarosi Árpádot, aki az ügyészek szerint azáltal kapcsolódik a vádlottakhoz, hogy az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület tagja volt, s ez a szervezet a DIICOT szerint "a HVIM-ből vált ki".

Többször tesz
velemenyezd, 2016. május 27. péntek, 16:52
Székelyudvarhelyen a családi kriptában temették el Ugron Gábor és neje hamvait
A család Bakonybélen exhumáltatta Ugron Gábor és neje földi maradványait, hogy hamvasztás után a székelyudvarhelyi családi sírkamrában helyezhessék örök nyugalomra. Az újrahantolási szertartáson a népes Ugron család tagjai, a politikus tisztelői vettek részt.

Családi hagyományként pünkösdhétfőn az Ugron család képviselői nemcsak az Ugron-kápolna ajtaját tárják ki, hanem a kripta zárókövét is eltávolítják. Az oltár jobb oldalán elhelyezett kereszten kis névtáblára került fel hétfőn Ugron Gábor és felesége neve.

A Marosvásárhelyen született Ugron Gábor Székelyudvarhelyen, majd Budapesten, Lipcsében és Genfben tanult. Ezt követően három vármegye főispánja volt, 1915-től országgyűlési képviselőként, 1917-től pedig az Esterházy-kormány belügyminisztereként dolgozott. 1918-ban Erdély királyi biztosa volt. Az 1918 novemberében alakult Székely Nemzeti Tanács egyik alapítója, majd ügyvezető elnöke és a Székely Hadosztály egyik vezetője lett.

Az első világháború után Magyarországon élt. 1951.
velemenyezd, 2015. május 26. kedd, 10:41
Képek, videók
szekely_himnusz-600x80 0.j
menusgabor
2019. november 21. csütörtök, 21:17
bucsu_székely jános1023.j
maroka
2019. október 23. szerda, 17:25
székely jános1010.jpg
maroka
2019. október 11. péntek, 16:38
székely jános1009_2.jpg
maroka
2019. október 09. szerda, 23:28
székely jános1009.jpg
maroka
2019. október 09. szerda, 23:26
székely jános0930.jpg
maroka
2019. szeptember 30. hétfő, 12:13
székely jános0916.jpg
maroka
2019. szeptember 16. hétfő, 21:49
székely jános0901_2.jpg
maroka
2019. szeptember 01. vasárnap, 18:21
székely jános0901.jpg
maroka
2019. szeptember 01. vasárnap, 18:21
székely jános 0829_6.jpg
maroka
2019. augusztus 29. csütörtök, 10:56
székely jános 0829_5.jpg
maroka
2019. augusztus 29. csütörtök, 10:56
Csíkszereda esti fényben.
bbbarbara
2016. augusztus 14. vasárnap, 12:58
Miko var Csikszereda
borigit
2015. december 01. kedd, 11:58
Csíkszereda
lenke1964
2015. március 17. kedd, 22:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.