Belépés
2020. június 05. péntek | 23. hét | 157. nap | 03:48 | Fatime
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Felelősséggel és körültekintéssel a járvány idején
...............


Az MKPK közleménye 2020. március 13., péntek
- A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak. Templomainkat nem zárjuk be, mégis felelősen és körültekintően kell eljárni. Kérjük, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe. Különösen is figyeljünk idősebb embertársainkra.
Várható online miseközvetítés, emellett van, ahol szabadtéri szentmisét tartanak, vagy ahol lehetséges, más módon segítik elő a kisebb közösségekben való templomi liturgikus ünneplést. A közszolgálati televízió igen örvendetes módon már a most következő vasárnapon szentmisét közvetít azok számára, akik koruk, egészségi állapotuk vagy más komoly okból nem tudnak részt venni vasárnapi szentmisén azért, hogy megerősítést, vigasztalást és bátorítást nyerjenek. A jelenlegi helyzetben is érvényesek a Katolikus Egyház Katekizmusában (KEK 2183.) és az Egyházi Törvénykönyvben (CIC 1248. k. 2. §) található előírások, amelyek szerint ha valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik az eucharisztikus ünneplésben való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsön kellő időt imádsággal egyénileg vagy a családban.
Oktatási, szociális és egészségügyi intézményeinkben mindenben kövessük a hatósági előírásokat, amelyeket intézményeink közvetlenül is megkapnak. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi rendelkezései továbbra is élnek. Ezekkel összhangban a hatóságokkal mindenben működjünk együtt, és legyünk figyelemmel az általuk adott általános irányelvekre. Ennek megfelelően fognak az arra illetékesek nagyobb létszámú rendezvényeink esetében eseti döntést hozni.
Imáinkkal kérjünk Teremtő Istenünkben bízva hitet, reményt és szeretetet, és kérjünk nagylelkűséget, hogy ebben a helyzetben különösen is figyelhessünk egymásra, főleg beteg és veszélyeztetettebb embertársainkra.
Budapest, 2020. március 13. a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
*
Erdő Péter bíboros, prímás kifejezi együttérzését és közelségét a koronavírus-fertőzésben szenvedőkkel hazánkban és határainkon túl. Mindenkit arra buzdít, hogy legyen figyelmes és mindent tegyen meg a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében, és kéri annak a fohásznak az elimádkozását, amelyet ITT találnak. Link

Forrás és fotó: MKPK Titkárság
Magyar Kurír
maroka, 2020. március 13. péntek, 17:26
Címkék: Katolikus Egyház Katekizmusában, Egyházi Törvénykönyvben, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Teremtő Istenünkben, Erdő Péter, MKPK Titkárság,
Kommentek
Koronavírus - Közegészségügyi vezető: nem erősödik a járvány Németországban
voltak - nem különösebben jelentősek, aggasztó akkor lenne a helyzet, ha hosszabb ideig az 1,20-1,30 körüli szinten lenne a reprodukciós ráta, vagyis ha minden 100 új fertőzött további 120-130 embernek adná tovább a vírust. Ilyen helyzetben ismét robbanásszerű, exponenciális növekedésnek indulna az új esetek száma, és a járványt megint csak szigorú korlátozásokkal, a társadalom és a gazdaság működésének befagyasztásával lehetne a kezelhető szintre lassítani.

Lars Schaade kiemelte, hogy kellő körültekintéssel meg lehet akadályozni az újabb nagyszabású fertőzéshullámokat. A járvány enyhül, de a vírus továbbra is "közöttünk van", és védőoltás hiányában a közösségi immunitás kialakulásáig nem tűnik el. Mozgását - terjedését, visszaszorulását - csak az emberi magatartás befolyásolja, így a fertőzéshigiéniai szabályok betartásával el lehet kerülni a járványhelyzet romlását - mondta az RKI elnökhelyettese.

Az intézet kimutatása szerint keddig 170 508 ember szervezetében mutatták ki az új típusú
velemenyezd, 2020. május 12. kedd, 13:31
Koronavírus - Meghalt nyolc beteg, 3284-re nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon
A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 421-re emelkedett. 958-an már gyógyultan távoztak a kórházból.

Az aktív fertőzöttek száma 1905. Az aktív fertőzöttek 61 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 56 százaléka budapesti vagy Pest megyei.

Jelenleg 782 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 42-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oldal adatai szerint 10 955-an vannak hatósági házi karanténban.

Az eddig elvégzett mintavételek száma 112 165.

Kiemelték: megkezdődött a védekezés második szakasza. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet és továbbra is elkerüljük a járvány "berobbanását". Ezért Budapesten és Pest megyében megmaradt a kijárási korlátozás, vidéken viszont új szabályok léptek életbe. Az egész országban továbbra is fontos a 1,5 méteres védőtávolság tartása, és az arc
velemenyezd, 2020. május 11. hétfő, 07:10
Gyógyító növények-fűszerek
a gyógynövények felé fordulni segítségért, hiszen ha minden apróság miatt gyógyszert vennénk be, azzal nemcsak a gyógyszergyártó cégeket gazdagítanánk, de a saját egészségünket is veszélyeztetnénk. Lehet, hogy az adott betegség tüneteit csökkenti és elnyomja a gyógyszer, de közben más betegségeket kapunk cserébe a komoly mellékhatások miatt. Természetesen a gyógynövényeket sem szabad felelőtlenül használni, hiszen rosszul alkalmazva a gyógyító füvek és fűszerek is okozhatnak problémákat, de körültekintéssel használva sok esetben tehetnek csodákat.

A fahéjról már bebizonyosodott, hogy remek segítség lehet a vércukorszint-szabályozásában. A fahéj olyan természetes vegyületeket tartalmaz, amelyek javítják az inzulin funkciót és a vércukorszintet is jelentősen csökkenteni tudják. Már napi negyed teáskanál fahéj is csodákat művelhet a vércukorszinttel, ráadásul antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. Antioxidáns polifenolokban is rendkívül gazdag, ezek pedig a szív egészségét
pacsakute, 2020. április 15. szerda, 20:35
Koronavírus - A korlátozások fokozatos lazítását javasolja a német tudományos akadémia
tanulnak vagy dolgoznak, a pihenőidőt, ebédidőt is együtt töltik el és nem érintkeznek más csoportokkal - áll a Leopoldina tanulmányában.

A bölcsődékről és óvodákról azt írták, hogy ezek az intézmények várhatóan tartós szünetre kényszerülnek, mert a kisgyermekeknél nem lehet betartatni a maszkviselési és a távolságtartási szabályt.

A közéletről, az állami intézményekről, a közigazgatásról, a kultúráról és a szabadidő eltöltéséről kifejtették, hogy stabil járványügyi helyzetben és kellő körültekintéssel mindenütt újra be lehet indítani az életet. Lehet például ismét utazni vagy koncertre járni, ha mindenki visel maszkot és a szervezők, szolgáltatók biztosítják a kellő távolságot az emberek között.

A gazdasággal kapcsolatban kifejtették: arra kell törekedni, hogy az "elkerülhetetlen recesszió ne legyen túlságosan mély" és minél hamarabb beinduljon a növekedés. A gazdaságpolitikában az eddiginél erősebben kell érvényesíteni a környezeti fenntarthatóság elvét azért is, mert ezen a területen
velemenyezd, 2020. április 13. hétfő, 20:52
Koronavírus - Nemzeti gyásznapot hirdettek szombatra Kínában a járvány halálos áldozatainak tiszteletére
A szombaton pekingi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődő megemlékezés idejére a nemzeti lobogókat félárbócra eresztik Kína-szerte, valamint az ország külföldi diplomáciai kirendeltségein. Az áldozatok előtt háromperces néma csönddel róják le kegyeletüket a kínaiak, megszólalnak a légvédelmi szirénák, a hajó-, vonat- és autókürtök. Kínában szombatra esik a változó dátumú halottak napja (csinming), amikor a családok hagyományosan megemlékeznek elhunyt szeretteikről.

Hupej tartományban csütörtökön 14 embert avattak hivatalosan a járvány mártírjává. A vírus ellen hősiesen küzdő, de a fertőzés okozta betegségben elhunyt emberek listáján szerepelt Li Ven-liang, a vírus felbukkanására elsők között figyelmeztető vuhani orvos is, akit a helyi rendőrség meghurcolt az információ kiszivárogtatása miatt.

Bár a vírus terjedése az országban márciusra lecsillapodott, a külföldről naponta beutazó fertőzöttek nem elhanyagolható száma miatt sokan a járvány második hullámától tartanak. Vuhanban, ahonnan a
velemenyezd, 2020. április 03. péntek, 08:01
A zöldenergia-projektek növekvő veszélyt jelentenek a természetvédelmi területekre egy új kutatás szerint
A Global Change Biology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint - amelyet a BBC News ismertet - a megújuló energiaforrásokat hasznosító létesítmények 17 százaléka természetvédelmi területen létesült, és további 900 projekt megvalósítása van folyamatban az élővilág sokfélesége szempontjából kulcsfontosságú területeken.

A zölderőművek gyakran sokkal nagyobbak, mint a hagyományos, fosszilis tüzelőanyagot hasznosító erőművek, ugyanannyi energia szélből vagy napfényből való előállításához akár 10-szer akkora területre is szükségük lehet, mint a szén- vagy gázerőműveknek.

Egy nemzetközi kutatócsoport 12 500 zöldberuházás fekvését vizsgálta meg, és megállapította, hogy közülük több mint 2200-at az érintetlen vadonban, természetvédelmi területen vagy különösen gazdag élővilágú térségekben létesítettek. 169 projekt olyan szigorúan védett területen valósult meg, ahol egyáltalán nem lenne szabad fejlesztési tevékenységet folytatni.

Az energiatermelő létesítmények és az azokat övező
velemenyezd, 2020. március 25. szerda, 13:52
Koronavírus - OBH: hétnapos iratkarantén a bíróságokon
átvett iratot bontatlanul kell papírzsákba vagy papírdobozba rakni, ami az iratok érkezési dátumának feltüntetésével hét napra iratkaranténba kerül. Az iratok ezután már haladéktalanul az iratkezelést végző irodához kerülnek.

Az iratkarantént akkor nem lehet alkalmazni, ha a boríték felbontása nélkül, vagy az átvétel során megállapítható, hogy az iratok olyan ügyre vonatkoznak, amely a rendkívüli ítélkezési szünet alatt halaszthatatlan ügyintézést igényel. Az ilyen iratokat a legnagyobb körültekintéssel, szájmaszkban, kesztyűben, a higiéniai előírások betartásával kell kezelni.

Az OBH ajánlása tartalmazza azt is, hogy az iratkaranténba nem helyezhető, halaszthatatlan ügyintézést igénylő iratokat egy erre kijelölt helyiségben kizárólag erre a célra biztosított lapolvasóval, védőeszközök viselése mellett digitalizálják, majd a már digitalizált iratokon végzik el az iratkezelés következő fázisait.

Az OBH azt tanácsolja az ügyfeleknek: figyeljenek arra, hogy már a keresetlevél fejlécéből
velemenyezd, 2020. március 24. kedd, 20:14
Koronavírus - Segélyalapokat hoznak létre önkormányzatok
miatti személyes leolvasása és az esedékes hitelesítési mérőcserék elvégzése alól, illetve engedélyezte ezen feladatok átütemezését. Azon felhasználók esetében, ahol nem áll rendelkezésre mérőállás az éves leolvasásról, a földgáz- és villamosenergia-kereskedők becsült mérőállás alapján fognak elszámoló számlát készíteni a felhasználók számára, a jogszabályokban és az üzletszabályzatokban foglaltaknak megfelelően - írta az MEKH.

A hivatal felhívja a felhasználók figyelmét, hogy fokozott körültekintéssel járjanak el a földgáz- vagy villamosenergia-szolgáltatókra hivatkozó, helyszíni leolvasás vagy mérőcsere miatt jelentkező személyek esetében, és a szolgáltató elérhetőségein ellenőrizzék a személy eljárási jogosultságát.

Szolnokon a Víz- és Csatornaművek Koncessziós Zrt. a járvány miatt több klórt adagol a csapvízhez, ez érezhető lesz a víz illatán. Szalay Ferenc polgármester Facebook-oldalán azt is bejelentette: a tavaszi lomtalanítások elmaradnak, azok pótlásáról a későbbiekben gondoskodik a
velemenyezd, 2020. március 20. péntek, 18:43
Képek, videók
Körültekintés
1951anna
2013. május 22. szerda, 04:57
körültekintés.jpg
agica2004
2011. január 19. szerda, 14:58
Körültekintés.jpg
szalai0913
2010. május 17. hétfő, 20:50
0 felelősség.jpg
lovaszmarika
2017. július 10. hétfő, 11:09
Felelösség.jpg
chillik
2017. június 27. kedd, 05:10
Felelősség-NULLA
1vargaildyko
2016. szeptember 30. péntek, 05:23
Nem a Te felelősséged....
pacsakute
2016. április 04. hétfő, 19:40
Felelősséget érzek....jpg
pacsakute
2014. július 07. hétfő, 17:22
Felelősség-TÉL.jpg
1vargaildyko
2014. március 11. kedd, 11:57
Felelősség - kép.jpg
anci-ani
2012. szeptember 14. péntek, 00:13
felelősség.jpg
grimilda
2009. április 16. csütörtök, 16:59
Felelősségünk Teljes Tuda
rambobby
2007. március 04. vasárnap, 21:18
Görög-katolikus egyház.jp
farkas1945
2010. november 16. kedd, 17:51
Görög-katolikus egyház.1.
farkas1945
2010. november 16. kedd, 17:50
Görög-katolikus egyház be
farkas1945
2010. november 16. kedd, 17:50
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.