Belépés
2020. július 15. szerda | 29. hét | 197. nap | 03:54 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Háromnapos rendezvénysorozattal idézik fel Csíkszeredában a száz éve megalakult Székely Hadosztály történetét
A rendezvénysorozat a Kratochvill Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás megnyitójával kezdődik pénteken a Csíki Székely Múzeumban. Szombaton könyvbemutatón és tudományos konferencián idézik fel a Székely Hadosztály történetét. Színházi előadás, filmvetítés és a Székely Hadosztály csíksomlyói emlékművénél tartandó megemlékezés is szerepel a programban.

Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja elmondta: olyan interaktív kiállítás válik láthatóvá a közönség számára, mely a tárgyi emlékek, eredeti festmények mellett installációkkal: lövészárokkal, géppuskaállással is idézi az első világháború korát. A kiállítás anyagát a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Csíki Székely Múzeum törzsanyaga adja, de a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból és a Nyíregyházi Józsa András Múzeumból is kölcsönöztek tárgyakat.

A csíkszeredai Mikó várban tartandó szombati konferenciára a téma legavatottabb kutatóit várják előadást tartani. Tóth László főkonzul elmondta: a konferencia nem csupán a Székely Hadosztály történetét, hanem az első világháború lezárásának a történéseit is felidézi.

A főkonzul úgy vélte: minden kornak megvannak a kihívásai, és ahhoz, hogy a mai kihívásokkal sikeresen lehessen megküzdeni, fontos megismerni és megérteni a múltat, fontos felhasználni a múlt tapasztalatait.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere hozzátette: azt szeretnék, ha a város és a környék iskolái szervezett módon megnéznék a székely múlt eme nagyszerű fejezetét bemutató kiállítást. Azt is hozzátette: dolgoznak azon, hogy a a Székely Hadosztály történetét megelevenítő könyv kiadói jogát időszakosan megszerezzék egy csíkszeredai kiadó számára, hogy minden diák, akik a 2018-2019-es tanévben Csíkszeredában fejezi be a tanulmányait, útravalóul megkaphassa a könyvet. Ráduly Róbert hozzátette: nem a nemzeti hivalkodás, hanem a történelem eme fejezetének a hiteles, magas kulturális szinten történő megismertetése a cél.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. november 21. szerda, 21:24
Címkék: Székely Hadosztály, Kratochvill Károly, Csíki Székely Múzeumban, Tóth László, Hadtörténeti Intézet, Csíki Székely Múzeum,
Kommentek
Szobrot állítottak Kratochvil Károlynak Balatonszepezden
szabadságharcban. Rátermettségét bizonyítja, hogy folyamatosan haladt felfelé a ranglétrán, a császári-királyi hadseregben tiszti rangot kapott, az 1866-os custozzai csatában már századparancsnokként harcolt.

Kratochvil Károly a családi hagyományt követve katonai pályára készült, emellett pedagógusként is tevékenykedett. 1909-től a habsburgok magyarországi ágánál főhercegeknevelését irányította.

1914-ben saját kérésére osztották be a nagyváradi 4. honvéd gyalogezredhez és az 1918 végén létrejött székely hadosztály élén is bátorságról tett tanúbizonyságot. 1923 és 1924 között a Hadtörténelmi Múzeum igazgatója volt, élete utolsó éveiben Balatonszepezden találta meg nyugalmát - mondta Németh Szilárd.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke felidézte: Kratochvil Károly vezette az első világháború végén szerveződött katonai alakulatot, amelynek célja Erdély és Székelyföld megmentése volt.

"Balatonszepezden annak a Kratochvil Károlynak állítunk emléket, aki a legszebb példát mutatta
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 18:51
Az erdélyi Köröstárkányon az 1919-es román vérengzésre emlékeztek a tragédia centenáriumán
felszólalásában úgy vélekedett, hogy leginkább a megosztottság veszélyezteti ma a köröstárkányi magyarságot, és azt kérte Csomortányi Istvántól, hogy engedjék át az egyháznak a megemlékezések szervezését, és szüntessék meg a megosztottságot. Csomortányi válaszában helyeselte, hogy induljon el erről párbeszéd, de - mint fogalmazott - "ne a színjáték kedvéért".

A belényesi medence magyar falvaiba azt követően vonult be 1919 húsvétján a román hadsereg, hogy a helyi lakosság által is támogatott Székely Hadosztály katonái feladták védelmi vonalaikat és visszavonultak. A román hadsereg alakulataival a településre a környező román falvakból verbuválódott félkatonai alakulatok is bevonultak, amelyek három napi szabadrablásra és gyilkolásra kaptak engedélyt. A vérengzésnek a Fekete-Körös két partján álló településeken összesen 108 magyar civil, köztük nők és gyermekek estek áldozatul. A köröstárkányi magyarok számára fájó emlék, hogy a környék román lakossága nem állt ki mellettük, amiként a szomszédos
velemenyezd, 2019. április 19. péntek, 13:51
Hadtörténeti központtá alakítják Kratochvil Károly tábornok egykori otthonát
Ennek nyomán a kormány támogatja Balatonszepezd önkormányzatát annak érdekében, hogy az ingatlant megvásárolja és felújítsa.

A határozat értelmében az ingatlant interaktív hadtörténeti emlékközponttá alakítják. E célra az idei költségvetésből 150 millió forintot biztosítanak.

Kratochvil Károly magyar katonatiszt, a Székely Hadosztály parancsnoka 1869-ben született Brünnben. Első világháborús hőstetteiért később (1929-ben) megkapta a Katonai Mária Terézia-rend lovagkeresztjét. 1946-ban halt meg Budapesten.
velemenyezd, 2019. március 25. hétfő, 17:40
Kövér: az új hatalmasok megsemmisítenék az emberek identitását
A házelnök az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága által közösen szervezett rendezvényen úgy fogalmazott, az identitás nélküli ember az az új eszménykép, "amelyeket az új idők, új hatalmasai kívánnak eszközként használni embertársaik alávetésében és kifosztásában".

Ez a magyarázata annak, hogy napjainkban világszerte mentális és politikai támadás alatt áll minden olyan hagyományos intézmény, amely az emberek identitásának oltalmazására hivatott, vagyis a család, az egyház és a nemzeti állam - jelentette ki Kövér László. Hangsúlyozta: a jövőben az emberek saját identitásukhoz való joga kerül a legnagyobb veszélybe, aminek "elhárításában a demokratikus nemzetállamok természetes szövetségesei a keresztény egyházaknak".

Kiemelte, a XX. században a kommunista és náci diktatúrák "különböző ideológiák jegyében, de ugyanazon cél érdekében lopták ki az isteneszményt az emberek szívéből". Mindkét diktatúra igyekezett elfojtani az
velemenyezd, 2017. december 15. péntek, 11:34
Nemzeti Vágta - Megkezdődött a versenyzés a Hősök terén
előfutamai is. Kora estig a versenypálya közönsége megtekintheti a fogatvágta előfutamait és lovas bemutatókat is.

A hagyományoknak megfelelően a Nemzeti Vágtát idén is a hadtörténelem egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelik: Kiss Sándor (1809-1849) székely huszár ezredes előtt tiszteleg a rendezvény. Kiss Sándor a határőrvidéki székely huszárezred vezetőjeként Batthyány Lajos miniszterelnök kérésére védte a bácskai magyar és német településeket 1848-ban. Székelyföldre visszatérve a brassói hadosztályt vezényelte, amikor betört 1849 nyarán az Erdély lerohanására küldött orosz V. hadtest. A túlerőben lévő orosz csapatok ellen vereséget szenvedtek, ám a harcban Kiss Sándor a felelős parancsnoki gondolkodásról, önfeláldozásról tett tanúbizonyságot, a legvégsőkig irányítva csapatát.

Bár a nap során várható némi eső, a szervezők szerint a csapadék nem jelent gondot a verseny lebonyolítása szempontjából.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően az Andrássy úton ezúttal is Vágta Korzón
velemenyezd, 2016. szeptember 17. szombat, 13:42
A száz évvel ezelőtti román betörésre emlékeznek Csíkszeredában
Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta, a kiállítás az 1916-os év három fontos dátumra összpontosít: augusztus 27-ére, amikor a Román Királyság hadba lépett és hadserege átlépte az akkori Magyarország határát, szeptember 8-ára, amikor a román hadsereg elfoglalta Csíkszeredát, majd október 9-ére, amikor a magyar hadsereg visszafoglalta a várost.

A rendezvénysorozat keretében emlékművet avatnak szombaton Csíksomlyón az első világháború végén alakult Székely hadosztálynak. A Miholcsa József szobrászművész által tervezett és Zavacki Walter szobrászművész által kifaragott emlékmű félkör alakban elhelyezett kőtömbjein első világháborús katonák, a központi oszlopon pedig a Székely hadosztály címere és egy koronás turul látható. A székely hadosztály Magyarország területeinek a megvédésére jött létre 1918 decemberében.

Románia 1916 augusztusában indított támadást Magyarország ellen Erdély elfoglalása céljával. Az eseményt a román történetírás Románia első
velemenyezd, 2016. szeptember 08. csütörtök, 11:41
Kisorsolták a kilencedik Nemzeti Vágta előfutamainak sorrendjét
helyezett félmillió forintot kap. Minden elő- és középfutam győztes nevezője 300 ezer forintot vihet haza.

A hagyományoknak megfelelően a Nemzeti Vágtát idén is a hadtörténelem egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelik: Kiss Sándor (1809-1849) székely huszár ezredes előtt tiszteleg a rendezvény. Kiss Sándor a határőrvidéki székely huszárezred vezetőjeként Batthyány Lajos miniszterelnök kérésére védte a bácskai magyar és német településeket 1848-ban. Székelyföldre visszatérve a brassói hadosztályt vezényelte, amikor betört 1849 nyarán az Erdély lerohanására küldött orosz V. hadtest. A túlerőben lévő orosz csapatok ellen vereséget szenvedtek, ám a harcban Kiss Sándor a felelős parancsnoki gondolkodásról, önfeláldozásról tett tanúbizonyságot, a legvégsőkig irányítva csapatát - mondta el Kedves Gyula hadtörténész.

A korábbi évek hagyományaihoz híven idén is lesz többek között kishuszár vágta, fogat vágta, jótékonysági sztárfutam és lovasbemutatók is. A negyedik alkalommal megrendezett
velemenyezd, 2016. szeptember 07. szerda, 14:52
Képek, videók
székely jános0629.jpg
maroka
2020. június 29. hétfő, 13:13
székely jános0614_4.png
maroka
2020. június 14. vasárnap, 16:56
székely jános0614_5.png
maroka
2020. június 14. vasárnap, 16:55
székely jános0614_1.png
maroka
2020. június 14. vasárnap, 16:54
székely jános0609.png
maroka
2020. június 09. kedd, 06:30
székely jános0601_2.png
maroka
2020. június 02. kedd, 08:16
székely jános0601.png
maroka
2020. június 01. hétfő, 22:55
székely jános0531.png
maroka
2020. május 31. vasárnap, 16:09
székely jános0412_2.png
maroka
2020. április 12. vasárnap, 21:25
székely jános0412.png
maroka
2020. április 12. vasárnap, 20:51
székely jános0409_3.png
maroka
2020. április 09. csütörtök, 16:59
székely jános0409_2.png
maroka
2020. április 09. csütörtök, 16:56
Csíkszereda esti fényben.
bbbarbara
2016. augusztus 14. vasárnap, 12:58
Miko var Csikszereda
borigit
2015. december 01. kedd, 11:58
Csíkszereda
lenke1964
2015. március 17. kedd, 22:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.