Belépés
2019. december 14. szombat | 50. hét | 348. nap | 09:20 | Szilárda
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sajátos klímavédelmi kampányt indított az osztrák Zöldek pártja
Az erős naptól való leégés a globális felmelegedés megfelelőjeként szerepel a Zöldek közösségi médiában terjesztett plakátjain, amelyeken vezető politikusokat ábrázolnak leégve, így akarják bírálni a kormány klímapolitikáját - olvasható a Der Standard című osztrák naplap szerdán közölt írásában. A képeken Werner Faymann kancellár, Reinhold Mitterlehner alkancellár, Michael Häupl Bécs polgármestere és Josef Pühringer, felső-ausztriai tartományi kormányfő szerepel, az utóbbi két politikus azért kapott helyet a kampányban, mert a két tartományban ősszel lesznek a választások.

A Zöldek szóvívője Eva Glawischnig szerint Ausztria soha nem fordított kellő figyelmet a környezetvédelemre, és míg több európai államban a környezetet károsító anyagok kibocsátása csökken, addig Ausztriában nő. A párt szerint Ausztriának bátor és elszánt klimapolitikára lenne szüksége, ennek megoldását a megújuló energiafelhasználásban, a nap-, szél- és vízenergia alkalmazásában, és az energiafogyasztás csökkentésében látják.

Az osztrák fővárost a szociáldemokratákkal koalícióban irányító Zöldek saját sikerüknek könyvelik el, hogy az utóbbi években Bécsben olcsóbbá vált a tömegközlekedési eszközökre érvényes éves bérlet és befejeződött Bécs egyik leghíresebb sétálóutcájának, a Mariahilfer strassénak felújítása is. A Zöldek további célként tűzik ki, hogy 2035-ig 35 százalékkal csökkentsék a széndioxid kibocsátást az osztrák fővárosban. A felső-ausztriai néppárti tartományi vezetőt pedig azért bírálták, hogy egyáltalán nem foglalkozik a környezetvédelemmel.

A párt bemutatta nyolc pontból álló "klimaprogramját" is, amelyet a kancellária hivatalnak is benyújtanak majd. A célkitűzések szerint bécsi és vorarlbergi mintára a közösségi közlekedés éves bérletének árát országszerte csökkentenék, szorgalmaznák a középületek energiatakarékossági felújítását, az atomenergia helyett a zöldáram használatát, helyi termelésű zöldségek felhasználását, elősegítenék a környezetvédelmi képzést és megvalósítanák az árvizek elleni védelem kiépítését.

A Zöldek reményüket fejezték ki, hogy a párizsi klímacsúcson, decemberben közös megoldást találnak a vezetők, hogy elkerüljék a környezetvédelmi katasztrófát.

A legutóbbi felmérések szerint Felső-Ausztriában és Bécsben is növekedett a Zöldek és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) támogatottsága a legutóbbi, 2009-es választásokhoz képest, a néppárt és a szociáldemokraták szavazóbázisa mindkét tartományban csökkent.

A tartományi választásokat Felső-Ausztriában szeptember 27-én, Bécsben október 11-én tartják.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2015. augusztus 05. szerda, 18:02
Címkék: Werner Faymann, Reinhold Mitterlehner, Michael Häupl Bécs, Josef Pühringer, Osztrák Szabadságpárt, osztrák Zöldek,
Kommentek
EU-csúcs - Orbán: ne a szegényebb emberek fizessék meg a klímaváltozás elleni küzdelem árát!
"Sikert értünk el, mert megteremtettük az esélyt arra, hogy az ez után meghozandó klímavédelmi szabályok olyanok legyenek, hogy ne a szegényebb országok és ne a szegényebb emberek fizessék meg a klímaváltozás elleni küzdelem árát" - közölte a miniszterelnök az uniós csúcstalálkozót követően.

Orbán Viktor a Brüsszelben rögzített üzenetben kijelentette: Magyarország klímabajnok, ugyanis azon országok közé tartozik, amelyek a leginkább csökkentették szén-dioxid-kibocsátásukat 1990 óta.

"Tudjuk, hogy milyen fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, de mi magyarok azt is tudjuk, hogy ennek ára van. Méghozzá nagy ára, mert ez egy drága dolog" - fogalmazott.

A kérdés az, hogy ki fizeti a számlát, erről szóltak a tegnapi viták - mondta.

A miniszterelnök kifejtette, sikerült elérni, hogy az új szabályok olyanok legyenek, amelyek nem vesznek el pénzt a felzárkózást célul kitűző országoktól.

Olyan szabályok meghozatalára van lehetőség, amely bátorítja a nukleáris energia felhasználását.
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 18:47
Fidesz-frakció: a klímavédelemről csak komolyan érdemes beszélni
A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja azt írta: a kormánypártok teljes mértékben támogatják, hogy a klímavészhelyzetről és a klímavédelemről tárgyaljon az Országgyűlés, ezért is támogatták, hogy a parlament vegye napirendre ezeket a kérdéseket. Hozzátették, készek minden további kormányzati intézkedést támogatni, ami segíti a kitűzött klímavédelmi célok elérését.

Kiemelték: a klímavédelem komoly dolog, komoly dologról pedig csak komolyan érdemes beszélni. Az ellenzék azonban láthatóan pártpolitikai célokra használja az egész témát és a Karácsony-féle budapesti "klímavészhelyzet" is egyelőre csak annyiból áll, hogy "pártkifizetőhellyé tették a fővárost, és sorra emelik maguknak a fizetéseket" - fogalmaztak a közleményben.
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 17:02
MJVSZ: erősíteni kell a klímavédelem iránti elkötelezettséget!
Szita Károly közleményében azt írta, Magyarország nagyvárosainak továbbra is az a feladatuk, hogy megőrizzék az élhető környezetet a jövő generációinak.

A szövetség és általa a megyei jogú városok a jövőben is aktív szerepet akarnak vállalni a klímavédelemben, ezért csatlakoztak az Under 2 nemzetközi klímavédelmi együttműködéshez, azzal a vállalással, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátásukat. Ezt - az előző évek munkáját folytatva - környezettudatos fejlesztésekkel és az erőforrásokkal megfontoltan gazdálkodó városok kialakításával szeretnék lehetővé tenni - írta.

Emlékeztetett: a hazai nagyvárosok az elmúlt években élharcosai voltak a klímavédelemnek. Fontos, hogy a korábban megfogalmazott célok támogatói ne csak a már elkötelezett eddigi településvezetők legyenek, hanem azok is, akik az októberi helyhatósági választásokon újonnan nyerték el a polgárok bizalmát - emelte ki Szita Károly, Kaposvár polgármestere.
velemenyezd, 2019. december 05. csütörtök, 11:41
ITM: a klímaváltozással szemben cselekvéssel lép fel Magyarország
A tárca közleménye szerint Magyarországnak határozott klímavédelmi céljai, akcióterve, intézkedései vannak. Az ország az Európai Unió 2030-ig vállalt céljaival egyetért, mert ehhez megvan az uniós cselekvési terv és megvannak az ahhoz rendelt források.

A 2030-as uniós célkitűzéshez képest Magyarország többet is vállalt. Vállalta, hogy 2030-ra a magyar energiatermelés 90 százalékban kibocsátásmentes lesz - közölték.

A magyar kormány mindenki véleményét fontosnak tartja, mindenkire odafigyel az éghajlatváltozás ügyében is, de az is egyértelmű, hogy az ellenzéki pártok klíma-téma mögé bújtatott kormányellenes politikai nyilatkozatai valójában nem a klímaváltozás szembeni harc, hanem politikai harc részei - fogalmazott közleményében az ITM.

A tárca hangsúlyozta, hogy az eddigi intézkedéseknek köszönhetően a kibocsátás-csökkentésben kiemelten jó eredményeket ér el Magyarország. Az üvegházhatású gázkibocsátás 1990 óta harmadával csökkent, ami megegyezik Dánia kibocsátás-csökkentési értékével,
velemenyezd, 2019. november 29. péntek, 16:19
Éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament
Az állásfoglalás szerint az EP-képviselők azt várják az Európai Bizottságtól, hogy minden jogalkotási és költségvetési javaslata álljon összhangban azzal a céllal, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a másfél Celsius-fokot. A vészhelyzet az EP szerint Európában és világszerte egyaránt fennáll.

Egy másik klímavédelmi állásfoglalásban az EP arra szólította fel az uniós bizottságot, hogy az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája számára nyújtson be olyan stratégiát, amely alkalmas arra, hogy "a lehető leghamarabb, de legkésőbb 2050-re" megvalósuljon az "éghajlat-semlegesség". A képviselők az Európai Bizottság új testületének elnökét, Ursula von der Leyent arra kérték, hogy ez a program tartalmazza azt a célértéket, miszerint 2030-ig 55 százalékos kibocsátáscsökkenést kívánnak elérni.

A képviselők szerint a légi közlekedés és a hajózás jelenlegi kibocsátáscsökkentési céljai a szükségesnél kevésbé ambiciózusak. Minden országnak bele kell számolnia nemzeti tervébe a nemzetközi légi
velemenyezd, 2019. november 28. csütörtök, 21:42
Krónika 7. rész (azonnali kérdések, napirend után)
KDNP: atomellenes zöld szervezetek folyamatosan támadják a paksi beruházást

Juhász Hajnalka (KDNP) a Paksi Atomerőművel összefüggésben egyes zöld szervezetek - közte az Energiaklub és a Greenpeace - a beruházást támadó fellépéséről beszélt. Azt kérdezte, mi a tárca vezetőjének véleménye azzal kapcsolatban, hogy az atomellenes zöldszervezetek folyamatosan a klímabarát Paks 2 erőmű megépítése ellen lépnek fel.

Hangsúlyozta: a KDNP elkötelezett a globális klímavédelmi célok, a hazai ellátás-biztonság és az olcsó villamosenergia-ellátás érdekében Paks 2 mellett. Példaértékűnek tartotta, hogy a magyar kormány mindent megtesz, hogy 2030-ig a villamos energia-termelés szén-dioxidmentes legyen.

Süli János, a paksi beruházásért felelős miniszter azt mondta: egyértelmű, honnan kapja az Energiaklub a támogatást, s hogy mi a céljuk. A mi zöldszervezeteink nem kifejezetten zöldek, hanem atomenergia-ellenes szervezetek - értékelt. Magyarországon nincs más lehetőség az olcsó, időjárástól független
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 16:22
Klímavédelmi törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek a Párbeszéd
Barabás Richárd szóvivő hétfőn a budapesti Széchenyi téren, a legöregebb fővárosi fánál tartott sajtótájékoztatón a klímaváltozásról úgy fogalmazott, a helyzet "ma még nem válságos, és megelőzhető a katasztrófa".

Az ellenzéki politikus a törvényjavaslat indokaként megjegyezte, a Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára kihirdetett klímavészhelyzet nem elég, mert "cselekednünk kell".

Közölte: a klímavédelmi törvényben vállalná a parlament, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkentik az ország karbonkibocsátását, és azt is, hogy 30 százalékkal csökkentik az energiafelhasználást. Ehhez kapcsolódóan lakásfelújítási programok indítását vetette fel.

A törvényben vállalnák azt is, hogy 2030-ig 35 százalékra növeli az ország az energiamixben a megújuló energiák arányát, továbbá eltörölnék a szélerőművek építésére vonatkozó korlátozásokat, és 27-ről 5 százalékra csökkentenék a napelemek áfáját - tette hozzá Barabás Richárd.

A szóvivő egyúttal felszólította a kormányt, hogy haladéktalanul
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 15:03
Az Európai Bizottsághoz fordul a DK a klímavédelmi konzultáció miatt
Barkóczi Balázs bírálta, hogy a kormány csak egy hetet adott arra, hogy a magyar emberek elmondhassák a véleményüket a 2050-ig tartó időszakra vonatkozó Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiáról.

Hozzátette, a kormányzat ezúttal nem érezte szükségét, hogy óriásplakátokon és közpénzből fizetett hirdetésekben hívja fel a lakosok figyelmét az éppen aktuális konzultációra, mint tették azt "a csak az ő fejükben létező Soros-tervvel kapcsolatban".

Felidézte: a DK hiába kérte a konzultációs határidő hosszabbítását, a kormányzat ezt egy "kamukifogással" lesöpörte az asztalról. Felháborítónak tartják, hogy a magyar kormány "egy sebtében lezavart, és jól eldugott konzultációval gondolta teljesíteni a minden uniós tagországra nézve kötelező feladatát" - mondta.

Hozzátette: Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagja az Európa Bizottsághoz fordul, hogy az uniós jogok érvényesítését nyomon követő szerv folytassa le a konkrét
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 15:03
Képek, videók
Werner_Heisenberg.jpg
06mohild
2012. október 25. csütörtök, 04:50
werneri2 1774.jpg
dobe
2010. június 25. péntek, 05:44
bölcsesség Reinhold.jpg
agica2004
2007. november 23. péntek, 13:10
michael+McAuliffea.jpg
menusgabor
2019. május 09. csütörtök, 21:27
Michael J. Fox .
alvaro-hopihe
2018. április 09. hétfő, 08:52
Michael Jakson és Jannet.
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 22:32
michael-jordan.jpg
menusgabor
2018. január 29. hétfő, 21:10
michaels1.png
sz719eszter
2018. január 10. szerda, 21:26
michael6.gif
sz719eszter
2017. december 03. vasárnap, 16:18
michael4.gif
sz719eszter
2017. december 03. vasárnap, 16:18
michael1.gif
sz719eszter
2017. december 03. vasárnap, 16:18
Michael.png
cady89
2017. október 28. szombat, 13:06
paris st. michael.jpg
liliana01
2017. október 08. vasárnap, 20:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.