Belépés
2019. július 16. kedd | 29. hét | 197. nap | 12:23 | Valter
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Országos Könyvtári Napok - Változatos programok Szegeden
A szegedi Somogyi-könyvtár által szervezett programok célja bemutatni az intézmény sokszínű szolgáltatásait, melyek segítséget nyújtanak az emberek tájékozódásához, tanulásához, kulturált szórakozásához. A rendezvénnyel azokat is igyekeznek elérni, akik még nem rendszeres könyvtárlátogatók.

A programok nagyobbik részét a Somogyi-könyvtár központi épületében, a Dóm téren tartják, de az intézmény fiókkönyvtáraiban is rendeznek kiállításokat, koncerteket, író-olvasó találkozókat, a Könyves vasárnapon pedig a Mars téri Civil piacon is várják az olvasókat.

A rendezvények sorában az egyik első Grecsó Krisztián író és Kollár-Klemencz László, a Kistehén zenekar énekes-zeneszerzőjének közös irodalmi estje október 2-án, a Dóm téren. Az író-olvasó találkozók látogatói megismerhetik Simai Mihály költő verseit és életfilozófiáját, találkozhatnak az On Sai álnéven sci-fi és fantasy regényeket publikáló Varga Beátával, a Könyvmolyképző Kiadó vezető szerkesztőjével, a Szent László-trilógia, a Honfoglalás-regényfolyam és más népszerű történelmi regények szerzője, Benkő László pedig rendhagyó történelem és irodalomórát tart.

A megújult Szeged folyóiratról Bene Zoltán főszerkesztő munkatársaival beszél a lap olvasóinak, néhány nappal később mint szerző mutatja be Az érdemes, nemes Rózsasándor kalandjai című betyárpikareszkjét.

A műfaji sokszínűség jegyében a rendezvények között szerepel filmbemutató, képzőművészeti kiállítás, több gyermekprogram, de a sport sem hiányozhat: az ifjabb generációból Szabó Téténnyel, a Szegedi Vízisport Egyesület korosztályos válogatott kenusával, az idősebbek közül pedig a többszörös világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó Bánki Horváth Béla szenior úszóval ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. szeptember 29. péntek, 10:11
Címkék: Országos Könyvtári Napok, Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Simai Mihály, Varga Beátával, Könyvmolyképző Kiadó,
Kommentek
Irodalmi játékok, kiállítások és rendhagyó foglalkozások is lesznek az Országos Könyvtári Napokon
A könyvtári szakma egyik legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozata idén három jelentős eseményhez kapcsolódik, így szerveznek programokat a Családok Éve, a Kulturális Örökség Európai Éve és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) megalakulásának 25. évfordulójához kapcsolódva is - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Családok Éve alkalmat ad arra, hogy népszerűsítsék a könyvtárak családbarát szolgáltatásait és együttműködő partnerek bevonásával hatékonyságát is erősítsék, továbbá lehetőséget teremt a rendezvény új szolgáltatások bevezetésére, az év közben elindított családi könyvtári programok bemutatására, valamint többgenerációs események tervezésére is.

A Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódva több programot szerveznek az Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása című mottóhoz kapcsolódva, az NKA negyedszázados évfordulója apropóján pedig bemutatják az Alap támogatásával megvalósult legjelentősebb könyvtári eredményeket.

A hét tematikájának kialakításánál az egyes
velemenyezd, 2018. szeptember 29. szombat, 13:11
Országos Könyvtári Napok - Változatos programok Csongrád megyében
A programok célja bemutatni az intézmény sokszínű szolgáltatásait, amelyek segítséget nyújtanak az emberek tájékozódásához, tanulásához, kulturált szórakozásához. A rendezvénnyel azokat is igyekeznek elérni, akik még nem rendszeres könyvtárlátogatók - mondta a szakember az eseményről rendezett sajtótájékoztatón.

A három nagyobb eseménysorozat - a családok éve, a kulturális örökség európai éve és a Nemzeti Kulturális Alap létrehozásának 25. évfordulója - köré csoportosuló programok közül csaknem kétszázötvenet - író-olvasó találkozókat, színházi és zenei produkciókat, ismeretterjesztő előadásokat, vetélkedőket - a megye 35 településeinek könyvtáraiban rendeznek.

A Somogyi-könyvtár központi épületében, a szegedi Dóm téren kedden a gyermekeknek szóló kedvelt regények, a Rumini és Lengemesék sorozatok szerzőjével, Berg Judittal találkozhatnak a legkisebbek és szüleik. A programok állandó eleme a helyi szerző és olvasóik összeismertetése: Csikász Lajos a történelmi regények születéséről beszél,
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 14:38
Kortárs magyar irodalmat népszerűsíti a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár sorozata
A könyvtár a honlapján augusztus 29. és október 3. között hetente online játékkal is jelentkezik - közölte az intézmény kommunikációs osztálya szerdán az MTI-vel.

A játékba folyamatosan be lehet kapcsolódni, visszamenőleg is beküldve a megfejtéseket. A legjobbakat kortárs magyar írók dedikált könyveivel, illetve fődíjként egy Amazon Kindle e-book olvasóval díjazzák, de már egy fordulóban való részvétellel is lehet nyerni.

A sorozat október 7-én, az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatot lezáró Könyves vasárnapon fejeződik be. Ennek keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár hatodik alkalommal szervezi meg közös olvasási rekordkísérletét a Központi Könyvtárban, ekkor kerül sor a Kortárs és kedvelt online játék eredményhirdetésére és a nyeremények átadására is.
velemenyezd, 2018. augusztus 22. szerda, 13:51
Országos Könyvtári Napok - Több mint százhetven program lesz Somogyban
közösség címmel, október 8-án pedig 8-12 éves gyermekek találkozhatnak Nyulász Péterrel, a balatoni mondakör felhasználásával készült Helka trilógia szerzőjével.

Virág Erzsébet rendezvényszervező arról szólt, hogy a kisebb településeken kézművesfoglalkozások, gyermek- és nyugdíjasprogramok, beábelőadások, s részben olyan rendezvények lesznek, amelyek kapcsolódnak az idősek, a zene vagy az állatok világnapjának eseményeihez.

Horváth Péter kitért rá: a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár a könyvtári napoknak köszönhetően ismét lehetőséget ad kedvezményes beiratkozásra, de a "megbocsátás napját" ezúttal nem hirdették meg a kölcsönzött könyvekkel és médiatartalmakkal kölcsönzési határidőn túl érkezőknek. Sokan ugyanis visszaélnek vele, s ezt az alkalmat várják, hogy a késedelem ellenére ne kelljen fizetniük.

Virág Erzsébet azt mondta, a könyvtárosok szeretnék, ha minél többen felfedeznék a könyvtárak csodálatos világát, és egyre többen látogatnák, vagy látogatnák újra ezeket az intézményeket.
velemenyezd, 2017. október 02. hétfő, 18:33
Országos Könyvtári Napok - Több mint százharminc rendezvény tartanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
A nyírségi megyeszékhelyen negyven rendezvénnyel várják a látogatókat, továbbá a megyében huszonkét nyilvános könyvtár összesen kilencvennégy programot szervez. A könyvtári napok programsorozatába ebben az évben 177 települést vont be a nyíregyházi könyvtár - közölte Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.

A rendezvényhét Ratkó Lujza néprajzkutató előadásával és Kodály Zoltán emlékkiállítással kezdődik a központi könyvtárban. A program során szerdán előadásokat tartanak a könyvtárban megszerezhető információforrásokról, valamint az egészségvédelemről, a gyerekeket mesedélelőttre és bábszínházi előadásra is várják.

A hét folyamán a vízzel mint az élet forrásával, a népi hagyományokkal és ékszerekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Szombaton a résztvevők Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőre tesznek egy rövid turisztikai kirándulást, majd díjazzák a legügyesebb, legfiatalabb, legidősebb és legtöbbet kölcsönző olvasót. Vasárnap a már szokásos
velemenyezd, 2017. október 02. hétfő, 13:32
Országos Könyvtári Napok - Csaknem 300 program Békés megyében
koccintanak majd az érdeklődőkkel - tette hozzá.

Lukoviczki Anna, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese kifejtette, egyebek mellett Benkő László íróval, Belső Nóra pszichiáterrel és Takács Bencével, az M5 kulturális csatorna műsorvezetőjével szerveznek találkozót. A Bartók Béla Vegyeskar koncertjével Kodály Zoltánra emlékeznek, vasárnap pedig helyismereti kirándulást szerveznek a sarkadi városi könyvtárba, Gesztre és a biharugrai halastavakhoz.

A hét kiemelt napja szombat lesz, amikor a VIII. Könyvtári Éjszakát rendezik meg, amelynek Spanyolország lesz a témája - mondta Szarka Judit, a könyvtár munkatársa. A spanyol festészetről lesz előadás, spanyol verseket szavalnak a Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészei, spanyol ételek és italok kóstolójával várják a vendégeket, spanyol filmeket vetítenek és egy flamenco estet is szerveznek.

Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárban egyebek mellett Tokaji Tamás helyi művész első verseskötetét mutatják be, a zene világnapja alkalmából egy
velemenyezd, 2017. október 02. hétfő, 12:32
Országos könyvtári napok - Több mint félezer program Jász-Nagykun-Szolnok megyében
Czakóné Gacov Katalin elmondta: az eseménysorozat idén a Csak tiszta forrásból! összefoglaló címet kapta, Bartók Béla Cantata Profana című művének záró gondolata nyomán. A "tiszta forrás" környezetünk szépségeinek védelmére, megbecsülésére, de múltunk és hagyományaink tiszteletére is utal - fogalmazott.

Szólt arról, hogy a program kiemelkedő eseménye az október 8-i Könyves Vasárnap! esemény, amikor rendkívüli nyitvatartással, beiratkozási akciókkal, családi programokkal, meglepetésekkel várják az érdeklődőket a könyvtárak.

A Kossuth téren népi játszóteret állítanak fel, a könyvtárban kézműves foglalkozások, okosjátékok bemutatója, íjászkodás és családi akadályverseny színesíti a programot.

Október 3-án ismeretterjesztő- és mesefoglalkozásokat tartanak a vízről kisiskolásoknak. Október 4-én a Verseghy Ferenc Könyvtárban, majd a Hild Viktor Könyvtárban író-olvasó találkozót szerveznek Beck Andreával, A Titoktündér című könyv írójával. Október 6-án, Telegdi Ágnessel, az Ó, azok a
velemenyezd, 2017. szeptember 29. péntek, 13:03
Képek, videók
könyvtári.JPG
talamusz
2011. szeptember 30. péntek, 14:46
Szegedi könyvtár...4
caris11935
2009. október 29. csütörtök, 09:33
Szegedi könyvtár...3
caris11935
2009. október 29. csütörtök, 09:32
Szegedi könyvtár...2
caris11935
2009. október 29. csütörtök, 09:32
Szegedi könyvtár...1
caris11935
2009. október 29. csütörtök, 09:31
szegedi könyvtár.jpg
agica2004
2009. február 24. kedd, 14:18
Intézmények száma
furaila
2013. január 14. hétfő, 22:59
Intézmények jegyzéke
furaila
2013. január 14. hétfő, 22:53
Háttérben az EU Intézmény
zlako
2007. március 29. csütörtök, 16:09
Ebéd az egyik intézménybe
pecsioszi
2006. július 10. hétfő, 09:44
Pszichiátriai intézmény
pecsioszi
2006. július 10. hétfő, 09:42
Emberek világa
eva6
2019. február 24. vasárnap, 16:40
Hálás emberek boldogok
dandej
2019. január 25. péntek, 21:34
kiváló emberek1013.jpg
maroka
2018. október 13. szombat, 20:38
Legerősebb emberek...
cipello
2018. szeptember 24. hétfő, 11:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.