Belépés
2019. július 23. kedd | 30. hét | 204. nap | 05:02 | Lenke
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Epilepsziás betegek számára fejlesztenek agyi defibrillátort az SZTE kutatói
A koponyán kívüli ingerlés hatékonyságát egyes epilepszia-roham típusok leállításában már korábban bizonyította Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa. Az által vezetett SZTE-MTA Lendület Oszcillatorikus Neuronhálózatok Kutatócsoport víziója, hogy kidolgozzon a gyógyszerrel nem kezelhető epilepsziás betegek számára egy új terápiás eljárást. A módszer lényege, hogy csak akkor és csak annyi elektromos ingerlést alkalmaz, amennyire a roham leállításához a betegnek szüksége van.

Az állatkísérletes eredmények emberi gyógyászatba történő átültetéséhez összefogott a Lendület-csoport az egyetem patológiai intézete és neurológiai klinikája néhány munkatársával. Az ötéves interdiszciplináris kutatás világszínvonalú eredményét a Nature Communications nevű rangos lapban pénteken megjelent publikáció ismerteti.

A szegedi kutatók valós időben tudják akár azonnali módon befolyásolni az emberi agyműködést az általuk kidolgozott agy-ingerlési eljárással. Az eddig rendelkezésre álló módszerek ugyanis csak kisebb állatokon működtek azonnali módon, emberekben csak hosszú percekig tartó alkalmazás után hatottak. Ez az eljárás lesz a technikai alapja annak az agyi defibrillátornak, amely a szívritmus-szabályozó pacemakerhez hasonló elven működik, és a nagyon közeli jövőben automatikusan le tudja majd állítani az epilepsziás rohamokat emberekben is. Ennek a Buzsáki Györggyel, a világhírű agykutatóval együtt szabadalmaztatott találmánynak év elején - egy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott vállalati kutatás-fejlesztési projekt keretében - el is kezdték a prototípus-fejlesztését - közölte Berényi Antal.

Az ötlet lényege, hogy nagyon sok impulzus több helyen is éri a fejet, és ha ezek megfelelő gyorsasággal követik egymást, akkor ezeket az idegsejtek összeolvasztják, és egyetlen ingernek érzékelik. Így a mellékhatás szétoszlik a fejbőr vagy az alá helyezhető elektródák révén, viszont a hatás az agyon belül - a sejtmembrán tulajdonságai miatt - összeadódik, vagyis az idegsejtek ingerlődnek.

Az SZTE Neurológiai Klinika orvosa, Kincses Zsigmond Tamás kifejtette, az epilepsziás roham kialakulása nem jelezhető előre. A neuropszichiátriai kórképektől szenvedő - például depressziós vagy epilepsziás - páciensek egyharmadánál a gyógyszeres terápiák nem hatékonyak. Ez az új eljárás csak akkor befolyásolja az agyat, amikor kell, a betegség finom, időbeli dinamikájához igazodva - éppen ettől annyira újszerű.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 02. péntek, 11:22
Címkék: Berényi Antal, SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet, SZTE-MTA Lendület Oszcillatorikus Neuronhálózatok Kutatócsoport, Nature Communications, Buzsáki Györggyel, Nemzeti Kutatási,
Kommentek
Akár drónokat is bevetne a mentőszolgálat az utcai rosszullétekhez
Csató Gábor, a szervezet főigazgatója kedden újságíróknak elmondta, külföldi példák alapján elindult a Főpolgármesteri Hivatallal a gondolkodás arról, hogy Budapesten is legyen lehetőség félautomata defibrillátort eljuttatni drónnal az utcai rosszullétekhez.

Az elképzelés szerint az utcai rosszullétnél segédkező laikus életmentőt segítené a drón által szállított defibrillátor, hiszen ezek a repülő eszközök egyes esetekben gyorsabban a helyszínre érkezhetnek, mint a mentőautó.

Csató Gábor hozzátette: a drón a defibrillátort 3-4 perc alatt az életmentés helyszínére tudja juttatni, és a 10 kilométeres repülési hatótávolságot figyelembe véve 3-4 ilyen szerkezettel le lehetne fedi a fővárost.

A főigazgató elmondta, szeretné, ha jövő év elején elindulhatna a pilot program. Jelenleg hiányzik a drónok működtetéséhez a szabályozási környezet, a technológia adott.
velemenyezd, 2018. június 12. kedd, 18:23
Egészségügyi megállapodást kötött az I. kerület és a Szent Ferenc Kórház
szakemberek ápolási technikákat tanítanak.

A polgármester fontosnak nevezte az együttműködést, hiszen - mint mondta -, a kerületben nagy számban élnek idős emberek, és mivel a kerületben nincs kardiológiai ellátás, ezért is szükséges, hogy a kardiológiai rehabilitációs szakkórházzá alakítandó Szent Ferenc Kórházban megkapják ezt az ellátási formát is.

Utóbbival összefüggésben a kerület ötmillió forint pénzügyi támogatást is nyújt a kórháznak - tette hozzá a polgármester, amelyből három defibrillátort és egy EKG-készüléket vásárolt az intézmény.

Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója arról beszélt, azzal, hogy 3 milliárd forintból egy 150 ágyas kardiológiai rehabilitációs szakkórházzá alakul a II. kerületi intézmény, megfelelő ápolási, ellátási hátteret tudnak nyújtani a budavári lakosoknak is.

Bodroghelyi László, a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálatának vezetője a kerület egészségügyi fejlesztéséről szólva kifejtette: idén folytatódik a Maros utcai szakrendelő
velemenyezd, 2018. február 23. péntek, 13:32
Félszáznál több defibrillátort regisztráltak Heves megyében
A közlemény szerint az adatbázist egy országos kezdeményezéshez csatlakozva a Heves Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya az Országos Mentőszolgálat Észak-magyarországi Regionális Mentőszervezetével együttműködve hozta létre.

A térkép, amelyet a kormányhivatal honlapjának főoldaláról lehet elérni, tartalmazza a megyében lajstromba vett valamennyi nyilvánosan elérhető, félautomata defibrillátor pontos helyét, hogy szükség esetén a készülékeket bárki a lehető legrövidebb időn belül megtalálja és használhassa - írták.

Felidézték, ez év elején a kormányhivatal felhívást tett közzé, amelyben önkormányzatok, közintézmények, vállalatok, magánszemélyek segítségét kérte a megyében fellelhető újraélesztő készülékek feltérképezésében.

A felhívásra számos intézmény, állami és magánszervezet, iskola, egyesület és háziorvos jelentkezett. Segítségükkel sikerült egy átfogó adatbázist összeállítani, amelynek naprakészen tartása érdekében továbbra is várják az információkat az új készülékek
velemenyezd, 2017. július 14. péntek, 07:04
Labdarúgó Magyar Kupa - Lovrencsics pár percre eszméletét vesztette
A 89. percben 1-1-es állásnál a labdáért felugorva Murka Benedekkel fejelt össze, majd elterült a földön. Solymosi Péter játékvezető pár másodperccel később megállította a játékot, majd előbb az FTC egészségügyi stábja, azután a mentők is a pályára futottak, utóbb defibrillátort is hoztak. Pár percig nem lehetett tudni, mennyire komoly a baj, néhány játékos könnyezett, majd Lovrencsicset nyakmerevítővel, hordágyon vitték le a pályáról. A játékos integetéssel jelezte, hogy már magánál van.

A találkozó 1-1 után hosszabbítással folytatódik.
velemenyezd, 2017. május 31. szerda, 21:04
Fehér
bebiztosítani a helyünket a csapatban. Annak ellenére is jóban voltunk egymással, sokszor ebédeltünk együtt, hogy azonos poszton szerepeltünk, vagyis konkurensei voltunk egymásnak" - folytatta Romeo Almeida, aki ott volt a pályán a Miki számára végzetes mérkőzésen.

,,Ő a Benficában játszott, én a Vitoria Guimaraesben szerepeltem akkor már. A pályán szinte azonnal tudtuk, hogy nagy a baj, láttuk az orvosok reakcióját. Nehéz helyzetben voltak, hiszen az eső miatt nem használhatták a defibrillátort. Miki arcán látszott, hogy komoly a helyzet. Borzalmas volt az egész mindannyiunknak, akik akkor a pályán voltunk" - mesélte szomorúan az egykori csapattárs és barát.,,Miki még nagyon fiatal volt, mindannyian megijedtünk a halálakor. Azok is letörtek, akik nem is ismerték Mikit. Utána sok társunk végeztetett el komoly egészségügyi teszteket. A mai napig sokkol, ha eszembe jut, ami történt. Mikor megtudtam, hogy Győrbe jövünk játszani,
bordat, 2016. október 09. vasárnap, 16:37
A hirtelen szívhalálok mintegy egynegyedét génmutáció okozza ausztrál kutatók szerint
A Sydneyi Egyetem kutatói 490 ausztrál és új-zélandi - 1-35 éves - fiatal hirtelen szívhalálát vizsgálták. A 2010-12 között történt esetek 60 százalékának - 292 eset - megtalálták az okait az egykori kórboncnoki, törvényszéki orvosszakértői és rendőrségi jelentéseket átvizsgálva.

A maradék 198 megmagyarázhatatlan eset megértésére vérvizsgálatokat végeztek, szűrésnek vetették alá a családtagokat, és kiderítették, hogy 27 százalék hátterében génmutáció áll - ismertették a szakemberek a New England Journal of Medicine folyóiratban közzétett tanulmányukban.

Chris Semsarian kardiológus elmondta, hogy ez a tudás életeket ment meg, mivel megelőző kezelésekre nyílik lehetőség az érintett, nagykockázatú családokban.

"Ha megtaláljuk a hibás gént, amely a fiatal hirtelen halálát okozta, tesztelni lehet a hozzátartozókat az adott génmutációt illetően, és ha a hozzátartozónak is van ilyen génmutációja, őt is veszélyezteteti a kór. Ebben az esetben kezelést kaphat, például bétablokkolót, vagy
velemenyezd, 2016. június 23. csütörtök, 18:43
Maratoni hosszúságú újraélesztési rekordkísérlet Szombathelyen
Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere hétfőn a rendezvényhez kapcsolódva rövid ünnepség keretében elismerő oklevelet adott át Pintér Gábor rendőr főhadnagynak, a Sárvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetőjének, amiért 2016. március 16-án újraélesztett egy bajbajutott kerékpárost, akinek hirtelen leállt a szíve, összeomlott a keringése.

A főhadnagy is ennek programnak a keretében sajátította el az újraélesztés alapjait, azzal pedig, hogy a tanultakat éles helyzetben is tudta alkalmazni, életet mentett - mondta Puskás Tivadar, aki mielőtt polgármester lett, évtizedeken át mentőorvosként dolgozott.

Miközben átadták az elismerő oklevelet, a főtéri sátorban tovább zajlott a reanimációs gyakorlat, hiszen a rekord csak úgy sikerülhet, ha tíz napon át, éjjel és nappal folyamatosan váltják egymást a résztvevők. Intézményekből, iskolákból, üzemekből, baráti társaságokból verbuválódtak csapatok annak érdekében, hogy sikeres legyen a rekordkísérlet.

Szombathelyen a Segítés városa
velemenyezd, 2016. június 06. hétfő, 16:39
Képek, videók
fejlesztés-alatt-3.png
menusgabor
2015. február 23. hétfő, 23:05
fejlesztés.jpg
tantus
2014. szeptember 18. csütörtök, 10:32
Újabb jelentős fejlesztés
basikele
2013. február 15. péntek, 05:21
Fejlesztés alatt!!! 2.jpg
pazpeti
2008. szeptember 25. csütörtök, 13:56
Magyar fejlesztésű Kalasn
richardbodo
2008. március 08. szombat, 19:48
fejlesztés
erikac
2008. február 14. csütörtök, 09:08
KNORR fejlesztés Tósakiva
kismotor
2007. szeptember 26. szerda, 17:36
Művészetté fejlesztette
joakaratnet
2007. szeptember 14. péntek, 13:24
térkép fejlesztés magyar
szidi001
2007. április 06. péntek, 11:24
Vidék fejlesztés
atkaguru
2006. november 14. kedd, 10:54
epilepsziás nyuszi.gif
maroka
2009. november 19. csütörtök, 20:51
epilepszias kutya
charlotteani
2008. június 19. csütörtök, 22:49
Berényi Apolló
agica2004
2015. április 17. péntek, 22:21
Berényi Apolló.jpg
agica2004
2011. szeptember 08. csütörtök, 15:19
Farkasné Berényi Márta.JP
farkas1945
2011. március 16. szerda, 11:56
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.