Belépés
2020. május 26. kedd | 22. hét | 147. nap | 05:25 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Hetedik alkalommal tartják meg a magyar konyha hetét Kárpátalján
A magyar kormány által is támogatott legnagyobb kárpátaljai gasztronómiai eseményről Magyarország beregszászi konzulátusán tartottak sajtótájékoztatót kedden.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a magyar konyha hete annak idején a magyarországi torkos csütörtök sikerén felbuzdulva indult, ám mostanra azon már jóval túlmutat. Hozzátette: a számtalan erőfeszítés mellett a magyar konyha hetének is jelentős szerepe van abban, hogy jelentős mértékben nőtt Kárpátalján a kelet-ukrajnai konfliktus miatt néhány éve visszaesett idegenforgalom. Kiemelte: tavaly 2,5 millió turista látogatott a térségbe, ami a duplája a megye lakosságának.

A miniszteri biztos mérföldkőnek nevezte, hogy a múlt évben a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) és a Miniszterelnökség Kárpátaljai Kormánybiztosságának támogatásával a Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft. gondozásában megjelent a Kárpátalja gasztrokalauza című kiadvány, amelyben csaknem 200 étterem és vendéglátóhely szerepel. Hozzátette: a kiadvány sikerén felbuzdulva a turisztikai tanáccsal közösen szeretnék ukrán nyelven is megjelentetni a gasztrokalauzt.

Grezsa István emlékeztetett arra: Magyarország kormánya sokat tesz azért, hogy a belföldi ukrán és a magyarországi turisták körében vonzóvá tegye Kárpátalját például a vendéglátóhelyek minősítéséhez, az idegenvezető-képzéséhez és a környezet tisztán tartásához nyújtott támogatással.

Csizmár Sarolta, a KMTT alelnöke felidézte, hogy hét éve 11 vendéglátó egység vett részt a rendezvényen, míg ebben az évben már 30 jelentkezett. Mint kifejtette, a magyar konyha hetén résztvevő vendéglátóhelyek listája, elérhetőségük, kínálatuk és áraik megtalálhatók a turisztikai tanács Facebook oldalán és a kmtt.info című honlapon.

Elmondta, hogy a vendéglátóhelyek február 28-án, csütörtökön 50, a következő napokon pedig 25 százalékos árengedménnyel várják a vendégeiket. Jelezte, hogy több étteremben előre kell helyet foglalni a nagy érdeklődés miatt.

Grezsa István a délutáni órákban a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében magyar kormányzati támogatással felújított óvodát ad át a Beregszászhoz közeli Beregdédán és a nagyszőlősi járási Batár községben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. február 19. kedd, 14:41
Címkék: Grezsa István, Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács, Miniszterelnökség Kárpátaljai Kormánybiztosságának, Magyar Konyha Magazin Kiadó Kft, Csizmár Sarolta, Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program,
Kommentek
Koronavírus - Ukrán kormányfő: marad a karantén a határidő lejárta után is, de lesznek enyhítések
Smihal egy rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataira támaszkodva minden valószínűség szerint meghosszabbítják a karantént, de további szakaszos enyhítések lesznek, ha a helyzet ezt megengedi.

A kabinet hétfőn jelentette be, hogy május 22-ig meghosszabbította a május 11-ig kihirdetett karantént. Közölte azt is, hogy könnyítenek a korlátozásokon, és keddtől engedélyezik egyes tervezett műtétek végrehajtását. Az UNIAN hírportál tájékoztatása szerint a kabinet kedden nyilvánosságra is hozta a karantén idején engedélyezendő orvosi beavatkozások listáját. Ezen a többi között az szerepel, hogy engedélyezik "az orvosi segítségnyújtást" azokban a megyékben, illetve Kijevben, ahol a Covid-19-ben szenvedő betegek ellátására előkészített betegágyak kevesebb mint fele foglalt. Engedélyezik az orvosi beavatkozást a terhesség és szülés idején fellépő veszélyeztetettség esetén, a daganatos betegeknél, illetve ha a műtét elhalasztása a betegek életét kockáztatná. A
velemenyezd, 2020. május 05. kedd, 13:32
Koronavírus - Továbbra is gyors ütemben terjed a fertőzés Ukrajnában
A betegségből eddig 347-en gyógyultak fel. A két legfertőzöttebb terület továbbra is a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megye 889, és a főváros, Kijev 801 regisztrált esettel. Kárpátalja megyéből eddig - a tárca adatai szerint - 182 Covid-19 beteget jelentettek.

Vitalij Klicsko főpolgármester vasárnap arról számolt be, hogy Kijevben egy nap alatt 31 új beteget regisztráltak, köztük 4 egészségügyi dolgozót, valamint egy újabb haláleset történt.

A határőrszolgálat közölte, hogy Kárpátalján újabb három határőrnél igazolták a koronavírus-fertőzöttséget, velük együtt már hétnél a megyében. Országosan jelenleg mintegy 150 határőr van karanténban vagy önkéntes elszigeteltségben amiatt, hogy kontaktusba kerültek utóbb igazolt fertőzöttekkel.Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy mostanra már csaknem ezer egészségügyi dolgozó betegedett meg, számuk aznapra elérte a 978-at.

Az ukrán közegészségügyi központ statisztikája szerint Ukrajnában az
velemenyezd, 2020. április 19. vasárnap, 12:01
Koronavírus - Ukrajnában meghaladta a négyezret a fertőzöttek száma
fertőzöttet - 75-öt - most Csernyivci megyében találták. A 24-es tévécsatorna beszámolója szerint a kórházi ágyhiány miatt a megye egyik gimnáziumában rendeztek be kórházat. Az ideiglenes intézményben olyan betegeket készülnek elhelyezni, akik nem fertőzöttek koronavírussal.

Ukrajnában az egészségügyi minisztérium adatai szerint továbbra is a két legfertőzöttebb terület Csernyivci megye 662 beteggel és nyolc halálos áldozattal, valamint a főváros, Kijev 644 igazolt fertőzöttel és 11 elhunyttal. Kárpátalján eddig 116 fertőzöttet és 4 elhunytat jegyeztek fel.

Az ukrán fegyveres erők egészségügyi illetékeseinek csütörtöki közlése szerint a hadseregben egy nap alatt újabb öt fertőzöttet regisztráltak, így már 28-an betegek. Eddig egy halálos áldozata van a koronavírusnak a fegyveres erőknél, és egy tagjuk gyógyult fel a betegségből. Karanténban, illetve önelszigetelésben jelenleg 274-en vannak. Az ukrán határőrségnél is felütötte a fejét a fertőzés, egy kárpátaljai határőrt szállítottak kórházba
velemenyezd, 2020. április 16. csütörtök, 11:52
Koronavírus - Szijjártó: legyen lehetőség ingázásra Záhonynál!
A tárcavezető kifejtette: telefonon egyeztetett Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, és kölcsönösen biztosították egymást szolidaritásukról a világjárvány elleni küzdelemben.

Kiemelte: mindkét ország több fronton harcol a járvány által okozott kihívásokkal szemben, folyamatosan erősítik az egészségügyi ellátórendszerüket és segítséget nyújtanak gazdaságuknak az újrainduláshoz.

Szijjártó Péter kitért arra: tájékoztatta ukrán kollégáját, hogy a helyzetre való tekintettel két évvel meghosszabbították a kárpátaljai útépítések támogatására felajánlott 50 millió eurós kötöttsegélyhitel-program érvényességét.

Beszámolt arról is, hogy kezdeményezte: a jelenleg egyetlen - kizárólag teherforgalom számára nyitva lévő - határátkelőhelyen, Záhonynál tegyék lehetővé a határ mentén élők ingázását. Ez nagy segítséget jelentene a Kárpátalján és az Északkelet- Magyarországon élőknek - tette hozzá.

Szijjártó Péter arról is tájékoztatta ukrán partnerét, hogy a magyar kormány az Ökumenikus
velemenyezd, 2020. április 14. kedd, 11:21
Koronavírus - Kárpátalján és még két nyugat-ukrajnai megyében megtiltották a lakhely elhagyását a hétvégére
A lakhelyelhagyásra vonatkozó tilalom helyi idő szerint mindegyik megyében szombat 13 órától hétfő 6 óráig lesz érvényben. Ez idő alatt a rendvédelmi szervek, a rendőrség és a nemzeti gárda tagjai megerősített szolgálatot tartanak, a szabály megszegéséért 17 ezer hrivnya (202 ezer forint) pénzbírságot szabnak ki - idézte a mukachevo.net helyi hírportál Olekszij Hetmanenko kárpátaljai kormányzót. A helyi vezetés ezért arra kérte az embereket, hogy a bevásárlástintézzék el időben, még a rendelkezés életbe lépése előtt.

Csernyivci megyében minden üzletet bezárnak a lakhelyelhagyási tilalom idejére, csak a gyógyszertárak és a benzinkutak maradnak nyitva, utóbbiak azonban csak a sürgősségi feladatokat ellátó járműveket, vagyis a mentőket, a rendőrség, a tűzoltóság és más hasonló szervek autóit szolgálhatják ki.

Kijev megye kormányzóságának pénteki sajtóközleménye szerint ugyancsak javasolja a megyében lévő helyi önkormányzatoknak, hogy "korlátozza az emberek mozgását és tartózkodását a nyilvános
velemenyezd, 2020. április 10. péntek, 19:32
Koronavírus - Szijjártó: határon túli magyar közösségeket is támogat védőeszközökkel a kormány
Szijjártó Péter elmondta: a határon túl élő magyar közösségeknek eszközbeli segítséget is nyújt a kormány, 600 ezer maszkot, valamint néhány tízezer védőruhát, védőfelszerelést és tesztet biztosítanak számukra a Felvidéken, Erdélyben, Székelyföldön, Kárpátalján, Szlavóniában, a Mura-vidéken és a Vajdaságban.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország azért tudja megtenni ezt, mert működik a Kína és Magyarország közötti légihíd és a kormány több mint 30 millió maszkot vásárolt már Kínából.

Emellett van egy komplett gépsor, amely hamarosan megkezdi a működését és havonta 2 millió 800 ezer maszkot lehet rajta előállítani. A saját gyártású maszkok megteremtik a lehetőséget arra is, hogy segítse a kormány azokat, akik nagy bajban vannak Magyarország környékén - mondta.

Közölte: szinte mindegyik határon túli magyar közösség megkereste a kormányt azzal, hogy rossz az ellátottság azokon a területeken, ahol élnek, egyes kórházak pedig a működési képességeik küszöbére értek a
velemenyezd, 2020. április 10. péntek, 12:31
Szijjártó: tovább dolgozunk a kárpátaljai magyarok helyzetének megoldásán
hivatalos látogatást tesz Budapesten, hogy megállapodást érjenek el a magyarok nyelvhasználatával és anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférésével kapcsolatban, továbbá egyeztessenek a miniszterelnök ukrajnai látogatásáról. A koronavírus-járvány miatt azonban a külpolitikai kapcsolattartás formái is megváltoznak, ezért videokonferencia keretében értekeztek, ami viszont limitált lehetőségeket biztosít nehéz, érzékeny kérdések megvitatására - magyarázta.

Kiemelte: Magyarország és Ukrajna egyetért, hogy Kárpátaljának sikertörténetnek kell lennie mindkét ország szempontjából, és ez az egyetértés reményt ad, hogy a nehéz kérdéseket is meg tudják oldani.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország ugyanakkor addig nem adja fel a NATO-Ukrajna bizottság üléseinek blokkolását, amíg nem találnak megoldást a magyar közösség jogainak érvényesülésére.

Elmondta: remény van arra, hogy az ukrán közigazgatási reform keretben Beregszásznál olyan járás jöhet létre, amelyben magyarok alkotják a többséget, "reméljük,
velemenyezd, 2020. március 26. csütörtök, 10:11
Adománygyűjtő program indult a Tisza forrásvidékének hulladékmentesítésére
Az összefogásnak köszönhetően már az adománygyűjtés első öt napjában több mint négyszázan adakoztak, a felajánlások összege pedig elérte a hárommillió forintot, ami duplája annak, mint amennyit terveztek - közölte az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában Tamás Zsolt, a PET kupa versenyigazgatója.

Elmondta, hogy az adománygyűjtést még nem zárták le, mert egy jobb kisteherautót szeretnének vásárolni a befolyt összegből Fracz Bélának, aki Kárpátalján, Kőrösmezőn, a Fekete-Tisza partján él és egymaga küzd a tiszai hulladékáradattal. Az összegyűjtött hulladékot szelektálja és utána adja tovább, hogy visszakerülhessen a körforgásba.

Jelenlegi munkaeszköze egy UAZ, amely nagyon öreg, többet kell szerelnie, mint amennyit mozogni tud, ez pedig megnehezíti a munkáját.

Tamás Zsolt elmondta, hogy eddig a Tisza magyarországi szakaszának megtisztításán dolgoztak, ezzel a kezdeményezéssel már a folyó forrásvidékénél próbálják megállítani a szemetet.

Beszámolt arról is, hogy ebben az évben három
velemenyezd, 2020. március 11. szerda, 12:01
Képek, videók
Felhőalakzat Kárpátálján
pacsakute
2018. október 28. vasárnap, 22:29
Munkácsy Kárpátalján.jpg
dnemethk
2009. augusztus 04. kedd, 16:34
Magyarfalu Kárpátalján
bakfity
2008. január 06. vasárnap, 13:07
797_-_Ancient_Greece_V ase
kathyvp
2018. augusztus 25. szombat, 16:19
Grétsy László
agica2004
2018. április 12. csütörtök, 17:57
ősz gréten10015_8.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:24
ősz gréten10015_7.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:24
ősz gréten10015_6.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:23
ősz gréten10015_5.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:22
ősz gréten10015_4.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:20
ősz gréten10015_3.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:19
ősz gréten10015_2.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:18
ősz gréten10015.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:16
gretna green.png
chillik
2017. augusztus 21. hétfő, 15:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.