Belépés
2019. augusztus 24. szombat | 34. hét | 236. nap | 00:19 | Bertalan
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Magány vagy egyedüllét?


Magány vagy egyedüllét? Óriási a különbség!

Nem mindegy, hogy egyedül érzed magad, vagy magányosan. A két állapot bizony nem ugyanaz. Míg az elsőre szükséged van, hogy magadra figyelj, a másik az üres elhagyatottság fájó érzése.
Az egyedüllétre minden embernek szükséges lenne. Egyedül maradni magamban, magammal.
Ilyenkor van lehetőség arra, hogy az egyén reflektáljon magára. Ettől a nyugati ember valamiért fél. Azért kezdünk bele egyre több tevékenységbe, azért megy a televízió és a rádió minden kávézóban, mert kényelmetlenné vált az egyedüllét és a csend.
A csendről Kárpáti Andor, egy tihanyi, Indiát többször megjárt (és méltatlanul elfelejtett) jógi így ír:
,,A csend az örökkévalóság, mert az örökkévalóságban csend van, mely a nyugalom és béke harmóniájának boldogsága. A csend az örökkévalóságot betöltő tökéletes boldogság. Ha ezt el akarjuk érni, akkor ne gondoljunk csak külső, fizikai, azaz testi csendre, mely mulandó, mint maga az anyagi lét, hanem a lélek békéjének a harmóniájára. Mert hiába keressük fel az erdők vagy akár a világ legelrejtettebb magányát, mit sem ér a környezetnek a legteljesebb csendje sem, ha a lelket békétlenség, kínzó vágyakozások, nyugtalanító szomjúságai epesztik."
Ez a belső csend az egyedüllétben található meg.
Ha egyedül vagyunk, elkezdhetünk önmagunkkal foglalkozni, számot vethetünk életünkkel, átgondolhatjuk helyzetünket a világban. Ezen túl is léphetünk, elhalkíthatjuk belső beszédünket, a folyamatos gondolat-fűzért, mely figyelmünket magával ragadja. Ekkor betekinthetünk a mélyebb valóságunkba, abba a részünkbe, mely túl van a gondolatokon. Semmit nem szabad várni ettől a határátlépéstől. Nem esünk transzba, nem fogunk hallucinálni, hanem egyszerűen belenyugszunk a csendbe és az egyedüllétbe.
Ez az igazi egyedüllét, amitől nem kell félni, sőt, törekedni kell rá. Ez egyáltalán nem jelent magányt, nem vezet barátaink elvesztéséhez. Épp ellenkezőleg: ha gyakoroljuk, sokkal jobban fogjuk tudni értékelni kapcsolatainkat.
A magány más.
Számítógépünk előtt magányosan ülünk úgy, hogy a facebook-on egy kattintásra van minden ismerősünk, mégis, teljesen magányosak vagyunk. Ez a ,,közelség" óriási hazugság, inkább eltávolítja az embereket egymástól, és valódi magányt szül. A magányban az emberek által elhagyatottnak érezzük magunkat. Eltávolodtak tőlünk. Vagy mi távolodtunk el tőlük? Hogy megválaszolhassuk ezt a kérdést, önvizsgálatot kell végeznünk.
Azt pedig csak egyedül lehet!
ennmary, 2017. július 05. szerda, 13:35
Címkék: Kárpáti Andor, elsőre szükséged, üres elhagyatottság, egyedüllétre minden, egyén reflektáljon, nyugati ember,
Kommentek
Tudni illik... Hungarikumok
at
Noon, 1940) című regényéért irodalmi Nobel-díjra jelölték.

Kapiller Zoltán a kullancseltávolító kanál feltalálója.

Kaposi Mór (1837-1902) a kaposi szarkóma első leírója.

Kármán Tódor (1881-1963) ,,a szuperszonikus repülőgép atyja".

Károlyi Béla (1942) a román és az amerikai tomászválogatott edzője volt,

akinek tanítványai kilenc olimpiai aranyérmet nyertek (pl. Nadia Comaneci).
Jelenleg felesége, Márta az amerikai válogatott edzője.

Kárpáti Rudolf (1920-1999) hatszoros olimpiai bajnok vívó.

Kassai Lajos (1960) a világ legjobb lovasíjjásza, aki 2006-ban 24 óra alatt 661
vágta során, 5412 lövéssel, 15 596,43 összpontszámot ért el.

Kaszab Judit (1920) a világ ma élő egyik leghíresebb portréfestője.

Keleti Ágnes (1921) ötszörös olimpiai bajnok tornász.

Kempelen Farkas (1734-1804) a sakkgép, az írógép ősének és a beszélőgép
megalkotója; megtervezte a schönbrunni palota ma is működő
klementinagidro, 2015. április 16. csütörtök, 14:44
Magány és egyedüllét
rettegnek az egyedülléttől, kerülik azt, majd mégis rádöbbennek, hogy magányosak. Nem is tudják, hogy van különbség magány és egyedüllét között.

Pedig az egyedüllét minden ember számára szükséges lenne. Egyedül maradni magamban, magammal. Ilyenkor van lehetőség arra, hogy az egyén reflektáljon magára. Ettől a nyugati ember valamiért fél. Azért kezdünk bele egyre több tevékenységbe, azért megy a televízió és a rádió minden kávézóban, mert kényelmetlenné vált az egyedüllét és a csend. A csendről Kárpáti Andor, egy tihanyi, Indiát többször megjárt (és méltatlanul elfelejtett) jógi így ír:

A csend az örökkévalóság, mert az örökkévalóságban csend van, mely a nyugalom és béke harmóniájának boldogsága. A csend az örökkévalóságot betöltő tökéletes boldogság. Ha ezt el akarjuk érni, akkor ne gondoljunk csak külső, fizikai, azaz testi csendre, mely mulandó, mint maga az anyagi lét, hanem a lélek békéjének a harmóniájára. Mert hiába keressük fel az erdők vagy akár a világ legelrejtettebb magányát,
horvathnemagdi, 2014. december 04. csütörtök, 18:33
Programajánló október 11. - október 17.
u. 23-25.

Legyél te is mesehős! Interaktív meseszínház Meseszínház, amelyben a szülők és a gyerekek együtt játszanak a színészekkel. Két magyar népmese elevenedik meg a nézők és a művészek közös játékában. Egy előadás, amelyben te lehetsz a varázsló, a királylány, de akár a gonosz sárkány is. Közös éneklés, látványos jelmezek. S a végén még táncolunk is!
http://www.kulturinfo.hu/moreinfo.gcw?prgid=214316

KÁRPÁTIA KONCERT

2013-10-11, 19:00
Gyermek és Ifjúsági Központ, 9400 Sopron, Ady Endre út 10

KÁRPÁTIA KONCERT - Vendég: Cool Head Klan
http://www.kulturinfo.hu/moreinfo.gcw?prgid=214631

KORDA GYÖRGY - ÉLETMŰ KONCERT

2013-10-12, 19:00
Videoton Oktatási Központ, 8000 Székesfehérvár, Berényi út 101

Korda György 55 éve alkot, dolgozik, énekel, és minden kérésnek eleget tesz, ha
1vargaildyko, 2013. október 10. csütörtök, 09:29
Vb-selejtező - Kink és Ahjupera is bekerült az észtek keretébe
Az Észt Labdarúgó Szövetség honlapjának beszámolója alapján az együttesbe meghívót kapott a magyar bajnok Győri ETO FC-ben szereplő Tarmo Kink, illetve az Újpestet erősítő, az OTP Bank Ligában öt fordulót követően három gólos Jarmo Ahjupera is.Az észtek jövő pénteken a csoportelső hollandokat fogadják, négy nappal később pedig a Puskás Ferenc Stadionban vendégeskednek.

Az észt válogatott hat mérkőzés alatt hat pontot szerzett vb-selejtezős csoportjában, így csak az andorrai együttest előzi meg.Az észt válogatott kerete:

kapusok:

--------Mihkel Aksalu (SJK), Artur Kotenko (Dnyepr Mogiljev) Sergei Pareiko (klub nélküli)

védők:

------Enar Jääger (Lierse), Gert Kams (SJK), Ragnar Klavan (Augsburg), Dmitri Kruglov (Levadia Tallinn), Raio Piiroja (Csengtu Blades), Mikk Reintam (JJK), Tihhon Sisov (Nomme JK Kalju), Taijo Teniste (Sogndal)

középpályások:

-------------- Aleksandr Dmitrijev (Levadia Tallinn), Joel Lindpere (Chicago Fire), Siim Luts (IFK
velemenyezd, 2013. augusztus 26. hétfő, 13:33
Tudni illik... Hungarikumok.
című regényéért irodalmi Nobel-díjra jelölték.

Kapiller Zoltán a kullancseltávolító kanál feltalálója.

Kaposi Mór (1837-1902) a kaposi szarkóma első leírója.

Kármán Tódor (1881-1963) ,,a szuperszonikus repülőgép atyja".

Károlyi Béla (1942) a román és az amerikai tomászválogatott edzője volt,

akinek tanítványai kilenc olimpiai aranyérmet nyertek (pl. Nadia Comaneci).
Jelenleg felesége, Márta az amerikai válogatott edzője.

Kárpáti Rudolf (1920-1999) hatszoros olimpiai bajnok vívó.

Kassai Lajos (1960) a világ legjobb lovasíjjásza, aki 2006-ban 24 óra alatt 661
vágta során, 5412 lövéssel, 15 596,43 összpontszámot ért el.

Kaszab Judit (1920) a világ ma élő egyik leghíresebb portréfestője.

Keleti Ágnes (1921) ötszörös olimpiai bajnok tornász.

Kempelen Farkas (1734-1804) a sakkgép, az írógép ősének és a beszélőgép
megalkotója; megtervezte a schönbrunni palota ma is működő
mbond047, 2013. május 01. szerda, 11:13
Jadviga párnája - Bemutató a Belvárosi Színházban
a közös hangot, jól megértik egymást.

Závada Pál regényéből 2000-ben film is készült Deák Krisztina rendezésében, Bodó Viktor és Tóth Ildikó főszereplésével, amelyben Ónodi Eszter Jadviga legjobb barátnőjét, Irmust alakította. Az Orlai Produkciós Iroda előadásában a címszerepet alakító Ónodi Eszter és az Ondrist megformáló Pál András mellett Pokorny Lia, Takács Kati, Gáspár Sándor, Lukáts Andor, Szikszai Rémusz és Lábodi Ádám látható. Az előadás díszlettervezője Cziegler Balázs, jelmeztervezője Kárpáti Enikő, dramaturgja pedig Lőkös Ildikó. A darabot Hargitai Iván állítja színpadra.

Ónodi Eszter következő színházi munkáiról szólva elmondta: a Katona József Színház társulatával - amelynek tagja - Goldoni A nyaralás című darabját próbálja legközelebb, Mohácsi János rendezésében, ezt követően pedig Dömötör András rendezésében egy kortárs német műben, a Mártír című darabban fog játszani. A Katona József Színház az idén ünnepli 30 éves jubileumát, ezért ebben az évadban számos különleges programmal is
velemenyezd, 2012. október 11. csütörtök, 16:33
Magyar művészek a solini népzenei fesztiválon
A solini fesztiválon, amely a kulturális sokszínűség zenei ünnepeként hirdeti magát, a magyar művészek mellett az öttagú francia Lo Cor de la Plana kórus, az Andrew Cronshaw vezette örmény-ausztrál-finn-brit Sans együttes és a horvátországi Kries zenekar lép színpadra - olvasható a fesztivál honlapján (http://www.ethnoambient.net).

Végh Andort, a magyarországi horvát népzenészt a Kries zenekar tagjaként már jól ismeri a horvát közönség; szakmai körökben a régió legjobb dudásaként tartják számon. Nemcsak magyar és horvát, hanem az összes balkáni dudán, valamint több más fúvós és vonós népi hangszeren játszik, emellett saját maga is készít dudákat. A pécsi horvát általános iskola és gimnázium egykori diákja földrajz szakon diplomázott, a Pécsi Tudományegyetemen tanít, a Balkán etnikai térszerkezet kutatója.

Szokolay Dongó Balázs népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán, tárogatón és szaxofonon. Saját kompozíciói megírásakor a kárpát-medencei folklórból
velemenyezd, 2012. július 18. szerda, 07:12
Képek, videók
Egy kárpáti falunak.jpg
chillik
2016. január 18. hétfő, 07:03
KÁRPÁTI ÉVIKE
1vargaildyko
2015. március 10. kedd, 11:07
Kárpáti harangrojt.jpg
pacsakute
2015. február 25. szerda, 06:04
KÁRPÁTI TIBOR CSILLAGZÁ
feviroza
2014. november 14. péntek, 16:55
KÁRPÁTI TIBOR GYÖNGYÖT A
feviroza
2014. november 14. péntek, 12:16
2 Kárpáti Rebeka Miss Hun
lovaszmarika
2013. december 03. kedd, 14:33
kárpáti éva kertje.jpg
sarkadykati
2013. augusztus 10. szombat, 06:27
Kárpáti Évától
sarkadykati
2013. május 16. csütörtök, 09:45
kárpáti harangvirág.JPG
valtozunk
2013. április 06. szombat, 09:25
Szeretetre van szükséged.
cuppika59
2017. szeptember 12. kedd, 18:53
ha szükséged van...jpg
2kovijuli
2017. május 08. hétfő, 06:45
Szükséged van
dandej
2016. november 08. kedd, 21:31
Szükséged van
anna4459
2013. október 05. szombat, 20:44
Neked mire van szükséged.
basikele
2013. február 16. szombat, 05:46
Nincs szükséged.....jpg
pacsakute
2013. február 03. vasárnap, 13:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.