Belépés
2018. december 19. szerda | 51. hét | 353. nap | 06:39 | Viola
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Megkezdte működését a Pest megyei neuropathia centrum
Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója a megnyitó alkalmából rendezett szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az intézmény a kardiológiai betegek komplex rehabilitációja mellett kiemelt figyelmet szentel a kardiovaszkuláris betegségekkel gyakran együtt jelentkező cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődményének kezelésére is.Magyarországon a legnagyobb a végtagamputációk száma, és ezek rémisztő statisztikák, ezért a különböző szakterületeknek - diabetológia, kardiológia - össze kell dolgoznia.Kempler Péter, a Magyar Diabétesz Társaság elnöke arról beszélt, hogy a cukorbetegség súlyos állapot, aminek szintén egyik súlyos szövődménye az idegkárosodás, aminek következtében a beteg nem érez végtagjában fájdalmat, így a láb sokkal sérülékenyebb. A neuropathia, ha későn diagnosztizálják, sokszor amputációhoz vezet - mondta a professzor.Berkes Klára főorvos, a centrum vezetője arról beszélt, hogy a Szent Ferenc Kórházban kezelt betegek egyharmada cukorbeteg, de sok esetben a kardiovaszkuláris betegség kapcsán diagnosztizálják a diabéteszt.Az intézményben lehetőség lesz a neuropátia felismerésére és kezelésére, évente 2800 beteget tudnak majd ellátni a centrumban - tette hozzá.A centrum működéséhez szükséges diagnosztikai berendezéseket a Wörwag Pharma Kft. biztosította az intézménynek.A most megnyílt Pest megyei neuropathia centrum a 16. ilyen intézmény az országban, a fővárosban hét, vidéken pedig Pécsett, Győrben, Szekszárdon, Szegeden, Debrecenben, Nyíregyházán és Miskolcon működik még ilyen központ.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 17:12
Címkék: Toldy-Schedel Emil, Budapesti Szent Ferenc Kórház, Kempler Péter, Magyar Diabétesz Társaság, Berkes Klára, Szent Ferenc Kórházban,
Kommentek
Idén is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja
cukorbetegség (5 százalék), a légúti betegség, allergia (24 százalék) előfordulási gyakorisága, míg laktózintolerancia a látogatók majdnem 10 százalékát érintette. Jelentős volt a szembetegség (15-16 százalék) mértéke, valamint gyakori az emelkedett húgysavszint (25-28 százalék).

A daganatos megbetegedések a lakosság 49,6 százalékát - többet, mint tavaly -, az anyagcsere-betegségek pedig 43 százalékát érintik. A középkorúak esetében a vastagbéldaganat rizikótesztjének eredménye 20 százalék, míg a neuropathia-rizikóba az emberek mintegy 3,5 százaléka sorolható. (A neuropátia a perifériás idegeket érintő, általában valamilyen anyagcsere-betegséghez kapcsolódó károsodás.)

A rizikófelmérési kérdőívekből kiderült, hogy a szűrésen résztvevők 25,5 százaléka dohányzik. A válaszok alapján kiderült az is, hogy a megkérdezettek valamivel több mint 40 százaléka szeretne abbahagyni a dohányzást.

A rizikófaktorok csökkentésének, valamint az egészséges életmódnak az egyik fontos feltétele a gyümölcsökben
velemenyezd, 2018. február 26. hétfő, 13:02
A cukorbetegség szövődményei
Milyen szövődményekkel jár a cukorbetegség?

Túlnyomóan az 1-es típusú cukorbetegség rettegett kórképe ez. Legjellemzőbb tünetei a szomjazás, nagy mennyiségű vizelet ürítése, legyengülés, hányinger, hányás, hasi fájdalom, (mely igen intenzív is lehet), izomgörcsök. Kezelése kórházi, nem ritkán intenzív osztályos feladat.

A másik eset, amikor inzulin-túlkínálat van, ilyenkor a szükségesnél kevesebb cukor található vérünkben. Leghamarabb agysejtjeink jeleznek, ha nincs elegendő tápanyag. Normális működésükhöz 1 mg/kg/perc glükóz jelenlétére van szükségük. Az alacsony cukorszintleggyakoribb tünetei a szívdobogás érzése, nyugtalanság, szorongás, izomremegés, izzadás, éhségérzet, zsibbadás érzése, hányinger, koncentrálási képtelenség, megváltozott viselkedés, meglassúbbodott mozgás és gondolkozás, agresszivitás. Ez az állapot is vezethet igen súlyos képhez, akár kómához is. Enyhébb esetekben terápiája igen
cukorbetegseg, 2017. december 19. kedd, 20:43
Gyermek betegekkel foglalkozó országos neuropathia-centrum nyílt Miskolcon
A neuropathia, azaz idegkárosodás korai jelei a cukorbeteg gyermekek akár 20 százalékában is megjelenhetnek, de szakszerű diagnosztizálásukra, kezelésükre eddig nem volt intézményes lehetőség az országban, ez az első ilyen létesítmény - mondta az avatást megelőző sajtótájékoztatón Csiba Gábor, a kórház főigazgató főorvosa.

A neuropathia első sorban a cukorbetegség szövődményeként kialakuló tünetegyüttes. Van olyan típusa, amelyik többek között a szív- és érrendszeri funkciókat károsítja, az ilyen betegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a neuropathia-mentes cukorbetegek között. Egy másik típus velejárója a betegek természetes érzékelési képességének csökkenése vagy teljes megszűnése.

Az egyesített rendelők megnyitását a Wörwag Pharma támogatta. A cég - amely a diabétesz és a diabéteszhez kapcsolódó szövődmények diagnosztikáját és terápiáját vallja legfontosabb küldetésének, de jelen van kardiovaszkuláris, nőgyógyászati és pszichiátriai területen is - a neuropathia-centrumok
velemenyezd, 2016. február 11. csütörtök, 14:55
Átadták a Szent Imre kórház neuropathia centrumát
átadáskor elmondta: mivel a kórház ellátási területéről több ezer neuropathiás beteggel lehet számolni, nagy segítség, hogy megnyílhatott a diagnosztikai központ.

A főorvos a háziorvosok és a diabetológiai szakrendelőben dolgozó orvosok segítségét kérte abban, hogy gyanú esetén a központba irányítsák a betegeket.

A központ vezetője kitért arra: a cukorbetegség szövődményeként kialakuló idegkárosodást a betegek általában először az érintett végtag zsibbadásán, fájdalmán keresztül érzékelik. A neuropathia, ha későn diagnosztizálják, sokszor amputáláshoz vezet; a lábamputációk 85 százalékának hátterében ez a betegség áll - mondta.

Kádár Évának, a rendelő létrehozását és működtetését támogató Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatójának ismertetése szerint az átadott műszerek a kardiovaszkuláris autonóm neuropathia és a szenzoros neuropathia diagnosztizálását teszik lehetővé.

A gyógyszeripari vállalat "fennállásától kezdve küldetésének tekintette a neuropathia diagnosztikáját, kutatását,
velemenyezd, 2015. január 14. szerda, 15:11
Új rendelővel bővült a cukorbetegek ellátása Budapesten
A cukorbetegség egyik súlyos szövődményének, az érzőideg-károsodásnak (neuropathia) a megelőzésére, vizsgálatára és kezelésére alkalmas rendelő létrehozását és működtetését, az eszközök beszerzését a Wörwag Pharma Kft. támogatta.

Káposzta Zoltán, az egészségügyi intézmény helyettes orvosigazgatója az átadáson elmondta, hogy a centrum kialakításával javul a páciensek ellátása, a betegség korai felismerése nagyban hozzájárul az életminőség javításához.

A diabéteszes neuropathia a megközelítőleg egymillió magyarországi cukorbeteg mintegy harminc százalékát érinti. A cukorbetegség következményeként kialakult érzőideg-károsodás miatt a végtagok természetes érzékelési képessége csökken vagy megszűnik, a lábamputációk 85 százalékáért a neuropathia tehető felelőssé. Ezen beavatkozások többsége megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák és kezelnék a betegséget.

Kádár Éva, a gyógyászati cég ügyvezető igazgatója elmondta, évről évre növekszik a kezelt neuropathiás betegek száma, tavaly 5500
velemenyezd, 2014. szeptember 03. szerda, 16:25
Cukorbetegek életminősége
veseelégtelenség leggyakoribb oka a cukorbetegség (nephropathia), csakúgy, mint a vakság esetében. A csökkent só fogyasztás, a fehérje szegény diéta a jó vércukor beállítás mellett késlelteti ennek a szövődménynek a kialakulását. A növényi fehérjék kevésbé ártalmasak a vesére, mint az állati eredetűek. Az egyidejű magas vérnyomás a káros hatásokat jelentős mértékben felerősíti.

3. Az idegek: a perifériás, hosszú idegek károsodása (pl. a lábon egy-egy idegrost hossza meghaladhatja az egy métert), neuropathia kialakulása késleltethető esszenciális zsírsavakkal omega 3 kivonattal, alfa liponsavval, és B vitaminokkal.

4. A láb: ha az előbb említett neuropathia akár önmagában, akár érszűkülettel kombinálva jelene van, akkor a lábon nem gyógyuló fekélyek, súlyos keringési zavarok keletkezhetnek, amik gyakran a lábujjak, vagy a végtag elvesztésével járhat. A dohányzás tilos! A jó minőségű cipő, a láb megfelelő gondozása mellett sokat segíthetnek az esszenciális zsírsavak, a B vitaminok, a
horvathnemagdi, 2013. augusztus 15. csütörtök, 11:52
Bizsergéssel kezdődik a baj
Bizsergéssel kezdődik a baj
szerző: bhj
Ma már az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegek egyaránt - jól beállított kezelés és megfelelő életmód mellett - az egészségesekhez hasonlóan élhetnek. Az évek múlásával viszont szövődmények léphetnek fel, melyek sorában - mint például a szürke- és a zöld-hályog, a vesekárosodás - a lábak keringési zavarait előidéző diabéteszes idegkárosodás (neuropátia) az egyik legsúlyosabb, ami bizsergéssel, zsibbadással, égő érzéssel, fájdalommal, illetve az érzékelés erős csökkenésével mutatja meg magát.

Hátterében a magas vércukorszint áll, ami károsítja az idegrostokat ellátó ereket, lerontja az idegszövet anyagcseréjét. A fokozott alkoholfogyasztás, a hasi elhízás, a megemelkedett vérzsírérték csak növeli a rizikót. Sajnos a visszafordíthatatlan folyamat legsúlyosabb következményeképpen a nem baleset miatt elvégzett alsó végtagi csonkolások felét cukorbetegek szenvedik el.
A neuropátia felismerését a lábak szemrevételezéses és
horvathnemagdi, 2013. április 18. csütörtök, 09:30
Képek, videók
H Schedel - Buda 1470 kör
artcopy
2006. október 04. szerda, 09:03
Budapesti Szabadság híd.j
irmus
2018. március 04. vasárnap, 10:06
0 Budapesti látkép.png
lovaszmarika
2017. december 12. kedd, 17:54
budapesti tél.png
chillik
2017. november 17. péntek, 15:36
Családok Budapesti Világt
dandej
2017. május 27. szombat, 21:23
budapesti szanatórium.png
chillik
2016. december 25. vasárnap, 03:38
Budapesti-reggel-2016- 12-
lilagondolatok
2016. december 13. kedd, 10:38
A budapesti Állatkert
sanci81
2016. június 20. hétfő, 16:22
Budapesti béke.jpg
chillik
2016. február 20. szombat, 05:28
Budapesti tervek 2016
sanci81
2016. február 17. szerda, 17:24
Elefántház -Budapesti áll
pacsakute
2016. január 24. vasárnap, 17:40
budapesti_hajnal.jpg
lilagondolatok
2015. december 02. szerda, 05:44
Budapesti szmog.jpg
kicsoda57
2015. november 08. vasárnap, 15:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.