Belépés
2020. május 29. péntek | 22. hét | 150. nap | 19:11 | Magdolna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Vidéki Színházak Fesztiváljával nyitja új évadát a Thália Színház
Szeptember 4-én a fesztivál nyitó előadásaként látható Csehov Ivanov című darabja Spiró György fordításában, a szombathelyi Weöres Sándor Színház előadásában. A darab főszereplője Bányai Kelemen Barna és Bánfalvi Eszter, rendezője Lukáts Andor - közölte a színház kedden az MTI-vel.

Szeptember 5-én Paczolay Béla rendezésében tekintheti meg a közönség a Pécsi Nemzeti Színház előadását, az Ádám almáit. Anders Thomas Jensen mára kultikussá vált filmjének színpadi adaptációja először látható Budapesten, a főszerepben Cserna Antallal.

A fesztivál nagyszínpadi előadásainak sora szeptember 6-án Az ötödik pecsét című produkcióval, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház vendégjátékával folytatódik. Sánta Ferenc regényét Hamvai Kornél alkalmazta színpadra, az előadás rendezője Csiszár Imre.

Szeptember 7-én, csütörtökön Bagó Bertalan rendezésében látható Brian Friel Apák és fiúk című darabja, a székesfehérvári Vörösmarty Színház előadása. A színmű Ivan Szergejevics Turgenyev azonos című regénye alapján készült. A székesfehérvári produkció középpontjában a generációs problémák, a fiatalok és idősek közötti konfliktusok állnak. A főbb szerepeket Kádas József, Nagy Péter és Gáspár Sándor játssza.

Szeptember 8-án, pénteken két előadás is várja az érdeklődőket. A nagyszínpadon Dale Wasserman és Mitch Leigh világhírű musicaljét, a La Mancha lovagját játssza a Miskolci Nemzeti Színház társulata Keszég László rendezésében. A Bereményi Stúdióban a kecskeméti Katona József Színház előadása, Csehov Apátlanul (Platonov) című műve látható. A magányosság különös tragikomédiájaként számon tartott darabot Szász János rendezte, Platonov szerepét Kocsis Pál játssza.

Szeptember 9-én, szombaton a Békéscsabai Jókai Színház Örkény Macskajáték című darabját mutatja beFelkai Eszter és Fodor Zsóka főszereplésével, Juhász Róza rendezésében.

A Vidéki Színházak Fesztiválja szeptember 10-én két előadással zárul. A nagyszínpadon a Jászai Mari Színház előadását, Spiró György Az imposztor című darabját láthatja a közönség. Boguslawski szerepét Fodor Tamás játssza, a további szerepekben többek között Crespo Rodrigo, Megyeri Zoltán és Major Melinda látható. A produkció rendezője Szikszai Rémusz. A Bereményi Stúdióban a Szegedi Nemzeti Színház várja a közönséget Háy János Utánképzés (ittas vezetőknek) című előadásával, amelynek rendezője Szőcs Artur.

A programot ezúttal is öttagú zsűri kíséri figyelemmel, akik a fesztivál díjait ítélik oda. Az előadásokról további információ a http://www.thalia.hu/ oldalon érhető el.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. augusztus 22. kedd, 13:03
Címkék: Vidéki Színházak Fesztiváljával, Thália Színház, Csehov Ivanov, Spiró György, Weöres Sándor Színház, Bányai Kelemen Barna,
Kommentek
Online irodalmi, táncos és képzőművészeti programok
lehet elküldeni. A díjátadót az Őszi Könyvtári Napok rendezvénysorozatának keretében tervezik megtartani.

A Szolnoki Művésztelep weboldalán megtekinthető kiállítássorozatot indított alkotói munkáiból. Az első kamarakiállítás a nemrég Munkácsy-díjban részesült Fazekas Magdolna festőművész munkáit mutatja be. A művésztelep portálján és közösségi oldalán emellett egy olyan, különleges sorozat is indult, amely az alkotók műtermeibe és az ott zajló munkába enged bepillantást.

A debreceni Csokonai Színház csatlakozott a társulati versmondás-kihíváshoz, a feladatra a Miskolci Nemzeti Színház kérte fel a teátrumot - közölte a színház az MTI-vel. A debreceni színháznak Szabó T. Anna Az ég zsoltára című versére esett a választása. Az "összművészeti" versvideó a https://www.youtube.com/watch?v=TBQ_mw_V99U&feature=share linken érhető el.

A közlemény szerint a debreceni társulat úgy döntött, hogy a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházat kéri fel versmondásra. A társulati versmondás-kihívást Radnóti
velemenyezd, 2020. április 23. csütörtök, 18:32
Megkezdheti a kifizetéseket pénteken a Színházi Szolidaritási Alap
Mint írják, a Színházi Szolidaritási Alap a minimálbérrel nagyságrendileg megegyező adómentes támogatásban részesíti a kérelmezőket, amelyet kétszer 80 ezer forintos részletben folyósít két hónap alatt.

A jelenleg rendelkezésre álló forrásaiból, 20 millió forintból az alap egyelőre 118 olyan művészt tud támogatni, akinek nincs állandó szerződése kőszínházi vagy egyéb intézménnyel és az elmaradó előadások miatt minden várt bevételétől elesik.

Ahogy az alap további forrásokhoz jut, azt követően tudja a beérkező kérelmeket támogatni. Ezért a hozzájárulásokat továbbra is várják az alap bankszámlájára.

A Színházi Szolidaritási Alapot magánemberként Schell Judit, a Thália Színház művészeti vezetője és Kálomista Gábor, a színház ügyvezetője alapította, a beérkező kérelmeket héttagú kuratórium bírálja el.

A Színházi Szolidaritási Alapról további információ a www.szinhaziszolidaritasialap.hu oldalon érhető el.
velemenyezd, 2020. április 09. csütörtök, 16:22
Megállapodott a kormány és a főváros a színházak működési feltételeiről
A megállapodás értelmében 2020-tól a főváros egyedül, kormányzati támogatás nélkül finanszírozza a Katona József, a Radnóti, az Örkény és Trafó színházakat, amelyek vezetőinek kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés önállóan dönt. A József Attila, a Madách, az Új Színház, a Vígszínház, a Budapest Bábszínház és a Kolibri megmaradnak fővárosi fenntartású színházaknak, de működésüket egyedül a kormány biztosítja - olvasható a közleményben.

"A kormány vállalja, hogy 2024 év végéig kizárólag a főpolgármester egyetértésével nevez ki vezetőt a Vígszínház élére, míg a főváros elfogadja, hogy a Thália Színház az Operettszínházhoz hasonlóan állami tulajdonú és fenntartású színház lesz, úgy, hogy a Thália épületét és a színházat működtető gazdasági társaságot a kormány külön szerződésben megvásárolja a fővárostól. A szabadtéri színházak tekintetében a megállapodás megerősíti, hogy a Margitszigeti Szabadtéri Színház önálló színház lesz, működését a kormány biztosítja, vezetőjét az emberi erőforrások minisztere
velemenyezd, 2020. április 06. hétfő, 16:43
Visszavonja a Vígszínház vezetésére beadott pályázatát Eszenyi Enikő
Eszenyi Enikő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében művésztársaihoz, pályatársaihoz intézve szavait úgy fogalmaz: az elmúlt napokban élete legnehezebb pillanatait élte meg. Sokat tapasztalt ez alatt a néhány nap alatt: támogatást, gyűlöletet, együttérzést és kiközösítést.

Mint írja, ahogy 39 évvel ezelőtt, most is úgy látja, egyesek nem tudnak megbékélni a személyével. Mindent elkövetve igyekeznek a Vígszínház társulatát megosztani, a művészetbe vetett hitüket megtörni.

"Arra az elhatározásra jutottam, hogy a magam és mások méltóságának megőrzése érdekében a Vígszínház vezetésére beadott pályázatomat - annak ellenére, hogy a szakmai bizottság azt találta a legjobbnak - visszavonom, vígszínházi munkámat befejezem azzal a hittel, hogy Thália örök és halhatatlan" - írja Eszenyi Enikő.

Eszenyi Enikő mellett Rudolf Péter színművész és Csányi János rendező adott be pályázatot a Vígszínház igazgatói posztjára a 2020. július 1-től 2025. június 30-ig tartó időszakra.

A színház
velemenyezd, 2020. március 19. csütörtök, 17:42
Koronavírus - Megalakult a Színházi Szolidaritási Alap
A Színházi Szolidaritási Alap célja, hogy azoknak a művészeknek, akiknek nincs állandó szerződésük "kőszínházi" vagy egyéb intézménnyel, az elkövetkezendő nehéz időszakra a lehetőségekhez mérten támogatást nyújtson - tájékoztatták az MTI-t hétfőn az alapítók: Kálomista Gábor, a Thália Színház ügyvezetője és Schell Judit, a teátrum művészeti vezetője.

Mint közölték, a Thália Színház vezetősége úgy döntött, hogy Színházi Szolidaritási Alapot 15 millió forinttal támogatja.

Az alap várja azon intézmények, magánszemélyek jelentkezését is, akik a célokkal egyetértve támogatni kívánják.

"Reméljük, hogy az alap hozzá tud járulni ahhoz, hogy ebben a rendkívül nehéz és eddig számunkra ismeretlen helyzetben egymással összefogva segítse azon kollégákat, akik különösen nehéz helyzetbe kerülnek" - fogalmaznak közleményükben az alapítók.
velemenyezd, 2020. március 17. kedd, 07:05
Fővárosi Közgyűlés - Megvan Budapest idei költségvetése
Városligetet ne érjék "visszafordíthatatlan változtatások".

Döntöttek arról is, hogy felmérik, mekkora forrásigénye van a Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodóm befejezésének. Persányi Miklós, az állatkert azóta lemondott főigazgatója tavaly decemberben arról számolt be, hogy a kormány által addig biztosított nettó 43,7 milliárd forinton felül mintegy 20 milliárd forintra van szükség a projekt befejezéséhez.

A közgyűlés a főpolgármester javaslatára határozott arról, hogy a Budapest Bábszínház, a József Attila Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Thália Színház, az Újszínház és a Vígszínház állammal közös működtetését kezdeményezik.

A képviselők zárt ülésen megszavazták Karácsony Gergely azon - még a zárt ülést megelőzően ismertetett - javaslatát is, amelynek értelmében megosztják a Szabad Tér Színház vezetését: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben.

A közgyűlés a
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 19:23
Fővárosi Közgyűlés - Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak
A Fővárosi Közgyűlés zárt ülésen döntött a Szabad Tér Színház vezetői pályázatáról. Karácsony Gergely főpolgármester azt javasolta, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadot működtető cégnek megosztott vezetése legyen. A képviselők elfogadták a javaslatot.

A Szabad Tér Színház vezetői posztjára Bán Teodóra és Benkő Nóra pályázott. A szakmai bizottság a céget eddig is vezető Bán Teodóra pályázatát támogatta. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden azt közölte, hogy a kormány felfüggeszti a színházak finanszírozásáról szóló tárgyalásokat a fővárossal, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés a szakmai bizottság által nem támogatott Benkő Nórát választja meg a Szabad Tér Színház ügyvezetőjévé.

Karácsony Gergely a színházakat érintő másik napirendi pont vitájában elmondta: értetlenül áll azelőtt, hogy a kormány úgy akar beleszólni az önkormányzati fenntartású Szabad Tér Színház igazgatójának kinevezésébe, hogy annak közös
velemenyezd, 2020. február 26. szerda, 18:22
Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat
A Kortárs Magyar Dráma-díjat Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg, Örkény István özvegye, életművének gondozója alapította Kossuth-díjának juttatásából - hangzott el a Budapesten tartott keddi díjátadón.

A díjalapítást Örkény István szelleme is inspirálta, ezért az átadás napja közelít február 24-hez, amikor a Tóték ősbemutatója volt Kazimir Károly rendezésében a Thália Színházban 1967-ben. Az idén három díjat ítélt oda a díj kuratóriuma, amelynek elnöke Radnóti Zsuzsa, tagja Csizmadia Tibor rendező, Lőkös Ildikó dramaturg, Nánay István színházi kritikus és Németh Gábor író.

Radnóti Zsuzsa elmondta: az elismerést Székely Csaba a Radnót 10 című drámájáért, Schwechtje Mihály Az örökség című színdarabjáért, Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs az Obiectiva Theodora - Részletek egy erdélyi színésznő lehallgatási dossziéjából című hangjátékáért nyerte el.

Székely Csaba 10 című színdarabját a tízparancsolat ihlette. Tíz magányos ember történetét meséli el úgy, hogy lassan tárulnak fel
velemenyezd, 2020. február 25. kedd, 22:16
Képek, videók
A szinházakban aza jó.jp
pacsakute
2012. november 17. szombat, 17:50
színházak éjszakája
mecsery
2010. március 01. hétfő, 04:05
Thália Színház
peaisland
2010. január 06. szerda, 19:11
Fény fesztivál ? Festival
zsebibaba54
2018. október 05. péntek, 20:33
0 fesztiváli ruha 21a45.j
lovaszmarika
2018. április 16. hétfő, 13:27
FESZTIVÁL37.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:28
FESZTIVÁL36.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:28
FESZTIVÁL35.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:28
FESZTIVÁl34.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:27
FESZTIVÁL33.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:27
FESZTIVÁL32.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:27
FESZTIVÁL31.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:26
FESZTIVÁL30.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:26
fesztivál29.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:26
FESZTIVÁL28.jpg
cserhat3
2017. szeptember 11. hétfő, 12:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.