Belépés
2018. december 11. kedd | 50. hét | 345. nap | 03:37 | Árpád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az év európai múzeuma díjra jelölték a gyulai Almásy-kastélyt és a Sziklakórházat
Dombi Ildikó, a gyulai múzeumot működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-t elmondta, hogy a díjra pályázni lehetett. A European Museum Forum nonprofit szervezet legfőbb célja a versennyel a múzeumi gyakorlatban megjelenő innovációs megoldások terjesztése, a tapasztalatok cseréje Európa-szerte, olyan fejlesztések megismerése, amelyeknek jelentős hatása van a nemzeti és nemzetközi múzeumi szférára.

A pályázat elbírálásánál kiemelten figyelik az interaktív, modern technológiai elemek múzeumi jelenlétét, valamint a kiállítóhelyek helyi társadalomba, továbbá az ország kulturális turizmusába való beágyazottságát - tette hozzá.

Mint felidézte, egy svájci szakember a pályázat beadását követően egy napra ellátogatott a látogatóközpontba, ahol kiemelten fontosnak tartotta, hogy az interaktivitást szolgáló eszközök nemcsak jelen vannak, hanem - más helyektől eltérően - használják is azokat a látogatók.

Dombi Ildikó elmondása szerint a szakértőt különösen érdekelte, hogy egy romos épületet lényegében az enyészettől mentettek meg, amikor létrehozták a kiállítóteret, amely a 18. században épült kastélyban a főúri családok mellett - egyedülálló módon - az őket kiszolgáló cselédség életét is bemutatja.

Az ügyvezető igazgató elmondta, tudomása szerint egy szakember inkognitóban is megtekintette a tárlatot. Ezután kaptak értesítést arról, hogy bekerültek a TOP 40-be. "Fantasztikus eredmény, hogy egy vidéki kiállítóhely be tudott kerülni egy ilyen rangsorba" - fogalmazott. Az Almásy-kastély Látogatóközpontot 2016. márciusi megnyitása óta több mint 150 ezren tekintették meg.

Elmondta, hogy a jelölt múzeumok május 9. és 12. között Varsóban egy szakmai konferencián mutatkoznak be, amelyre egy filmmel és prezentációval készülnek. Dombi Ildikó szerint a bemutatkozási lehetőség mellett az is nagyon fontos, hogy megismerhetik a másik 39 múzeumot, és elsajátíthatják az ott alkalmazott innovációkat, ami páratlan lehetőséget jelent. Arról, hogy melyik múzeum kapja meg a díjat, szakmai zsűri dönt.

Magyarországról a Sziklakórház Atombunker Múzeum jutott még túl Az Év Európai Múzeuma 2018 díj első fordulóján. Az egykor légoltalmi szükségkórház, amelyet a civil lakosság sokáig nem ismerhetett, a titkosítás feloldása után, 2008-ban nyílhatott meg múzeumként.

A Sziklakórházban jelenleg Magyarország legnagyobb viaszfigura-kiállítása mutatja be a kórház történetét, a hadiorvoslás fejlődését, emellett megtekinthetők a polgári védelem eszközei és felszerelései is. A múzeum legújabb kiállítása "Én lettem a halál, a világok pusztítója" címmel mutatja be az atombomba pusztítását. A kiállítás anyagát a Hirosimai Béke Emlékmúzeum és a Nagaszaki Atombomba Múzeum állította össze.

Az év európai múzeuma díj sok esetben olyan kismúzeumokra irányította a figyelmet az elmúlt évek során, amelyek bár méretüket tekintve nem nagy intézmények, tartalmi vonatkozásban rendkívül innovatívak voltak. A pályázatra bármilyen múzeumi intézmény jelentkezhet, amely új, vagyis az elmúlt három évben nyílt; vagy jelentős felújításon, fejlesztésen ment keresztül a jelentkezést megelőző három éven belül. Időszaki, félig állandó kiállításokkal is lehet pályázni.

Mint a European Museum Forum internetes oldalán olvasható, az idei jelöltek között olyan intézmények szerepelnek, mint a bakui Azerbajdzsáni Szőnyegmúzeum, a tamperei Lenin Múzeum, a híres franciaországi lascaux-i barlang rekonstrukcióját bemutató központ, a lisszaboni kocsimúzeum, a londoni Dizájnmúzeum vagy a Német Szövetségi Bank Pénzmúzeuma. Az év európai múzeumává tavaly a több mint 100 éves, 2014-re teljesen megújult Genfi Néprajzi Múzeumot választották meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 23. péntek, 16:13
Címkék: Dombi Ildikó, Erkel Ferenc Kulturális Központ, Múzeum Nonprofit Kft, European Museum Forum, Almásy-kastély Látogatóközpontot, Sziklakórház Atombunker Múzeum,
Kommentek
Új arculatot kaptak a gyulai kiállítóterek
Fábián Tamás elmondta: úgy vélték, a békési fürdővárosban jelenleg is már több intézmény viseli Erkel Ferenc nevét, ők pedig szándékosan nem a kulturális központ és múzeum nevére, hanem a kínálat megjelenítésére akartak fókuszálni. Így született meg a "gyulakult" ötlete.

A "gyulakult" egyrészt egy logó, amelynek színei - a könnyebb felismerhetőség, azonosíthatóság és a sokszínűség okán - a tagintézményeket jelenítik meg, ezek a színkódok visszaköszönnek a plakátokon, kiadványokon is. Így például az Almásy-kastély magenta, a vár kék, az Erkel-ház piros színt kapott.

Emellett a gyulakult.hu egy gyűjtőoldal is, amelyen a legnagyobb hangsúlyt az Erkel Ferenc Művelődési Központ kapja - magyarázta Fábián Tamás. Ezen a honlapon jelennek meg az intézmény rendezvényei, de a többi kiállítótérről is olvashatnak a honlap látogatói rövid leírást, továbbá a gyűjtőoldalról közvetlenül el lehet érni a három legjelentősebb kiállítótér önálló honlapját.

A kastély honlapja (gyulaikastely.hu) 2016
velemenyezd, 2017. május 01. hétfő, 10:01
Kastélyfesztivállal ünneplik a gyulai Almásy-kastély megnyitásának évfordulóját
Gyulán eltöltött vendégéjszakák száma az előző évihez képest 11 százalékkal, 476 734-re nőtt - húzta alá.

Az attrakciót és az ott dolgozók munkáját a látogatók rendkívül pozitívan értékelik, erről tanúskodnak a vendégkönyvi bejegyzések - tette hozzá.

Mint Görgényi Ernő elmondta, további terveik is vannak: az egykori cselédszárnyból, amely a gazdasági nehézségek idején "kis kastélyként" is funkcionált, báltermet szeretnének kialakítani, erre már pályázatot is adtak be.

Dombi Ildikó, a kastélyt is üzemeltető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az évforduló alkalmából barokk kori alkotóházat és divatbemutatót, valamint tematikus tárlatvezetéseket terveznek, így például a boszorkányperekre, illetve a pincében talált lefejezett holttestek legendájára fókuszálnak majd.

Az Aradi Ereklyemúzeum anyagából összeállított, az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot megjelenítő, Letétetett - bevégeztetett című, vasárnapig látható tárlatot történész
velemenyezd, 2017. március 14. kedd, 13:22
Rekordévet zárt Gyula turizmusa 2016-ban
Tavaly 472 754 vendégéjszakát regisztráltak a gyulai szálláshelyeken, ez tíz százalékos emelkedés 2015-höz képest. Ezzel már hatodik éve növekszik a békési fürdővárosban a vendégéjszakák száma - jegyezte meg a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Komoróczki Alíz az MTI megkeresésére elmondta: a város idegenforgalmi adóból (ifa) származó bevétele 37 százalékkal nőtt 2015-höz képest, igaz, tavaly 380-ról 450 forintra nőtt az ifa mértéke.

Az ügyvezető ismertetése szerint 2016 első tizenegy hónapjában a vendégek 86 százaléka belföldről, 14 százaléka külföldről, főként Romániából érkezett a városba. Az átlagos tartózkodási idő 3,4 éjszaka volt.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: a várfürdőben 2016-ban 603 132 vendég fordult meg, a 2015-ös adat 591 221 fő volt.

Kun Miklós, a várfürdő ügyvezető igazgatója az MTI-nek arról számolt be, hogy az intézmény 2016-os nettó árbevétele várhatóan meghaladja az 1,2 milliárd forintot (a végleges árbevétel adatai márciusban
velemenyezd, 2017. január 27. péntek, 07:06
Fél év alatt ötvenezren nézték meg a gyulai Almásy-kastélyt
visszaigazolta ezt a becslést" - fogalmazott.

Hozzátette: a gyulai vendégéjszaka-szám 2012 óta folyamatosan nő, a gyulai várat tavaly 68 ezren tekintették meg, holott az már 2005 óta tart nyitva. "Ha a várba tíz év után is ennyi látogatót lehet becsalogatni, akkor bízunk abban, hogy ez a kastély esetében is így lesz" - mondta. Véleménye szerint megfelelő marketinggel és az időszakos kiállításokban rejlő lehetőségekkel nemcsak megőrizni, hanem növelni is lehet a látogatószámot.

Dombi Ildikó, a kastélyt üzemeltető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeumok Nonprofit Kft. ügyvezetője is megerősítette az MTI-nek: számított erre az eredményre. "Az volt az érzésem, mielőtt elkezdtem a munkát, hogy ha valamit lehet jól működtetni, ez az". Szavai szerint a kiállítás kuriózum, rengeteg az interaktív elem és dominál a látogatócentrikusság, "ami nem mindenhol jellemző ennyire".

A csapat profi, a marketing egyedi stratégián alapul, a diplomás tárlatvezetőket egy komoly felkészülési időszak végén
velemenyezd, 2016. október 04. kedd, 12:52
A Kodály Filharmonikusok koncertjével zárja a nyári szezont a gyulai Almásy-kastély
elmondta: a kastély üzemeltetési koncepciójának fontos része - a kiállításon túl - a kulturális programok szervezése, hiszen az egykori főúri épület fénykorában, az 1700-as években is a város kulturális életének központja volt. A megyében akkor egyedülálló módon koncerteket és színházi rendezvényeket tartottak a rezidencián.

A városvezető kifejtette, szeretnék az egykori cselédszárnyat átalakítani vigadóteremmé, hogy a közeljövőben ott tudják megrendezni a hasonló eseményeket.

Dombi Ildikó, a kastélyt üzemeltető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a hangversenyt - jó idő esetén - a kastély parkjában ingyen megtekinthetik az érdeklődők, de ülőhelyeket előre is le lehet foglalni, azokért azonban fizetni kell. Rossz idő esetén a művelődési házban rendezik meg a koncertet.

Dombi Ildikó az Almásy-kastély első nyári szezonját értékelve az MTI-nek elmondta: büszkék arra, hogy a március 18-án megnyitott kastélyt már több mint 37 ezren nézték meg, a megnyitás előtti
velemenyezd, 2016. augusztus 18. csütörtök, 17:25
Herczeg Anita Gyulán látta vendégül a misszióvezetők házastársait
A köztársasági elnök felesége a gyulai Almásy-kastély megtekintése után az MTI-nek elmondta: a mostani volt a negyedik egész napos kirándulás, korábban Pécsett, a Dunakanyarban és a Balaton-felvidéken jártak, most az ország keleti részébe szerette volna elhozni a misszióvezetők házastársait.

Gyula - ahol több mint húsz évvel ezelőtt járt utoljára - akkor merült fel benne úti célként, amikor hallott a felújított Almásy-kastély átadásáról. Sikerült időutazást szervezni, visszaröpíteni a delegációt a száz évvel ezelőtti Magyarországra - fogalmazott Herczegh Anita, hozzátéve: úgy látja, sikerült ismét egy kicsit más arcát megmutatni az országnak.

Kiemelte, hogy a Magyarországon akkreditált misszióvezetők házastársai nagyon élvezik a vidékre tett kirándulásokat, aki egyszer részt vett ilyenen, várja a következőt.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, reméli, a látogatásoknak lesz olyan hozadékuk, hogy a misszióvezetők visszajönnek családjukkal, vagy elhozzák ezekre a helyekre külföldi
velemenyezd, 2016. június 01. szerda, 17:44
Lázár: elégtételt kell kapniuk a keleti megyéknek
vágyunk újabb 150 évre". Megjegyezte, az első világháború után lett az "ország közepéből" Békés határmegye, és a határvédelem fontosságát "az elmúlt egy évben is láthattuk". Utalt arra is: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején Gyulán tette le több száz katona és honvédtiszt a fegyvert, "a haza ügyének tehát számos pontja köthető ide".

Lázár János reményét fejezte ki, hogy a rekonstruált Almásy-kastély nosztalgiát teremt a "fényes" 18. század iránt az emberekben. Arról is szólt, hogy a kastélyt az ötvenes években államosították, és azokról az évekről, amelyek a múlt eltörléséről szóltak, kiderült, zsákutcát jelentenek.

Felidézte, hogy az Almásy-Wenckheim családok egykoron fontos karitatív szerepet játszottak a megye életében, szociális intézményeket alapítottak. Felhívta az "újgazdagok" figyelmét arra, hogy "bőségesen tanulhatnak" e családoktól.

Lázár János emlékeztetett arra, hogy az első Orbán-kormány a gyulai vár felújításához adott támogatást a városnak, a második pedig az
velemenyezd, 2016. március 18. péntek, 15:02
Képek, videók
almasy,kastely.png
relisisi
2012. augusztus 15. szerda, 09:07
Almásy kastély, Kétpó.JPG
gigi55
2012. július 28. szombat, 06:58
Almásy-kastély, Tarnaméra
gigi55
2012. július 28. szombat, 06:53
Almásy kastély.jpg
grimilda
2010. március 20. szombat, 16:42
Almásy-kastély
bajzateva
2008. október 07. kedd, 19:21
Sziklakórház
mecsery
2010. március 16. kedd, 21:17
kulturális központ.JPG
cs-gyurka
2009. június 09. kedd, 21:24
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
zoldkaszino
2011. január 12. szerda, 04:53
European_Robin_aka.jpg
ametiszt54
2017. március 02. csütörtök, 09:19
European_Dobermann.jpg
charlotteani
2016. április 20. szerda, 02:38
250px-European_Doberma nn.
charlotteani
2016. április 20. szerda, 02:19
European robin
szicu
2016. január 12. kedd, 18:26
European greenfinch
szicu
2016. január 12. kedd, 18:26
Sebastian+Vettel+Europ ean
sebvettel
2011. június 26. vasárnap, 23:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.