Belépés
2020. május 27. szerda | 22. hét | 148. nap | 13:08 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A pozsonyi csata

A POZSONYI CSATA

A magyar történelem talán egyik legfontosabb ünnepéhez, évfordulójához érkeztünk, a Pozsonyi csata 1110. évfordulójához. Ha nem is piros betűs, mégis arany betűkkel ég bennünk (kellene, hogy égjen), amikor Árpád vezér hatalmas túlerő ellen védte meg nemzetünket a végső pusztulástól, és elérte, hogy mind a mai napig megmaradhattunk itt, a Kárpát-medencében.

A pozsonyi csata 907. július 4. és 7. között zajlott, a mai Pozsony alatt. A kora középkor egyik legjelentősebb ütközetéről van szó, ugyanis a korhoz mérten hatalmas hadseregek csaptak össze.

1110 évvel ezelőtt, 907. július 4-én kezdődött meg a magyar történelem talán legmeghatározóbb ütközete, a pozsonyi csata, amelyben Árpád magyarjai döntő győzelmet arattak Liutpold bajor őrgróf seregei felett. Ez az ütközet a magyar hadtörténet egyik legfontosabb győzelme volt. A vereség akkora traumát jelentett a nyugatiak számára, hogy ezután az 1030-as támadásáig nem vállalkoztak Magyarország meghódítására.

Árpád hadának világra szóló győzelme biztosította a magyarság megmaradását a Kárpát-medencében. Ne feledjük a nyugati seregek jelszavát sem: "Decretum ... ugros eliminandos esse", vagyis "elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak!"

Oszd meg és emlékezz, mert a pozsonyi csata lényege nincs bent a történelemkönyvekben, holott ez volt egyik legfontosabb történelmi fordulópontunk. Emlékezzünk Árpád fejedelemre és mindazokra, akik a mi hazáért (és így értünk is) életüket adták!

907-ben egyesült európai haderő gyűlt össze a bécsi medencében (Bécs akkor még nem létezett). A hadjáratot német-római vezetéssel szervezték meg és az akkori német császár rendelete szerint azzal a céllal, hogy "... decretum..Ugros eliminandos esse.." azaz " elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak". Ezt a nemes célt extra adag erő koncentrálásával akarták megvalósítani mai szóval élve, "biztosra mentek". Az akkori Európa viszonyai között szinte elképzelhetetlen 100.000 fő körüli létszámban gyűlt össze a csapásmérő erő. Még a jóval későbbi keresztes hadjáratok idejére sem tudtak ilyen létszámú hadsereget megszervezni.

907 június derekán megindult a támadás, amely három oszlopban nyomult előre a Duna vonalán. A déli parton a 'gyengébb', kb. 40ezres szárny; a Dunán hajókon egy kb. 10-12 ezres inváziós csoport+hadtáp, míg az északi parton egy jó 45 ezres főerő, az elit.

Árpád, a törzsszövetség fejedelme az egész Európára kiterjedő felderítő hálózata miatt jó előre tudott a készülő pusztító háborúról. A törzsszövetség egyesült főerejét - 40.000 lovas - négy részre osztotta. Az elsőt Ő maga vezette, a többit pedig fiaira bízta: Tarhos, Üllő, Jutas. Emellett természetesen az egész hadműveletet irányította. Az ellenség átkelésének és ezzel egyesülésének megakadályozására elsőként az inváziós flotta sorsa pecsételődött meg: gyújtólövedékekkel, tűzijáték és víziparádé keretében technikában 100%-os, élőerőben kb. 95%-os veszteséget szenvedett a hajóhad.

Másnap az elsáncolt déli szárny kapott koncentrált, többirányú lovasrohamokat, amelyek hatására maradéktalanul elpusztult a 40.000 ember. A csata utáni éjjel Árpád elrendelte az átkelést teljes csendben. Tehát átkelés a Dunán kb. 35.000 lovassal az ellenséges sereg 'orra előtt' , éjszaka, tök csöndben!!! (A fantáziátokra bízom, ez mit jelenthetett mind egyéni, mind közösségi teljesítményben, két napnyi öldöklő csata után.)

Az átkelés annyira sikerült, hogy hajnalban az ellenség a felkelő napból záporozó több tízezres nyílfelhőre ébredt, majd túl ereje ellenére ismét két nap öldöklő ütközet után szó szerint halomra pusztult a Pozsony körüli síkságon. A néhány ezer fős túlélő csoport menekülés közben próbált rendeződni, de a magyar könnyűlovasság üldözésben is hatékony: Ennsburg váráig meglepően kevesen jutottak el. A vár alatti síkon felvonuló magyar haderőre rátört a királyi őrség és tartalék, de a magyar részről színlelt visszavonulással a német üldözők csőbe futottak, mert a környező erdőkből kitörő magyar lovasság a megforduló főerőkkel őket is legázolta. A német császár olyan gyorsan menekült, hogy minden értékét /még a trónszékét is!/ hátrahagyta, seregvezéreiből pedig a flottavezetőn kívül mindenki meghalt /grófok, püspökök tucatjai/.

A csata következménye, hogy a magyar határ az Enns folyó lett /Ober Enns - innen a meséink 'Óperenciás tengere'/ valamint hogy idegen sereg 130 évig nem mert Magyarország felé fordulni. /Szent István idején először, de akkor ugyanígy jártak, csak a Vértes hegységben. /

Árpád fejedelem két (három) fiát vesztette, és Ő maga is halálos sebet kapott és pár hét múlva meghalt - a hazáért. Eltemették tisztességgel titkos sírba, őse, Atilla közelébe - a mai Nagykevély hegy rejtett völgyébe - nyugodjék örök békében!

A 907 -es pozsonyi csata hivatalos tananyag az Egyesült Államok összhaderőnemi katonai akadémiáján, ismertebb nevén a West Point -on. Tehát minden amerikai hivatásos tiszt évtizedek óta vizsgázik belőle.

És a mi történelem tankönyveink...?

Pozsonyi csata

Link

Pozsonyi csata 907 - a "művelt nyugat" kegyelem döfése

Link

Pozsonyi csata - Árpád nyomában

Link

Történelmünk első nagy diadala: a pozsonyi csata (907 július 4-5.)

Link

A magyar történelem 1100 éve egyetlen kisfilmben - Nézd meg és büszke leszel, hogy magyar vagy!
/Egy magyar csapat elképesztő 3D-s kisfilmet hozott létre, amely a Magyar történelem főbb pillanatait mutatja be. Varga Roland ötletgazda és közel 50 ember dolgozott 2 éven keresztül, hogy ez létrejöhessen. A projektet teljes mértékben saját pénzből finanszírozták, most keresnek szponzorokat, hogy a 15 perces kisfilmből egy másfél órás egész filmet hozzanak létre, hiszen lenne még mit megmutatni.
Read more http://eztnezdmeg.com/a-magyar-tortenelem-1100-eve-egyetlen-kisfil mben-nezd-meg-es-buszke-leszel-hogy-magyar-vag/

Link

Film készül a magyarok tervezett elpusztításáról

Link


menusgabor, 2017. július 06. csütörtök, 22:45
Címkék: Emlékezzünk Árpád, Ober Enns, Szent István, Egyesült Államok, West Point, Varga Roland,
Kommentek
Szép estét kívánok mindenkinek!Vers
Gősi Vali

Angyalmosoly
Ha láttad már
ahogy a gyermeked
apád anyád barátod szerelmesed
szemét kékre csókolta a halál
láttad arcukra fagyni az örök-mosolyt
ha éjente beleborzongsz a hűvös
könnyes csendbe és álmatlan sóhajok között talál
az első korán ébredő madár hajnal-éneke
ha álmodban sem tudod átadni magad
a ringató kék csendnek
kerül a béke
és nem vágsz már többé fölfelé a hegynek
nem érzed a tavasz élet-illatát
csak a komor felhőket nézed
ők lettek társaid és vakítóak a boróka-kékek
ha régóta nem szomjazol a
kirscha, 2018. november 02. péntek, 17:41
Az elvesztett szavak - Mese a kapuvári Szent Anna-templomból
evangélisták, Pál apostol, a Hitetlen Tamás és az emmauszi tanítványok, még az Árpád-házi szentek is lejöttek az üvegablakokról, Veronika és Cirenei Simon is odasiettek a keresztút képeiről. Egyedül a Szűzanya maradt a helyén.
Újra a katica szólalt meg:
- Segítsetek nekünk, nem látjuk, mi van a könyvbe írva!
-Fölséges király, te bölcs vagy és nagy tudású, segíts nekünk! - kérte a galamb.
- Püspök atyánk, te életedet adtad az emberekért, te tudod a titkot! Segíts, hogy mi is emlékezzünk rá! - kérte a liliom.
- Antal, te nagy szónok, segíts, te mindig megtalálod a szavakat! - könyörgött a hal.
A szentek azonban, bár valóban tudták a titkot, nem mondhatták ki, valami megkötötte a nyelvüket. Szent József szólhatott:
- Hiszen ott vannak a szavak a könyvben most is, miért nem látjátok? Ha nem tudjátok elolvasni, mi nem segíthetünk. Földi életünkben megtettünk mindent, amit meg kellett tennünk, és kimondtunk minden szót, amit ki kellett mondanunk. Nem tehetünk
maroka, 2018. október 24. szerda, 12:03
1-10 A rendszerváltozás forgatókönyve
mert nem volt EU-kompatibilis! Vagyis, azért kellett nagy-létszámú tehenészetben a jól tejelő szarvasmarhákat vágóhídra küldeni, mert NEM EU-SZABVÁNY-szerinti volt az állatok tartása és fejése... Láttam meglett férfiakat sírni, amint felhajtották a teheneit a platós kocsikra és vitték utána a vágóhídra!
Az ezekre a tehenészetekre épült TEJIPART szintén felszámolták!
Ugyanez vonatkozott a cukorrépa-termesztésre és a rá épülő cukorgyártásra, amit teljes mértékben felszámoltak!
Emlékezzünk csak arra például, hogy milyen harcunkba került az európai AKÁCOK megmentése és ezzel a méztermelés és a méhészetek megmentése is!
https://444.hu/2014/03/13/az-eu-majdnem-betiltotta-az-akacot-de-a- magyar-diplomacia-sikeresen-blokkolta-a-tamadast
*
*-
Annyira nyilvánvaló, hogy minderre nem lett volna szükség, ha a politikai ,,elitnek" nem lett volna létkérdés hatalmának átmentése és az egyébként jogos elszámoltatástól való megmenekülése!
Pontosan úgy járt a
furaila, 2018. szeptember 27. csütörtök, 18:47
Az angol királyok félig magyarok
annyira megviseli, hogy két nappal később bánatában 1093.11.16 -án meghal.

Akkora szeretet és tisztelet övezte a szent életű feleséget, családanyát, népe gyámolítóját, hogy IV. Incze pápa 1251-ben szenté avatja.
Idézet egy angol parlamenti megemlékezésből:

"Mi, skótok büszkék vagyunk pannóniai Margitra, de méltán lehetnek büszkék a magyarok is! Emlékezzünk meg róla kegyelettel, mint az első magyar keresztény térítőnkről! "

Edinburghi várban lévő Szent Margit kápolnája. Építette a hálás skót nép Margit emlékére, a halála utáni években.


Szenté avatása után a Dunfermline apátsági templom sírkertjébe helyezik örök nyugalomba. Sírja neves zarándokhely a mai napig.
menusgabor, 2018. augusztus 08. szerda, 22:59
Június 16-ra emlékezőknek!
megemlékezőket.Június 16-a, az 1956-os Mártírok Emléknapja alkalmából '56 hőseire, áldozataira, mártírjaira emlékezünk.

Tisztelt Megemlékezők!

Ma az 1956-1958 közötti győri perben halálra ítélt Czifrik Lajosra, Földes Gáborra,Gulyás Lajosra,Kiss Antalra, Szigethy Attilára,Tihanyi Árpádra, WeintragerLászlóra Zsigmond Imrére, valamint a megtorlások éveiben halálra kínzott ismert és ismeretlen mártírokra emlékezünk, itt amagyaróvári temető 1956-os emlékhelyénél.

Emlékezzünk!

2018. június 8-án huszonkilenc éve, hogy Mosonmagyaróváron felszakadtak az 1956. október 26-ai sortűz fájdalmas emlékét évtizedekig hordozó sebek, ugyanis ezen a napon a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezete nyílt vitát rendezett a Városi Művelődési Központ nagytermében 1956. október. 26. Mosonmagyaróvárott címmel. ( Az MDF helyi szervezete egyébként 1989. márciusában megalakította az 1956-ot kutató munkacsoportját, elnöke Sólyom Tibor volt.)

A fórum apropóját egy, a Határőr
azenujsagom, 2018. június 12. kedd, 04:06
20 éve hunyt el Wass Albert
testvér-kezet,
szelek dalolnak: “messzeföldi vándor
rokon-karokba visszaérkezett!"

Virrad. A völgyek csoda-váró rabja
távol hegyekre bízva feltekint...
De útja völgy, jaj völgy maradt megint.


Wass Albert erdélyi magyar író 1998. február 17-i halálának 20., és 1908. január 8-i születésének nemrég múlt 110. évfordulóján emlékezzünk meg róla sok szép idézete közül az egyikkel. Talán a legszebbel.

A hazaszeretetről szól.

"Abban a percben meg kellett volna érezzem, hogy mit jelent magyarnak lenni. Elsősorban jelent örömet, mindazt az örömet, ami becsületes szándékban s a munkában megterem, meg azt az örömet is, hogy az igazság mindig erősebb a hamisságnál, még akkor is, ha hosszú ideig szemérmesen eltitkolja erejét. Második sorban jelent büszkeséget, hogy bírni tudtuk a szenvedést, amit azért rakott Isten a
menusgabor, 2018. február 17. szombat, 15:00
Emlékezzünk.......
Egy éve ( 2016.október 6. ) távozott el közülünk Göncz Árpád, a harmadik magyar köztársaság első elnöke. Óriási, a mindennapokban is érezhető űrt hagyott maga után a rendszerváltás utáni első, és mindmáig az utolsó magyar államférfi, aki egyesíteni tudta a nemzetet. A mai nap a legmélyebb tisztelettel adózunk Göncz Árpád életműve előtt.
agica2004, 2017. január 09. hétfő, 13:59
Képek, videók
Lizy 61. Emlékezzünk..jp
jucinenadov
2019. október 31. csütörtök, 14:53
emlekezzunk-019.jpg
lilagondolatok
2019. október 16. szerda, 09:01
0 a Emlékezzünk szeretett
lovaszmarika
2018. december 25. kedd, 19:02
Lizy 39. Emlékezzünk..jp
jucinenadov
2018. december 07. péntek, 00:37
Emlékezzünk-együtt-az- 195
menusgabor
2017. december 23. szombat, 21:06
emlékezzünk
maria_kadar_148
2017. november 06. hétfő, 22:22
emlékezzünk.gif
havasigyorgyne
2017. november 01. szerda, 17:19
Emlékezzünk
irmus
2017. november 01. szerda, 09:08
Otto Herbert Gille Obergr
agica2004
2017. július 09. vasárnap, 19:38
csm_oberer_krimmler_wa sse
menusgabor
2016. június 15. szerda, 19:39
obersw06.gif
yvett789
2014. december 27. szombat, 19:40
India ; Oberol Udaivilas
farkas1945
2013. november 11. hétfő, 18:29
Obersee Németország.jpg
erzsikepuskas
2013. szeptember 08. vasárnap, 16:45
Titania és Oberon.jpg
pacsakute
2013. május 31. péntek, 14:38
oberon.png
tvnati
2013. március 29. péntek, 10:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.