Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 14:26 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fagylaltfesztivál Szombathelyen - A feketeszedres mogyoró lett az év fagylaltja
A zsűri ebben az évben a nagykanizsai Wilhelm Dávid által készített, Piemont Királya névre keresztelt fagylaltjának ítélte oda az év fagylaltja címet, amelynek alapja piemonti mogyoró, amit tonkababos feketeszeder-öntettel párosított alkotója. Az év cukormentes fagylaltja illatos birs fekete ribizlivel, amelynek megálmodója egy újfehértói cukrász, Pokoraczki Ágnes.

Nemcsak a zsűrizés folyt a nagyközönség előtt, de a kézműves fagylaltok készítését is bemutatták az érdeklődőknek, akik 150 féle fagylaltból választhattak a helyszínen.

Selmeczi László, a Magyar Cukrászok Országos Ipartestületének társelnöke az MTI-nek elmondta: a rendezvénnyel szeretnék közelebb hozni a cukrászdák minőségi fagylaltkínálatát a fogyasztókhoz.

Szavai szerint az utóbbi években megjelentek a piacon olyan "fagylaltnak nevezett" termékek, amelyeket lelkesen vásárolnak a magyar fogyasztók, hiszen "nagy és olcsó", de jobbára csak mesterséges anyagokból, aromákból és színezékekből állnak.

Mi azt szeretnénk megmutatni, megkóstoltatni, hogy milyenek a kiváló és természetes alapanyagokból, igazi gyümölcsökből, hagyományos módon készített fagylaltok - mondta.

Hozzátette: természetesen készülhet jó fagylalt nagyüzemi körülmények között is, de ezeknél is feltétel a kiváló alapanyag, éppen ezért nevezhettek külön kategóriában az alapanyagokat gyártók is.

Grünwald Stefánia, a fesztivált szervező Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: a fesztivál ötletgazdája egy neves helyi cukrászda, a Mészáros cukrászda.

Hozzáfűzte: az év fagylaltja szakmai versenyt 1998 óta rendezik meg, általában budapesti, több alkalommal vidéki cukrászdákban, első alkalommal szerveztek köré fesztivált kulturális és szórakoztató programokkal.

Idén 40-en pályáztak az Év fagylaltja címre 56 féle fagylalttal, eredményt négy kategóriában hirdettek. Az alapanyaggyártók és forgalmazók versenyében a legjobbnak a budapesti Chef Market Zrt. Liberte névre keresztelt fagylaltját találták, amelyet Vladucz Péter készített.

Ugyanebben a kategóriában a legjobb mentes fagylalt a szintén budapesti m-Gel Hungary Kft. Pisztácia parajd fűszerével nevű fagylaltja lett, amelynek kitalálója Gangel András.

A közönség díját a rozmaringos fehér csokis vilmoskörte érdemelte ki, amelynek alkotója Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 23. csütörtök, 21:07
Címkék: Fagylaltfesztivál Szombathelyen, Wilhelm Dávid, Piemont Királya, Pokoraczki Ágnes, Selmeczi László, Magyar Cukrászok Országos Ipartestületének,
Kommentek
Ágyas pálinka
és minimum fél évet érlelődnek együtt. . Az aszalvány természetes édessége simítja, gömbölyíti a kialakult ízeket. A palack alján lévő gyümölcsöt mértékkel fogyasszuk!

Én is készítek különböző ízesítésű pálinkákat. Csak úgy megpróbáltam .Adva volt minden hozzávaló és gondoltam,sokat nem veszíthetek.
Tavasszal amikor sok volt az eper azzal ízesítettem,majd következett a meggy. A meggy magjából is tettem bele,így egy kellemesen fanyar ízt kaptam. Ma kevertem össze a második adag feketeszedres pálinkát. Az első nagyon finomra sikeredett. A kamra polcán már szépen sorakoznak felcimkézett üvegekben a különböző ízű pálinkák. Jó lesz majd kóstoltatni a hozzánk érkező rokonokkal ,szomszédokkal. Azt gondolom,majd télen disznóvágások idején lesz igazán kelendő.
Leírom az én receptemet,hátha valaki kedvet kap hozzá és elkészíti.

1kg gyümölcs
1kg cukor
1,5kg pálinka

A gyümölcsöt mosás után egy ötliteres üvegbe öntöm. Ha kell egy kicsit összetöröm.Ráöntöm a cukrot és
cilamami, 2009. december 17. csütörtök, 16:04
Mitől ágyas a pálinka?
és minimum fél évet érlelődnek együtt. . Az aszalvány természetes édessége simítja, gömbölyíti a kialakult ízeket. A palack alján lévő gyümölcsöt mértékkel fogyasszuk!

Én is készítek különböző ízesítésű pálinkákat. Csak úgy megpróbáltam .Adva volt minden hozzávaló és gondoltam,sokat nem veszíthetek.
Tavasszal amikor sok volt az eper azzal ízesítettem,majd következett a meggy. A meggy magjából is tettem bele,így egy kellemesen fanyar ízt kaptam. Ma kevertem össze a második adag feketeszedres pálinkát. Az első nagyon finomra sikeredett. A kamra polcán már szépen sorakoznak felcimkézett üvegekben a különböző ízű pálinkák, likőrök. Jó lesz majd kóstoltatni a hozzánk érkező rokonokkal ,szomszédokkal. Azt gondolom,majd télen disznóvágások idején lesz igazán kelendő.
Leírom az én receptemet,hátha valaki kedvet kap hozzá és elkészíti.

1kg gyümölcs
0,50 kg cukor, de lkevesebb is lehet
1,5 liter pálinka

A gyümölcsöt mosás után egy ötliteres üvegbe öntöm. Ha kell
mkatus, 2009. augusztus 25. kedd, 21:10
Képek, videók
Szombathelyen az első gól
cipello
2015. február 28. szombat, 14:31
Szombathelyen
frencsy
2011. szeptember 18. vasárnap, 19:27
0701-szombathelyen-600 [1]
csilla663
2011. március 17. csütörtök, 10:34
Szombathelyen
sadrienn
2007. július 21. szombat, 15:20
Szombathelyen
krisztina_13_
2006. július 16. vasárnap, 16:04
Feketeszedres csokis fagy
tonfruzsi
2008. július 29. kedd, 09:11
Feketeszedres pite
tonfruzsi
2008. július 07. hétfő, 12:39
Zsűri előtt
sanci81
2017. december 28. csütörtök, 16:14
zsűri értékelése1126.jpg
maroka
2017. november 26. vasárnap, 14:51
zsűri titkos döntése.jpg
maroka
2017. november 20. hétfő, 11:53
vicc zsűri,11.jpg
kicsoda57
2014. augusztus 31. vasárnap, 19:58
a zsüri felkészült
orban47
2013. szeptember 15. vasárnap, 00:15
a főzőverseny zsürije
orban47
2013. szeptember 15. vasárnap, 00:05
a zsüri tagjai
orban47
2013. szeptember 14. szombat, 23:55
zsüri_adal.jpg
maroka
2013. február 16. szombat, 22:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.