Belépés
2019. szeptember 23. hétfő | 39. hét | 266. nap | 20:00 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kirándulók figyelmébe
Budapesten is előfirdul az emlitett növèny, minket az Apáti-sziklához kirándulva csipett meg 2012 -ben engem ès közèpső lányomat. Harmadfokù ègèsi sèrülést okozott a kèzfejünkön, ès kb 5 hèt alatt, nagyon nehezen, lassan, sok fájdalommal ès a hámrèteg erős sorvadàsàval gyógyult.
Nagyon vigyázzatok magatokra és a gyerekekre!

Kirándulók figyelmébe ajánljuk:

Figyeljetek oda, és terjesszétek ismerőseiteknek!
Keszthely környékén már tömegesen előfordul a KAUKÁZUSI MEDVETALP!
Mit kell tudni a medvetalpról?
A kaukázusi medvetalp a zellerfélékre jellemzően furanokumarinokat tartalmaz, de a többi növényhez képest sokkal nagyobb mennyiségben. Ez az anyag azon felül, hogy rákkeltő, a bőrt erősen fényérzékennyé teszi.
Ehhez a növény puszta megérintése is elegendő, a finom szőröknek köszönhetően. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, és 16-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta. Ezek helyén feketés, lilás bőrelszíneződések és hegek maradnak vissza. Szembe kerülve átmeneti, vagy akár végleges vakságot okoz.
Katasztrófavédelem Marcali Kirendeltsége
Szép fehér növény, de borzalmas sebeket okoz
A növények, bár legtöbbjük hihetetlenül hasznos, s meg sem lennénk nélkülük, nem minden esetben jó barátok. A kaukázusi medvetalp például olyan súlyos panaszokat okozott egy amerikai férfinak, hogy alig tudott járni, mások pedig belevakultak a találkozásba. A növény, bár nem errefelé őshonos, már Magyarországon is felütötte a fejét.
A newcastle-i Keith Cooper épp feleségével és kutyájával sétált, mikor az asszony észrevett egy hatalmas, érdekes növényt a bozótban, s arra kérte férjét, nézze meg közelebbről, hátha hazavihetnek belőle egy hajtást. Miután Keith közelebbről is megnézte a fehér virágú növényt, pont belegyalogolt annak leveleibe. A növény toxinja azonnal a bőrébe került, ami nemcsak irritációt okozott, de extrém fényérzékenységet is - a kaukázusi medvetalp ugyanis megszünteti a bőr UV-sugárzásokkal szembeni ellenállását. A szerencsétlen férfi először azt hitte, csak megcsípte egy bogár, és az okozza lába vörösségét, megduzzadását, de a tünetek később sem csillapodtak (fotókat itt láthatsz). Az orvosok elképedve látták sebes lábát, melyen már járni is alig tudott, és fitofotodermatitisszel diagnosztizálták. Bőre azért roncsolódott ilyen súlyosan, mert a mérgező növény hosszú évekre védtelenné tette bőrét a nap sugaraival szemben, így ha meg akar gyógyulni, akkor teljesen kerülnie kell a lábát érő napfényt hét éven át.

Vakság, kiütések: már hazánkban is fenyeget
A kaukázusi medvetalp meglehetősen nagy mennyiségben tartalmaz furanokumarinokat, egy olyan anyagot, mely rákkeltő, és fényérzékennyé teszi a bőrt. A kellemetlen tünetek már akkor jelentkeznek, ha csak hozzáérünk a levelekhez, melyeken finom, a csalánéhoz hasonló szőrök találhatók. Ha a méreggel érintkező bőrfelületet később napnak tesszük ki, akkor felhólyagosodik, kisebesedik, viszket, a későbbi gyógyulás után pedig feketés-lilás hegek maradnak vissza.
Mindez azonban semmi ahhoz képest, hogy szembe kerülve a méreg akár egy életen át tartó vakságot is okozhat: Németországban évi tíz-tizenötezer olyan balesetet regisztrálnak, ahol időleges vagy végleges vakságot, bőrirritációkat okozott a medvetalp. A helyzetet nehezíti, hogy maga a növény szinte mindenütt megtalálható, már hazánkban is: Keszthely környékén és a Tisza egyes szakaszain már tömegesen nő.

Hogyan ismerheted fel?
Mivel már itthon is megjelent, nem árt tisztában lenni a kaukázusi medvetalp külső-belső tulajdonságaival, hiszen így tudod csak jó messzire elkerülni. A növény 2-5 méter magasra nő, meglehetősen igénytelen a tápanyagellátást illetve szára vaskos, és liláspiros foltokkal borított, levélnyele üreges, levelei összetettek, mély bemetszésekkel felületükön. Maguk a levelek is nagyra nőnek, akár egy-két méter szélesek is lehetnek, a csomós, fehér virágok pedig tavasztól nyár végéig bújnak meg közöttük a nagy ernyős virágzaton. Évelő, nagyon erős növény, így ha egy helyen megkapaszkodott, onnan igen nehéz kiirtani. Magjai akár 7-15 éven át csíraképesek, így még ha nagy nehézségek árán ki is szedték a növényt a földből, bármikor újra kinőhet elszórt magjaiból. A kaukázusi medvetalpat egyébként kivágni is alig lehet: azonnal újra kihajt egészen addig, míg a mélyre nyúló gyökérrészt teljesen el nem távolítják a földből. Gyomirtókkal sem érdemes próbálkozni, mert azok is csak a föld feletti hajtások ellen hatásosak.
Jó tudni!
Ha felismertél a környéketeken egy ilyen növényt, akkor fontos, hogy ne ragadj azonnal ásót, hanem értesíts hozzáértő szakembereket, akik megfelelő védőruházatban és szakértelemmel távolítják el a medvetalpat.
Más növény is irritálhat
Ha sokat túráztok a szabadban, vagy nagy kertetek van, akkor fontos, hogy tisztában legyetek az irritáló növények nevével, kinézetével. Legtöbben ismerjük a csalánt, mely rövid ideig tartó, fájdalmas hólyagokat okoz, de mérges szömörcéről már kevesebben hallottak, pedig égő, vörös, viszkető kiütéseket okoz, melyek több napig megmaradhatnak. Bizonyos kerti virágok vagy szobanövények mindemellett nemcsak bőrirritációt, de mérgezéses tüneteket is okozhatnak, főleg akkor, ha kisgyermek vagy háziállat rágja meg őket - velük is érdemes jó előre megismerkedni, nehogy bajt okozzanak.
Hasznos tudnivalók kirándulók számára:
Link
Link
Link
Link
LinkLinkLinkLinkLink
sanci81, 2016. június 11. szombat, 17:53
Címkék: Katasztrófavédelem Marcali Kirendeltsége, Keith Cooper, Miután Keith, kaukázusi medvetalp, zellerfélékre jellemzően, többi növényhez,
Kommentek
Új mérgező növény hazánkban!!!
FIGYELEM !!! - ÚJ mérgező növény terjed hazánkban!!! -

Megkérlek, küld tovább barátoknak, ismerősöknek, akik természetjárók, vagy a környéken élnek? és megfordulnak!

Kirándulók és turisták figyelmébe!

Keszthely környékén már tömegesen előfordul a kaukázusi medvetalp

Kaukázusi medvetalpFIGYELEM!

Keszthely környékén már tömegesen előfordul a KAUKÁZUSI MEDVETALP!

Mit kell tudni a medvetalpról?

A kaukázusi medvetalp a zellerfélékre jellemzően furanokumarinokat tartalmaz, de a többi növényhez képest sokkal nagyobb mennyiségben. Ez az anyag azon felül, hogy rákkeltő, a bőrt erősen fényérzékennyé teszi.

Ehhez a növény puszta megérintése is elegendő, a finom szőröknek köszönhetően. Ha az érintett
nagyiful, 2014. augusztus 11. hétfő, 21:27
ÚJ Mérgező növény hazánkban!!!
FIGYELEM !!! - ÚJ mérgező növény terjed hazánkban!!! -
Megkérlek, küld tovább barátoknak, ismerősöknek, akik természetjárók, vagy a környéken élnek... és megfordulnak!
Kirándulók és turisták figyelmébe!
Keszthely környékén már tömegesen előfordul a kaukázusi medvetalpFIGYELEM!
Keszthely környékén már tömegesen előfordul a KAUKÁZUSI MEDVETALP!
Mit kell tudni a medvetalpról?
A kaukázusi medvetalp a zellerfélékre jellemzően furanokumarinokat tartalmaz, de a többi növényhez képest sokkal nagyobb mennyiségben. Ez az anyag azon felül, hogy rákkeltő, a bőrt erősen fényérzékennyé teszi.
Ehhez a növény puszta megérintése is elegendő, a finom szőröknek köszönhetően. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni
sanci81, 2014. augusztus 08. péntek, 21:21
Katasztrófavédelem - Regionális egészségügyi központ lesz Kaposváron
A központ pszichológiai és munkabiztonsági feladatokat is ellát, megyei szinten a betegségek megelőzése, korai felismerése és gyógyítása is a feladatkörébe tartozik - mondta Horváth Jenő tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a változásokat bejelentő ünnepi állományülést követő sajtótájékoztatón.

Mint arról beszámolt, az új egészségügyi szolgálat mellett újdonság lesz az is, hogy megváltozik az ügyeleti rendszer, május elsejétől a riasztások nem a barcsi, kaposvári, marcali, illetve siófoki kirendeltségekre, hanem a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kaposvári központjába érkeznek, onnan irányítják és koordinálják majd a tűzoltóegységeket.

Az új szervezeti struktúrában bővülnek a feladat- és hatáskörök, össze kell hangolni az iparbiztonság, a polgári védelem és a tűzvédelem tevékenységét - mondta az igazgató, példaként említve, hogy a tűzoltóknak ezentúl polgárvédelmi feladataik is lesznek, így többi között ők gondoskodnak majd egy tűzesetnél a
velemenyezd, 2012. március 30. péntek, 16:53
Képek, videók
katasztrofavedelem.JPG
judy_g
2007. május 02. szerda, 18:40
katasztrofavedelem2.JP G
judy_g
2007. május 02. szerda, 18:40
Delosperma cooperi.jpg
durcimarcika
2014. augusztus 23. szombat, 21:45
Gwen Cooper és Homér, a v
sarkadykati
2014. február 12. szerda, 11:05
1-Martin Cooper,angol dív
farkas1945
2013. november 13. szerda, 10:32
2009 Mini Cooper John Coo
szende_robi
2013. november 06. szerda, 20:47
Old Cooper (Öreg vadász)b
farkas1945
2013. november 05. kedd, 09:40
Mini Cooper Clubman (2013
farkas1945
2013. augusztus 04. vasárnap, 10:08
„Miután elvesztette
menusgabor
2016. január 03. vasárnap, 18:31
4 1 Miután leöntöttük
jozsef_olah_9843
2015. június 14. vasárnap, 09:48
miután kivesszik a kemenc
wob
2012. október 28. vasárnap, 20:37
miután.png
zsofi0413
2011. szeptember 02. péntek, 18:43
Az új házőrző, miután a r
bolondoss
2009. október 15. csütörtök, 23:28
Miután tehát - Jolitól
irmus
2009. június 01. hétfő, 12:18
Miután reggel
paneav
2008. május 08. csütörtök, 20:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.