Belépés
2018. december 16. vasárnap | 50. hét | 350. nap | 11:37 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Végzetes ugrás
Végzetes ugrás- Neeee...!

A hang évekig visszhangzott a fülében. Az apja sikolyszerű kiáltása a kórházi ágyon is vissza-visszatérő álma volt. A kétségbeesett apai hang, aztán az a borzasztó reccsenés és a csend.

Mári három nappal később ünnepelte volna tizennegyedik születésnapját. Bogláron nyaraltak, a család titkon nagyon készült a jeles napra, hiszen ekkor lesz a gyereklányból nagylány. Ősszel megy gimnáziumba, az élet komoly dolgai várnak rá.

Nagyon vidáman teltek a napok a balatoni faluban. Édesapja barátjának nyaralója minden igényüket kielégítette. Igaz, nagy igényeik nem voltak, ők csak jól akarták magukat érezni. Reggel sokáig aludtak, majd a gondos anya nagyszerű reggelije után irány a strand, az úszás, a játék. Mári rengeteg barátot szedett össze a három hét alatt. Sokat viháncoltak a vízben, ugráltak, fröcsköltek, lökdösődtek, szóval állandóan ment a móka.

Tibi már a szülinap előtt is nagylányként kezelte Márit. Igaz, ő már is nagyfiú volt, tizenöt is elmúlt. Tetszett neki a lány, és ha csak tehette, vele játszott, neki produkálta magát. - Mári - harsogta a lánynak - nézd, mit tudok - és hatalmas csobbanással vetette magát a vízbe.

Mári jó tanítvány volt. Imádta a mozgást, szerette a testnevelési órákat is az iskolában. Lenézte, megvetette azokat a nyafka lányokat, akik ha csak tehették, felmentést kértek az órai munka alól. Ő bezzeg sohasem tett ilyent. Még betegen is levetkőzött és csak a figyelmes tanár szigorú utasítására hagyta ott a tornatermet, ment orvoshoz. A mozgás volt a mindene.

Boglárban is a vizet imádta. Szeretett csatangolni a nyaralók övezte utcákon, jókat nevetni, viccelődni, de az igazi a víz volt. Hamar meg is tanulta Tibitől a különféle ugrásokat. Büszke volt magára, lány létére ugyanazt meg tudja csinálni, mint ez a nagyfiú.

Azon a napon is minden olyan jó volt. A reggeli ébredés, a finom ételek, a selymesen simogató víz. Délutánra egy jó kis pingpong-meccset beszélt meg Tibivel. Az élet szép.

A játék Tibi sikerével végződött. - Na, ebből elég volt, gyerünk a vízbe - feledte gyorsan vereségét Mári és még hozzátette: - Hadd lássam, melyikünk lesz a gyorsabb?

Ezzel futásnak eredt és már előre érezte az izzadt testét simogatóan hűsítő víz mámorító érzését. Ahogy elfutott a parton fekvő édesapja mellett még odaszólt: - Apa gyere te is.

A mozdulat csodálatos volt az elugrás remekül sikerült, szinte úszott a levegőben. Akkor nem hallotta, vagy csak nem fogta fel apja figyelmeztető kiáltását. - Vigyázz kicsi a víz, ne ugorj fejest! Neeee...!

Amikor kihúzták a vízből nem érzett fájdalmat. Az a borzasztó reccsenés, de semmi más. A tömeg pillanatok alatt összeverődött körülötte, szülei riadt tekintettel, tehetetlenül nézték. Mindenki mondta a magáét, segíteni akart.

A mentők gyorsan megérkeztek és szirénázva vitték a legközelebbi kórházba. Az egész olyan volt, mint egy álom. A vijjogva rohanó kocsi ablakából az égbolt meseszerű volt, az elsuhanó fák furcsa árnyat vetettek az autó belsejébe. - Mit keresek én itt, mi történt velem? Miért nem vagyok a strandon, hiszen ott vannak a barátaim...

A gondolatok lázálomszerűen kergették egymást. Mári kezdett összezavarodni. Már semmit sem értett. Nem tudta, hogy miért vörös az édesanyja szeme a sok sírástól, hiszen neki semmije sem fáj. És az apja, az ő nagy szerelme, az apja, aki mindig nevet és ugratja őt, miért rágja könnyeivel küzdve a szája szélét?

Heteken át mindent megpróbáltak az orvosok, de csak nem javult az állapota. A születésnapi köszöntők is olyan furcsák, olyan szánakozóak voltak. Szeretett volna felkelni, futni, játszani, viháncolni a barátnőkkel, megbeszélni a nyári kalandokat, de ő még az iskola kezdetén is az ágyban feküdt.

Lassan, nagyon lassan jutott el a tudatáig, hogy már sohasem szaladgálhat a társaival. A kezét is csak alig tudta emelni, és mint egy kisbabát, napjában többször is tisztába kellett tenni. Enni sem tudott szülei segítsége nélkül.

A hazatérés szép volt. Kint álltak a ház lakói a kapuban, ki sírva, ki mosolyogva simogatta karját, fejét. Segítettek a tolókocsit szüleinek felvinni az emeletre, elhalmozták őket figyelmességükkel.

Amikor végre egyedül maradt imádott szobájában, az ő kis fellegvárában, mindenkori menedékében, hosszasan nézte a régen nem látott kedves tárgyakat. Kisgyerekkori babáit, kedvenc könyveit, a színes ceruzákat. Minden úgy volt, ahogy azt hónapokkal korábban a nagyon várt nyaralás előtt hagyta. És ekkor a hónapok felgyülemlett fájdalmai, félelmei, rettegései kirobbantak belőle. Mint az átszakadó gát lezúduló vize, úgy törtek ki könnyei, úgy robbant ki belőle a sírás. Siratta az elveszített jövőjét, a megtört szüleit, a sohasem lesz szerelmeit, férjét, gyerekeit. Siratta, mert ő már csak egy gerincét tört béna, egy nyomorék, aki másokra szorul.

Évekig foglalkoztatta a halál, az öngyilkosság gondolata. A tolókocsis élete tele volt küzdelemmel, kudarccal, sikertelenséggel. Utálta az emberek sajnálkozását, a sokszor lenéző tekinteteket. Sohasem hagyták az épek, a jövő-menő emberek, hogy elfelejtse: ő csak mások életét megnehezítő, másokon élősködő, mozgássérült, egy szánni való nyomorék.

Édesanyja egyetlen pillanatra sem hagyta magára. Nem kis erőlködések árán minden nap levitte a szabad levegőre. Tolta kerekesszékét, fesztelenül beszélgetett vele, mesélt, pletykált, nevetgélt. Szóval: tartotta az életet lányában.

Egy alkalommal édesanyja szó nélkül más irányt vett aznapi útjuknak. Mári hiába faggatta, nem árulta el, hova mennek. Meglepetésére egy klubban kötöttek ki, ahol szép számmal voltak már bottal, mankóval, kerekesszékkel érkezett emberek. Nem értette, mit keresnek itt, mit e sok nyomorék között.

Azután lassan megbarátkozott az emberekkel. Barátokra talált, megismerte gondjaikat, örömeiket. Rájött, mások még rosszabb helyzetben vannak, hiszen ő, ha nagy nehezen is, de megtanult írni, kisebb munkákat elvégezni alig mozduló kezeivel. Megértette, hogy sorstársai érzelmekkel, álmokkal, vágyakkal teli emberek, akik - ahogyan ő is - ugyanolyan értékesek, mint ép mozgású társaik. Egyre több munkát vállalt. Először kisebb könyveléseket, programok szervezését végezte, de hamarosan már jogaikért vívta csatáit.

Egy napon ő lett a klub vezetője, ahogy évekkel később az érdekeikért harcoló szervezet egyik legfőbb vezéregyénisége. Egész nap telefonált, nyüzsgött, szervezkedett, pénz kunyerált és szerzett. Segített mindenkinek, aki erre rászorult.

Az élete az öregedő, egyre kevesebbet bíró, vállaló szülei mellett is tevékeny lett. Napjai zsúfoltak voltak, nehezen lehetett vele időt találni megbeszélésre, vagy egy kis beszélgetésre. Nappal boldog volt.

Este legtöbbször nehezen aludt el. Lehunyt szemmel, mozdulatlanul feküdt ágyában. Gondolatai ilyenkor el-elkalandoztak. Barátokon - Tibin, akit soha többet nem látott, s aki még a kórházban sem látogatta meg -, férfiakon, sohasem ismert élményeken, elvetélt vágyain járt az esze. Igyekezett elhessegetni a lehangoló valóságot, a meg nem ízlelt világ csábító képeit, de néha, elalvás előtt, ki-kicsordultak könnyei.
sayuri, 2013. február 14. csütörtök, 15:12
Címkék: hang évekig, apja sikolyszerű, kórházi ágyon, kétségbeesett apai, család titkon, jeles napra,
Kommentek
A teremtés
az időben mindennek volt kezdete. Nekem is volt kezdetem, az olvasónak is volt. Lakóházainknak is volt kezdetük. A rajtunk levő ruháknak is volt. Volt olyan idő, amikor házaink, ruháink, autóink, mosógépeink, sőt mi magunk sem léteztünk. Nem voltunk. Nincs ennél nyilvánvalóbb dolog.
Hajlamosak vagyunk meggondolatlanul azt a következtetést levonni, hogy mindennek volt kezdete, hiszen olyan dolgok és emberek vesznek körül, amelyek nyilvánvalóan elkezdődtek valamikor. Az ilyen következtetés azonban végzetes ugrás lenne a képtelenség szakadékába. Végzetes lenne a vallásra. Végzetes hatással lenne a tudományra és az értelemre is.
Miért? Vajon nem azt mondtam, hogy időben és térben mindennek volt kezdete? Nem ugyanaz-e ez, mintha egyszerűen azt mondanánk, hogy mindennek volt kezdete. Egyáltalán nem. Logikailag és tudományosan egyszerűen lehetetlen, hogy mindennek volt kezdete. Miért? Ha minden létezőnek volt egyszer kezdete, akkor kellett lennie olyan időnek is, amikor semmi sem létezett.
Álljunk
kalmanpiroska, 2017. június 12. hétfő, 22:06
Érdekesség!!
- ukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu, egy új zélandi hegy neve.

Az első hallásjavító készülék 1953-ban készült el a Sonotone cég jóvoltából. A Sonotone főleg hangfalakkal, illetve különböző hangosító berendezésekkel foglalkozik.

Az egypetéjű ikrek verejtékeinek szaga is azonos, így a kutyák sem tudják őket megkülönböztetni.

A Titanic elsüllyedése előtt 14 évvel megjelent egy fantasztikus regény egy Titan nevű hajóról, amely elsüllyedt az első útján.A Titan végzetes sérülését is jégheggyel való ütközés okozza, és bármilyen hihetetlen, de ugyanazt az utat futotta volna be, mint a Titanic 1912-ben!A tejcsokoládét Daniel Peter találta fel, aki aztán eladta az ötletét szomszédjának, akit Henri Nestle-nek hívtak.
Dániában kétszer annyi disznó él, mint ember.

Egy házi légy mindössze 14 napig él.

Leonardo da Vinci egyetlen találmányát sem építette meg.

Minden kontinensen található Róma nevű
piroska0101, 2016. augusztus 21. vasárnap, 05:39
Ady Endre élete (1877-1919) költő, újságíró
1901. április 22-én jelent meg a Friss Újságban Egy kis séta címmel, amely azonban világnézeti ellenszenvet gerjeszt ellene lapjánál, így május 23-ától a lapversenytárs Nagyváradi Napló kötelékébe lépett. Jó újságíróvá vált, magyar prózai stílusa itt fejlődött ki. Új verskötetet is kiadott 1903-ban Még egyszer címen, azonban ez is komolyabb visszhang nélkül maradt. Ady Nagyváradon bohém éjszakai életet élt, amelyben Halász Lajos és Szűts Dezső voltak állandó partnerei. Ehhez a városhoz kötődik az a végzetes szerelmi viszony is, amelynek következtében először elkapta a szifiliszt: erről a Mihályi Rozália csókja című novellájában ír.

Életében az áttörést 1903 augusztusa hozta el: ekkor ismerkedett meg Diósyné Brüll Adéllal, egy Nagyváradról elszármazott gazdag férjes asszonnyal, aki ekkor Párizsban élt és látogatóba jött haza. Léda (Ady így nevezte őt el) lett a múzsája; az ugyanebben az évben megjelent Még egyszer című kötetében ,,A könnyek asszonya" című költeményt már ő ihlette. Lírai
charlotteani, 2016. június 28. kedd, 04:08
Érdekességek!
- ukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu, egy új zélandi hegy neve.

Az első hallásjavító készülék 1953-ban készült el a Sonotone cég jóvoltából. A Sonotone főleg hangfalakkal, illetve különböző hangosító berendezésekkel foglalkozik.

Az egypetéjű ikrek verejtékeinek szaga is azonos, így a kutyák sem tudják őket megkülönböztetni.

A Titanic elsüllyedése előtt 14 évvel megjelent egy fantasztikus regény egy Titan nevű hajóról, amely elsüllyedt az első útján.A Titan végzetes sérülését is jégheggyel való ütközés okozza, és bármilyen hihetetlen, de ugyanazt az utat futotta volna be, mint a Titanic 1912-ben!

A tejcsokoládét Daniel Peter találta fel, aki aztán eladta az ötletét szomszédjának, akit Henri Nestle-nek hívtak.
Dániában kétszer annyi disznó él, mint ember.

Egy házi légy mindössze 14 napig él.

Leonardo da Vinci egyetlen találmányát sem építette meg.

Minden kontinensen található Róma nevű település.

Eddig 92
horvathnemagdi, 2016. április 17. vasárnap, 20:47
Képek, videók
Végzetes csók - v. kép.pn
anci-ani
2017. december 02. szombat, 13:55
Végzetes vonzerő.jpg
cady89
2015. augusztus 06. csütörtök, 01:50
10- Végzetes találatwilhe
furaila
2013. január 31. csütörtök, 06:13
Vegzetes_bosszu.jpg
fulgytvn
2008. szeptember 28. vasárnap, 13:47
vegzetes_bosszu.jpg
ticsi83
2008. szeptember 05. péntek, 16:54
Végzetes megoldás.jpg
nemarika
2008. június 05. csütörtök, 17:58
végzetes erő 2..jpg
picurcica
2007. augusztus 07. kedd, 01:18
Végzetes Vonzerő.hu.jpg
rambobby
2007. június 11. hétfő, 11:16
Végzetes Végjáték.hu.jpg
rambobby
2007. június 11. hétfő, 11:14
Végzetes Szomjúság.hu.jpg
rambobby
2007. június 11. hétfő, 11:11
Végzetes Pillanatok 2.hu.
rambobby
2007. június 11. hétfő, 11:08
Végzetes Kitérő.hu.jpg
rambobby
2007. június 11. hétfő, 11:06
évekig tettem.jpg
yvett789
2015. január 13. kedd, 17:02
Évekig hazudtak nekünk!A
basikele
2013. február 19. kedd, 00:51
Várpalota a 90-es évekig
dnemethk
2011. november 01. kedd, 18:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.