Belépés
2018. december 15. szombat | 50. hét | 349. nap | 17:12 | Valér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A pillanat részegsége a legmagasabb
A pillanat részegsége a legmagasabb. Álltál már az erdőben a fák lombján átszűrődő remegő fényfolt előtt? Akkor tudod, mi a pillanat. Láttad már séta közben a gyalogutat elveszni a fák között?
Nincsenek céljaim, s ezért a jövő nem érdekel. A világ van, és én vagyok. Nem elég? Minden előre vetülő képzelet megrontja az időt, amelyik elkövetkezik, s amikor elérkezik hozzám, már félig üres, tegnap kimostam belőle az aranyat.
Így kapom az életet a maga tisztaságában. Ennél többre nem viheti senki.
(Hamvas Béla - A magyar Hüperion: ötödik levél, rèszlet)


anyu65, 2018. június 13. szerda, 23:51
Címkék: Hamvas Béla, pillanat részegsége, gyalogutat elveszni, maga tisztaságában, magyar Hüperion, tisztaságában,
Kommentek
Magyar Idők - Oktatási államtitkár: 2020-tól több mint 166 ezer forint lesz a hallgatói normatíva
A szombaton megjelent interjúban hozzátette: az első lépés már megtörtént, szeptember óta megemelték a szociális ösztöndíjak kifizetésére rendelkezésre álló keretösszeget 40 százalékkal, a tanulmányi ösztöndíj növelésével 2020. február 1-jétől érik el a teljes összeget.

Bódis József úgy fogalmazott: "A felsőoktatásnak az az igazi küldetése, hogy az arra alkalmas tanulók a lehető legmagasabb képzettséghez jussanak. Ezért az állam a többi között szociális és tanulmányi ösztöndíjjal támogatja a diákokat, hogy a tanulásra tudjanak koncentrálni. Már évek óta nem volt mód az ösztöndíjak emelésére, de most megnyílt rá a lehetőség."

Emlékeztetett arra, hogy a tanulmányi átlaga alapján a felsőoktatási intézmény államilag támogatott teljes idejű képzésben részt vevő hallgatóinak legfeljebb 50 százaléka kaphat tanulmányi ösztöndíjat.

A Klebelsberg Központ adataira hivatkozva Bódis József azt mondta, hogy jelenleg 1-2 százalékos a pedagógushiány. A kormány intézkedései nyomán nőtt a
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 09:11
A stroke és a citrusfélék
milyen pozitív hatást gyakorol az egészségre a citrusfélék fogyasztása és milyen negatív hatásai lehetnek, ha valaki nem fogyasztja rendszeresen azokat.

A kutatók legfőképpen a citrusfélék flavonoidtartalmának a véredények egészségére gyakorolt hatását vizsgálta. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a specifikus narancs fitokemikáliák védelmet nyújtanak az intracerebrális vérzés ellen és jelentősen javítják az agyi véráramlást.

A vizsgálat igazolta, hogy azok a nők, akik a legmagasabb flavonoidtartalmú narancsot és grépfrútot fogyasztották, sokkal jobb vérkeringésnek örvendhettek, illetve ezek a gyümölcsök csökkentették a véralvadáshoz kapcsolódó stroke kialakulásának a kockázatát is, szemben azokkal a nőkkel, akik nem fogyasztottak citrusféléket.

A mondás, mely szerint az alma az orvost távolt tartja, a citrusfélékre is igaz lehet ezeknek a kutatásoknak a tükrében. A citrusfélékben lévő flavonoidok segíthetnek a stroke kockázatának csökkentésében, de valójában mindenféle
pacsakute, 2018. december 14. péntek, 22:33
EU-csúcs - Giuseppe Conte: az olasz kormány nem fogja tovább csökkenteni a jövő évi hiánycélt
Conte a brüsszeli EU-csúcsot követően hangsúlyozta, hogy a korábban bejelentettnél, a bruttó hazai termék (GDP) 2,04 százalékánál nem tudják jobban lefaragni a jövő évre tervezett költségvetési hiány mértékét.

"Nincs elegendő mozgásterünk arra, hogy úgy alkudozzunk, mint a piacon" - mondta.

Az újonnan ajánlott 2,04 százalékos hiánycél bár alacsonyabb az eredetileg tervezett 2,4 százaléknál, azonban nem tudni, hogy ez elegendő lesz-e az úgynevezett túlzottdeficit-eljárás elkerüléséhez.

Sajtójelentések szerint az Európai Bizottság december 19-én tehet majd javaslatot az eljárás megindítására, miután Róma a korábbi felszólítás ellenére sem volt hajlandó korrekcióra, és ezt január végén hagyhatják jóvá az EU-s pénzügyminiszterek.

Az eljárás keretében ajánlásokat küldhetnek Olaszországnak, s nem teljesítés esetén pénzügyi szankciókat is elfogadhatnak. A büntetés összege elméletileg a GDP 0,2 százalékát, a 3,4 milliárd eurót is elérhetné.

Az alapvető probléma, hogy az új populista
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 19:03
Kirill orosz pátriárka egyházi és állami vezetőkhöz fordult az ukrán ortodox egyházra gyakorolt nyomás miatt
szétválasztásáról rendelkező ukrán alkotmányt.

A pátriárka a mások mellett a Ferenc pápához is címzett üzenetében azt írta, hogy ukrán ortodox papok ellen vallási viszály szítása címén büntetőeljárást indítottak Ukrajnában, valamint kísérletek történnek arra, hogy a moszkvai patriarkátus alá tartozó ukrán ortodox egyházat megfosszák a kijevi Pecserszka Lavra és a Pocsajivi Lavra kolostor- és templomkomplexum használatának lehetőségétől. Nehezményezte, hogy az ukrán média "agresszív kampányt" folytat és a legmagasabb szintű állami vezetés részéről "vallási ellenségességet szító" nyilatkozatok hangzanak el.

Petro Porosenko ukrán elnök áprilisban fordult Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárkához azzal a kéréssel, hogy bocsásson ki bullát az ukrán egyház autokefáliájáról (önállóságáról). Moszkva, miután háromszáz éve saját kánoni területének tekinti Ukrajnát, az ügyben nem ismeri el Konstantinápoly illetékességét.A szombati "egységesítő" szinóduson nem vesz részt a moszkvai patriarkátus
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 12:22
A legtöbb vizsgált citromnál nem talált problémát a Nébih
A hivatal a növényvédőszer-maradékot és a C-vitamin tartalmat, valamint azok jelölését ellenőrizte. Az egyik tétel címkéjén kezeletlennek tüntettek fel a citromot, a laboratórium azonban kismértékű növényvédőszer-maradékot mutatott ki a termékben. Ez jóval határérték alatti mennyiségben volt jelen, de a megtévesztő jelölés miatt eljárás indult a felelős vállalkozóval szemben. A többi 9 citrom megfelelt az előírásoknak ebből a szempontból.

A biztonsági mérések mellett a citromok C-vitamin tartalmát is megmérték. A legkisebb érték 38,1 miligramm/100 gramm, míg a legmagasabb 52,0 miligramm/100 gramm volt, ami azt jelenti, egy citrom fogyasztásával szinte fedezhető az ajánlott napi C-vitaminbevitel fele - írták.

A jelölésre vonatkozó jogszabályoknak egy termék nem felelt meg, mivel a gyümölcs fajtáját nem tüntették fel a csomagolásán. A Nébih figyelmezteti a vállalkozót a hibára, és kötelezi annak javítására.

A citromok közül, amelyek 7 nagyobb üzletlánc gyümölcsosztályáról származtak, 8
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 11:32
A torockói viseletet bemutató könyv jelent meg
tájékoztatóban.

Mint írják, Torockó földrajzi fekvése, épített öröksége, környezeti adottsága, lakóinak származása és azok egykori foglalkozása révén sajátos helyet foglal el a Kárpát-medencei, de legfőképpen az erdélyi tájegységek között. Népművészeti szempontból különleges a település építészete, vasművessége, bútorzata, háziipara, de leginkább népviselete.

Torockó gazdasági fejlődésének tetőpontja, aranykora a 19. század közepére tehető, ugyanis ekkor érte el a kitermelt vasérc mennyisége a legmagasabb fokát. Az ennek köszönhető jó anyagi helyzet és életszínvonal tette lehetővé egy olyan viselet kialakulását, amely anyagában és formájában leginkább a városi-nemesi öltözethez áll közelebb, mint környezetének egyszerűbb paraszti viseletéhez - idézik fel a közleményben.

A kiadvány mellékletében több száz, eddig kiadatlan archív fotó szerepel, amely korosztályonként, alkalmanként és korszakonként eleveníti meg a különleges torockói viseletet.

A kötetet Kovács Sándor egyháztörténész
velemenyezd, 2018. december 14. péntek, 07:06
Leginkább a hadseregben és a rendőrségben, legkevésbé az egyházakban bíznak a csehek
A hadseregben és a rendőrségben egyaránt a megkérdezettek 67 százaléka bízik, míg az egyházakban mindössze 25 százalék. Aránylag alacsony a civil szervezetekbe, a sajtóba és az internetbe vetett lakossági bizalom is.

A rendőrségbe vetett bizalom a felmérések 1994-es kezdete óta most a legmagasabb. Magas, 58 százalékos a bíróságokba vetett bizalom is.

A televízióba, rádióba, az írott sajtóba és az internetbe vetett korábbi magas bizalom 2011 óta mérsékelten, ingadozásokkal, de folyamatosan csökken. A rádiónak a megkérdezettek 48 százaléka, a televíziónak 40 százalék, míg az írott sajtónak 38 százalék hisz. Az internetet az emberek 39 százaléka kezeli hiteles forrásként.

Az egyházakba vetett bizalom már hagyományosan nagyon alacsony, jelenleg 25 százalékos. A CVVM elemzése szerint ez az utóbbi években valószínűleg összefügg az egyházi kárpótlással is, amelyet a csehek 75 százaléka ellenez.

A civil szervezeteknek a csehek 37 százaléka hisz, míg 53 százalék szerint ezek a szervezetek
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 15:42
Téliesebbre fordul az időjárás a hétvégén
Pénteken az Alföld nagyobb részén és Budapest tágabb környezetében még több órára kisüthet a nap, majd kora délutántól dél felől fokozatosan beborul az ég. Délutánig számottevő csapadék nem lesz, késő délutántól kezdve azonban dél, délnyugat felől egyre többfelé várható havazás (késő délután a déli határvidéken még átmenetileg havas eső is lehet). Hajnalban mínusz 7 és mínusz 2, napközben mínusz 1 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet.

Szombaton többfelé várható havazás, a Tiszántúl keleti felén esetleg havas eső. Északnyugaton nem valószínű számottevő hóréteg kialakulása, ugyanakkor a déli, délkeleti megyékben mintegy 5-15 centiméternyi hó is hullhat. A szél megélénkül a Nyugat-Dunántúlon és Tokaj-hegyalja térségében megerősödik, emiatt arrafelé hófúvás is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 4 és 0, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 1 fok között valószínű.

Vasárnap nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Az ország keleti felén egyre kevesebb helyen
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 13:51
Képek, videók
A legmagasabb IQ-val rend
sanci81
2017. június 03. szombat, 15:14
A föld legmagasabb pontja
sanci81
2017. június 03. szombat, 14:54
A legmagasabb IQ-val
sanci81
2017. február 07. kedd, 17:48
A legmagasabb IQ-val
sanci81
2015. december 09. szerda, 16:34
Erdély legmagasabb útja
wob
2015. október 07. szerda, 19:25
A bölcsesség legmagasabb
pacsakute
2015. szeptember 11. péntek, 13:35
Harry herceg -legmagasabb
agica2004
2015. augusztus 20. csütörtök, 19:37
0 legmagasabb szob or.png
lovaszmarika
2013. augusztus 27. kedd, 13:37
0 legmagasabb Dubai.png
lovaszmarika
2013. augusztus 27. kedd, 13:37
A legmagasabb felhőkarcol
megyerimihaly
2013. február 07. csütörtök, 23:38
Hamvas Béla.jpg
bbbarbara
2017. május 21. vasárnap, 20:50
Hamvas Béla Litai (Imádsá
mester126mari
2016. március 06. vasárnap, 00:20
Hamvas Béla idézet.jpg
pacsakute
2015. október 29. csütörtök, 22:09
Hamvas Béla Valami érthet
mester126mari
2015. március 25. szerda, 18:48
Hamvas Béla Otthon a vilá
mester126mari
2015. március 25. szerda, 18:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.