Belépés
2020. július 11. szombat | 28. hét | 193. nap | 23:25 | Nóra, Lili
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Miroslav Kraljevic horvát festő életművéből nyílt kiállítás a Várkert Bazárban
A Testőrpalotában látható, Miroslav Kraljevic, a horvát modernista című kiállítás Magyarországon először, összesen hatvankét műtárgy segítségével mutatja be a nagy horvát művésznek és követőinek kiemelkedő munkásságát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Horvát Kulturális Minisztérium együttműködésében megvalósuló tárlat megnyitóján Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára kiemelte: a művész sokféle stílusban mártózott meg, sokféle technikát kipróbált, mindenben új és eredeti tudott lenni.

Elmondta, hogy a tárlat ötvenkét festményt és grafikát, valamint három kisplasztikát vonultat fel Miroslav Kraljevictől (1885-1913), átfogó képet adva az életműről.

"Inspiráljon bennünket ez a mostani megmutatkozás arra, hogy akarjunk több és mélyebb ismereteket szerezni a gazdag és izgalmas horvát kultúráról" - fogalmazott Fekete Péter, hozzátéve, hogy ezzel magunkhoz is, a szomszédos néphez és Európához is közelebb kerülünk.

Ivica Poljicak, a Horvát Kulturális Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: ez az év a soros EU-elnökség miatt különösen fontos Horvátország számára, erre az időszakra különleges kulturális programsorozatot is terveztek, amelynek része a kiállítás. Kiemelte azt is, hogy Rijeka idén Európa egyik kulturális fővárosa. Mint rámutatott, először fordul elő, hogy két olyan, európai szintű misszió fonódik össze, mint az európai uniós elnökség és az Európa Kulturális Fővárosa program, ami rendkívüli lehetőséget teremt arra, hogy bemutassák Európának gazdag kulturális örökségüket, valamint modern és kortárs művészetüket.

Kiemelte, hogy Miroslav Kraljevic hasonlóan erőteljesen határozta meg a modern horvát művészetet, mint a magyar modern festészetet Rippl-Rónai József, akinek műveit a zágrábi közönség két évvel ezelőtt ismerhette meg. "A két művész életét a párizsi tartózkodás kiváltotta ihlet és átalakulás köti össze" - mondta.

Zvonko Makovic, a március 29-ig látogatható kiállítás koncepciójának megalkotója hozzátette, hogy Miroslav Kraljevic a figyelmet Bécsről és Münchenről, a horvát művészek addigi képzési központjairól Párizs felé irányította. Tiszta festészete a 19. század francia művészetének forrásaiból merített, tevékenysége Manet és az impresszionisták, elsősorban Cézanne munkásságához köthető.

Miroslav Kraljevic rendkívül gazdag, csupán hároméves - 1911 és 1913 közötti - intenzív munkájából keletkező életműve, festészeti újításai alapvetően meghatározták az őt követő művésznemzedékek képi látásmódját - hangsúlyozta a kiállítás rendezője, hozzáfűzve, hogy a tárlaton további hét műtárgy a festő követői, Milivoj Uzelac, Vilko Gecan és Marijan Trepse munkásságát mutatja be.

Ivica Poljicak a megnyitón bejelentette, hogy a közös magyar és horvát örökséget bemutató kiállítás nyílik április végén a Magyar Nemzeti Múzeumban és a zágrábi Klovicevi dvori galériában.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 20:52
Címkék: Miroslav Kraljevic, Várkert Bazárban, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Horvát Kulturális Minisztérium, Fekete Péter, Miroslav Kraljevictől,
Kommentek
Indul a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár online
alternatív irodalmi Trianon-antológia.

A legfrissebb hazai könyvmegjelenések bemutatói mellett idén is jelentkezik a Margó Extra beszélgetéssorozat, amelyben művészeket, közéleti személyiségeket kérdeznek meg az olvasáshoz fűződő viszonyukról. Délutánonként Orvos-Tóth Noémi, Eke Angéla, Török-Illyés Orsolya és Mácsai Pál mesél arról, milyen hatással van életére, munkájára az irodalom. A Margó Extra speciális különkiadásában a Grecsó fivérekkel lesz beszélgetés, akiknek ősszel mutatkozik be a Várkert Bazárban Többet magunkról című közös produkciójuk.

A szervezők kiállításokra, színházba is invitálnak. Rendhagyó tárlatvezetés keretében be lehet járni a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth Géza halálának századik évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítását vagy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Felesleges Pillangó című tárlatát. A Trianon emléknapra a Fortepan gyűjteményt állított össze korabeli fényképekből válogatva, estére a Katona József Színház színészei készülnek irodalmi műsorral. A
velemenyezd, 2020. június 03. szerda, 09:23
Folytatja tavaszi online programsorozatát a Várkert Bazár
A korlátozások ideje alatt az online programok a Facebook-on, Youtube-on és a Várkert Bazár honlapján érhetőek el.

A Képmás Magazin az elmúlt három évben rendszeresen jelentkezett Képmás-est című sorozatával a Várkert Bazárban. Az esteken szakemberek és művészek bevonásával igyekeztek körbejárni fontos témákat. A Képmás-esteken készült felvételekből tekinthető meg egy hat epizódból álló válogatás minden pénteken 19 órától a Várkert Bazár facebook oldalán. Az április 17-i első részében Oldás és kötés címmel beszél a családi kötelékek fontosságáról a Gryllus család (Gryllus Vilmos, Gryllus Dániel és felesége, Kőváry Katalin). A szervezők célja, hogy a jelenlegi "bezárt" helyzetre reflektálva rávilágítsanak a család és értékrend szerepére - olvasható a Várkert Bazár pénteki közleményében.

Az ajánló szerint a Várkert Matiné kínálatában a friss Fonogram-díjas Veronaki zenekar április 23-tól csütörtökönként 14 órától a Várkert Bazár oldalán adja elő Magyarország legismertebb gyermekkönyveiből
velemenyezd, 2020. április 17. péntek, 09:32
Húsvét - Koncertekkel várja az érdeklődőket a Várkert Bazár az interneten
A Csík Zenekar elmaradt koncertje helyett betekintést nyerhetünek az érdeklődők abba, hogyan telik a húsvét az otthon maradt zenészek számára: locsolkodással, tojásfestéssel, készülődéssel, sütés-főzéssel és sok-sok zenével a Szép a tavasz, szép a nyár új lemezről, melyet a Fonó tavaly adott ki. Az anyag különlegessége, hogy elhangzik Őze Áron előadásában Babits Mihály Húsvét előtt című verséből egy részlet.

Hétfőn délután 4 órakor a Kolompos tagjai otthonukból, Budapest belvárosából, Zuglóból, Dunakesziről és Szigetszentmiklósról köszöntik a Várkert Bazár közönségét. Így vezetik fel húsvéti dalukat: "szóljon ez a dal Húsvét ünnepéről, Jézus feltámadásáról, legyen ez egy közös nagy locsolkodás, ünnepeljünk így, - kicsit másképp - egymástól távol, de lélekben, szeretetben együtt" - olvasható a közleményben.

Ezt követően, öt órától a Muzsikás Együttes és Alexander Balanescu zenél. Mint írták, a Muzsikás együttes különösen várta az idei húsvétot, hiszen a Várkert Bazárban egy régi barát lett
velemenyezd, 2020. április 11. szombat, 15:52
Az időmanó farsangja - Interaktív családi koncert a Várkert Bazárban
A mesekoncertek előtt farsangi mulatságra és kézműves foglalkozásokra, többek között farsangi álarc készítésére várják a családokat - mondta el az adásban Bíró Eszter, aki az előadáson az Időmanó szerepébe bújik. Kitért arra, hogy a dalok szövegeit Marék Veronika, Hegyi György és Varró Dániel írta, ezeket Födő Sándor zenésítette meg.

Az élőzenei farsangi előadás egy utazásról szól, amelyben a gyerekeknek kell segíteniük az Időmanót többek között abban, hogy sorrendbe tegye a napokat és az évszakokat - ismertette a részleteket Bíró Eszter, hozzátéve: az előadás összművészeti, a tánc, a sztepp és a vizuális világ bevonásával, Horváth Réka animációs hátterével.
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 11:31
Az Emmmi saját halottjának tekinti Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművészt
mindenkinek azzal az üzenettel, hogy törekedjünk arra, hogy minél többre vigyük, hogy akarjuk jobban szeretni mindazokat, akikkel egy hazában élünk, és legyünk büszkék származásunkra, kultúránkra" - hangsúlyozta az Emmi.

Festészete, amely összeforr a bibliai történetekkel, a spanyol irodalommal és legelsősorban a cigány hitvilággal és hagyománnyal, a magyar kultúra szerves részévé vált, kulturális örökségünket gazdagítja. Képeiből rendszeresen rendeztek kiállítást. Önálló tárlata volt a Várkert Bazárban, a Művészetek Völgyében, a szentendrei MANK Galériában, illetve legutóbb a Terror Háza Múzeumban.

Szentandrássy István 1995-ben Pro Urbe Budapest díjat, 1999-ben pedig a Kisebbségekért díjat vehette át. 2012-ben Kossuth-díjat kapott, a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait sajátos színvilággal ábrázoló műveiért, a hazai cigány kultúra megőrzésében és széles körű megismertetésében szerzett elévülhetetlen érdemeiért, külföldön is nagy sikert aratott kiállításaiért, példaértékű
velemenyezd, 2020. február 29. szombat, 09:41
Meghalt Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész
"Isten veled, drága Barátom! Hálás vagyok, hogy ismerhettelek" - írta Balog Zoltán.

Szentandrássy István 1957. augusztus 26-án született Budapesten. Állami gondozottként nőtt fel, szorongásait először versekbe öntötte. Péli Tamást, az első hivatásos cigány festőművészt tartotta mesterének, nála találkozott először a cigány kultúrával.

Munkásszállások lakójaként, vándorlásai során életsorsokat, élettörténeteket ismert meg, figyelmét egyre jobban felkeltette a perifériára sodródott emberek fennmaradásért folytatott küzdelme.

A nyolcvanas évekre bontakozott ki Szentandrássy európai, elsősorban az olasz reneszánsz művészetétől inspirált festészete, amelyet a maga módján formált és teremtett újjá. Ekkor ismerkedett meg a modern spanyol líra megújítója, Federico García Lorca költészetével, amely nagy hatást gyakorolt a festő 2002-2003-ban egy év alatt elkészült Cigány románcok című sorozatára, amely a mágikus realizmus és a szürreális fantázia összefonódását mutatja. 2007-ben adta ki Angyalok
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 20:02
Szalóki Ági ad koncertet a Várkert Bazárban
Igyekezett úgy összeállítani a műsort, hogy minden lemezükről elhangozzon néhány dal - mondta Szalóki Ági a műsorban, hozzátéve: műsoraik visszatérő motívuma, hogy népzenét énekelnek, ezen belül pedig tradicionális cigánydalokat is.

A 15+1 év című ünnepi koncerten közreműködnek a Komári Pulyák - Bogdán Niki és Bogdán Vera (ének), Bogdán Tamás és Bogdán Gergő (kanna, ének) - mellett Bognár Szilvia (ének), Ferenczi György (ének, herfli), Balogh Gusztáv (ének, gitár), Bacsó Kristóf (szaxofon), Csókás Zsolt (gitár, ének), Rácz Krisztian (gitár), ifjabb Tóth István (gitár, ének), Kovács Zoltán (bőgő, ének), Szalai Péter (tabla, ütőhangszerek) és Födő Sándor (ütőhangszerek, ének).

Szalóki Ági felidézte, hogy három dzsessz-zenésszel, Lamm Dáviddal, Kovács Zoltánnal és Dés Andrással alapította meg zenekarát 2004-ben. Kezdetben népdalfeldolgozásokat készítettek és azokat adták elő, tradicionális gyerekjátékokat játszottak a koncerteken, aztán a következő albumokon már saját dalok, magyar költők
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 12:21
Képek, videók
miroslav-klose-nemet-v alo
agica2004
2014. június 22. vasárnap, 18:23
MIROSLAVA 027a.jpg
pergerne
2012. február 29. szerda, 20:45
MIROSLAVA 023a.jpg
pergerne
2012. február 29. szerda, 20:44
Miroslava5694.jpg
talamusz
2010. június 27. vasárnap, 14:17
Miroslava5693.jpg
talamusz
2010. június 27. vasárnap, 14:17
Miroslava5692.jpg
talamusz
2010. június 27. vasárnap, 14:17
Miroslava569.jpg
talamusz
2010. június 27. vasárnap, 14:16
Miroslav Vitus
bagira51
2006. december 10. vasárnap, 02:24
Miroslav Klose
fuckman
2006. augusztus 22. kedd, 20:36
bazárban
orban47
2016. október 06. csütörtök, 22:54
török bazárban
orban47
2013. szeptember 13. péntek, 14:46
Mallorcai bazárban
orban47
2011. augusztus 12. péntek, 05:21
jordán bazárban
orban47
2011. augusztus 11. csütörtök, 08:23
Cairoi bazárban....
palner
2009. augusztus 26. szerda, 14:35
Yu bazárban
moco
2008. február 22. péntek, 14:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.