Belépés
2018. november 21. szerda | 47. hét | 325. nap | 03:44 | Olivér
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kenyér és hal
,,Kenyeret és halat kínálok - egyszerű étket, nem holmi édes-habos menyegzői tortát. Egyszer tanúja voltam, ahogy egy tengerész megvert egy katonát, mert az szidta a tengerész édesanyját. Így szidják ma az én Uramat és gúnyolják az Ő Egyházát. Állíthatom, hogy borzasztóan szenvedek e kétszeres sérelem miatt. Az Egyháznak számos ellensége van. Nyughat-e akkor hüvelyében a kardom? Soha!"

-Leonard Ravenhill-
kalmanpiroska, 2018. november 09. péntek, 11:23
Címkék: tengerész megvert, tengerész édesanyját, borzasztóan, állíthatom, édesanyját, hüvelyében,
Kommentek
MINDENSZENTEK NAPJA nov. 1. ÉS HALOTTAK NAPJA nov2
MINDENSZENTEK NAPJA (NOVEMBER 1.) ÉS HALOTTAK NAPJA (NOVEMBER 2.)

Mindenszentek és a halottak napja a halottakra való emlékezés ünnepe. Mindenszentek napja azoknak a szenteknek az ünnepe, akikről a naptár név szerint nem emlékezik meg. A 9. század óta kötelező ünnep. A katolikus egyház tanítása szerint ezen a napon az élő és az elhalt hívek titokzatos közösséget alkotnak.
A 20. században a halottak napja előestéje, vigíliája lett. Azt a hetet, amelybe a halottak napja esik, halottak hetének nevezik. E napon ma is szokás a halottak emlékezetére a sírok megtisztítása, feldíszítése és gyertyák gyújtása. A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért sokfelé szokás, hogy számukra is megterítenek, kenyeret, sót, vizet tesznek az asztalra. A bukovinai magyarok sütnek, főznek és kiviszik az ennivalót a temetőbe, ott elosztogatják. Ahány halottja van a családnak, annyi gyertyát gyújtanak
koszegimarika, 2018. október 31. szerda, 09:10
Súlyosították az anyja gondozását elmulasztó hajdúsági férfi büntetését
2013-tól kezdve viszont rá maradt az idős szülők gondozása. Húsz éve nem volt állandó jövedelme, minden pénzt italra költött, szülei nyugdíját is. Közüzemi tartozást halmozott fel, emiatt a villanyt is kikötötték az ingatlanból.

A vádlott pénzzé tette a gyámhatóság által kiutalt tüzelőt, eladta a házból a berendezési tárgyakat, még a tűzhelyet is. A vádlott csak ritkán és kevés fával gyújtott be, a szülők élelmezéséről nem gondoskodott, néha ugyan bográcsban főzött az udvaron, de a család jórészt kenyéren és tejen élt. A higiénés körülményekkel nem törődött, édesanyját nem mosdatta, pelenkát éveken át nem váltott ki. Az anya testét sok helyen felfekvések, gennyes sebek borították, de nem hívott hozzá segítséget.

Az asszonyt 2010 után csak egyszer, 2013-ban látta orvos. Négy év alatt mindössze hétszer írtak fel neki vérnyomáscsökkentőt, így a gyógyszereit is csak ritkán szedhette. Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlottnak tudnia kellett, hogy jogszabály kötelezi idős szülei gondozására.
velemenyezd, 2018. október 29. hétfő, 16:52
Adam Mickiewicz: Jó estét!
Adam Mickiewicz:
Jó estét!

Jó estét!- Hallva ezt szívem mélyén öröm kel, soha,
valahányszor csattan az éji zár,
vagy reggelünk újabb találkozóra vár,
köszöntés, búcsúzás nem tölt el íly örömmel,
mint most, mikor mindent az este pírja önt el,
s szavamtól arcod is édes pirosra vál.

Szemed tükrében is kigyullad egy sugár,
és boldog sóhajod vegyül az esti csönddel.
Akik együtt élnek, övék a "jó napot",
a dolgozó kézé, mely kenyerük kereste;
"Jó éjszakát"
- köszönj boldog szerelmesekre,
ha telt gyönyörükből szíved vigaszt kapott;
s azoknak, kikre a remény hoz holnapot,
"Jó estét"
- suttogjon szemünk mélyén az este.
Végh György
vorosrozsa66, 2018. október 28. vasárnap, 18:53
Halottak napja
..................................
A halottak napja keresztény ünnep.
A katolikusok november 2-án tartják, mindenszentek napját követően. Az ünnep már az ókori Rómában is létezett feralia néven. A katolikus egyházban először 998-ban ünnepelték.

Szent Odiló clunyi bencés apát kezdeményezése volt, hogy a mindenszentek napja után, amely az üdvözült lelkekre emlékezik, emlékezzenek meg valamennyi elhunyt hívőről is.Az ünnep a 11. században terjedt el széles körben a clunyi bencések hatására, a 14. században vált hivatalossá.

Az ünnepet azért látták szükségesnek, mert a katolikus gondolkodás szerint a kisebb bűnökért a lélek a purgatóriumban bűnhődik és üdvözülését meggyorsíthatja ha az élők könyörögnek érte.
Ugyanakkor kevésbé ismert , hogy ez az ünnep összefügg azzal a századvégi szorongásos hangulattal is, mely 1000-re a világvégét várta.
Ilyen elképzelések mellett igyekeztek a
lovaszmarika, 2018. október 27. szombat, 15:40
Tíz tipp cukorbetegeknek
diabéteszt és az inzulinrezisztenciát súlyosbíthatják. Éppen ezért csak jó minőségű, hidegen sajtolt növényi olajokat használjunk. Sütéshez alkalmas az olíva- vagy a repceolaj, salátának a lenolaj vagy a napraforgóolaj. Kerüljük a telített zsírokat (pl. tejszín, sajt, kolbászfélék) és a transzzsírsavakat (margarin, sütő-, ill. fritőzzsír, a zsírban sült élelmiszerek, valamint a mogyoró-nugát krémek). Ezek megemelik a koleszterinszintet és növelik a szívinfarktus kockázatát.


5. Fontos a kenyéregységek helyes becslése

A kenyérben, főtt tésztában, gyümölcsben, rizsben, fagylaltban stb. található szénhidrátok megemelik a vércukorszintet. Ezt a szénhidrátmennyiséget egyébként ún. kenyéregységekben adják meg. Egy szelet kenyér (12 g szénhidrát) megfelel egy kenyéregységnek, amint azt neve is mutatja. Még aki nem is ad magának inzulint, annak is pontosan meg kell beszélnie orvosával, hogy az alkalmazott gyógyszeres kezelés mellett naponta mennyi szénhidrátot fogyaszthat. A kenyéregység
vorosrozsa66, 2018. október 24. szerda, 22:31
Érdekességek
Az ókori Rómáról

Az ókori Rómában csak a szenátorok és a császárok ölthettek magukra lila színű ruhát, tetőtől talpig pedig csak az uralkodó öltözhetett lilába.

A római orvosok úgy tartották, hogy a gladiátorok vére többek között epilepszia és meddőség gyógyítására is alkalmas. Élelmes kereskedők gyakran már az arénában is árulták a halott harcosok vérét.

A történelem első csatornahálózatát működtető Római Birodalomban nyilvános illemhelyek is működtek, ahol a polgárok a ma ismert toalettpapír helyett vizes tengeri szivacsot használtak.

A római nők gyakran festették - főként szőkére vagy vörösre - a hajukat, és nem volt ritka, hogy a szőke rabszolganők haját parókaként viselték.

A higiéniára gondosan ügyelő rómaiak tisztálkodáskor szappan helyett illatos olajat használtak, amelyet egy strigil nevű fém eszközzel kapartak le magukról.

Rómának története csúcspontján 1 millió lakosa volt. Európában a 19. század elejének Londonjáig
kirscha, 2018. október 23. kedd, 20:02
Jó tudni a mélyfagyasztásról
A fagyasztóban meddig áll el a hús vagy a gyümölcs?

Ha az ételek szavatossági idejét nézzük, kétféle ember létezik: az egyik a minőség megőrzését jelölő dátum lejárta után mindent a kukába dob, a másik lazán kezeli a lejárati dátumokat, és napokkal vagy hetekkel azok után szaglás, látvány vagy íz alapján dönti el, elfogyasztja-e az adott ételt vagy sem.

A hűtőben tárolt ételeknél egyértelműbb, mit meddig ajánlott felhasználni és megenni, a fagyasztóban tároltaknál nem minden esetben. A saját magunk által bezacskózott gyümölcsöket, zöldségeket és húsokat érdemes felcímkézni és dátummal ellátni, mert nem mindegy, hány hónapon belül vesszük ki és esszük meg őket.

A húsfélék hosszú ideig fagyaszthatók, de típustól függően van, amelyiket egy évig is eláll, másokat 1-2 hónapon belül javasolt felhasználni. A vadhúsok és az egész baromfi 8-12 hónapig tárolható a mélyhűtőben, darabolva 9 hónapnál tovább ne tartsuk őket a fagyasztóban, a baromfi aprólékot és a darált húst pedig csak 3-4
pacsakute, 2018. október 20. szombat, 22:04
Képek, videók
kenyér és hal 002.jpg
anyulia
2009. május 10. vasárnap, 13:40
Tengerész maci
eva6
2018. július 23. hétfő, 12:41
Ballada a hét tengerészrö
chillik
2016. március 03. csütörtök, 05:44
Tengerész csíkos mandala.
vasnemarika
2015. november 12. csütörtök, 15:11
Tengerész mellett
sanci81
2015. július 02. csütörtök, 20:11
tengerész.jpg
53ilona
2015. július 01. szerda, 16:04
Tengerész lépésben.gif
pacsakute
2015. június 15. hétfő, 22:20
tengerész2.gif
szicu
2014. augusztus 30. szombat, 17:06
tengerész1.gif
szicu
2014. augusztus 30. szombat, 17:06
tengerész.gif
szicu
2014. augusztus 30. szombat, 17:05
akinek nincs édesanyja.jp
zsokica45
2018. június 15. péntek, 09:29
Jézus édesanyjával találk
maroka
2018. március 20. kedd, 11:22
józsef attila édesanyja.p
chillik
2017. szeptember 06. szerda, 18:33
Az édesanyjának 01.jpg
chillik
2017. április 10. hétfő, 12:27
Az édesanyjának 02.jpg
chillik
2017. április 10. hétfő, 12:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.