Belépés
2019. augusztus 18. vasárnap | 33. hét | 230. nap | 04:50 | Ilona
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Elfogták egy embercsempész-hálózat kéttucat feltételezett tagját Törökországban
A gyanúsítottak között van a hálózat állítólagos vezetője, az iraki Akbar Omar Tawfeeq is. A férfi a beszámoló szerint gazdag, adakozó üzletembernek álcázva magát egy isztambuli luxusvillában élt, a korábbi Atatürk nemzetközi repülőtér közelében. A biztonsági szervek már egy éve megfigyelték és követték őt. A Habertürk török hírportál értesülése alapján a hálózatot azért nem sikerült sokáig felgöngyölíteni, mert tagjai egy kevesek által beszélt észak-iraki kurd nyelvjárásban beszéltek egymással. A rendőrség, az elhárítás és a parti őrség a múlt szombaton végrehajtott közös művelete az ország négy nyugati tartományára, Isztambulra, Canakkaléra, Balikesirre és Muglára terjedt ki. Autókat, számítógépeket, mobiltelefonokat, dokumentumokat, kábítószert, nagy összegben eurót és amerikai dollárt, valamint Mugla tartomány Marmaris körzetében hét hajót foglaltak le a hatóságok.

A hálózat főként afgánokat és irakiakat juttatott át először Törökországba, majd magasabb összegekért Görögországba, később pedig Olaszországba vagy Európa más államaiba. A Demirören beszámolója szerint a csempészek fejenként legalább ötezer eurót (mintegy 1,6 millió forint) kértek a migránsoktól a külföldre szöktetésért, amivel a hálózat évente átlagosan 2 millió eurót (mintegy 654,5 millió forint) tudott bezsebelni.

A hatóságok úgy vélik, hogy a hálózat Észak-Irakban együttműködött a nemzetközi közösség által is terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), valamint Észak-Szíriában azzal a szintén kurd, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciával, amelyet Törökország a PKK szíriai ágának és ugyancsak terrorszervezetnek tekint.

A menekültválság tetőpontján, 2015-ben az Égei-tenger számított a Törökországból Európába irányuló embercsempészet fő útvonalának. A Brüsszel és Ankara között 2016 márciusában aláírt migrációs megállapodás, valamint a balkáni útvonal lezárása az illegális bevándorlás drámai csökkenéséhez vezetett.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. május 29. szerda, 15:05
Címkék: Akbar Omar Tawfeeq, Kurdisztáni Munkáspárttal, Népvédelmi Egységek, Törökországból Európába, gyanúsítottak között, hálózat állítólagos,
Kommentek
Törökország szigorított az internetes műsorszórás hatósági ellenőrzésén
Az előírás szerint a török médiahatóság, a Rádió és Televízió Legfelsőbb Tanácsa (RTÜK) engedélye nélkül például a Netflix, továbbá a török puhutv vagy a BluTV sem folytathat streamingszolgáltatást. A szabályozás értelmében az érintett külföldi cégeknek leányvállalatot kell alapítaniuk és adót kell fizetniük Törökországban.

A Netflix közleményben reagált a török lépésre. Hangsúlyozták: szorosan tartják magukat az előíráshoz, Törökország számukra nagyon fontos piac, ezért továbbra is biztosítani akarják előfizetőiknek a kényelmes hozzáférést a tartalmakhoz.

Faruk Bildirici, a legfőbb török ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) egyik médiahatósági delegáltja a BirGünnek nyilatkozva azt mondta: helytelen ellenőrizni vagy korlátozni ezeket a tartalmakat, ha az emberek saját belátásuk szerint pénzt adnak érte.

Ilhan Tasci, a CHP egy másik RTÜK-delegáltja a T24 török hírportálnak úgy fogalmazott, hogy a szabad műsorszórás területének tekintett internetes műsorszórás is a
velemenyezd, 2019. augusztus 01. csütörtök, 20:01
Illegális bevándorlás - Már mintegy 15 ezer illegális migránst szállítottak el Isztambulból a török hatóságok
A beszámoló alapján a csoport 2 630 szíriaiból, valamint 12 474 olyan, egyéb nemzetiségű migránsból áll, akit Törökországon belül korábban nem regisztráltak. A török hatóságok a nem szíriai állampolgárokat úgynevezett visszaküldő központokba vitték hazaküldésük előtt. A szíriai állampolgárok Törökországban maradhatnak, ők menekülttáborokba, török szóhasználattal átmeneti menedékközpontokba kerültek.

A 2011 óta zajló polgárháború elől nagyjából 3,6 millió szíriai menekült a szomszédos Törökországba, ahol a többi migránstól eltérően átmeneti védelmi státuszt élveznek. Az Isztambulban regisztrált szíriaiak száma 547 479. Az utóbbi években azonban mind több szíriai költözött engedély nélkül a 16 milliós Isztambulba Törökország más tájairól munkalehetőség és magasabb életszínvonal reményében. Ők a különböző becslések alapján több tízezren, ám akár néhány százezren is lehetnek a nagyvárosban, nem beszélve a nem szíriai állampolgárságú, szintén illegálisan ott tartózkodó migránsokról.

Isztambul
velemenyezd, 2019. augusztus 01. csütörtök, 19:58
Mélyen megosztott a török kormánypárt Erdogan elnök korábbi bizalmasa szerint
védelmébe vette munkásságát, és hangoztatta, hogy többször is szóvá tette a tekintélyelvűség kialakulását. "Sok újságírót védelmembe vettem. Kijelentettem, hogy a szellemi szabadságot tiszteletben kell tartani" - mondta.

A politikus nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy milyen stratégiát alkalmazna, ha és amennyiben új pártot alapítana, sem pedig arról, hogy ez miként állítaná új pályára az országot.

Noha támogatottsága csökkent, Recep Tayyip Erdogan még mindig a legnépszerűbb politikus Törökországban - emlékeztetett a Financial Times. A PIAR közvélemény-kutató intézet közelmúltbéli felmérése szerint az AKP szavazóinak 80 százaléka soha nem támogatna egy Davutoglu által alapított pártot, egy Babacan által fémjelzett tömörülést viszont kedvezőbben ítélnének meg. Babacan egyébiránt nem akar szövetségre lépni Davutogluval.

A volt miniszterelnök szerint Törökországban más politikai klímára van szükség, olyanra, amely a nyitottságra, az átláthatóságra, a szabadságra és a félelem nélküli beszédre
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 16:41
Jogsértőnek ítélte a török alkotmánybíróság tíz értelmiségi elítélését
gondolkodó, Noam Chomsky is.

Az aláírók elítélték a kormány által folytatott "szándékos és tervezett mészárlást", amely szerintük "a török törvények és a Törökország által aláírt nemzetközi egyezmények semmibe vételével" zajlott. A dokumentum egyúttal sürgette a katonai műveletek befejezését, a kijárási tilalmak feloldását, valamint a tárgyalóasztalhoz való visszatérést.

A rákövetkező napokban több török aláírót letartóztattak, és terrorpropaganda miatt eljárást indítottak ellenük. Az eset Törökországban és külföldön egyaránt felzúdulást keltett.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nem sokkal később árulásnak nevezte a petíciót. "Mindennek ellenére ez a horda, amely egyetemi oktatónak nevezi magát, az államot vádolja. De ez nem elég nekik, még külföldieket is meghívnak, hogy kövessék figyelemmel az eseményeket. Ez gyarmatosító magatartás" - méltatlankodott Erdogan, majd figyelmeztette az aláírókat, hogy megfizetnek az "árulásukért".

A Sözcü legfőbb török ellenzéki napilap értesülése szerint
velemenyezd, 2019. július 27. szombat, 11:42
Az EU újabb összeg folyósításáról döntött a Törökországban tartózkodó menekültek támogatására
Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos közölte, az új források elosztásával az Európai Unió továbbra is elkötelezetten támogatja Törökországot a menekültek fogadásában és ellátásában.

Az Európai Unió menekültügyi programja keretében odaítélt támogatás elsősorban az egészségügyi ellátás és a biztonság javítására, valamint infrastrukturális fejlesztésekre összpontosít. Jelentősen javítja a török menekülttáborokban tartózkodó mintegy egymillió szíriai életkörülményeit, és hozzájárul az oktatáshoz is.

Tájékoztatása szerint a pénteken elfogadott intézkedéssel 5,6 milliárd euróra emelkedett a megítélt segélyből folyósított támogatás mértéke, a fennmaradó összegről várhatóan a nyár folyamán születik döntés.

Elmondta azt is, hogy hamarosan tárgyalások kezdődnek az érintett török hatóságokkal és partnerekkel egy újabb segélymegállapodás megkötése érdekében. Az újabb jelentős anyagi hozzájárulást rögzítő, legkésőbb 2025 közepéig tartó
velemenyezd, 2019. július 19. péntek, 13:11
Egy hétig Törökországban edzőtáborozik a női kézilabda-válogatott
A magyar szövetség honlapjának csütörtöki beszámolója szerint Kim Rasmussen szövetségi kapitány ezúttal 23 játékost hívott be az utazó keretbe. A névsorból hiányzik a Siófokra igazolt Tomori Zsuzsanna, a Debrecen jobbátlövője Kovács Anna, valamint az Achilles-ín-műtét után gyógyuló Planéta Szimonetta is.

A csapat az ősszel kezdődő Európa-bajnoki selejtezősorozatra, valamint a decemberi, kumamotói olimpiai kvalifikációs világbajnokságra készül.

A magyar női válogatott kerete:

-------------------------------kapusok: Bíró Blanka (Ferencváros), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győr)jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győr), Grosch Vivien (Dunújváros), Lukács Viktória (Ferencváros)jobbátlövők: Hámori Konszuéla (Vác), Karnik Szabina (Debrecen), Kiss Nikoletta (Érd), Klujber Katrin (Ferencváros)irányítók: Kovacsics Anikó (Ferencváros), Lakatos Rita (Vác), Tóth Gabriella (Érd)beállók: Bordás Réka (Debrecen), Pásztor Noémi (Ferencváros), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (Debrecen)balátlövők: Háfra Noémi
velemenyezd, 2019. július 18. csütörtök, 18:21
Felmentette a terrorpropaganda vádja alól egy török bíróság az RSF helyi munkatársát
Sputnik News orosz állami hírügynökség török nyelvű kiadásának beszámolója szerint a bíróságon azt mondta: felelős állampolgárokként feladatuk az állam ellenőrzése, ők a feladatukat teljesítették.

Az ítélőszék azzal indokolta a vádlottak szerdai felmentését, hogy nem teljesültek azok a jogi feltételek, amelyek alapján tetteik bűncselekménynek minősíthetők.

Önderoglut, Fincancit és Nesint 2016. június 20-án helyezték előzetes letartóztatásba, majd feltételesen szabadlábra kerültek. Az eset Törökországban és külföldön is tiltakozási hullámot váltott ki.

Törökországban a 2016. július 15-ei puccskísérlet után rendkívüli állapotot vezettek be, amelynek keretében a kormányzat két éven keresztül törvényerejű rendeletekkel irányította az országot. Az ellenzéki pártok és jogvédő szervezetek szerint az ankarai vezetés arra használta fel a helyzetet, hogy leszámoljon a máskéntgondolkodókkal. Az Özgür Gündemet 2016 augusztusában ugyancsak törvényerejű rendelettel tiltották be.

Az Európai Unió szerint
velemenyezd, 2019. július 17. szerda, 12:32
A 2016-os puccskísérlet harmadik évfordulójára emlékeztek Törökországban
kiállunk hitünkért, történelmünkért, kultúránkért és gyökereinkért, senki el nem foglalja ezt az országot és teszi rabszolgává népünket."

Erdogan felszólalásában ugyanakkor egyik másik témára, annak az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszernek az ügyére is kitért, amelynek az alkatrészei múlt péntek óta folyamatosan érkeznek Ankarába, egyre feszültebbé téve a török-amerikai viszonyt. A török államfő reményét fejezte ki, hogy országa 2020 áprilisára végez az ütegek telepítésével.

Július 15. Törökországban 2017 óta hivatalosan a demokrácia és a nemzeti egység napja, egyúttal munkaszüneti nap.

Erdogan hétfő délelőtt virágcsokrot helyezett el a Július 15. vértanúinak emlékművénél, amely az ankarai államfői palota főbejárata előtt áll. A török elnök ezt követően részt vett azon az imádságon, amelyet a palotához tartozó mecsetben mondtak a puccskísérlet áldozataiért. Erdogan a délutáni órákban a parlament emlékülését követte figyelemmel, majd átadta az ankarai rendőrkapitányság megújult épületét,
velemenyezd, 2019. július 15. hétfő, 23:02
Képek, videók
Törökországban
orban47
2014. szeptember 28. vasárnap, 09:56
először Törökországban
orban47
2013. január 27. vasárnap, 20:21
Törökországban, együtt
orban47
2011. augusztus 12. péntek, 05:14
Péterrel Törökországban
orban47
2011. július 23. szombat, 05:48
Törökországban, Péterrel
orban47
2011. július 21. csütörtök, 20:50
törökországban
orban47
2011. július 21. csütörtök, 20:48
Törökországban, 2009-ben
orban47
2011. június 25. szombat, 19:04
quickbird Noe feltételeze
szidnifox
2010. szeptember 15. szerda, 23:21
Akbar császár rezidenciáj
orsi1
2012. október 04. csütörtök, 21:38
Allah Akbar...
caris11935
2009. december 11. péntek, 12:33
AkBarٹHastáncos2 +Pá
btomike
2009. november 23. hétfő, 14:03
AkBarٹHölgyek
btomike
2009. november 23. hétfő, 14:01
AkBarٹHáremőr?
btomike
2009. november 23. hétfő, 14:00
AkBarٹCsodalámpa
btomike
2009. november 23. hétfő, 13:58
AkBarٹLámpa
btomike
2009. november 23. hétfő, 13:57
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.