Belépés
2019. november 19. kedd | 47. hét | 323. nap | 04:38 | Erzsébet
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az egészséges táplálkozásról
A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek, a szegény ember mégis gyógyította magát. A parasztember a kertjéből gyógyult, de a városiak is használták ezeket a gyógymódokat.

https://egeszsegter.hu/images/elfinder/Tudod-e/2017/dedapam%20%281 %29.jpg

Fő táplálékuk volt telente a bab, krumpli, káposztafélék, savanyítva is — Szabolcsban a bab mellé is savanyú káposzta került tészta helyet, mert ez ingyen volt, és sűrítette a levest. — savanyú káposzta jelentette a savanyúságot (salátát), persze nem tudták, a vastagbél normális működését támogatták ezzel. A háziasszonyok bőven használtak rászórva piros paprikát és vékony csíkokra vágott lilahagymát. Ezzel pótolták a C-vitamint.

Immunerősítőnek ott volt a tök, a sütőtök a tökmag (a prosztata legjobb védelmezője). Az asztalra mindig került kukorica, diós, mákos metélt. Reggelire mangalica szalonnát ettek, melyről ma már ismert, hogy tápláló, és tisztítja a vért. A szegény embernek nem telt cukros ételekre, a gyerekeket sem tömték édességgel. Így, ha a fertőző betegségeket nem kapták el gyerekként, magas kort értek meg dédapáink. Kár, hogy elfelejtettük étkezési szokásaikat.

Az állatokat nem tanítják, hogy melyik növény mérgező a testükre, mégis minden állat tudja, mi nem jó neki, és azt nem eszi meg. Azt sem mondja meg nekik senki, melyek azok a füvek, amivel gyógyítani tudják a szervezetüket, vagy karban tartja a bélműködésüket, mégis megtalálják. Elgondolkodtató, hogy a bent tartott kutyákat mért érik el azok a betegségek, mint az embereket? Mi emberek is tudhatnánk, hogyan kerüljük el a betegségeket, mégis kevesen foglalkozunk ezzel.

Mákkal a csontritkulás ellen

A mák került ide elsőnek, hogy a közép vagy idősebb korúak észrevegyék ezt a csodanövényt, hiszen, ki ne akarná a fiatalos mozgását könnyen megőrizni, és az életét kitolni. A mák Közép-Ázsiából származik, de manapság inkább Európában eszik. Szerencsére a mák központi helyet foglal el a magyar étkezési szokásokban, jóllehet kevesen tudnak annak gyógyhatásáról.

Tele van (csontépítő), magnéziummal, (Omega4) növényi zsírsavval, aminosavakkal, enzimekkel és még foszfort, kalciumot, káliumot és vasat is találunk benne. Kevesen tudják, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; fékezi a csontok leépülését, és elkezdi újra építeni a ritkult csontszöveteket. A magas vérnyomást leviszi. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők, jóllehet a hatásfoka túlhaladja. Azt is tudnunk kell, nem azonnal, hosszabb távon (2-3 hónap) fejti ki gyógyító hatását. Sajnos a betegség gyors futó, a gyógyulás távfutó.

Használati, tárolási és fogyasztási javaslat

A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel vagy cukorral ízesítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a szervezet állapotától függően) kétnaponként.

50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni. Tekintsük olyan gyógyszernek, amelyet egy életen át szedni muszáj.

A burgonya gyógyító hatása - az emésztés segítője

Gyógyító hatása miatt a burgonya megérdemli a második helyet, már azért is, mert táplálékunk sorrendjében is a második helyen áll. Ráadásul nem hizlal, legalább is, ha nem zsírban sütjük. Fontos tudni, a zsírban sült krumplit nehezen tudja megemészteni a szervezet, ezért káros a szervezetre. Ezzel szemben (testépítéshez elengedhetetlen) az összes növényi fehérjét tartalmazza. Sőt tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort és vasat.

A burgonyát, még a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így nem dobja meg a cukrot. A gyakori burgonyafogyasztás (nem a zsírban sült) egyensúlyban tartja a szerveket, például csökken a gyomor és a bélpanasz. Leghatásosabb, ha sós lében (népi nyelven sóban főtt krumpli), vagy héjában főzve fogyasztjuk. Valamikor a szegény emberek a burgonya levéből készítették az előételt, a levest. Használjuk ki a burgonyában rejlő, egészségünkre hasznos lehetőségeket, hogy kevesebb gyógyszert kelljen fogyasztanunk.

A cékla gyógyító hatása, élettani fontossága

És most következzék a cékla. A cékla rák megelőző hatású, beírta magát a csodaszerek osztályába. Ferenczi Sándor 1970-ben Heidelbergben megjelent könyvében ad számot 18 év tapasztalatáról, a nyers céklalé daganatellenes hatásáról. Munkatársa Paul Seeger megállapította, hogy a cékla hatékonyan lép fel a rákos daganatok ellen. Az eddigi tumor gátló gyógyszerekkel szemben nem sejtosztódást, gátló méreg, hanem élettani hatóanyag: a ráksejtek csökkent oxidációját növeli oly módon, hogy a tönkrement légzőfermentet pótolja, és így a rák tulajdonképpeni okát szünteti meg. A cékla hatóanyaga a sejtlégzés aktivátora. “Ebben kiváló eszközt találunk - írja Seeger - a daganatsejt sejtlélegzésének befolyásolására és normalizálására."

A hagymán kívül a céklának van a legnagyobb a szilícium (nyomelem) tartalma. A szilícium révén a szervezet védekezőképessége nagymértékben fokozható. Nyers cékla hatására a szervezet védekezésében vezető szerepet játszó sejtek, a nyiroksejtek (limfociták), plazmasejtek és faló-sejtek felszaporodnak, és az elhalt, kóros sejtek száma is növekszik. (A kóros sejtek elhalnak és kiválasztódnak.) A cékla számos más ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz: káliumot, foszfort, ként, jódot, vasat, rezet, mangánt, céziumot. B1-, B2-C- és P-vitamin is található benne. A vérképzést segíti és vérzéscsillapító. Ezeken kívül a cékla javítja az idegműködést és az emésztést is. Ha a felsoroltaknak, csak a fele részét hasznosítja a szervezet, már érdemes megszívlelni a tanácsot.

A bab gyógyító hatása

A bab fontosságáról se feledkezzünk meg! Szerencsés, aki szereti a babot, mert a gyógyító hatása elengedhetetlen. Serkenti a sejtek fehérje anyagcseréjét, regenerálódnak a sejtek, sőt szabályozza az anyagcserét. Elősegíti a víz kiürülését, segíti a máj, vese működését (ezért van nagy szerepe a betegségek megelőzésében). És ez még nem minden; segíti a zavartalan vérkeringést, ez által segíti a szív működését is. A Kidney bab, például nem csak külsőre hasonlít a vesére, de segíti a vese működését.

A lencse gyógyító hatása

A nem gyakran fogyasztott, indokolatlanul mellőzött étel a lencse, pedig kevés ilyen könnyen emészthető, mégis tápláló zöldségünk van, mint a lencse. Igen magas a fehérjetartalma (25-28%), és tartalmazza valamennyi, a szervezetünk számára fontos és nélkülözhetetlen esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tud önállóan előállítani. Mindemellett nem allergén, viszont jól emészthető, legkevésbé, vagy egyáltalán nem puffasztó, mint a bab. Tartalmaz még vitaminokat, ásványokat, és az anyagcseréhez fontos nyomelemeket. A cukorbetegeknél sem okoz gondot, mert a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel. A gyomrot és beleket megterhelő ebéd után, ha a következő napi ebéd a lencse, megkönnyebbül a bélrendszer.

A vöröshagyma és a fokhagyma tisztító hatása

A mai korunk szennyezett levegője káros hatással van a tüdőre, a legfontosabb légző szervünkre. A mindennapi hagyma fogyasztásával, nagy részben, ki lehet védeni, a szennyező anyagok kártevését. Sőt, annak ellenére, hogy könnyeket csal a szemünkbe, tisztítja a szemet!

A vörös- és a fokhagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segítik eltávolítani a veszélyes mérgező és salak anyagokat a sejtekből, egyben ellenállóvá teszi, és erősíti az immunrendszert.

A sárgarépa gyógyító hatása, szerepe az egészség megőrzésében

Ma már tudjuk, hogy a sárgarépa fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra, feljavítja a szem vérkeringését és működését. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet, savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését.

A búzacsíra gyógyító ereje

A búzacsíra jelentős élettani funkciót tölthet be; gyógyító ereje, a magas vitamin és ásványi anyagoknak köszönhető. A daganatos, a szív, az érrendszeri betegségek megelőzésében játszik nagy szerepet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy károsítja a koleszterin molekulákat, az érfalat rugalmassá teszi. Ezen felül, megkönnyíti az emésztést. Nagy szerepe van a csontok védelmében.

A paradicsom gyógyító hatása

A paradicsomnak négy kamrája van és piros. A szívnek négy kamrája van és piros. A kutatások azt mutatják, hogy a paradicsomok tele vannak lycopine-okkal, melyek igazi tápláléka a vérnek és a szívnek. (Lycopine: antioxidáns, hatása erősebb a C-vitaminnál, lassítja a sejtek öregedését.)

A szőlő gyógyhatása

A szőlők fürtökben lógnak, formájuk, mint egy szív. A szőlőszem olyan, mint egy vérsejt, a mai kutatások szerint a szőlő élénkíti a szívet és a vért. Az is köztudott, a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedően jó. A szőlő magvának többszöröse a gyógyító hatása, mint a szőlőnek.

A dió

A dió olyan, mint az agy, jobb és bal félteke, a kisagy és a nagyagy. A gyűrődések és a behajtások olyanok, mint az agykéreg Tudjuk, hogy a dió jelentősen segíti az agyműködést, a mellett féregölő vértisztító, és segíti az emésztő szervek munkáját.


Zeller, kelkáposzta, kínai kel

A zeller, a kínai kel és a kelkáposzta kalciumot tartalmaznak, és erősítik a csontokat. Ha nincs elég kalcium az étrendedben, a szervezet kivonja a csontokból és emiatt a csontok meggyengülnek Az említett növényeknek fogyasztása megerősítik a csontozatot. De nem csak ásványi anyagokat nyerhetünk belőle, hanem fontos vitaminokat is. Tudni kell, hogy a vitaminok, az ásványok katalizátora. Vagyis a vitaminok feladata, hogy a szervezetbe bevitt ásványok beépüljenek a szervezetbe.

Spenót, a gyógyító

A spenót (sajnos a gyermekek körében nagyon népszerűtlen), a mellett, hogy K-vitaminban gazdag étkezési zöldségféleség, elősegíti a bélmozgást, a gyomor működését, és vastagbélre tisztító hatással rendelkezik. A fekvő betegek számára különösen javasolt a fogyasztása.

A táplálkozás tekintetében jó tudni

Az enzimek (fermentumok) alapvető szerepet töltenek be a sejtek anyagcsere folyamatában. Az enzimek egyszerű fehérjék, melyek csak aminosavakat tartalmaznak. Az enzimek működéséhez számos vitamin és ásványi anyag jelenléte is elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működése, a szövetek kémiai átalakulásánál, savasodásnál, lelassulnak. Ez lehet tápanyag fogyasztásával járó anyagcserezavar is, és születéssel járó hiba is.
lovaszmarika, 2019. július 25. csütörtök, 16:29
Címkék: Ferenczi Sándor, Munkatársa Paul Seeger, egészséges táplálkozásról, húszas évek, szegény ember, kertjéből gyógyult,
Kommentek
A halott orvos nem hazudik...
elemzések eredményei pontosan arra mutattak, hogy a halál a helytelen táplálkozás eredményeként következik be és ez annyira meglepett engem, hogy visszatértem a marhák táplálásához.
75 tudományos cikket írtam, 8 tankönyvet más szerzőkkel együtt és egy könyvet önállóan. Ezt a könyvet 140 dollárért vásárolták orvostanhallgatók. 1700 újságban közölték a cikkeimet, felléptem tévéműsorokban és sok egyéb helyen.
De akkor, a 60-as években aránylag kevesen voltak, akiket érdekeltek volna a munkáim a táplálkozásról. Mit tehettem? Kénytelen voltam visszaülni az iskolapadba és orvosi képzettséget szerezni, ami lehetővé tette, hogy használjam azt a tudást, amit még az állatorvosi egyetemen szereztem.
Bármilyen meglepő, de működött. 15 évig dolgoztam Arizonában, ahol közönséges orvosi praxisom volt. Ma szeretném megosztani Önökkel azokat az ismereteket és következtetéseket, amelyeket ez alatt a 10-12 év alatt gyűjtöttem. És ha csak a 10%-át jegyzik meg annak, amit itt hallani fognak, elég sok
lilagondolatok, 2019. október 03. csütörtök, 13:41
Októberben folytatódnak a Semmelweis Egészségnapok rendezvényei
A felsőoktatási intézmény közlése szerint a lakosságnak szóló budapesti rendezvénysorozat második állomásán is számos aktuális téma kerül napirendre, így szó lesz a helyes táplálkozásról, a mozgásszervi betegségek megelőzéséről vagy a szenvedélybetegségek elkerüléséről.

Szó lesz egyebek mellett a stresszkezelés gyakorlati megoldásairól, és egy úgynevezett "öregségi szimulátor" segítségével a látogatók megtapasztalhatják, hogy milyen lesz majd idős emberként járni, mozogni, látni, hallani, de az október 4-ei, pénteki egészségnap olyan témák is lesznek, mint például az időskori cukorbetegség, illetve szürkehályog okozta látásproblémák, azok konzervatív és műtéti megoldási lehetőségei, valamint a gyermekkori és felnőttkori kontaktlencse-viselés helyes módja.

A programok összeállítása során az intézmény munkatársai nagy hangsúlyt fektettek a családtervezésre, valamint a kisebbek egészségére is. Szél Dávid, az Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológia Tanszékének tanársegédje, az Apapara című
velemenyezd, 2019. szeptember 23. hétfő, 11:31
A 2019-2020-as tanévben is folytatódik az Európai Unió iskolaétkeztetési programja
A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a program 250 millió euróból fog gazdálkodni, amiből 145 milliót gyümölcsökre és zöldségekre, míg 105 milliót tejre és tejtermékekre különítenek el.

Magyarország körülbelül 3 millió eurót kap az iskolagyümölcs- és az iskolazöldség-programra, valamint közel 2 millió eurót az iskolatej-programra a szeptemberben kezdődő tanévben.

A 2017-2018-as tanévben az EU-ban az összes gyerek mintegy 20 százaléka, több mint 20 millió, elsősorban 6 és 10 év közötti iskolás vett részt a programokban, amelyeknek az egészséges táplálkozási szokások korai elterjesztése is a célja.

"Rendkívül fontos az egészséges étkezési szokások kialakítása már gyermekkorban. Ezen EU-s programnak köszönhetően fiatal állampolgáraink nem csupán élvezhetik a minőségi európai termékeket, de emellett tanulhatnak a táplálkozásról, a mezőgazdaságról, az élelmiszer-termelésről, és az azzal járó kemény munkáról is" - közölte Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos.
velemenyezd, 2019. szeptember 02. hétfő, 13:31
Miért egészséges a kefír?
Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már több évszázada ismernek az emberek. De mit kell feltétlenül tudnunk róla?

Miből készül a kefír?
A kefir olyan aludttej, amely a tej fermentációja(erjedése) során készül. Kefirgombákból áll, melyek szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatán alapszik. Eredetileg kancatejből készült, ma leginkább tehéntejet használnak hozzá

A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is
A krémes, sűrű állagú ital kissé keserű és savanyú ízű, mint a tejföl köpülésekor kiváló író, és enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. A kefir készítése során ugyanis kis mennyiségű alkohol is felszabadul. A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is, amely cukros, vizes oldatból készül.

A tejből készült italok előállításához használt kefirgomba, amelyet gyakran neveznek kefirkultúrának is, nem más, mint élesztők és baktériumok
lovaszmarika, 2019. augusztus 25. vasárnap, 09:19
Zsírcsökkentő diéta
méregteleníti a májat, valamint segíti a zsírrészecskék megemésztését a nyirokrendszerben. Sok regisztrált táplálkozási tanácsadó viszont azon a véleményen van, hogy nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a máj égetné a zsírt; valamint tudományos szempontból a máj és a nyirokrendszer nem köthető a fogyáshoz.

Általános elfogadottság

A méregtelenítő diéta nagyon népszerű, Gittleman pedig egy rendkívül elismert táplálkozási tanácsadó, aki számos cikket és könyvet írt a nők egészségéről, a táplálkozásról, és a méregtelenítő diétákról. Az interneten sok sikertörténet olvasható a diétával kapcsolatban.

Kérdések, amelyeket feltehet az orvosának

Volt-e már más páciense is, aki kipróbálta a zsírcsökkentő diétát?
A diétában megengedett kalória bevitel megfelel az aktivitási szintemnek?
Egészséges-e a számomra, ha teljes mértékben megtartóztatom magam a gabonafélék és a tejtermékek fogyasztásától?
Nyolc óra alvás elég a számomra?
El kéne
pacsakute, 2019. július 04. csütörtök, 17:18
Arcpakolás foltok ellen-egyszerűen otthon
Tojásfehérje és citrom keverékével előzheted meg az arcbőr foltosodását.

Szeretnéd megelőzni az arcbőröd foltosodását! Próbáld ki ezt a módszert:

Ki ne vágyna egészséges, fényes, puha és ráncoktól mentes arcbőrre? A kérdésre nem is kell válaszolni, mert senki nem akadna, aki azt válaszolná, hogy már pedig ő boldog lenne, ha apró foltok, pattanások és mély ráncok éktelenkednének az arcán.

Ahhoz, hogy sokáig megőrizd arcbőröd egészségét, fiatalságát, próbálj minél egészségesebben élni, és próbálj természetes módszereket alkalmazni.

Most is egy ilyen praktika következik, amelyhez csak két hozzávalóra van szükséged: ½ evőkanál friss citromlére, és egy tojásfehérjére.

Az arcmaszk elkészítése:
A tojásfehérjét egy villa segítségével verd fel, amíg habbá nem válik. Ezután mehet bele a citromlé, folyamatosan kevergesd, míg össze nem áll az
pacsakute, 2018. december 27. csütörtök, 11:44
Miért olyan egészséges a kefir?
Ha az egészséges táplálkozásról beszélgetünk, amely elősegíti a megfelelő emésztést is, akkor rövid időn belül a kefir is szóba kerül, amit már több évszázada ismernek az emberek. De mit kell feltétlenül tudnunk róla?

Miből készül a kefír?
A kefir olyan aludttej, amely a tej fermentációja(erjedése) során készül. Kefirgombákból áll, melyek szerkezete a tejbaktérium és az élesztő szimbiotikus kapcsolatán alapszik. Eredetileg kancatejből készült, ma leginkább tehéntejet használnak hozzá


A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is
A krémes, sűrű állagú ital kissé keserű és savanyú ízű, mint a tejföl köpülésekor kiváló író, és enyhén pezseg a benne lévő szén-dioxid miatt. A kefir készítése során ugyanis kis mennyiségű alkohol is felszabadul. A tej alapú kefir mellett létezik víz alapú is, amely cukros, vizes oldatból készül.
A tejből készült italok előállításához használt kefirgomba, amelyet gyakran neveznek kefirkultúrának is, nem más, mint élesztők és baktériumok
suzymama, 2018. március 20. kedd, 10:05
Képek, videók
táplálkozás.jpg
kicsoda57
2015. október 23. péntek, 23:34
Növényi táplálkozás
sanci81
2015. október 22. csütörtök, 17:26
Ha a táplálkozás....jpg
pacsakute
2013. június 28. péntek, 16:58
táplálkozási piramis.jpg
sarkadykati
2012. október 17. szerda, 10:48
Táplálkozási piramis
pacsakute
2012. szeptember 30. vasárnap, 10:15
Egészséges táplálkozás tá
pacsakute
2012. szeptember 30. vasárnap, 10:08
táplálkozási piramis.jpg
zsuzso3
2010. február 16. kedd, 23:22
taplalkozas_fekvo.jpg
oswald_andras
2009. szeptember 22. kedd, 18:43
Táplálkozási piramis
sarkadykati
2009. április 04. szombat, 07:54
Táplálkozás.jpg
charlotteani
2009. január 13. kedd, 22:45
Táplálkozás
qqts
2006. június 15. csütörtök, 09:57
Ferenczi Hazatérés 1905.j
menusgabor
2018. december 21. péntek, 19:21
SzKT Ferenczi Ferencné.jp
agica2004
2017. február 05. vasárnap, 16:33
FERENCZI GIZIKE
1vargaildyko
2015. január 25. vasárnap, 16:18
Ferenczi Ferenc.jpg
agica2004
2014. szeptember 08. hétfő, 11:42
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.