Belépés
2018. december 18. kedd | 51. hét | 352. nap | 22:33 | Auguszta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tizenegy helyszínen lesznek programok az Olvasás éjszakáján
A hatodik alkalommal megszervezett olvasásnépszerűsítő irodalmi és könyves fesztivál hat fővárosi és öt vidéki helyszínen kínál programokat. Budapesten az Örkény István Könyvesboltban többek között Juhász Ferenc születésének 90. évfordulója alkalmából Galkó Balázs estjét lehet megtekinteni, valamint beszélgetéssel emlékeznek meg a 2017-ben elhunyt Tarján Tamás József Attila-díjas irodalomtörténészről is.

A Libri Könyvpalotában Tompa Andreával, Cserna-Szabó Andrással, Kemény Istvánnal, Ungváry Krisztiánnal, Závada Péterrel, Nógrádi Gergellyel, Beck Zoltánnal és Háy Jánossal, valamint az Irodalmi Magazin szerkesztőivel találkozhat a közönség. Az Alexandra Könyvesházban bloggertalálkozót és játékos irodalmi vetélkedőt rendeznek, felolvasnak a Kalligram Kiadó őszi köteteiből, valamint bemutatkozik a közönségnek a Könyvmolyképző Kiadó íróit és íróiskolásait tömörítő Aranymosás irodalmi klub is.

A Bookline Móricz Könyvesboltban Maros András, Al Ghaoui Hesna és Mörk Leonóra is bemutatja legutóbbi kötetét, valamint lesz egy beszélgetés Margaret Atwood A szolgálólány meséje című regényéről. A Magvető Caféban Szécsi Noémi fényképes előadást tart a 19. századi "házassági piacról", Koncz Zsuzsával beszélget Karafiáth Orsolya, találkozhat a közönség Vámos Miklóssal, valamint betekinthetnek a skandináv krimik írói kulisszatitkai mögé is. A Fókusz Könyváruházban egyéb programok mellett meseterápiás workshopot szerveznek.

A székesfehérvári Alexandra Könyvesházban az érdeklődőket gyerekprogramok várják, köztük Lovranits Júlia Villő író-mesemondó játékos madártani előadása. A Líra Debrecen Könyváruházban többek között A tök és a csikó - mese Mátyás királyról címmel gyermekszínházi előadás, Miért kell Kohn bácsinak négy hűtőszekrény? címmel pedig felolvasószínház is lesz.

A szegedi Fókusz Könyváruházban az elmúlt év legjobb gyerek- és ifjúsági regényeiből rendeznek felolvasást, az irodalmi díjak értékéről pedig Becsy András, Bencsik Orsolya, Bíró-Balogh Tamás, Kollár Árpád és Orcsik Roland részvételével beszélgetnek. A Libri Kecskemét Könyvesboltban Sándor Anikóval, Lugosi Viktóriával és Varró Dániellel találkozhat a közönség, a péceli Kúria Rendezvényházban bábelőadás és meseolvasás várja a gyerekeket.

A programokról bővebb információ az Olvasás éjszakája internetes oldalán (azolvasasejszakaja.hu) található.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 15:53
Címkék: Örkény István Könyvesboltban, Juhász Ferenc, Galkó Balázs, Tarján Tamás József Attila-díjas, Libri Könyvpalotában Tompa Andreával, Cserna-Szabó Andrással,
Kommentek
Költőket és írókat megörökítő alkotásait állítja ki Kocsis András Sándor
A Kossuth Kiadói Csoportot vezető, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülése (MKKE) elnökeként is ismert Kocsis András Sándor 12 éves korában kezdett képzőművészettel foglalkozni. Középiskolásként a festészet, a szobrászat érdekelte, egyetemistaként diaképeket készített, de 20 éves kora után a tevékenység évtizedekre megszakadt.

Az MTI-nek felidézte: 14-15 évvel ezelőtt tért vissza az alkotáshoz, és elsősorban a saját örömére kezdett ismét szobrokat, kisplasztikát készíteni és festeni. Nem csupán irodalmi témájúakat, de a kiállítás kifejezetten az elmúlt 12 év irodalomhoz kötődő alkotásaiból válogat.

A tárlat anyaga 16 festményből, nyolc nagy bronzportréból és hét kisplasztikából áll. Utóbbiak főként díjak, olyan elismerések, amelyeket Kocsis András Sándor felkérésre készített, például a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Babits-díja vagy az újságírókat elismerő Fejtő Ferenc-díj.

Hozzátette: a szobrok és festmények között nemcsak kortársakról készült darabok vannak,
velemenyezd, 2017. szeptember 06. szerda, 12:42
Ismeretlen képek az ötvenes évekből - Fotókiállítás az Örkény István Könyvesboltban
Földes László, a Cultiris Kulturális Képügynökség vezetője a tárlat keddi megnyitóján felidézte: a Kossuth Kiadó tavaly kezdett bele olyan történelmi fotók gyűjtésébe, amelyeket eddig sehol nem tettek közzé nyilvánosan.

Az első mintegy 150 felvételből válogatták ki az ügynökség munkatársai azokat a képeket, amelyekből az Örkény Könyvesbolt galériájában húsz darab látható, majd pedig egy bővebb betekintést nyújtó fotóalbum is megjelenik a Kossuth Kiadó gondozásában.Papp Gábor történész, a BBC History történelemi magazin főszerkesztője kiemelte a mikrotörténelem, a mindennapok történelmének fontosságát.

Aki a kiállítás képeit végignézi, annak egy vidám kor tűnik fel - hívta fel a figyelmet a történész. Mint hozzátette, ennek oka az lehet, hogy a felvételek többnyire fiatalokat ábrázolnak a Balatonon, az esküvőjükön vagy kirándulás közben, de egy színházi felvételen feltűnik például a pályájának elején járó Ruttkai Éva is.

Ezeken a családi albumokból és helyi gyűjteményekből előkerült
velemenyezd, 2017. március 28. kedd, 17:52
Hasonmás kiadásban jelentek meg Arany János Zichy Mihály által illusztrált balladái
kapott mind a 24 Arany-ballada, kísérőszövegnek pedig Riedl Frigyes korabeli tanulmányát választották, amely mind a napig a legérvényesebb írás a témában - hangsúlyozta Monok István.

Hozzáfűzte: nehéz döntés Arany balladáit eredeti nyelvezetükkel kiadni, hiszen manapság a fiatalabb generációk kevesebbet olvasnak, a 30 év alattiak aktív és passzív szókincse is drasztikusan lecsökkent. Ugyanakkor Zichy Mihály kiváló illusztrációi megkönnyíthetik a szöveg értelmezését.

Az Örkény István Könyvesboltban rendezett eseményen mutatták be a Kossuth Kiadó új, klasszikusokat megjelentető Arany Klasszikusok sorozatát is, amelyet a magyar irodalom nagyjai előtti főhajtásnak szánnak.

Reményi József Tamás, a kiadó szerkesztője elmondta: hosszú hagyománya van a klasszikus és kortárs szerzők aranyozott kötetben történő kiadásának, ezt folytatja a Kossuth Kiadó Arany Klasszikusok sorozata is.

A sorozat első négy kötete között - Ady Endre, József Attila és Arany János költeményei mellett- szerepelnek Radnóti
velemenyezd, 2016. november 24. csütörtök, 21:44
László Ágnes portrékönyve Kovács Nimródról
A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötet címe Kovács Nimród pályájának kezdetére utal. A borász-üzletember az MTI-nek felidézte: mivel nem vették fel az egyetemre, a Margitszigeti Nagyszállóban dolgozott pincérként, majd disszidálása után az Egyesült Államokban is így finanszírozta tanulmányait.

Kovács Nimród elárulta: már akkor tudta, hogy nem pincérként szeretne nyugdíjba menni, de a vendéglátásban rengeteget tanult emberismeretből. Mivel azonban a szocialista Magyarország levegőjét szűknek érezte, 1971-ben Jugoszláviából átúszott Olaszországba, majd onnan az Egyesült Államokba ment.

Az egyetem elvégzése után egy neves New York-i reklámügynökségnél kezdett dolgozni, majd egy kábeltelevíziós társaság marketing igazgatója lett, és évtizedekre maradt is a kábeltelevíziózásnál, több cégben tulajdonrészt is szerezve.

"A kábeltévé olyan, mint egy bolt, amit meg kellett tölteni áruval, de a legtöbb lélek nélküli volt" - emlékezett vissza Kovács Nimród, aki munkatársaival olyan csatornák
velemenyezd, 2016. november 23. szerda, 16:30
Kacagásaink címmel jelentek meg Gálfalvi György marosvásárhelyi író emlékiratai
"Régi rögeszméim közé tartozik, hogy mindenkinek, főleg ha írástudó az ember, kötelessége elszámolni az életével" - nyilatkozott az MTI-nek Gálfalvi György a tíz különböző időszakban született, eltérő műfajú írást magába foglaló kötet összeállításának okáról. Hozzáfűzte azt is, hogy úgy véli, tulajdonképpen egész életében emlékiratait írta.

"2015 májusában egy preinfarktus keretében megkotorták a szívemet, úgy éreztem, rohamosan hanyatlik az egészségem, főleg a memóriám. Ráadásul a könyv is ellenállt a befejezésnek, sőt a folytatásnak is. Ezért éreztem úgy, hogy a biztonság kedvéért kötetbe zárom a meglévő írásokat" - fogalmazott, megjegyezve, hogy eredetileg arra számított, 400 oldalnál is terjedelmesebb lesz a könyv.

A kötet több írása foglalkozik Gálfalvi Györgynek a romániai kommunista diktatúráról szerzett személyes tapasztalataival, emellett a könyv fontos témái közé tartozik az 1989-1990-es politikai átmenet emlékei, élményei is.

Az MTI kérdésére, miszerint átadhatónak gondolja-e a
velemenyezd, 2016. március 18. péntek, 09:31
Olvasás éjszakája gyerekprogramokkal, beszélgetésekkel és könyvbemutatókkal
keretében bárki olvashat mesét a beteg gyerekeknek, a videófelvételeket országszerte 30 kórház gyermekosztályára juttatják el a szervezők a rendezvényen összegyűjtött mesekönyvek mellett.

A Könyvkihívás és a Kossuth Kiadó kerekasztal-beszélgetésén Vekerdy Tamás pszichológus, Sára Júlia író-filmrendező, Horváth Péter író-rendező-dramaturg, Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója és Kruzslicz Dávid, a szeretlekmagyarorszag.hu főszerkesztője ajánl könyveket az Örkény István Könyvesboltban.

A Libri Könyvpalotában Térey Jánossal beszélget Bazsányi Sándor A Legkisebb Jégkorszak című regényéről, Lukáts János a Vadliba voltam én is című verseskötetből ajánl. A Libri Allee Könyvesboltban Rados Virág a Bipoláris című könyvből olvas fel, Závada Péter a MÉSZ című legújabb kötetéről, Gárdos Péter a Hajnali láz című műről beszél. A Duna Plaza Könyvesboltban óvodásai mondanak Benedek Elek-meséket, valamint bemutatják a Ringató-mesék első kötetét is.

A Libri Szeged Plaza Könyvesboltban
velemenyezd, 2015. október 09. péntek, 15:58
Októberben rendezik meg az Olvasás éjszakáját
Az idei olvasásnépszerűsítő rendezvénynek négy kiemelt helyszíne lesz a fővárosban: az Akvárium Klub mellett az Alexandra Könyvesház, a Libri Mammut könyváruház és a Líra Fókusz Könyváruház kínál kötetlen, zenés és interaktív programokat - mondta el a szervező Supka Géza Alapítvány elnöke a rendezvényt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

Lafferton Kálmán hozzáfűzte: az olvasást idén a könyvtárakkal együtt népszerűsítik, hiszen az Olvasás éjszakáját az Országos Könyvtári Napok idején, a Könyves vasárnap előestéjén rendezik meg.

Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója kiemelte: mivel közös ügyről, az olvasás népszerűsítéséről van szó, így az Olvasás éjszakája, valamint az Országos Könyvtári Napok (október 13-20.) és az október 19-i Könyves vasárnap "egymásnak adják át a stafétát."

A kiemelt helyszíneken a könyvbemutatók, dedikálások és beszélgetések mellett divatbemutató, írók és DJ-k párbaja, mesélés és sütisütés, szabadulós játékok és kiállítások is színesítik a
velemenyezd, 2014. szeptember 25. csütörtök, 17:44
Képek, videók
Könyvesbolt Buenos Aires.
agica2004
2017. június 05. hétfő, 17:03
Könyvesbolt-porto.jpg
agica2004
2017. június 05. hétfő, 17:02
könyvesbolt.jpg
agica2004
2017. február 19. vasárnap, 11:16
Könyvesbolt
padrag
2015. április 18. szombat, 10:39
Kossuth u.Könyvesbolt.56.
bodajne
2010. szeptember 19. vasárnap, 22:30
Juhász Ferenc 1
taltos1
2015. április 02. csütörtök, 22:36
juhász ferenc-éji zene.jp
klara50
2013. október 12. szombat, 23:42
943215_Juhász Ferenc,Otth
ircsike36
2013. június 29. szombat, 06:57
Juhász Ferenc.JPG
basikele
2013. június 14. péntek, 02:09
Leleszi Balázs Károly
dandej
2018. november 25. vasárnap, 22:05
Gecse Balázs -Vándor
dandej
2018. szeptember 29. szombat, 14:07
Gecse Balázs Bo
dandej
2018. szeptember 29. szombat, 14:05
SZKT-Dénes Balázs Mihályt
agica2004
2018. június 30. szombat, 19:50
SZKT Dénes Balázs.jpg
agica2004
2018. május 22. kedd, 21:12
SZKT-Balázs Ildikó-élt 54
agica2004
2018. május 22. kedd, 21:11
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.