Belépés
2020. június 02. kedd | 23. hét | 154. nap | 06:13 | Kármen, Anita
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A vád tanúja című produkciót mutatja be a Játékszín
A színház MTI-hez eljuttatott közleménye szerint A vád tanúja a világ egyik leghíresebb bűnügyi története: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják. A színházi közönség a vádemelést követő eseményeket kísérheti figyelemmel a tárgyaláson át egészen az ítélethozatalig. Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, de nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja - áll a darab ismertetőjében.

Mint Simon Kornélt idézik, Agatha Christie pusztán néhány jelzővel elképesztő feszültséget képes teremteni. "Voltaképpen a film tárgyalótermi jeleneteibe szerettem bele. Biztos vagyok benne, hogy ha azonos témában válogatás készülne a világ filmtörténetéből, akkor Billy Wilder alkotása az első tíz között szerepelne" - mondta a rendező, hozzátéve, hogy most ugyanez a fantasztikus alapanyag áll az ő rendelkezésünkre is.

A védő, Sir Wilfrid Robarts szerepében Kern András debütál a Játékszínben. A rendező kiemelte, hogy a legfajsúlyosabb szerep a védőé a produkcióban: az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi feladat.

A közleményben Bank Tamás igazgatót is idézik, aki elmondta, hogy a kínálatuk magját vígjátékok alkotják, emellett azonban sikerrel játszanak olyan filmadaptációkat is, amelyek nem feltétlenül tartoznak ebbe a műfajba. "Színházunkhoz az idei évadban ismét neves színészek csatlakoztak - ezt a sort erősíti többek közt Kern András és Kocsis Dénes" - mondta a premier előtt.

Az előadásban színpadra lép még Bacsa Ildikó, Vadász Gábor, Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Nagy Johanna, Petyi János és Várnai Péter. A produkció díszlettervezője Bátonyi György, jelmeztervezője Papp Janó, a dramaturg Lőkös Ildikó.

A Játékszín szokásos, bemutatóhoz kapcsolódó időszaki kiállítása ezúttal a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködésben jön létre. Az amerikai törvényhozás állandó és emblematikus szereplői a tárgyalótermi művészek - ennek mintájára készítenek rajzokat az intézmény hallgatói a produkció művészeiről a színpadi próbák alatt. Alkotásaikból február 6-án nyílik tárlat a Teréz körúti teátrumban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 16:19
Címkék: Leonard Vole-t, Mint Simon Kornélt, Agatha Christie, Billy Wilder, Wilfrid Robarts, Kern András,
Kommentek
Turisztikai beszélgetéssorozat és megnyitó állatkertek várják az érdeklődőket
Sound, a Paloznaki Jazzpiknik, a Kultkikötő, a Művészetek Völgye, és a Veszprémi Utcazene Fesztivál szervezői mesélnek majd a terveikről, a jelenlegi helyzetről és a lehetséges jövőről. Az első, hétfői beszélgetés házigazdája Lobenwein Norbert, a MOL Nagyon Balaton alapítója, akinek vendégei többek között Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke és Marsalkó Dávid, a Halott Pénz alapító frontembere lesznek.

Juhász G. Tamás fotói láthatók a virtuális kiállítás keretében hétfőtől a Játékszín online galériájában, a fotós a járványügyi helyzet miatt bezárt színházban 45 képből álló összeállítást készített az időszak lenyomataként. Alkotásai a Játékszín Facebook-oldalán láthatók hétfőtől. A fotóművész tagja a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának, több önálló és csoportos kiállításon vett részt - írja a közlemény.

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum egy különleges májusfa állításával teszi emlékezetessé az idei májust, közösségi oldalukra feltöltött üzenettel bárki elküldheti
velemenyezd, 2020. május 04. hétfő, 17:33
Koronavírus - Külön alappal segíti művészeit és munkavállalóit a Játékszín
Bank Tamás igazgató döntését az intézménybezárás miatt kialakult helyzet indokolja - olvasható a Játékszín MTI-hez kedden eljuttatott közleményében, amelyben emlékeztetnek arra, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott rendkívüli intézkedések az elsők között a színházakat érintették. A közösségi események korlátozásának eredményeként nemcsak az intézmények, de sok művész és színházi szakember is elesett bevételeitől.

A Játékszín a bizonytalan idejű korlátozásokra való tekintettel, a csökkentett munkarenddel arányos bérfizetés mellett a munkavállalók részére négymillió forintos keretet különít el, amelynek terhére dolgozói a nehéz időszakot áthidaló pénzügyi segítséget kérhetnek, további hatmilliós forrásra pedig egzisztenciális zavarba kerülő színművészeik és művészeti szakembereik pályázhatnak.

Az elmaradó előadásokból már befolyt bevételt ugyancsak elkülönített forrásként kezeli a Játékszín. Amint nyit a színház, az előadásokat pótolják, de minden néző dönthet majd, hogy elfogadja-e az új
velemenyezd, 2020. március 17. kedd, 17:52
Március második felében rendezik a Debreceni Tavaszi Fesztivált
összeállítására törekedtek. A Magashegyi Underground szimfonikus koncerttel érkezik a városba, fellép a Honeybeast, Charlie pedig a Debreceni Big Banddel ad közös koncertet.

A komolyzene iránt érdeklődők a tavaszi fesztivál ideje alatt egyebek mellett ingyenes "hangulatkoncerteken" vehetnek részt. A Kölcsey Központba betérők kora esténként fiatal zenészek zongorajátékát hallgathatják meg.

Három színházi produkció is szerepel a fesztivál kínálatában: a Vígszínház József Attila-estjét, a Játékszín a Teljesen idegenek című komédiáját, a Karinthy Színház pedig a Budapesti Operettszínházzal közös előadását, a Baba című színművét viszi el Debrecenbe.

Az irodalom kedvelőit Szabó T. Anna és Lackfi János költők, valamint Gyárfás István gitárművész estjére várják, Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes pedig Kányádi Sándor vereseiből összeállított esttel lép színpadra - sorolta a részleteket Bódor Edit, hozzátéve, hogy a 80 éves László Ákos grafikusművész munkáiból március 6-án nyíló kiállítása a
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 13:32
Tíz előadás látható Székelyudvarhelyen a III. Mafeszt elnevezésű színházi seregszemlén
A Mafeszt a Magyar Színházi Szövetség szakmai seregszemléje, amelynek idén a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház ad otthont. A közönség a fesztiválon részt vevő öt társulat tíz előadását láthatja. Részt vesz a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a Csíki Játékszín, valamint a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház. A társulatok gyermek- és ifjúsági előadásokat, táncszínházi produkciókat, nagyszínpadi és stúdiótermi alkotásokat egyaránt színre visznek.

A fesztivál programját hét erdélyi magyar tervező színházi plakátkiállítása, valamint szakmai műhelymunkák teszik gazdagabbá.

Az Udvarhely Bábműhely a Benedek Elek és Grandpierre Emil nyomán írt Béka-királykisasszony című produkciót mutatja be, a temesváriak Luigi Pirandello IV. Henrik című előadást viszik színre Victor Ioan Frunza rendezésében, a házigazda színház A mi kis városunk című nagysikerű előadással lép színpadra.

A Csíki
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 14:59
Meghalt Karinthy Márton 71 éves korában
ezután is folytatni kívánja a Karinthy Márton által megalapozott szellemiségű, polgári, szórakoztató színházat.
Karinthy Márton a mai és a 20. századi magyar színházi színtér fontos rendezője volt, 1973-1975 között a Békéscsabai Jókai Színház, 1975-1977 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1977-1980 között a Thália Színház, 1980-1982 között a Népszínház rendezője volt, 1978-1980 között a Gorsiumi Nyári Játékok vezetőjeként is dolgozott. Részt vett a Reflektor Színpad és a Játékszín létrehozásában. Rendszeresen dolgozott tévérendezőként is.

-Karinthy Márton: ,,Nem mindegy, hogy milyen minőségben éljük meg az életünket.
Itt olvasható

- Új Buda:
Ma délután, 70 éves korában elhunyt Karinthy Márton, színigazgató, rendező, író. Osztozunk a család és a barátok gyászában. Karinthy Mártont Újbuda Önkormányzata saját
maroka, 2019. november 07. csütörtök, 06:44
Elhunyt Karinthy Márton színigazgató, színházrendező, író
Karinthy Márton 1949-ben született Budapesten, a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakát 1973-ban végezte el, Marton Endre és Kazán István, később Babarczy László osztályában.

1973-1975 között a Békéscsabai Jókai Színház, 1975-1977 között a Pécsi Nemzeti Színház, 1977-1980 között a Thália Színház, 1980-1982 között a Népszínház rendezője. 1978-1980 között a Gorsiumi Nyári Játékok rendezőjeként is dolgozott. Részt vett a Reflektor Színpad és a Játékszín létrehozásában.

1982-ben megalapította a Hököm Színpadot, a háború utáni első magánszínházat, amelynek rendezője és igazgatója volt. 1988-ban a teátrum nevét Karinthy Színházra változtatva költöztek a mai helyre, a volt Haladás mozi épületébe a Bartók Béla út 130. alá. A helyiség felújítását a vállalkozás maga finanszírozta. A színház az elmúlt évtizedek alatt sokat fejlődött, legutóbb 2010 nyarán bővült csaknem kétszeresére az előcsarnok, új közönségforgalmi terekkel kiegészülve, a színpadra forgószínpad, süllyesztő került. 2011-ben
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 18:22
Vineri începe la Gheorgheni Colocviul Teatrelor Minorităţilor Naţionale
A 13-a ediţie a Colocviului Teatrelor Minorităţilor Naţionale are loc în perioada11 - 20 octombrie la Gheorgheni. Datorită programului foarte încărcat, alte două teatre din judeţul Harghita îşi oferă spaţiul pentru spectacole: Teatrul "Tomcsa Sándor" din Odorheiu Secuiesc îşi va prezenta spectacolul pe propria scenă, respectiv Teatrul Municipal "Csíki Játékszín" din Miercurea Ciuc va găzdui spectacolul Teatrului de Cameră Arad.

Pe parcursul celor 10 zile, organizatorii îşi aşteaptă publicul cu spectacole de teatru, expoziţii, proiecţii de filme, ateliere, teatru-lectură, lansări de carte şi cu târg de carte.

Vor participa cu spectacole: Teatrul de Cameră Arad, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, Teatrul Figura Studio din Gheorgheni, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Naţional Târgu-Mureş - Compania Tompa Miklós, Secţia Germană a Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu, Teatrul de Nord Satu Mare - Trupa Harag György, Teatrul Szigligeti din Oradea, Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe,
velemenyezd, 2019. október 08. kedd, 18:21
Képek, videók
játéksziget
paniko
2006. november 17. péntek, 09:01
20161012leonard-cohen. jpg
liliana01
2019. április 29. hétfő, 16:58
Leonard_Bernstein_0825 .jp
maroka
2018. augusztus 25. szombat, 08:09
Leonard Cohen
sarkadykati
2017. január 16. hétfő, 07:22
Leonard Cohen
sanci81
2016. december 25. vasárnap, 16:21
1024px-Leonard_Cohen_2 103
sarkadykati
2016. november 11. péntek, 21:58
Leonardo Da Vinci idézet
anna4459
2016. október 24. hétfő, 18:21
Toby Leonard Moore.jpg
charlotteani
2016. május 01. vasárnap, 22:53
Leonardo_da_Vinci_(145 2-1
tunkiss
2016. április 03. vasárnap, 20:57
Leonardo DiCaprio
sanci81
2016. február 07. vasárnap, 13:19
yom kippur,leonard cohen.
relisisi
2015. szeptember 22. kedd, 11:11
0 Leonardo.png
lovaszmarika
2015. július 02. csütörtök, 17:36
fábry kornél0402.png
maroka
2020. április 02. csütörtök, 19:43
kornél atya0214.jpg
maroka
2019. február 14. csütörtök, 11:21
fábry kornél atya0207_3.j
maroka
2019. február 08. péntek, 17:02
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.