Belépés
2019. január 21. hétfő | 4. hét | 21. nap | 06:43 | Ágnes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
1956-os beszéd Kiskőrösről
Suba György beszéde 2009. november 4-én este a kiskőrösi 1956-os kopjafánál

Tisztelt egybegyűlt közönség!

Nekünk 56-osoknak felemelő érzést jelent az 1956-os forradalomról beszélni főleg azért, mert diadalra vittük a nemzeti eszmét, melyet elrettentő ítéletekkel elfojtottak a Rákosi rendszer ávéhásai. A szovjet hadsereg jelenléte és az ávéhás terror sem tudta véglegesen kiirtani a magyar emberekből a magyarságtudatot, 1956-ban megmozdult az egész ország s magasan lengett országszerte a piros-fehér-zöld nemzeti zászló, jelképezve, elsöpörte a nemzet a Rákosi-féle önkényuralmi rendszert. Október 23-án százezres tömeg követelte az 1955-ben Rákosi által leváltott Nagy Imrét újra a miniszterelnöki székbe, akitől egy szebb, új világot várt elkövetkezni.
Már másnap a kormány miniszterelnöke lett Nagy Imre, akiben nem csalódtak a nemzet fiai, a forradalom mellé állt s minden követelésüket igyekezett teljesíteni. Október 28-án rádióbeszédben nyilvánította ki, hogy a kormány elítéli azokat a nézeteket, hogy a jelenlegi népmozgalom ellenforradalom lenne. A népakaratnak megfelelően bejelentette, hogy tárgyalásokat fognak kezdeni a Szovjetunióval a Magyarországon tartózkodó csapataik kivonásáról. Bejelenti, hogy újra a Kossuth címer lesz az ország címere s nemzeti ünneppé nyilvánítják március 15-ét.
Eme változások arra késztették a bukott klikk egykori vezetőit, Gerő Ernőt, Hegedűs Andrást, Bata Istvánt, Piros Lászlót, hogy Moszkvába meneküljenek a népharag elől.
Maléter Pál ezredes, Mecséri János alezredes egységeivel átállt a forradalom oldalára.
November 1-sején a Szovjetunió felől szovjet katonai egységek lépték át a magyar határt, emiatt Nagy Imre bekérette magához Andropov szovjet nagykövetet és számonkérte a csapatmozgásokat. A nem kielégítő válaszra Nagy Imre közölte, a mai nappal Magyarország kilép a Varsói katonai szövetségből és kinyilvánítja Magyar-ország semlegességét. Ez a deklaráció a magyar forradalom világraszóló sikere volt. Felért az 500 évvel ezelőtti Hunyadi János nándorfehérvári diadalával. Budapest utcáin mindennapos volt a kilőtt és kiégett szovjet harckocsik és az általuk rommá lőtt épületek látványa.
November 2-án írta Tamási Lajos Piros a vér a pesti utcán c. híressé vált költeményét.
November 3-án megalakul a valóban független több párt rendszerű koalíciós kormány Nagy Imre vezetésével.
November 3-án pedig már megkezdődtek a magas szintű szovjet-magyar katonai tárgyalások a szovjet csapatok kivonásáról. A szovjet katonai delegációt Malinyin vezérkari főnök helyettes vezeti, a magyar delegációt Maléter Pál vezérőrnagy.
Gondolta e valaki is, hogy a napsütésben ekkor csap le a villám, hogy a tárgyalások második szakaszát, melyet Tökölön, a szovjet főhadiszálláson folytattak, este 11 óra körül Szerov altábornagy, KGB elnök irányításával géppisztolyos szovjet katonák berohanásával szakítják félbe s letartóztatják a törvényes magyar kormány katonai delegációját. Éppen úgy, amint 1541-ben Szulejmán szultán tette a legnagyobb magyar hadvezérrel, Buda alatti táborába álnok módon becsalt Török Bálinttal, elfogatta s az isztambuli héttoronyba záratta, ott is halt meg 1551-ben. Hitszegőn járt el tehát a szovjet fél s már másnap, november 4-én, a legfőbb katonai vezetők nélkül maradt magyar hadsereggel szemben megkezdte az általános támadást.

Nagy Imre ekkor, reggel 5 óra 20 perckor mondta el a végzetes rádióbeszédét:

Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes, demokratikus magyar kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.

Ezután többé nem hallhattuk Nagy Imrét beszélni. A parlament felé közeledő szovjet harckocsik láttán híveivel együtt a jugoszláv nagykövetségre ment menedéket kérni.

Ezen a végzetes napon indította hajnalban a szovjet hadsereg a Forgószél nevű
hadműveletet a forradalom leverésére, szinte valamennyi magyar várost megszállták
a szovjetek a korszerű gépesített hadosztályaikkal. Kádár János pedig Szolnokon
megalakította Munkás paraszt kormány néven az ellenkormányt a Nagy Imre
kormány leverésére. November 7-én Kádár a bábtársaival együtt szovjet harcko-
csikon vonult be Szolnokról Budapestre s megkezdődött a véres leszámolás a
forradalomban résztvevőkkel. A felkelők még decemberben is harcban álltak
a szovjetekkel, a túlerő végül is a forradalom elbukásához vezetett. Tízezer számra tartóztatták le a forradalom híveit, mindennapos volt az akasztás, a letartóztatottak
bántalmazása, kínzása.
A történelemben példátlan módon 10 fiatal nőt is kivégeztek, némelyiküket golyó által, többjüket bitófán.

Most itt a kopjafánál emlékezzünk a harcokban elesettekre, a kivégzett mártírokra, a nemzet hőseire. A gyertyák, mécsesek értük lobogjanak, hirdessék, áldozatuk nem volt hiába való, az 56-os eszme 33 év múlva, 1989-ben ismét győzedelmeskedett Magyarországon,
1991. június 19-én az összes szovjet katona elhagyta Magyarország területét.
otvenhatosemlekev2016, 2017. október 09. hétfő, 06:17
Címkék: Suba György, Nagy Imrét, Nagy Imre, Gerő Ernőt, Hegedűs Andrást, Bata Istvánt,
Kommentek
A Boldogasszony-zarándokvonat útja 05.18
Szentföldön, végül a Zarándokút Bosznia és Hercegovinában című nemzetiségi dokumentumfilm látható a Duna World csatornán.
Az M3 szombat estére Gaál Albert-filmekkel készül: 19.20-kor a Férfiak mesélik..., majd a Baltazárok című magyar tévéfilmet tűzi műsorára. Az M2 Petőfi TV szombat estére koncerteket tűzött műsorára: 22.45-től Little G Weevil, 00.20-tól az Interpol zenél az ifjúsági csatornán.
Vasárnap, május 20-án 11 órától evangélikus pünkösdi istentisztelet közvetítését láthatják a nézők Kiskőrösről a Duna Televízión; majd 12.50-től Jó ebédhez szól a nóta. A csatorna vasárnap 13.25-kor megismétli a Válaszút vándora: Kallós Zoltán öröksége című művészeti műsort. Gyönyörű tájakra kalauzol vasárnap délután az M5 csatorna: 17 órától a Vad vidékek - Brazília, 18 órától a Négy évszak a magyar pusztán című dokumentumfilmet kínálja.
Vasárnap este a Szent Ferenc című kétrészes olasz filmdráma első részét tűzi műsorra a Duna Televízió. Az M2 Petőfi TV vasárnapi Filmklubjában az Ébredések
maroka, 2018. május 18. péntek, 22:13
Illegális bevándorlás - Szakértő: akár tíz év is kellhet az eddig érkezett migránsok pontos személyazonosságána
A szakértő az M1 aktuális csatornán azt mondta, nincsenek olyan adatbázisok, amik érdemi információkat tartalmaznának a migránsokról, amik pedig vannak, azok csak a bevándorlók által bemondott adatokra épülnek.

Arról, hogy Salah Abdeslam, a párizsi terrortámadások "logisztikai kivitelezője" tavaly augusztusban Kiskőrösről szállított el két terroristát, akik később a Stade de France stadionnál és párizsi kávézóknál követtek el merényleteket, azt mondta, még egy titkosszolgálati vagy katonai műveleti egységnek is "becsületére" válna egy ilyen találkozó létrehozása egy idegen országban.
velemenyezd, 2016. szeptember 29. csütörtök, 08:51
Két párizsi merénylő Kiskőrösön rejtőzve várta Abdeslamot
összehangolt merényletsorozat egyik szervezője többször is járt hazánkban - értesült a Magyar Idők. Először augusztus végén a Stade de France melletti öngyilkos merénylőért és a kávéházi lövöldöző társáért érkezett Kiskőrösre.

Magyar Idők értesülései szerint a párizsi terrortámadások logisztikai kivitelezője a merényleteket megelőző időszakban első ízben 2015. augusztus 30-án járt hazánkban. Ekkor
Kiskőrösről egy BMW-vel két további terroristát, Bilal Hadfit és Chakib Akrouhot fuvarozta el, akik egy erdős területen egy előre meghatározott GPS-koordinátán több napon át vártak rá.

Bilal Hadfi a Stade de France stadionnál követett el öngyilkos merényletet, míg Chakib Akrouh a párizsi kávézók helyiségeire nyitott tüzet. Akrouh november 18-án egy rendőri rajtaütés során robbantotta fel magát.
A magyar rendvédelmi szervek kiderítették, hogy Bilal Hadfi és Chakib Akrouh 2015. augusztus 25-én
vicus54, 2016. szeptember 28. szerda, 20:11
Illegális bevándorlás - Fidesz: a migráció rengeteg biztonsági kockázatot hordoz
Halász János a Keleti pályaudvar előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy a Magyar Idők szerdai számában - rendvédelmi forrásokra hivatkozva - arról számolt be: az Iszlám Állam irányította a Magyarországon átutazó terroristákat, akik Párizsban több mint száz embert megöltek. Salah Abdeslam, a párizsi terrortámadások "logisztikai kivitelezője" először 2015. augusztus 30-án járt Magyarországon, Kiskőrösről szállított el két terroristát, akik később a Stade de France stadionnál és párizsi kávézóknál követtek el merényleteket - írta az újság.

Ők ketten is illegális bevándorlókként, a migránsok között elvegyülve érkeztek Magyarországra 2015. augusztus 25-én, "a terroristák tehát itt, köztünk jártak" - mondta a Fidesz-frakció szóvivője.

Mint fogalmazott, a helyzet az egy évvel ezelőttihez képest sajnos nem sokat javult, mert bár Magyarország lezárta a határát, ám Európa határai továbbra is tárva-nyitva állnak, ma is ezrek érkeznek naponta mindenféle ellenőrzés nélkül.

Brüsszel
velemenyezd, 2016. szeptember 28. szerda, 12:22
Remekül sikerült a nyílt hétvége a kecskeméti Toyota....
beszélgetésekkel, tesztvezetésekkel áll bárki rendelkezésére. Megmutatták, nem lehet olyat kérni/kérdezni tőlük, amit ne tudnának azonnal, vagy rövid időn belül teljesíteni.
Brada István értékesítőt kérdeztük a tapasztalatokról.

- Hogyan értékeli a nyílt hétvége tapasztalatait?
- Elvárásainkon felül teljesített a rendezvény, úgy tűnik, beértek a hirdetések, különféle marketing aktivitások. Főként Kecskemét és vonzáskörzetéből jöttek, de voltak érdeklődők Fülöpszállásról, Dunavecséről, Kiskőrösről is. Az ügyfelek zöme inkább céltudatosan jött, határozottan tudták, mi érdekli őket. Persze voltak olyanok is, akik családi programként tekintettek a nyílt hétvégére. Ők gyerekekkel érkeztek, és akár két-három tesztautót is kipróbáltak. Lehet, hogy ők nem vásárlási szándékkal érkeztek, de meg van az esélye, hogy három-négy-öt év múlva, amikor autóvásárlás mellett döntenek, visszaemlékeznek, a nálunk szerzett közös élményekre, és ez felénk billentheti őket..
- Az érdeklődésből üzletek is
vicus54, 2016. szeptember 19. hétfő, 20:35
107 éve született író...
közművelődési, társadalmi és gazdászati hetilapot, amely később politikai napilappá alakult át. Halála után, az 1871-ben született Lajos nevű fia (Fejtő apja) vezette tovább a nyomdát, a ,,liberális, szabadkőműves könyvkiadót"[3] és adta ki a lapot. 1918-ban megvált a nyomdától és az újságtól, csupán a könyv- és papírkereskedést tartotta meg, és hírlapíróként dolgozott.[4] 1944-ben deportálták, az Auschwitzba tartó vonaton halt meg.

Bonyhádi családnevű, magyar anyanyelvű anyai nagyszülei Kiskőrösről telepedtek át Zágrábba, ahol Fejtő anyja született. A családnak ez az ága ,,elhorvátosodott". A fiú mindössze öt éves volt, amikor anyja meghalt rákban. Ekkor apja nővéréhez, illetve apai nagyapjának második feleségéhez került Zágrábba; Nada nővére az anyai nagyszülőknél, míg az egyéves Eduárd (Edi) apjuk nővérénél nevelkedett.[5] Apja 1920-ban újra nősült. Nevelőanyjuk, Julianna (Julcsi) elsősorban a zeneszeretetet erősítette meg Fejtőben.[6]
Az elemi iskolát részben
gabfe, 2016. augusztus 31. szerda, 18:38
Húsvéti termelői alma- és burgonyavásár a fővárosban
A termelők a Csongrád megyei Zákányszékről, illetve a Bács-Kiskun megyei Kiskőrösről érkeztek árujukkal a fővárosba.

Az FM tájékoztatása szerint a tárca az akcióval szeretné felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy lehetőség szerint közvetlenül a magyar termelőktől vásároljanak, és az üzletekben is a magyar eredetű gyümölcsöket és zöldségeket keressék.

Az utóbbi időben a kiskereskedelmi láncok ugyanis sokszor nem veszik át a magyar termelőktől az árut, például a burgonyát - mondták a szaktárcánál. Ezért az FM a mostani vásárral is szeretné elősegíteni, hogy a lehető legrövidebb úton jusson el a magyar gazdák áruja a vásárlókhoz.

Közölték: a kiskereskedelmi láncokat pedig arra kéri a minisztérium, hogy magyar termelőktől vásárolják meg a zöldségeket és a gyümölcsöket.
velemenyezd, 2015. április 02. csütörtök, 09:51
Képek, videók
Kiskörösön.jpg
chillik
2018. március 05. hétfő, 05:31
Szeged-Kiskörösi Halászcs
agica2004
2016. július 16. szombat, 16:07
Már üres - Kiskörös 2014
margoboszi
2014. szeptember 06. szombat, 16:27
Kiskörös már üres 2014-0
margoboszi
2014. szeptember 06. szombat, 16:26
Kiskőrös 2014-08-14 06-47
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 19:21
Kiskőrös 2014-08-16 10-2
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 19:21
Kiskőrös 2014-08-15 12-3
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 19:21
Kiskőrös 2014-08-12 19-38
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 18:57
Kiskörös 2014-08-11 20-1
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 18:52
Búcsú Nagy Imrétől
lacipecsenye
2012. február 18. szombat, 15:44
Jurij Andropov, Nagy Imre
agica2004
2018. március 06. kedd, 22:09
Nagy Imre 1989 ujratemeté
agica2004
2015. október 03. szombat, 20:30
Nagy Imre.jpg
agica2004
2014. augusztus 31. vasárnap, 16:52
20130702--nagy-imre.jp g
agica2004
2013. július 08. hétfő, 12:36
Nagy Imre unokájáva.jpg
basikele
2012. október 27. szombat, 09:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.