Belépés
2020. július 10. péntek | 28. hét | 192. nap | 21:48 | Amália
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szász Jenő: a magyar-magyar kapcsolatok sérültek Székelyudvarhelyen
Szász Jenő, aki jelenleg a budapesti központtal működő Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy már Székelyudvarhely megválasztott polgármestereként is nemzetstratégiai kérdésként tekintett még a magyar-magyar együttműködésre.

Mint felidézte, 2006 és 2008 között - polgármestersége idején - a székely város a távhő-, a vízszolgáltatás, valamint a hulladékkezelés ellátására kétmagyar önkormányzati céggel - egy debrecenivel (víz) és egy siófokival (távhő) -, valamint egy utóbb a magyar állam tulajdonába került szolgáltatóval, az Ave Magyarország Kft.-vel (hulladék) kötött együttműködést.

A Magyar Polgári Párt elnöki tisztségét 2003 és 2012 között betöltő Szász Jenő közölte azt is, hogy ezen először szakmai, majd politikai, végül a többi között testvérvárosi együttműködéssé erősödött kooperáció kedvezményezettje Székelyudvarhely városa volt, amelyeknek ksözönhetően több mint 20 millió euró értékű befektetések valósultak meg a székely városban.

Szász Jenő utalt arra, hogy az őt a polgármesteri székben követő RMDSZ-es Bunta Levente Zoltán tovább folytatta ezen együttműködéseket, amelyeket Gálfi Árpád jelenlegi polgármester bontott fel.

Utóbbi döntésre utalva úgy fogalmazott, hogy az "érthetetlen, racionális okokat nélkülőző lépés volt", amellyel végső soron "a magyar-magyar kapcsolatok sérültek".

Szász Jenő utalt rá, hogy az új városvezetés ezen döntéseinek okaival nincs tisztában, de úgy vélte, hogy azokat egy tényfeltáró újságíró csapatnak kellene megvizsgálnia, mivel álláspontja szerint a korábbi példaértékű együttműködés felbontása "nem magyar érdek volt", és az "Székelyudvarhely életét évtizedekkel vetette vissza".

Az ügy előzménye, hogy Gálfi Árpád kedden egy közösségi portálon azt írta, hogy az MPP egyik politikusa szeparatizmussal és autonómiapártisággal vádolta meg az alakuló Székelyudvarhelyért Pártot, hogy így akadályozza meg annak bejegyzését Bukarestben. A polgármester tudni vélte, hogy a pártbejegyzést megtámadó helyi politikus Szász Jenő korábbi székelyudvarhelyi polgármester háttérből leadott "megrendeléseinek" egyik végrehajtója. Gálfi állítása szerint Koszta Attila a rokonaival és barátjaival azért lépett be az MPP-be, hogy többségbe kerüljenek azok, akik el akarták őt távolítani a pártból.

Az MPP kedd este közleményben tudatta: Koszta Attila nem tagja a polgári pártnak, és elhatárolódott a szeméttároló volt igazgatójának a bírósági akciójától.

A Székelyhon.ro portál által megszólaltatott Koszta Attila kijelentette, tavaly szeptemberben lépett ki az MPP-ből. Hozzátette: ügyvédre bízta a beavatkozási kérelem megfogalmazását, és nem is tudta, hogy az ügyvéd milyen törvénycikkelyekre hivatkozik a beadványban. Úgy vélte: egy helyi párt megjelenése megosztottságot és félrevezetést okozna a helyhatósági választásokon, és nincs szükség a székelyudvarhelyi magyarság megosztására.

Székelyudvarhelyen tavaly júliusban bolydult fel a helyi politika, amikor az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltjeként megválasztott Gálfi Árpád polgármestert az MPP önkényes vezetéssel vádolta meg, leváltotta politikai tisztségéről, és a pártból is kizárta.

Gálfi úgy vélte: azzal vonta magára a párt vezetőinek haragját, hogy felbontotta a város számára előnytelennek talált szolgáltatói szerződéseket, amelyeket Szász Jenő még polgármesterként kötött.

Január közepén az EMNP és az MPP létrehozta az Erdélyi Magyar Szövetséget (EMSZ), és döntött arról, hogy a két párt e politikai szövetségben vesz részt a nyári önkormányzati választásokon.

Gálfi Árpád és támogatói tavaly decemberben bejegyezték a Tiszta Kezekkel Székelyudvarhelyért Mozgalom nevű egyesületet, és január végén kérvényezték a Romániában egyedül illetékes Bukaresti Törvényszéken a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 21:42
Címkék: Szász Jenő, Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Magyarország Kft, Magyar Polgári Párt, RMDSZ-es Bunta Levente Zoltán, Gálfi Árpád,
Kommentek
Un politician maghiar a contestat la Bucureşti înregistrarea Partidului pentru Odorheiu Secuiesc
politicianul PCM, Attila Koszta, care a fost cândva directorul RDE Harghita (firma care operează gunoiul din Odorheiu Secuiesc), cu care nu m-am putut înţelege în privinţa rampei de gunoi. Interesul oraşului nostru nu era ca pentru un surplus de profit să se aducă aici gunoiul din toate regiunile ţării, ca mai apoi scurgerile să polueze râurile noastre ", a scris Árpád Galfi.Primarul consideră că politicianul local care a contestat înregistrarea partidului este unul dintre executanţii "ordinelor" lui Jenő Szász, fostul primar din Odorheiu Secuiesc.În politica locală din Odorheiu Secuiesc s-au creat tensiuni, anul trecut în iulie, când Árpád Gálfi a fost ales primar fiind candidat comun al PCM şi al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), PCM l-a acuzat de conducere autoritară şi l-a destituit din funcţia sa politică.Gálfi consideră că a provocat furia liderilor PCM prin rezilierea contractelor de servicii pe care le-a considerat dezavantajoase pentru oraş, şi pe care, la vremea respectivă, le-a
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 13:41
Magyar politikus támadta meg a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését Bukarestben
magyarellenes jelentgetéseiről elhíresült Dan Tanasa tehette. Csalódniuk kell! Ezt az az MPP-s Koszta Attila tette, aki egykor az RDE Hargita (a székelyudvarhelyi szeméttárolót működtető cég) igazgatója volt, akivel nem tudtam szót érteni, hogy a városunk érdeke azt kívánja, hogy extraprofit miatt ne hordják ide az ország minden régiójából a szemetet, hogy annak csurgaléka majd mind a mi folyóinkba csorogjon" - írta Gálfi Árpád.

A polgármester tudni vélte, hogy a pártbejegyzést megtámadó helyi politikus Szász Jenő korábbi székelyudvarhelyi polgármester háttérből leadott "megrendeléseinek" egyik végrehajtója.

Székelyudvarhelyen tavaly júliusban bolydult fel a helyi politika, amikor az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltjeként megválasztott Gálfi Árpád polgármestert az MPP önkényes vezetéssel vádolta meg, és leváltotta politikai tisztségéről.

Gálfi úgy vélte: azzal vonta magára a párt vezetőinek haragját, hogy felbontotta a város számára előnytelennek talált szolgáltatói
velemenyezd, 2020. március 03. kedd, 11:41
Hetedik alkalommal szervezték meg a Székely Bált
Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének szavait idézte, miszerint a magyarságnak egymásra, az értékeire és az érdekeire is figyelnie kell. Emlékeztetett arra, hogy a Tiszteletbeli Székely címet a Székelyföldért Alapítvány hozta létre a 2004. december 5-i, a külhoni magyar állampolgárságról szóló sikertelen népszavazás után.

Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntőjében kiemelte, hogy a székelyek és magyarok közötti kapcsolatok folyamatosan erősödnek, és ezt a munkát a kormány küldetésének érzi.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke emlékeztetett arra, hogy az elmúlt tíz évben a korábbiakhoz képest tovább erősödtek a magyar-magyar kapcsolatok az anyaország és a külhoni területek között, amelynek kiemelkedő momentuma volt, amikor az Országgyűlés 2010-ben megszavazta a kettős állampolgárságot.

A bál bevételeit jótékonysági célra fordítják, négy külhoni egyházi közösség kap egy-egy millió forintos támogatást. A kedvezményezettek
velemenyezd, 2020. február 15. szombat, 23:32
A legbátrabb város ünnepe Balassagyarmaton
Délelőtt koszorúzást tartanak a városi temetőben az 1919-es hősök és polgári áldozatok sírjánál. A központi ünnepségen, a Civitas Fortissima téren Csach Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester mond beszédet, majd ünnepi képviselő-testületi ülésen adják át az önkormányzat elismeréseit a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban. Beszédet mond Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke.

Balassagyarmaton vasárnap a Nyírjesi nagytónál rendezett bátrak úszásával kezdődött el a legbátrabb város idei ünnepségsorozata. Tartottak versdélutánt, történeti játszóházat, megrendezték a XII. Civitas Fortissima Kárpát-medencei Történelmi Vetélkedőt. Rendhagyó történelemórák zajlottak a város középiskoláiban, a diákok a katonahősök tiszteletéről hallgathattak meg előadást. Kedd estére fáklyás felvonulást szerveztek az egykori honvédlaktanyától a vasútállomásra, majd ünnepi megemlékezést és koszorúzást a vasútállomáson lévő emléktáblánál.

Az első világháború után
velemenyezd, 2020. január 28. kedd, 17:52
Homoki Gábor kárpátaljai festőművész kiállítása nyílik a Forrás Galériában
A tárlat a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával, a Kárpát-haza Galéria rendezésében látható - közölték a szervezők az MTI-vel.

A közlemény szerint Homoki Gábor színes, élénk színű munkái mély érzelmi benyomást ébresztenek. A határozott formák, a szokatlan színkombinációk gondolkodásra késztetnek. Alkotásain felfedezhetők a kerámiaművészetre jellemző stílusjegyek, a kompozíciós egyszerűség, a stilizáció, a dekorativitás.

A festőművész szuggesztív alkotóereje, keresztény hitvallása, lélekemelő önkifejezésmódján keresztül egyedi világot tár a nézők elé.

Homoki Gábor festőművész 1977. május 10-én született a nagyszőlősi járásban, Tiszapéterfalván. A helyi középiskola elvégzése után 1994-ben felvételizett az ungvári Erdélyi Béla nevét viselő művészeti szakközépiskola kerámia szakára. Az időközben főiskolává minősített oktatási intézményben 2000-ben szerzett diplomát. Tanulmányait követően visszatért szülőfalujába, ahol tanárként dolgozott az alapfokú művészeti iskola képzőművészeti
velemenyezd, 2020. január 15. szerda, 08:00
Ünnepséggel zárták a Boldogasszony kiállítássorozatot az Országházban
felajánlotta önmagát és a királyságot Szűz Máriának, aki így Magyarország patrónusa lett - idézte fel a miniszter, aki szerint a Mária-kultusz a Szent Korona-kultusszal együtt mélyen beivódott a magyarság lelkébe, és támaszává vált az évszázadok alatt.

A kiállítás alkotásai személyes hitvallások - hangsúlyozta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, aki úgy fogalmazott: a magyarság számára Szűz Mária nem csupán Jézus édesanyja, hanem a nemzet védelmezője is, immáron ezer éve.

A rendezvényen Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke elmondta: a vándorkiállítás 70 ezer kilométeres utat, valódi zarándoklatot tett meg 2015 óta.

Szűz Mária és kultusza összeköti a nemzetet, áthatja a magyarság múltját, jelenét és jövőjét - tette hozzá Szász Jenő az ünnepségen, ahol beszédet mondott Fazakas Zoltán Márton csornai premontrei apát is.

Az ünnepségen fellépett Petrás Mária Prima Primissima díjas népdalénekes és Kiss Krisztián kobzosművész, valamint a székelyudvarhelyi Vox Gimiensis
velemenyezd, 2019. december 18. szerda, 18:41
Tejfeldolgozó üzemet adtak át Petőfiszálláson
csak sikeressé. Ezért indítottak a termelői összefogások finanszírozására a Vidékfejlesztési program keretében egy 26 milliárd értékű támogatási lehetőséget, amelyet 2020-ban újra nyitnak majd.

Lezsák Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője reményét fejezte ki, hogy a petőfiszállási gazdák példáját mások is követik majd, hiszen a tagok által megtermelt és a szövetkezet által összegyűjtött tej saját feldolgozásával nő a jövedelmezőség, és csökken a tagok tejpiaci kiszolgáltatottsága.

Szász János, Petőfiszállás polgármestere (Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum) elmondta: a tejágazat nincs könnyű helyzetben, de az egészséges magyar tejtermékeket minél több emberhez eljuttatva kell, hogy legyen jövője.

Ván Jenő, a Gazda-Tej Értékesítési Szövetkezet elnöke elmondta: a szövetkezet a tanyás térségekben külön-külön, egymástól szétszórtan termelő gazdák összefogására még 2001-ben jött létre. A jelenleg mintegy 150 tejtermelő családot tömörítő szövetkezet a kiváló minőségű alapanyagot eddig
velemenyezd, 2019. december 13. péntek, 19:12
Képek, videók
Várda - Szászné.jpg
menusgabor
2019. szeptember 04. szerda, 22:48
Várda - Szász kúria.jpg
menusgabor
2019. szeptember 04. szerda, 22:47
Szász Károlynak.jpg
chillik
2018. március 22. csütörtök, 06:07
szaszkó emilia..jpg
zsokica45
2018. február 07. szerda, 18:20
Rio-Szász Emese-aranyérem
agica2004
2017. április 21. péntek, 22:12
Fogat -Szász E. 1955..jpg
agica2004
2017. január 08. vasárnap, 21:56
SZASzent.png
sz719eszter
2016. május 20. péntek, 11:28
Szász-svájci nyaraló
furaila
2016. április 05. kedd, 14:34
SZÁSZ OLGA
1vargaildyko
2016. március 10. csütörtök, 13:50
362. Nyikus Szasza.jpg
dnemethk
2016. január 02. szombat, 21:44
SZÉKELYUDVARHELY.jpg
lenke1964
2015. június 10. szerda, 18:42
Székelyudvarhely
lenke1964
2015. március 15. vasárnap, 21:57
Székelyudvarhely.jpg
06mohild
2013. szeptember 30. hétfő, 07:09
székelyudvarhely kulturhá
lacipecsenye
2013. május 17. péntek, 20:54
székelyudvarhely
lacipecsenye
2012. december 30. vasárnap, 10:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.