Belépés
2019. szeptember 19. csütörtök | 38. hét | 262. nap | 04:28 | Vilhelmina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szobarózsa
Szobarózsa (Rosa Chinensis Minima) gondozásaA szobarózsa az egyik legkedveltebb, ámde az egyik legkényesebb szobanövény. Ahhoz hogy hosszú éveken át virágokkal örveztessen meg minket a három legfontosabb dolog a víz, a fény és a rendszeres visszametszés. Fényigényes növény, a legjobb helye az ablakban van, de tűző nap ne érje. A talaját rendszeres öntözéssel mindig nyirkosan kell tartani, de fontos, hogy ne tocsogjon. A harmadik fontos dolog pedig, hogy az elszáradt virágokat javasolt levágni, ezzel újabb virágzásra lehet serkenteni. Szabad körülmények között hosszú életű, kevés gondozással is beéri, de ne feledkezzünk meg az öntözés rendszerességéről, a folyamatos tápanyag utánpótlásról és a szükséges vízmennyiség kijuttatásáról sem. Ha ládában vagy dézsában tartjuk, a föld javítása minden tavasszal szükséges, ezen kívül egész nyáron kaphatja a kert táplálékai közül a virágos növényekre való műtrágyát. Télen a lakásban csak annyi vizet kapjon, hogy a föld ne száradjon ki, de sose legyen túl nedves, emellett hűvös és világos helyre tegyük.

Szobarózsa (Rosa Chinensis Minima)A meleg és párás szobai körülmények között a levéltetvek könnyen elszaporodnak rajta, ellenük feltétlenül védekezzünk gyors hatású rovarirtóval. Tavasszal szabadba ültetve tisztogassuk le az elszáradt virágok szármaradványait, de ne metsszük meg nagyon. Megfelelő gondozás mellett a cserepes rózsa egy évben többször is virágozhat, azonban minden virágzási időszak után ültessük át, hiszen az apró cserépben lévő föld hamar elhasználódik. Két virágzási időszak között a növénynek pihenésre van szüksége. A pihenés természetes időszaka a tél, amikor a rózsa hűvösebb helyet igényel. Semmi estre se tartsuk fűtött, száraz levegőjű szobában. Az elvirágzás után vissza kell vágni az elágazásai fölött, minden hajtáson három levelet hagyva. Visszavágása után kéthetenként kétezrelékes töménységű tápsós oldattal öntözzük.
Igazán ideális nekik, ha ki tudjuk ültetni a kertbe őket. Akár erkélyládába, kőedényekbe is ültethetjük. Középkötött talajon érzi igazán jól magát. A szabad földben is célszerű az elvirágzást követően mindig újra visszavágni, ami jól bokrosít, és a következő virágfejlesztést serkenti. Kiültetéskor legegyszerűbb, ha az ültető gödröt jól beöntözzük, majd a rózsa igényének megfelelő földbe ültetjük.


Szobarózsa talaj- és tápanyag igénye

Az egyharmad rész virágföld, egyharmad rész tőzeg, egyharmad rész homok a legideálisabb közeg számukra. A tőzeget komposzt is helyettesítheti. Fontos, hogy a keveréshez kész virágföldet használjunk. Tehetjük cserépbe, dézsába, de a szabadföldbe is, aszerint, hogy hogyan akarjuk nevelni a rózsánkat.
1955viki, 2010. november 09. kedd, 20:40
Címkék: Rosa Chinensis Minima, egyik legkedveltebb, egyik legkényesebb, három legfontosabb, rendszeres visszametszés, legjobb helye,
Kommentek
Illegális bevándorlás - Az Ausztriában élők negyede migrációs hátterű egy jelentés szerint
Ausztriában több mint kétmillió ember migrációs hátterű, négyszázezerrel többen vannak, mint öt évvel korábban. Minden negyedik iskolai tanulónak nem a német az anyanyelve, és otthon sem a németet használják. Az osztrák fővárosban még magasabb ez a szám; Bécsben minden második diák (52 százalék) nem németül beszél családtagjaival.

A jelentés szerint ugyanakkor Ausztria már nem tartozik a legkedveltebb célországok közé. Míg 2015-ben 113 ezren érkeztek, tavaly ennek kevesebb mint harmada, 35 ezer menedékkérő jött az országba. Ezzel együtt a beadott menedékkérelmek száma is csökkent; 2018-ban az azt megelőző évhez képest 44 százalékkal kevesebb menedékkérelmet adtak be.

Alexander Schallenberg integrációért is felelős külügyminiszter szerint továbbra is óriási kihívásokkal kell szembesülniük. A legtöbb menedékkérő előtt ugyanis hosszú és kemény út áll, míg sikerül beilleszkednie. A jelentés egyik készítője, Gudrun Biffl gazdasági szakértő pedig úgy véli, több pénzt kellene fordítani többek között
velemenyezd, 2019. szeptember 05. csütörtök, 11:21
Brokkoli
A brokkoli az ősz egyik legfinomabb alapanyaga, ráadásul sokat segít egészségünk megőrzésében is. Ismerjék meg közelebbről, recepteket is ajánlunk hozzá!
A brokkoli nem éppen a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, ráadásul sokan nem is az íze, hanem harsány zöld színe miatt utasítják el, pedig egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait nagyban ennek köszönhetjük. Élénk színéért ugyanis a klorofill a felelős, egy természetes flavonoid, melynek köszönhetően igen erős antioxidáns hatással is rendelkezik. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be immunrendszerünk védelmében, hiszen megakadályozzák a szervezet számára káros szabadgyökök elszaporodását. Az őszi-téli időszakban rendszeres fogyasztása ezért kifejezetten tanácsos.
Erős daganatellenes hatás
Bár antioxidáns tulajdonsága valóban kiemelkedő, emellett bőségesen tartalmaz még vitaminokat, így A-, C, B- és K-vitamint, és ásványi anyagokat, így
lovaszmarika, 2019. augusztus 30. péntek, 10:30
A paradicsom gyógyhatásairól
Miért együnk mindennap legalább egy paradicsomot? Egy közepes nagyságú paradicsom fedezi egy felnőtt számára a napi 3 mg likopin szükségletet. Az egyik legegészségesebb gyümölcs - erőteljesen hűt; édes-savanyú; szaporítja a jin-nedveket; enyhíti a szárazságot és a szomjúságot; tonizálja a gyomrot; kipucolja a májat; általános méregtelenítő; serkenti az emésztést.

Az egyszerű kis paradicsomunk talán az egyik legkedveltebb zöldségünk, egy igazi vitaminbomba melyiknek magas tápanyagértéke, alacsony zsírtartalma, gazdag rost forrása és kicsi kalória száma (10 dekában 22 kalória), alkalmassá teszi fogyasztását diétázók és fogyókúrázók számára is. A Solanacea családjába tartozik és közeli rokonságban áll a krumplival, a paprikával és a padlizsánnal. Általában zöldségnek nevezzük érdemtelenül, mert igazából a paradicsom egy gyümölcsféle.

A paradicsom legnagyobb része víz, az 5-6
pacsakute, 2019. augusztus 16. péntek, 22:29
Alkonyattól pirkadatig tartó Jógafesztivál a Citadellán
hazánkba. Pár évtizeddel később Budapesten nyílt meg Európában az első jógaiskola is.

A két világháború közti töretlen fejlődés után a szocializmus évtizedei alatt is sikerült megteremteni a jógázás feltételeit. Elsősorban a fővárosban, ahol 1968-tól már folyamatosan lehetett újra foglalkozásokat tartani, köszönhetően az elkötelezett oktatóknak, köztük Lehményi Zoltánnak, illetve Dely Károlynak. A rendszerváltás után a jógázás ismét visszanyerte korábbi elismertségét, népszerűségét. Mára az egyik legkedveltebb sporttá vált Budapesten is, aminek köszönhetően a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozatban is kiemelt figyelmet kapott.

A közlemény idézi Kégler Ádámot, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, aki szerint a városszerte működő több tucatnyi stúdió bizonyítéka annak, hogy óriási az érdeklődés a jógázás iránt. Korosztálytól függetlenül sokan gyakorolják ennek a mozgásformának valamely irányzatát. "Épp ezért mindenképpen szerettünk volna a több ezer fős budapesti
velemenyezd, 2019. július 30. kedd, 10:39
Leányfalu a Dunakanyar legkedveltebb nyaralóhelye
Leányfalura látogatnak. Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit mindenképp érdemes megnézni, ha erre jártok.
A Pest megyei nagyközség kiemelt üdülőterületnek számít. Az itt látható természeti szépségbe egykoron még maga Móricz Zsigmond is beleszeretett. A Pest megyei település számos látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget kínál az idelátogatóknak. Néhány érdekességet mi is összegyűjtöttünk, ezeket mindenképp érdemes megnézni, ha erre jártok. Leányfalu a Dunakanyar egyik legkedveltebb nyaralóhelye. A dinamikusan fejlődő nagyközség a Visegrádi-hegység lábánál, Szentendre és Tahitótfalu között fekszik. Az üdülőterület autóval és busszal is könnyen megközelíthető, nyáron pedig még hajóval is ellátogathatunk ide. A Pest megyei település számos érdekességgel bír, ezek közül párat mi is összegyűjtöttünk.

- Sorg Villa, a tökéletes rendezvényhelyszín
Az épületnek több tulajdonosa is volt, nevét az építési nagyvállalkozó Sorg családról kapta, amely 1939-tól tulajdonosaI a
maroka, 2019. július 28. vasárnap, 16:01
Debrecenben tartja 38. országos találkozóját a Város- és Faluvédők Szövetsége
Példaként említette a debreceni nagyerdei parkerdő felújítását, a Nagyerdei Stadion környezetének kialakítását, amelyben nagymértékben támaszkodtak a helyi városvédők álláspontjára.

Utóbbit emelte ki Karácsonyi György, a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület elnöke, megjegyezve, hogy 15 civil szervezettel összefogva hívták fel a figyelmet néhány évvel ezelőtt az eltúlzott nagyerdei beruházási tervekre, amelyet az önkormányzat figyelembe is vett, így ma már a Nagyerdő az egyik legszebb és legkedveltebb pihenőövezete a városnak.

Ezen túl a helyi városvédők munkájának eredményeként menekült meg a felszámolástól a most felújítás alatt álló Zsuzsi erdei kisvasút Debrecenben, de kezdeményezésükre kapta vissza eredeti állapotát a belvárosi Déri tér is - sorolta a városvédő.

Karácsonyi György, aki egyben a Város- és Faluvédők Szövetségének alelnöke, kiemelte: a négynapos országos szakmai találkozó fő témái között szerepelnek a várostervezés és örökségvédelem időszerű feladatai, a nép építészettel,
velemenyezd, 2019. július 15. hétfő, 12:52
Önkormányzat 2019 - Századvég: az előválasztáson nem a budapestiek által legkedveltebb ellenzéki jelölt, Kálmán
előválasztási procedúra csak fokozta a baloldal kaotikus viszonyait, illetve még az ellenzéki választók jelentős hányada is megkérdőjelezi a baloldali jelöltek alkalmasságát" - fogalmaz közleményében a Századvég.

A kutatási eredmények az alapítvány szerint arra is rámutattak, hogy a Tarlós István személyes kedveltsége messze meghaladja riválisaiét: a válaszadók 51 százalékának pozitív véleménye van a kormánypártok jelöltjéről. Külön érdekességnek nevezik, hogy az előválasztások alkalmával nem a legkedveltebb ellenzéki jelölt győzött, hiszen Kálmán Olgáról a budapestiek 43, míg Karácsony Gergelyről 38 százaléka vélekedik kedvezően. A jelenség hátterében a Századvég értékelése szerint az áll, hogy a szocialista szavazók - bár szimpatikusnak tartották a DK-jelöltjét -, inkább a saját pártjuk jelöltjét támogatták a voksoláson. Puzsér Róbertről a megkérdezettek 21, a Momentum jelöltjéről, Kerpel-Fronius Gáborról pedig 20 százalékuk alkotott pozitív képet - állapította meg a kutatás.

A Századvég június
velemenyezd, 2019. július 03. szerda, 11:51
Kevesebb lesz idén a meggy, nőhet az ára
A NAK szerdai közleménye szerint a korai magyar meggy a piacokon és az üzletekben jövő héttől lesz kapható.

Az idei tavasz hektikus időjárása, a száraz és hűvös napok váltakozása, az erős szél és a csapadékos idő miatt a megtermékenyülés nem volt olyan mértékű, mint az előző évben, illetve "megfáztak" a terméskezdemények.

A terméskiesés legnagyobb mértékben az ország keleti térségét érinti, a meggyfajták közül elsősorban a Kántorjánosit, míg az Újfehértói fürtösnél átlagos termésmennyiség várható. Információik szerint az EU legnagyobb termelője, Lengyelország meggyültetvényeiben 40 százalékos kárt okoztak a tavaszi fagyok, ezért belföldön és külföldön is várhatóan keresleti piaca lesz a magyar meggynek - fejtette ki a NAK.

Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. Az országban mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés - évjárati hatásoktól függően - 60-90 ezer tonna között ingadozik.

A
velemenyezd, 2019. június 05. szerda, 09:31
Képek, videók
Streptopelia_chinensis -gy
gyorgyy
2007. április 20. péntek, 11:45
Talán ez a legkedveltebb
cesy
2007. június 30. szombat, 17:28
a világ legkényesebb macs
jesze
2006. október 02. hétfő, 10:43
a legfontosabb.jpg
sz719eszter
2018. május 23. szerda, 19:05
Legfontosabb dolog az éle
borigit
2018. március 06. kedd, 08:07
Legfontosabb tanítónk
anna4459
2018. január 15. hétfő, 21:54
A legszebb, legfontosabb.
borigit
2017. április 23. vasárnap, 16:05
Nem azok a legfontosabb e
borigit
2017. január 02. hétfő, 14:42
A legfontosabb dolog az é
borigit
2016. június 16. csütörtök, 09:30
A legfontosabb dolog az é
jucinenadov
2016. május 22. vasárnap, 22:35
A két legfontosabb nap...
pacsakute
2015. október 29. csütörtök, 09:59
Legfontosabb tanítónk....
pacsakute
2015. szeptember 20. vasárnap, 20:56
Legfontosabb....jpg
pacsakute
2015. szeptember 11. péntek, 20:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.