Belépés
2020. február 20. csütörtök | 8. hét | 51. nap | 17:52 | Aladár, Álmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szobarózsa
Szobarózsa (Rosa Chinensis Minima) gondozásaA szobarózsa az egyik legkedveltebb, ámde az egyik legkényesebb szobanövény. Ahhoz hogy hosszú éveken át virágokkal örveztessen meg minket a három legfontosabb dolog a víz, a fény és a rendszeres visszametszés. Fényigényes növény, a legjobb helye az ablakban van, de tűző nap ne érje. A talaját rendszeres öntözéssel mindig nyirkosan kell tartani, de fontos, hogy ne tocsogjon. A harmadik fontos dolog pedig, hogy az elszáradt virágokat javasolt levágni, ezzel újabb virágzásra lehet serkenteni. Szabad körülmények között hosszú életű, kevés gondozással is beéri, de ne feledkezzünk meg az öntözés rendszerességéről, a folyamatos tápanyag utánpótlásról és a szükséges vízmennyiség kijuttatásáról sem. Ha ládában vagy dézsában tartjuk, a föld javítása minden tavasszal szükséges, ezen kívül egész nyáron kaphatja a kert táplálékai közül a virágos növényekre való műtrágyát. Télen a lakásban csak annyi vizet kapjon, hogy a föld ne száradjon ki, de sose legyen túl nedves, emellett hűvös és világos helyre tegyük.

Szobarózsa (Rosa Chinensis Minima)A meleg és párás szobai körülmények között a levéltetvek könnyen elszaporodnak rajta, ellenük feltétlenül védekezzünk gyors hatású rovarirtóval. Tavasszal szabadba ültetve tisztogassuk le az elszáradt virágok szármaradványait, de ne metsszük meg nagyon. Megfelelő gondozás mellett a cserepes rózsa egy évben többször is virágozhat, azonban minden virágzási időszak után ültessük át, hiszen az apró cserépben lévő föld hamar elhasználódik. Két virágzási időszak között a növénynek pihenésre van szüksége. A pihenés természetes időszaka a tél, amikor a rózsa hűvösebb helyet igényel. Semmi estre se tartsuk fűtött, száraz levegőjű szobában. Az elvirágzás után vissza kell vágni az elágazásai fölött, minden hajtáson három levelet hagyva. Visszavágása után kéthetenként kétezrelékes töménységű tápsós oldattal öntözzük.
Igazán ideális nekik, ha ki tudjuk ültetni a kertbe őket. Akár erkélyládába, kőedényekbe is ültethetjük. Középkötött talajon érzi igazán jól magát. A szabad földben is célszerű az elvirágzást követően mindig újra visszavágni, ami jól bokrosít, és a következő virágfejlesztést serkenti. Kiültetéskor legegyszerűbb, ha az ültető gödröt jól beöntözzük, majd a rózsa igényének megfelelő földbe ültetjük.


Szobarózsa talaj- és tápanyag igénye

Az egyharmad rész virágföld, egyharmad rész tőzeg, egyharmad rész homok a legideálisabb közeg számukra. A tőzeget komposzt is helyettesítheti. Fontos, hogy a keveréshez kész virágföldet használjunk. Tehetjük cserépbe, dézsába, de a szabadföldbe is, aszerint, hogy hogyan akarjuk nevelni a rózsánkat.
1955viki, 2010. november 09. kedd, 20:40
Címkék: Rosa Chinensis Minima, egyik legkedveltebb, egyik legkényesebb, három legfontosabb, rendszeres visszametszés, legjobb helye,
Kommentek
Gyógynövények orvosságként
hanem a tünetek enyhítésében is. Ez a gyógynövény az immunrendszert erősíti meg, így hatékonyan védekezhetünk a különféle betegségekkel és fertőzésekkel szemben.

Az őszi margitvirág leginkább a migrénes fejfájás enyhítésében lehet a segítségünkre. Kutatások igazolják, hogy enyhíteni tudja az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat és a bőrbetegségek enyhítésében, gyógyításában is a segítségünkre lehet.

A levendulának csodálatos lila színe van és mennyei az illata. Ez az egyik legkedveltebb gyógynövény hazánkban. A levendula segíthet a lazításban, hatására könnyen megnyugodhatunk, hiszen kiváló stresszoldó hatással rendelkezik. A gyógynövényről bebizonyosodott, hogy segít az álmatlanság leküzdésében, enyhíti a fájdalmat, és ha kisebb balesetet szenvedünk, ami horzsolással jár együtt, akkor még sebfertőtlenítésre is alkalmazhatjuk.

A citromfű egy sokoldalú gyógynövény, amely a következő panaszok orvoslásában lehet a segítségünkre: álmatlanság, szorongás, herpesz, rovarcsípés,
pacsakute, 2020. január 25. szombat, 19:20
Hévíz a legkedveltebb európai úti cél lehet
a győztese, idén pedig Hévíz került be a 20 esélyes város közé, többek között Párizs, Fiume vagy Athén mellé, ami önmagában is elismerés.

Hozzátette, hogy a szervezők célja elsősorban az európai turizmus népszerűsítése. Hévízre pedig azért esett idén a választásuk, mert az Európa legnagyobb természetes meleg vizű tavával rendelkező gyógyhely az egyik leggyorsabban fejlődő város is egyben.

A Hévíz honlapján keresztül is elérhető oldalon január 15. és február 5. között lehet szavazni a legkedveltebbnek tartott úti célokra - tette még hozzá.

Fejes Edina, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, nagy kihívás, hogy Budapest után tud-e Magyarország duplázni, és idén Hévíz lehet-e Európa legvonzóbb turistacélpontja. Hévíz "intimitást, nyugalmat, harmóniát" tud nyújtani, amit lehet, hogy a versenyben szereplő más városok talán nem.

Papp Gábor az MTI kérdésére kitért arra is, hogy a 2018-as rekordévben 1 millió 222 ezer vendégéjszakát regisztráltak Hévízen, ehhez képest -
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 15:30
Pál utcai fiúk hangoskönyvet jelentet meg a 70 éves Móra Kiadó
A kiadó közleménye szerint Molnár Ferenc a negyedik legtöbb nyelvre lefordított magyar szerző, művei jelenleg 132 nyelven elérhetőek. Legnépszerűbb könyvét, A Pál utcai fiúkat, napjainkig közel 40 nyelvre fordították le, Magyarországon kötelező olvasmány, több országban ma is ajánlott irodalom az iskolákban.

A Pál utcai fiúk a felmérések szerint az Egri csillagok után a legkedveltebb magyar szépirodalmi regény. Sikerének titka a különösen változatos írói eszköztárban rejlik, és abban, hogy minden valóságos benne: a helyszín, a nyelvezet, a felnőtt-gyerek konfliktusok teljesen életszerűek, a szereplők személyisége kimunkált, a cselekmény vonalvezetése drámai, mindvégig izgalmas - írják a közleményben.

A Pál utcai fiúk a Móra Kiadó történetének egyik legtöbb kiadást megért műve, jelenleg az 58. kiadásnál tart. A hangoskönyvváltozat a szerző születésének 142. évfordulóján jelenik meg; a szöveget a Vígszínház évek óta telt házzal futó darabjának Nemecsekje, Vecsei H. Miklós olvassa fel.

A
velemenyezd, 2019. december 30. hétfő, 15:01
Szent Lúcia szűz, vértanú 12.13
kezéből fölvette az utolsó kenetet. Egyes legendaváltozatok szerint önmaga tépte ki szemét, melyet a kérő oly szépnek talált.
................
A hagyomány a Diocletianus-féle üldözés áldozatai között tartja számon Lúciát. Tiszteletének első bizonyítéka egy 5. századi sírfelirat a siracusai Szent János-katakombában, neve belekerült a római kánonba is.
Rómában a 6. század óta ünneplik, a középkorban Lúcia a legkedveltebb szentek közé tartozott. Neve a lux (fény) szóból ered. Legendájából írók, költők és festők merítettek. Oltalmáért folyamodtak a vakok és a szembetegségekben szenvedők (Dante, aki sokszor fájlalta a szemét, Lúciát különösen tisztelte), a földművesek és a különféle kézművesek
Urunk, Istenünk, védelmezzen és óvjon minket Szent Lúcia szűz és vértanú dicsőséges közbenjárása. Add, hogy égi születésnapját buzgón megüljük itt a földön, egykor pedig találkozzunk vele az örökkévalóságban. A mi Urunk
maroka, 2019. december 13. péntek, 09:50
Tárkonyos tejszínes csirkeraguleves
A tárkony Erdélyben az egyik legismertebb és legkedveltebb fűszernövény.
Levesek, mártások, saláták, sültek, vadas húsételek, zöldbab, borsó, burgonya
főzelékek fűszerezésére frissen vagy szárítva kiváló.

hozzávalók / 8 adag

50 dkg csirkemell filé
2 közepes db sárgarépa
2 közepes db fehérrépa
50 dkg gomba
30 dkg zöldborsó
1 nagy db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek sertészsír (kacsa, liba, esetleg étolaj)
1 ek ételízesítő
1 púpozott ek finomliszt (finom)
1 kávéskanál fűszerpaprika
5 dkg eperlevél tészta
2 dl főzőtejszín
1 ek tárkony
1 citromból nyert citromlé
só ízlés szerint
2 l víz

Elkészítés

A zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát és az áttört
fokhagymát.
Ezután hozzáadjuk a felaprított répákat, a felszeletelt gombát, zöldborsót,
sózzuk, és lefedve még 10 percig pároljuk.
A húst vékony csíkokra vágjuk, és a zöldségekkel együtt
klarika47, 2019. december 12. csütörtök, 06:39
Borbély Lénárd: az ország legkülönlegesebb jégpályája a Csepeli Jégpark
Hangsúlyozta: minden évben azon dolgoznak, hogy kicsivel jobb, praktikusabb legyen a pálya. Az idei év újdonsága, hogy a 25x30 méteres nagy pálya, a 10x20 méteres kis pálya és az őket összekötő 150 méter hosszú és 2,5 méter széles jégfolyosó mellett egy 10x15 méteres tanulópályát is létesítettek.

Borbély Lénárd arról is beszélt, hogy a hétköznapokon 8 és 14 óra között a csepeli általános iskolásokat fogják az önkormányzat jóvoltából korcsolyázni tanítani. Megjegyezte azt is, hogy a díjakon nem változtattak, korcsolyát 700 forintért lehet bérelni és ennyibe kerül a belépő is. Újdonság azonban, hogy a Nagycsaládosok Országos Szövetsége csepeli csoportjának tagjai számára a jegy és a korcsolyabérlés még kedvezményesebben, 400 forintért vehető igénybe. Ennek feltétele, hogy rendelkezzenek tagsági igazolvánnyal. Így kívánják segíteni azokat, akik három vagy több gyermek felnevelését vállalták - tette hozzá.

A pálya minden nap 8 órától 21 óráig tart nyitva, kivéve karácsony napján, akkor 14 óráig
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 20:10
Boléro-remix tánckoncerttel köszöntik az újévet a szolnoki szimfonikusok
közreműködője a kétszáz tagú kórus. Vendégük lesz Nyíregyházáról a Cantemus Vegyeskar és Kecskemétről a Cantus Nobilis Kórus. A szereplők között lesznek szolnoki művész csoportok is: a Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus, a Szolnoki Kodály-MÁV Vegyeskar, a Szolnoki Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola Gyermekkara és Lánykara, illetve a Tiszaparti Gimnázium Kodály Zoltán Leánykara.

Izaki Maszahiro fő-zeneigazgató, a produkció zenei rendezője a sajtótájékoztatón a Bolérót az egyik legismertebb és legkedveltebb klasszikus zenének nevezte, amelyet a közönség szívesen hallgat újra és újra. Ezért is elevenítették fel a 2014-es tánckoncertet és tűzték ismét műsorra a Bolérót, a Poloveci táncokat és a Bacchanáliát.

Hozzátette: igyekeztek olyan zenéket választani, amelyek úgymond "táncolhatóak". Ezért esett a választásuk a Gayane szvitre. A kórusoknak is különleges feladatot szántak a koncerten, Fauré művei vagy Rahmanyinov Vocalise darabja elbűvölő lesz a közönség számára. A Carmen opera ismerős
velemenyezd, 2019. november 19. kedd, 12:01
Árpád-házi Szent Erzsébet 11.19
............
A középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentje, évszázadok óta nagy tisztelet övezi. Sík Sándor ,,a női eszmény megtestesülésé"-nek nevezte őt. Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékezünk liturgikus ünnepén, november 19-én.
Erzsébet 1207. július 7-én született Sárospatakon. Szülei II. András király és merániai Gertrúd voltak. Életének első négy évében a magyar királyi udvarban nevelkedett, majd eljegyezték Türingia leendő grófjával, Lajossal. A kis menyasszony fényes kísérettel és kincstárnyi hozománnyal érkezett a wartburgi várba. Német környezetben akarták nevelni, hogy jól elsajátíthassa új hazájának minden szokását.
...............
A kis Erzsébet jósága és kedvessége hamarosan megnyerte a vár népét. A nála hét évvel idősebb Lajos kezdettől fogva szívből szerette. Leendő anyósa,
maroka, 2019. november 17. vasárnap, 08:19
Képek, videók
Streptopelia_chinensis -gy
gyorgyy
2007. április 20. péntek, 11:45
Talán ez a legkedveltebb
cesy
2007. június 30. szombat, 17:28
a világ legkényesebb macs
jesze
2006. október 02. hétfő, 10:43
a legfontosabb.jpg
sz719eszter
2018. május 23. szerda, 19:05
Legfontosabb dolog az éle
borigit
2018. március 06. kedd, 08:07
Legfontosabb tanítónk
anna4459
2018. január 15. hétfő, 21:54
A legszebb, legfontosabb.
borigit
2017. április 23. vasárnap, 16:05
Nem azok a legfontosabb e
borigit
2017. január 02. hétfő, 14:42
A legfontosabb dolog az é
borigit
2016. június 16. csütörtök, 09:30
A legfontosabb dolog az é
jucinenadov
2016. május 22. vasárnap, 22:35
A két legfontosabb nap...
pacsakute
2015. október 29. csütörtök, 09:59
Legfontosabb tanítónk....
pacsakute
2015. szeptember 20. vasárnap, 20:56
Legfontosabb....jpg
pacsakute
2015. szeptember 11. péntek, 20:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.