Belépés
2020. július 05. vasárnap | 27. hét | 187. nap | 19:12 | Emese, Sarolta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sajátos klímavédelmi kampányt indított az osztrák Zöldek pártja
Az erős naptól való leégés a globális felmelegedés megfelelőjeként szerepel a Zöldek közösségi médiában terjesztett plakátjain, amelyeken vezető politikusokat ábrázolnak leégve, így akarják bírálni a kormány klímapolitikáját - olvasható a Der Standard című osztrák naplap szerdán közölt írásában. A képeken Werner Faymann kancellár, Reinhold Mitterlehner alkancellár, Michael Häupl Bécs polgármestere és Josef Pühringer, felső-ausztriai tartományi kormányfő szerepel, az utóbbi két politikus azért kapott helyet a kampányban, mert a két tartományban ősszel lesznek a választások.

A Zöldek szóvívője Eva Glawischnig szerint Ausztria soha nem fordított kellő figyelmet a környezetvédelemre, és míg több európai államban a környezetet károsító anyagok kibocsátása csökken, addig Ausztriában nő. A párt szerint Ausztriának bátor és elszánt klimapolitikára lenne szüksége, ennek megoldását a megújuló energiafelhasználásban, a nap-, szél- és vízenergia alkalmazásában, és az energiafogyasztás csökkentésében látják.

Az osztrák fővárost a szociáldemokratákkal koalícióban irányító Zöldek saját sikerüknek könyvelik el, hogy az utóbbi években Bécsben olcsóbbá vált a tömegközlekedési eszközökre érvényes éves bérlet és befejeződött Bécs egyik leghíresebb sétálóutcájának, a Mariahilfer strassénak felújítása is. A Zöldek további célként tűzik ki, hogy 2035-ig 35 százalékkal csökkentsék a széndioxid kibocsátást az osztrák fővárosban. A felső-ausztriai néppárti tartományi vezetőt pedig azért bírálták, hogy egyáltalán nem foglalkozik a környezetvédelemmel.

A párt bemutatta nyolc pontból álló "klimaprogramját" is, amelyet a kancellária hivatalnak is benyújtanak majd. A célkitűzések szerint bécsi és vorarlbergi mintára a közösségi közlekedés éves bérletének árát országszerte csökkentenék, szorgalmaznák a középületek energiatakarékossági felújítását, az atomenergia helyett a zöldáram használatát, helyi termelésű zöldségek felhasználását, elősegítenék a környezetvédelmi képzést és megvalósítanák az árvizek elleni védelem kiépítését.

A Zöldek reményüket fejezték ki, hogy a párizsi klímacsúcson, decemberben közös megoldást találnak a vezetők, hogy elkerüljék a környezetvédelmi katasztrófát.

A legutóbbi felmérések szerint Felső-Ausztriában és Bécsben is növekedett a Zöldek és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) támogatottsága a legutóbbi, 2009-es választásokhoz képest, a néppárt és a szociáldemokraták szavazóbázisa mindkét tartományban csökkent.

A tartományi választásokat Felső-Ausztriában szeptember 27-én, Bécsben október 11-én tartják.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2015. augusztus 05. szerda, 18:02
Címkék: Werner Faymann, Reinhold Mitterlehner, Michael Häupl Bécs, Josef Pühringer, Osztrák Szabadságpárt, osztrák Zöldek,
Kommentek
Krónika 11. rész (költségvetés)
SZÉP-kártyával fizették; kiemelte: az utóbbi években összesen mintegy 500 milliárd forintot mozgattak meg a hazai turisztikai befektetések.

Riz Gábor utalt arra is: a koronavírus-járványt elsőként a turizmus sínylette meg, veszélybe került a itt dolgozó 400 ezer ember állása, majd a kormányzat vállalkozásokat segítő intézkedéseit sorolta. Célként említette, hogy kerüljenek előtérbe a hazai értékek, a magyar polgárok csodálkozzanak rá az ország kincseire.

Jobbik: kevés a környezet- és klímavédelmi előirányzat

Nunkovics Tibor (Jobbik) a klímavédelem és a zöld szempontok megjelenését hiányolta a vitából; azt hangsúlyozta: a korábbi széndioxid kibocsátás-csökkenés a gazdasági átalakulás eredménye, ugyanakkor 2014 óta megfordult ez a trend.

Hozzátette: környezetvédelemre és a klímahelyzet kezelésére 40 milliárd forintot látott a jövő évi költségvetés tervezetében, miközben az egyik legnagyobb kibocsátó, a Mátrai Erőmű átalakítása ennek hét-nyolcszorosába fog kerülni.

Szerinte nem "a
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 21:33
Főpolgármester-helyettes: nem a polgármester párttagsága alapján döntöttek az útfelújításokról
a XXIII. kerület független vezetőjének közös sajtótájékoztatójára reagált. Borbély Lénárd ott azt mondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester politikai döntést hozott, amikor lenullázta négy, nem baloldali vezetésű kerület útfelújítási keretét.

Dorosz Dávid közleményében azt írta, hogy a felújítási munkákat végző Budapest Közút a felújítás tervezésénél az utak állapotát, az útszakasz közúthálózati, közösségi, gyalogos és a kerékpáros közlekedési hálózatban betöltött szerepét, az útszakasz klímavédelmi, környezeti hatását és a zöldfelületek meglétét veszi számba.

Szerinte korábban egyes fideszes kerületek ki tudták lobbizni, hogy az úthálózatuk több mint 20 százalékát is felújítsa a főváros, ehhez képest négy kerületben egy négyzetméter útfelújítás sem történt. Az előző ciklusban az útfelújítások többsége négy kormánypárti kerületben valósult meg - írta, megjegyezve: most sokkal igazságosabb, szakmai alapú döntés született. Hozzátette, hogy számos, kormánypárti polgármester vezette kerületben (V.,
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 19:53
Koronavírus - 600 millió eurós segélycsomagot hoztak létre az Austrian Airlines talpra állítására
gazdasági válságot okozott, és az ágazatok közül egyebek mellett a légi közlekedést érintette a legsúlyosabban. Hozzátette ugyanakkor, hogy az Austrian Airlines osztrák nemzeti légitársaság jó nemzetközi összeköttetést biztosít az ország számára, Ausztria ugyanis exportorientált ország, valamint fontos turisztikai célpont.

Rámutatott, hogy a Lufthansával folytatott tárgyalások során három célt tartottak szem előtt: a munkahelyek megmentését, garanciát a bécsi központ fejlesztésére és a szükséges klímavédelmi intézkedéseket. Elmondta, hogy a megállapodás értelmében a legtöbb munkahely megmarad, ami azért is lényeges, mert a szektorban mintegy 95 ezren dolgoznak Ausztriában, közülük pedig hétezren közvetlenül az Austrian Airlines-nál. Hozzátette: a Lufthansa garanciát vállal arra, hogy a bécsi reptér arányosan ugyanannyit kap majd fejlesztésekre, mint az anyacég másik két fő repülőtere, a frankfurti és a müncheni.

Werner Kogler alkancellár közölte, hogy a repülőjegyek ára a jövőben tartalmazni fogja
velemenyezd, 2020. június 08. hétfő, 19:53
ITM: a kibocsátási értéket ötszörösen meghaladó a kereslet a Zöld Kötvényekre
A nemzetközi befektetők tehát Magyarország gazdasági és klímapolitikai teljesítményét, a kormány klímavédelmi jövőképét is hitelesnek ítélik. A befolyó források kizárólag zöld beruházásokra, például a közlekedés zöldítésére vagy az energiahatékonyság javítására használhatók fel - közölte Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Magyarország több hónapos előkészítő munka után az Európai Unióban az elsők között bocsátott ki Zöld Kötvényt 2020. június 2-án. A 1,5 milliárd euró értékben kibocsátott, 15 éves futamidejű kötvényekből befolyó források kizárólag zöld beruházásokra használhatók fel, kiemelten a klímavédelmi célú gazdaságfejlesztési programokra, a közlekedés zöldítésére és az elektromobilitás ösztönzésére irányuló, az áramtermelés karbonmentes átalakítását, az energiahatékonyság javítását szolgáló fejlesztésekre. A kötvény iránt hatalmas az érdeklődés, hiszen több mint ötszörös, közel 7,7 milliárd forintos vételi ajánlat
velemenyezd, 2020. június 05. péntek, 15:34
Közbeszerzési eljárást írtak ki a Duna alatti vasúti alagút megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére
A központ csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a vasút fejlesztésével jobb lehet a közlekedés a növekvő népességű agglomeráció és a külvárosok számára, a várostérség környezeti szempontból fenntarthatóbban működhet, a rozsdaövezetek felszabadításával megújulhatnak a főváros belső részei és zöldfelületek, lakások épülhetnek.

Budapest és agglomerációjának közlekedési hálózata túlterhelt, mert népessége folyamatosan nő, és a vasúthálózat a lehetőségei alatt teljesít. A közlekedés fejlesztésében ezért kulcsszerepe van a vasútnak - írták.

A véglegesítés előtt álló Budapest Vasúti Stratégia szerint jól irányzott, összehangolt, Budapest nagyvárosi léptékének megfelelő fejlesztésekkel lehetséges és szükséges egy olyan a városi közlekedésbe beépülő, sűrűn közlekedő, a városon átjáró hálózatot képező vasúti rendszer kiépítése, amely több utas gyorsabb szállítására alkalmas és megbízható. Az elővárosi forgalomban a vasúton ingázók száma akár hetven százalékkal is növelhető, ehhez azonban
velemenyezd, 2020. június 04. csütörtök, 12:21
Fidesz: a klímavédelem céljai változatlanok
Böröcz László közölte, továbbra is az a céljuk, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges legyen, ám már 2030-ra Magyarország lehet a klímavédelem területén az Európai Unió legsikeresebb tagállama.

Ennek érdekében végre fogják hajtani a klímavédelmi akciótervet, ám az is fontos, hogy ne kockáztassuk a koronavírus-járvány miatt veszélybe került munkahelyeket - tette hozzá.

Mint elmondta: éppen a munkahelyek védelme érdekében döntöttek úgy, hogy fél évvel elhalasztják az egyszer használatos műanyagok forgalmazásának betiltását.

Ugyanakkor az akcióterv keretében felszámolják az illegális hulladéktárolókat, megtisztulnak a folyók az illegális hulladéktól, folytatódik a fásítási program, a kormányzat támogatja az elektromos autók és buszok használatát, továbbá hatszorosára növekszik az ország naperőmű kapacitása - sorolta a politikus.

Végül hangsúlyozta, hogy a kormánypártok szerint a klímavédelem árát nem az emberekkel kell megfizettetni, nem szabad kockáztatni a munkahelyüket és a
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 16:53
Szigorúbb klímacélok kitűzését sürgetik ellenzéki képviselők
annak érdekében, hogy változtasson magatartásán és csatlakozzon a klímaváltozás hatásainak megfékezése érdekében kitűzött, a hazaiaknál szigorúbb uniós célkitűzésekhez.

Hullarablónak nevezte a Fidesz politikáját e kérdésben Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, mondván, ha már nem tudták elgáncsolni az ellenzéki kezdeményezést, akkor "megölték, majd megrabolták" azt, kiirtva belőle minden olyan elemet, amiért érdemes lett volna támogatni.

Az, hogy született Magyarországon egy klímavédelmi törvény, akármilyen tartalommal is, az mégiscsak legalább fél siker - jelentette ki.

Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint mára akkora társadalmi súlya van a klímaváltozás kérdésének, hogy azt a kormány sem képes a szőnyeg alá söpörni.

Feltette a kérdést: Áder János köztársasági elnök megszólal-e ebben a témában, miután a koronavírus-járvány ügyében nem tett érdemi nyilatkozatot. Arról beszélt, állásfoglalás lesz az államfő részéről, ha aláírja a "rendkívül pozitív,
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 12:52
Krónika 4. rész (határozathozatalok)
megfékezésével, az alkalmazkodás erősítésével, a hazai energiamix átalakításával, az energiahatékonyság növelésével és az áramtermelés dekarbonizációjával összefüggő célokat és feladatokat.

Ebben a dokumentumban is megerősítik: Magyarország célja, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását legalább 40 százalékkal csökkentse 2030-ig az 1990-es kibocsátáshoz képest és hogy 2050-re az ország eléri a teljes klímasemlegességet.

Belekerültek a határozatba a miniszterelnök által még februárban meghirdetett klímavédelmi akcióterv pontjai is, így például az, hogy július 1-jével meg kell kezdeni az illegális hulladéklerakók felszámolását, illetve szabályozást kell alkotni az egyszer használatos műanyagok forgalmazásának betiltására.

Változnak az exportfinanszírozásra vonatkozó szabályokAz Országgyűlés 116 igen, 42 nem és 14 tartózkodás mellett elfogadta Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló törvény, valamint a
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 11:21
Képek, videók
Werner_Heisenberg.jpg
06mohild
2012. október 25. csütörtök, 04:50
werneri2 1774.jpg
dobe
2010. június 25. péntek, 05:44
bölcsesség Reinhold.jpg
agica2004
2007. november 23. péntek, 13:10
Michael Jordan villája-Ed
durcimarcika
2020. május 03. vasárnap, 14:46
Michael Cheval
durcimarcika
2020. február 12. szerda, 20:42
michael+McAuliffea.jpg
menusgabor
2019. május 09. csütörtök, 21:27
Michael J. Fox .
alvaro-hopihe
2018. április 09. hétfő, 08:52
Michael Jakson és Jannet.
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 22:32
michael-jordan.jpg
menusgabor
2018. január 29. hétfő, 21:10
michaels1.png
sz719eszter
2018. január 10. szerda, 21:26
michael6.gif
sz719eszter
2017. december 03. vasárnap, 16:18
michael4.gif
sz719eszter
2017. december 03. vasárnap, 16:18
michael1.gif
sz719eszter
2017. december 03. vasárnap, 16:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.