Belépés
2020. április 03. péntek | 14. hét | 94. nap | 18:11 | Buda, Richárd
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Apa, fe(lel)j
György Emőke
Apa, fe(lel)j!
Egy kisfiú kérdései apjához

Miért az apa a fej, családban,
nem értem, akkor hogy van anya szerint: agyad a gatyában...?
Hogy lehet, hogy a gólya hozott,
és én mégis nem a gólyára, rád hasonlítok?
Hogyan lesz a kistesó,
kell-e bele bors és só?
Miért cipekedik sokszor anya,
pedig neki sokkal kisebb az izomzata?
Hogy van az, apa, hogy te eszel többet,
mégis néha anya hízik?
Miért kell, mindig a férfi legyen az erős,
attól ő már hős?
Miért kell, az apa mindig az észt ossza, okoskodjon?
Nem az lenne fontos, hogy a szeretetével gondoskodjon?
Mért nem szabad a fiúknak sírni,
gyengének lenni?
Ha fáj valami, nem lehet érzéseket kimutatni?
Miért ciki gyengédnek lenni?
(Anya ölelése is puha, gyengéd,
finom, meleg.)
Apa, léteznek a sötétben mumusok,
és kik azok a politikusok?
Ugye, te majd megvédesz, ha bántanak,
és nem hagyod, hogy a rossz emberek ártsanak?
Az miért van, hogy míg anya süt-főz a konyhában,
addig te sörözöl a kocsmában?
Ha ordítasz, miért hiszed, hogy erősebbnek látszol?
Nem érted, hogy akkor vagyok boldog,
mikor velem játszol?
Ha birkózol velem és viccelődsz,
én kíváncsian várom, vajon ki győz?
(Tudom, hogy te.)
A fiúk mért állva pisilnek,
a lányok meg ülve?
A "bogyójuk" be van a hasukba gyűrve?
Mi az, hogy szerelem, ha a gyomrom forog?
Vajon én meglelem, jó vagy rossz dolog?
Leszek én is felnőtt, és mint te most, apa,
öreg, szürke hajú, mint tata?
Mi az a halál,
egyszer engem is tényleg lekaszál?
Ne félj, apa, figyelj ide, ácsi,
én fogok vigyázni rád, ha vén leszel, bácsi!
Tudd meg, apa, hogy te vagy a példaképem,
pedig meg sem felelted a sok kérdésem...
foldinefehereva, 2020. március 26. csütörtök, 21:07
Címkék: György Emőke, kisfiú kérdései, gólya hozott, férfi legyen, észt ossza, lenne fontos,
Kommentek
Cselgáncs ob - Salánki, Gercsák és Sipőcz is ob-arannyal melegített a párizsi Grand Slamre
Slam-viadalon lépnek majd tatamira.

"Jobbára fiatalok indultak az ob-n, és megmutatták, hogy lehet rájuk számítani" - összegzett az MTI-nek Nagy András szakágvezető.

Eredmények:

férfiak:

---------

60 kg (14 induló):1. Feczkó Csanád (Rákosvidéke-Hajtós DSE)2. Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC)3. Farkas Bence (Rákosvidéke-Hajtós DSE) és Vida András (Győri AC)

66 kg (14 induló):1. Boros Bence (Kaposvári JK)2. Szegedi Dániel (Ceglédi VSE)3. Szeredás Botond (Nippon Sport JC) és Szatmári György (UTE)

73 kg (21 induló):1. Ócsai Sándor (Ceglédi VSE)2. Hegedűs Bendegúz (UTE)3. Détári Dániel (Ceglédi VSE) és Kozma Ákos (Kaposvári JK)

81 kg (13 induló):1. Nerpel Gergely (Rákosvidéke-Hajtós DSE)2. Tóth Benedek (Rákosvidéke-Hajtós DSE)3. Akkermann Gergely (Atomerőmű SE) és Rajkai Róbert (MTK Budapest)

90 kg (17 induló):1. Tóth Apor (Miskolci VSC)2. Sáfrány Péter (Miskolci VSC)3. Pryma Attila (Széchenyi Egyetem SE) és Nerpel Richárd (Rákosvidéke-Hajtós DSE)

100 kg (12
velemenyezd, 2020. február 01. szombat, 19:13
Létem
Lővéte

A település a Hargita-hegység déli nyúlványán, a Kishomoród jobb és bal partján, 6-700 m tengerszint feletti magasságban található. Színmagyar település, lakóinak száma 3.800 fő.
A falut említő első írásos adat 1523-ból való, de valószínűleg már azelőtt is létezett Szentlőrinc néven. A települést a katolicizmus végső bástyájának nevezték, mert ettől a falutól délre már mindenki unitárius. Temploma 1771-1776 között épült. A szűk völgy miatt kanyargós utcái mellett magas kőházak épültek.
A falu területén kilenc borvízforrás és egy sóskút (27%-os sótartalommal) található.

Látnivalók: régi stílusú épületek, a sóskút, múzeum, ványoló, tőzegláp, a Várhegy, a templom műemlék tárgyai.
A falu néptánc-együttessel, zenekarral,színjátszó körrel és egy tájházzal is büszkélkedhet.

György Emőke verse

Létem színtere ez a falucska,
Örömöm és búm minden fa tudja.
Voltam gyermek, óvó
foldinefehereva, 2020. január 18. szombat, 22:46
Ismét látható lesz Budapesten a Tündöklő Jeromos című előadás
Tamási Áron drámáját november 9-én telt ház előtt, nagy sikerrel mutatta be a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes a budapesti Nemzeti Színházban - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az előadás idén számos szakmai fórumon aratott sikert, a Magyar Színházak XXXI. Kisvárdai Fesztiválján, a mikházai Csűrszínházban, valamint a Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválján is elismerésben részesült.

Az előadás igazi főszereplője a nép, ezért a produkcióban kiemelkedő szerepe van a néptáncnak, a koreográfiának. A Maros Művészegyüttes és a Spektrum Színház közös munkája sajátos erdélyi hangvételben jeleníti meg Tamási Áron szellemiségét - olvasható a darab ismertetőjében.

Mint írják, Tamási Áron drámája egy erdélyi faluban játszódik, adventi időszakban, a Tündöklő Jeromos egy egész közösség Megváltót váró keserűségét és reményeit, valamint a várakozásra hamis választ adó Jeromos történetét jeleníti meg. Tamási Áron rituális színháza az
velemenyezd, 2019. november 25. hétfő, 09:01
Magyar opera napja - Együttműködési megállapodást kötöttek és díjakat adtak át az Erkel Színházban
mezzoszoprán és Szőnyi Ferenc operaénekes.

Jubileumi elismerésben részesült Dózsa Imre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész.

A magánénekesek közül a Wagner-előadásokban kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeknek odaítélhető Závodszky Zoltán-díjat idén Németh Judit vehette át. Az ösztönös tehetséget és erős színpadi személyiséget jutalmazó Sudlik Mária-díjban Bándi János, a biztos énektechnikán alapuló érthető hangképzés és a tiszta, szép magyar kiejtés magas szintű műveléséért odaítélhető Melis György-díjban Szegedi Csaba részesült.

Az évad énekkari művésze Balás Péter és Fehérné Szentidai Szilvia, zenekari művésze Borosné Szilvásy Júlia hárfaművész, kartáncosa Pokhodnykh Ellina és Palumbo Valerio Antonio lett.

A színházi háttérmunkát végzők közül az előadásokért emlékérmet Stella Szonja balett-titkár, kulturális menedzser és Nyáguly Emőke Erkel színházi projektreferens vehette át, Vasfüggöny-díjban Tóth Imre díszletasztalos részesült, míg a Dárday Andor-emlékplakettet Béres
velemenyezd, 2019. november 07. csütörtök, 20:02
Párbeszéd a művészetkritikáról címmel rendez konferenciát az MMA
konferenciája kísérletet tesz átfogó képet adni a művészetkritika jelen állapotáról, főbb törekvéseiről, a vizsgált művészeti ágakhoz fűződő viszonyáról, fogadtatásáról.

A konferencián a képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, építőművészet, filmművészet, színházművészet, zeneművészet és az irodalom szekciójában zajlanak az előadások.

Az egyes szekciók lezárásaként pódiumbeszélgetéseken művészek és művészetkritikusok jelenítik meg az eltérő oldalak véleményét.

A rendezvényt Vashegyi György, az MMA elnöke nyitja meg, a levezető elnök Farkas Ádám szobrászművész, az MMA rendes tagja; Kucsera Tamás Gergely művészetfilozófus, az MMA főtitkára; Tóth Klára filmkritikus, publicista, az MMA levelező tagja és Solymosi Tari Emőke zenetörténész, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője.

Hétfőn délelőtt a képzőművészet szekcióban előadást tart Feledy Balázs művészeti író, művészetkritikus, Keserü Katalin művészettörténész, Szurcsik József grafikusművész, az iparművészet szekcióban Schrammel
velemenyezd, 2019. október 19. szombat, 12:41
Családok Angyala díjat kapott Böjte Csaba és Pál Feri
Mariannának, a Hungaropharma kommunikációs és marketingvezetőjének; Kiss Gergő háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónak; Lovasi András előadóművésznek; Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárnak; Oberfrank Pál színész-rendezőnek; Odor Andrea országos vezető védőnőnek; Pál Ferenc katolikus papnak, mentálhigiénés szakembernek; Révész Bálintnak, a K&H Bank HR-fő osztályvezetőjének; Szabó Zoltánnak, a British Telecommunications ügyvezető igazgatójának; Szűcs Édua grafikusnak és Velkey Györgynek, a Bethesda Gyermekórház főigazgatójának.
A mozgalom vezetői a tízévente odaítélendő díjakon túl okleveleket adtak át a szervezet számos egykori és jelenlegi munkatársának, támogatóinak, jótevőinek.
A rendezvényen és a díjátadón részt vett Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.
Az ünnepségen mutatták be Borsody István dokumentumfilmjét, amelyben a mozgalom mellé álló meghatározó személyiségek mondják el gondolataikat családalapításról, gyermeknevelésről, az alapítvány
maroka, 2019. szeptember 20. péntek, 10:24
Családok Angyala díjat kapott Novák Katalin és Balog Zoltán
szakpszichológusnak, Böjte Csaba ferences szerzetesnek, Csehi Mariannának, a Hungaropharma kommunikációs- és marketingvezetőjének, Kiss Gergő háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónak, Lovasi András előadóművésznek, Oberfrank Pál színész-rendezőnek, Odor Andrea országos vezető védőnőnek, Pál Ferenc katolikus papnak, mentálhigiénés szakembernek, Révész Bálintnak, a K&H Bank HR-főosztályvezetőjének, Szabó Zoltánnak, a British Telecommunications ügyvezető igazgatójának, Szűcs Édua grafikusnak és Velkey Györgynek, a Bethesda Gyermekórház főigazgatójának.

A mozgalom vezetői a tízévente odaítélendő díjakon túl okleveleket adtak át a szervezet számos egykori és jelenlegi munkatársának, támogatóinak, jótevőinek.

A rendezvényen és a díjátadón részt vett Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.

Az ünnepségen mutatták be Borsody István dokumentumfilmjét, amelyben a mozgalom mellé álló meghatározó személyiségek mondják el gondolataikat családalapításról, gyermeknevelésről, az alapítvány
velemenyezd, 2019. szeptember 18. szerda, 20:01
Képek, videók
György Emőke Halottak na
maria_kadar_148
2017. október 31. kedd, 22:58
György Emőke 1
taltos1
2015. december 20. vasárnap, 22:28
Az élet nagy kérdései
sanci81
2016. február 12. péntek, 17:14
Az élet nagy kérdéseiből.
cipello
2015. augusztus 26. szerda, 14:09
az élet nagy kérdései.jpg
sarkadykati
2012. augusztus 16. csütörtök, 04:07
AZ ÚR kérdései,hozzád..pn
mailona
2012. április 09. hétfő, 14:30
A leninizmus kérdései
lacipecsenye
2011. január 28. péntek, 18:03
baby-Isten hozott.jpg
agica2004
2019. augusztus 15. csütörtök, 20:05
Isten hozott 01.jpg
chillik
2018. január 27. szombat, 05:23
Isten hozott 02.jpg
chillik
2018. január 27. szombat, 05:22
Isten hozott 03.jpg
chillik
2018. január 27. szombat, 05:21
Isten hozott 04.jpg
chillik
2018. január 27. szombat, 05:19
Nő kávėt hozott
eva6
2017. november 21. kedd, 06:28
Isten hozott őszi koszorú
soroya
2017. október 11. szerda, 20:10
2.szél hozott.jpg
liliana01
2017. május 01. hétfő, 16:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.