Belépés
2020. február 20. csütörtök | 8. hét | 51. nap | 23:58 | Aladár, Álmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Helyesírási gyakorlatok
Csákberényiné Tóth Klára

Helyesírási gyakorlatok az interaktív táblán - az időtartam jelölése

A tanulmány a helyesírás-tanítás aktualitása, jelentősége mellett érvel, majd röviden összefoglalja annak cél- és feladatrendszerét. A módszertani elvek közül kettőre tér ki: a grammatikai megalapozás és a változatosság elvére. A helyesírás-tanítás alapjait érintő általános bevezetőt a címben megjelölt téma részletes tárgyalása követi. A cikk elméletileg is megalapozott áttekintést ad arról, hogy milyen problémákat vet fel a kiejtés szerinti írásmód alkalmazása. Ezután különböző feladatokkal szemlélteti, hogyan használható az interaktív tábla az időtartam-jelölés gyakorlására. A feladattípusok az új oktatási eszköz sajátos lehetőségeinek a kiaknázására is példát mutatnak.

Évek óta halljuk és tapasztaljuk is az utcán járva, a neten megjelenő írásokat és a különböző korosztályú tanulók dolgozatait olvasva, hogy romlik a helyesírás színvonala. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon a XXI. század technikai vívmányai feleslegessé teszik-e a helyesírás tanítását? Az írás egységesítésének célja annak idején a leírtak megértésének megkönnyítése volt. Azt gondolom, erről a célról a továbbiakban sem mondhatunk le. Születnek ugyan különböző helyesírást ellenőrző szoftverek, a gépen író azonban csak arra számíthat, hogy egy többé-kevésbé helyesen írt szöveget ad ki a kezéből, hiszen a számítógépes szövegszerkesztő használata nem eredményez automatikusan helyes szöveget.

Azt is tudjuk, hogy a helyesírás ,,nem egyszerűen tanítás-tanulás kérdése, hanem a tanuló teljes személyiségével - személyiségének szinte valamennyi vonásával - összefügg; így például az önmaga iránt támasztott igényekkel; az elvont gondolkodásnak és a figyelem koncentrálásának képességével; az előírások, szabályok követésének belső motivációjával" (Nyitrai-Takács-Török 1986: 45). Ha az idézet szavait a kompetenciák irányából közelítjük, megállapíthatjuk, hogy a helyesírás tanítása fejleszti a problémamegoldó képességet, az analógiás gondolkodás képességét, elősegíti a hatékony kommunikációt, a kritikus szemlélet kialakulását, megteremti a hibákból való tanulás és az együttműködési készség fejlesztésének lehetőségeit. A helyesírás tanítása tehát együtt jár olyan kompetenciák elsajátításával vagy mozgósításával, amelyek a mindennapi életben, illetve munkában nélkülözhetetlenek. Így tehát a továbbiakban sem mondhatunk le róla.

A helyesírás-tanítás céljait és feladatait a fentiek értelmében a következőkben foglalhatjuk össze:

- a fontosabb helyesírási szabályok tudatosítása;

- a megismert helyesírási szabályok alkalmazása, készségszintű elsajátítása;

- a helyesírási memória fejlesztése;

- a kreatív helyesírási gondolkodás fejlesztése;

- a helyesírási kézikönyvek használata;

- a hibafelismerés és -javítás készségének fejlesztése;

- az írásfegyelem fejlesztése (Antalné 2003).

A helyesírás-tanítás módszertani elvei közül kettőt emelek ki, amelyek a címben jelölt témával kapcsolatosan alapvető fontosságúak: a grammatikai megalapozás elvét és a változatosság elvét.

A grammatikai megalapozás elve a helyesírás-tanítás talán legfontosabb pedagógiai követelménye. ,,A helyesírás olyan operatív tevékenység, amelyben eszközként használjuk a helyesírási és a grammatikai ismereteket. A helyesírás tanulásához szükség van bizonyos grammatikai fogalmakra, tényekre és törvényekre. A tanulók ugyanis a helyesírási tudnivalókat szabályok formájában sajátítják el, a szabályokat pedig nyelvtani háttérismeret nélkül nem értik" (Adamikné 2001: 242). Ha a tudatosítást szolgáló nyelvtani ismereteknek még nincsenek birtokában a gyerekek, akkor csak megfigyeltetéssel és utánzáson alapuló helyesírási műveletekkel lehet helyesírást tanítani (Orosz 1974). Az interaktív táblás feladatok között mindkettőre láthatunk példát. Van olyan feladat, amelyik a szabályismeretre épül, és van olyan is, amelyik az analógiás gondolkodásra.

A változatosság tantárgy-pedagógiai követelményének az alkalmazásával fokozhatjuk az anyanyelvi nevelési, így a helyesírás-tanítási módszerek hatékonyságát. A változatosság elvének tudatos és szükségszerű alkalmazását vonatkoztathatjuk a módszerek, a feladattípusok, a munkaformák és a szemléltetőanyagok kiválasztására (Antalné 2003).

A digitális tábla segítségével kihasználhatjuk a tanulók vonzódását a számítástechnikai eszközök iránt. Az interaktív tábla esztétikus, látványos és hatásos feladatok tervezésére ad lehetőséget. Ily módon is növeli a tanulók motiváltságát a feladatok megoldásában.

A helyesírás-tanítást érintő általánosabb jellegű problémakörök felvázolása után a címben jelzett téma kifejtésére térek át. Két kérdés körüljárására vállalkozom: egyrészt azt vizsgálom, hogy milyen problémákat vet fel a kiejtés elvének alkalmazása, másrészt nyolc feladatot mutatok be az interaktív táblán, amelyek mindegyike a fonematikusság alapelvéhez kapcsolható.

forrás: Link letöltés: Link

más:
AMIT A HANGOKRÓL TANULTUNK
FÉLÉVI ÖSSZEFOGLALÓ
(Ált. Isk. 2. osztály)
Fájlformátum: Microsoft Powerpoint Link www.szmpsz.sk
idgie1975 , 2010. november 01. hétfő, 13:18
Címkék: Csákberényiné Tóth Klára, Microsoft Powerpoint, interaktív táblán, időtartam jelölése, módszertani elvek, grammatikai megalapozás,
Kommentek
Harmónia......
megvalósításáról szól. Ha hetedikén kapod meg, akkor ma alkoss valami különlegeset, jósoltass magadnak, vagy végezz valamilyen rituálét. Ha hetedikén kapod ezt a kártyát, hatása fewww.harmonet.hu/josdalerősödik.

Szerelmi üzenete: Mekkora az esélyed egy kalandra MA? Számold ki kalkulátorunk segítségével! A Bibliában a hetedik szentség a házasság, tehát erre is utalhat ez a kártya. Gyerekcsináló nap.

Ezt mondja neked:
A varázslatos praktikák, a mágikus mesterkedések, a beavató gyakorlatok napját jelenti. Nézd meg, hol áll a Hold a holdnaptáron, s a teliholdas vagy újholdas éjszakán a hatás tovább erősödik.
A gyerekekkel kapcsolatos teendőkről, gyermekvállalásról, gyermeki énünk felfedezéséről is szólhat.
Sikert hozhat, olyan sikert, amire születtél, s nem amire akaratoddal vágyódsz; a karmád érvényesül, ne szegülj ellene!

Erre is gondolj: A Neptunusz uralma alatt áll. A tarotban a Diadalszekér. A legmisztikusabb szám: a 7 vezér, a világ teremtésének 7 napja, 7
agica2004, 2020. február 13. csütörtök, 17:57
Egyensúlyt fejlesztő gyakorlatok idősebbeknek is
Az egyensúlyt fejlesztő gyakorlatokra minden embernek szüksége van, hiszen a torna nemcsak az egészségnek tesz nagyon jót, de a mobilitásnak is. Ha már régebb óta nem tornázott, ezek a gyakorlatok akkor sem fognak nehézséget okozni, mivel ezek a feladatok egyszerűek és nagyon könnyen kivitelezhetők. A testedzés közben viseljen kényelmes, laza sportruházatot és legyen Ön mellett egy palackban víz, hogy ha megszomjazik, könnyedén ki tudja elégíteni szervezete folyadékszükségletét. Kezdetben csak kevés ismétlésszámmal dolgozzon, majd ahogy egyre többször végzi a gyakorlatokat, ezeket növelheti is. Ha szédül, vagy nem biztos abban, hogy baleset nélkül el tudja ezeket a gyakorlatokat végezni, akkor semmiképpen se erőltesse. Ezek a gyakorlatok nemcsak az egyensúlyt, hanem az erőt és a koordinációt is fejlesztik.

Az első gyakorlat nagyon egyszerű. Álljon egyenesen, a két lábát szorosan zárja össze. Először az egyik lábát lassan és szabályosan vezesse oldalra, majd húzza azt lassan vissza a másikhoz, aztán
pacsakute, 2020. február 09. vasárnap, 21:50
A mentális erő növelése egyszerűen - a jó közérzetünkért
Bizonyára Ön is érzi néha, hogy a mentális egészsége nem valami jó és néha szüksége lenne némi edzésre, némi erősítő gyakorlatra. Nos, a következőkben három olyan gyakorlatról olvashat, amelyek remekül edzik a lelket. A mentális erő építése hasonló a fizikai erő építéséhez. Ahhoz, hogy a felsőteste izmos legyen, gyakran kell súlyzós gyakorlatokat végezni. A mentális izmok építéséhez is rendszeres gyakorlatokra van szüksége. Ez megtanítja az agyat másként, azaz pozitívan gondolkodni, megtanulja kezelni az érzelmeit és produktívabban fog viselkedni.

Sok gyakorlat létezik, amelyek a mentális erő fejlesztésében segítenek, ezeket a gyakorlatokat öt-tíz perc alatt el tudja végezni. Az első gyakorlatnál gondoljon azokra a dolgokra, amelyek miatt hálás. Az áldások figyelembevétele nagyon pozitívan hat a lelki egészségre. A hála növeli a boldogságot és csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. Mindennap írja le egy füzetbe, hogy éppen aznap miért hálás, mi az, ami boldoggá tette. Ezt a rituálét este,
pacsakute, 2020. február 09. vasárnap, 21:47
Fogyást segítő tápanyagok
alapó étrendkiegészítő, amely rengeteg pozitív eredményt mutatott a japánban végzett kísérletek során. A jó hír az, hogy specifikusan a zsírt támadja meg, tehát szedésekor nem teljes testsúlyából fog veszteni, hanem csak a lerakódott zsírfeleslegből. Először állatokon végeztek teszteket, majd túlsúlyos nőkön, akiknél szintén pozitív eredményekről számoltak be.

A legjobb hatás érdekében fogyasztásával egyszerre kezdjen el aktívabb életmódot folytatni. Végezzen keringési rendszerére ható gyakorlatokat, és izomtónus növelő gyakorlatokat is, amennyiben ezt még nem kezdte el, hiszen az ilyen jellegű mozgásformák segítik a fucoxantin hatását. Nem kell intenzív testmozgást végeznie, csak igyekezzen kevésbé ülő életmódot folytatni.

19. Gamma-linolénsav (GLA)

Több orvos is javasolja, hogy fogyjon gamma-linolénsavval, bár mindenkinek más oka van rá. Dr. Oz szerint segíti a stressz csökkentését, így segíti a szervezet váltását a zsírtároló módról. Dr. Perricone szerint pedig az
pacsakute, 2020. február 07. péntek, 16:26
Íme egy hatékony tea, ami orvosolja a lábdagadást
elégtelenség vagy a rossz vérkeringés egyik tünete. Ebben az esetben a vér nem kering megfelelően a vénákban.
Egy úgynevezett egyirányú szelep működik a testben, amik ha meggyengülnek a vér visszaszivárgását eredményezik, és ebben az esetekben a folyadék és a víz a végtagokban felgyülemlik és duzzadáshoz vezet. A duzzadást sok esetben az alábbi tényezők is eredményezhetik:

túlsúly
sós étrend
menstruációs ciklus
terhesség
hosszan tartó ülés vagy állás
Az alábbi mozgás gyakorlatok hasznosak lehetnek:
hanyatt fekvés, láb felemelése a szív fölé többszöri ismétléssel
diéta alacsony só tartalmú ételekkel
szűk ruházat kerülése
30 guggolás, ami megmozgatja a vér áramlását
A duzzadt végtagokat azonban gyógyszerek nélkül, természetes úton is lehet orvosolni, amire az alábbi tea hatékony segítségként szolgál. A petrezselyem tea az, ami a segít, természetes vízhajtó ugyanis, ami nagyon hamar segít eltávolítani a szervezetben felgyülemlett
eva6, 2020. január 30. csütörtök, 11:19
Létrejön a Budapest Fejlesztési Központ, a kormányzati Budapest-politika szakmai műhelye, Vitézy Dávid a vezéri
Gulyás Gergely kiemelte: Budapest jelentősége, szerepe, lakosságszáma és lehetőségei alapján is a legfontosabb magyar város. A kormányzati Budapest-politika szakmai műhelyeként Fürjes Balázs irányításával jön létre és működik a BFK. A névhasználathoz Karácsony Gergely főpolgármester hozzájárulását is megkapták, ezt köszönik neki, korrekt partneri gesztus volt - közölte.

Elmondta, Fürjes Balázs az új Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójának Vitézy Dávidot kérte föl, aki a felkérést elfogadta. "Meggyőződésünk, hogy Vitézy Dávid személye és munkája komoly hozzáadott értéket jelent a kormányzati Budapest-munkában. Vitézy Dávid a BKK korábbi sikeres vezetőjeként az egyik legtapasztaltabb, legjobb városfejlesztési szakember, remekül fognak együtt dolgozni Fürjes államtitkárral" - fogalmazott Gulyás Gergely.

Fürjes Balázs arról beszélt, hogy Vitézy Dávid "remek igazolás, nagy munkabírású, fiatalon is tapasztalt klasszissal gyarapodott a kormányzati Budapest-csapat". Vitézy Dávid kompetens
velemenyezd, 2020. január 21. kedd, 07:05
Húsz kórház főigazgatója végezte el az ÁSZ etikusvezető-képzőjét
A számvevőszéknek az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írták, hogy még tavaly novemberben indult a tanfolyam. A nyitószemináriumon Domokos László ÁSZ-elnök kiemelte, hogy intézménye tanácsadó tevékenységének célja a tudásmegosztás, a jó gyakorlatok terjesztése, valamint a közpénzügyi és vezetői ismeretek fejlesztése - idézték fel.

A számvevőszék ingyenes közpénzügyi vezetőképzését eddig összesen mintegy százötven költségvetési szerv, valamint nemzeti tulajdonú gazdasági társaság első embere végezte el - írták a közleményben.

Az ÁSZ küldetése, hogy a jó gyakorlatok közreadásával segítse a hatékony gazdálkodást a közvagyonnal. Ebben erősítette meg az Országgyűlés, amikor 2015-ben határozatban megbízta, hogy támogassa az etikusvezető-képzést, amelyet az ÁSZ 2017-ben indított el a Miskolci Egyetemmel együttműködve.

Elsőként múzeumigazgatók, majd gyermekvédelmi és szociális intézmények irányítói vettek részt a programban. A kórházi főigazgatók a kilencedik lépcsőben kaptak helyet;
velemenyezd, 2020. január 15. szerda, 16:42
A szubvenciók visszaszorítását szorgalmazza az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió
tagállama között.

Robert Lighthizer, Kadzsijama Hirosi és Phil Hogan áttekintette a kikényszerített technológiai transzferek problémáját is, ugyancsak világos utalással Kínára. Az amerikai-kínai kereskedelmi vita egyik sarkalatos kérdése ugyanis az, hogy Kína az amerikai beruházókat kínai vegyesvállalatok létrehozására kötelezi, s az amerikai aggodalmak szerint így fér hozzá a legfejlettebb technológiákhoz. Washington ezt a kínai gyakorlatot tisztességtelennek tartja.

"Ezek a tisztességtelen gyakorlatok sértik a piaci elveken alapuló nemzetközi kereskedelmi rendszert, aláássák a növekedést és a fejlődést" - mutatott rá a három fél, külön hangsúlyozva, hogy a technológiatranszfer, amely "lojális, önkéntes és piaci elveken alapul", kölcsönösen előnyös lehet a gazdasági növekedés és fejlődés számára.

Paul Hogan, aki uniós kereskedelmi biztosi tisztségében először látogatott el Washingtonba, külön tárgyal majd Lighthizerrel, Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel, Wilbur Ross amerikai
velemenyezd, 2020. január 14. kedd, 18:20
Képek, videók
Gyakorlatok
sanci81
2015. április 07. kedd, 15:45
a gyakorlatok
csobyzoli
2015. január 16. péntek, 10:21
Gyakorlatok 4.
anci-ani
2011. október 28. péntek, 09:49
Gyakorlatok 3.
anci-ani
2011. október 28. péntek, 09:48
Gyakorlatok 2.
anci-ani
2011. október 28. péntek, 09:48
Gyakorlatok 1.
anci-ani
2011. október 28. péntek, 09:47
Biológiai gyakorlatok kéz
hollyka
2010. február 10. szerda, 15:54
gyaloglo gyakorlatok.jpg
charlotteani
2009. április 16. csütörtök, 20:22
Biológiai gyakorlatok kéz
hollygergo
2009. március 16. hétfő, 20:08
Helyzetek És Gyakorlatok.
rambobby
2007. április 17. kedd, 12:30
Helyesírás ....jpg
dnemethk
2017. december 30. szombat, 17:01
helyesírásom.png
dnemethk
2012. augusztus 06. hétfő, 12:16
helyesírásom.jpg
dnemethk
2012. március 17. szombat, 17:17
Helyesírás felsőfokon.jpg
anci-ani
2011. május 12. csütörtök, 08:37
szóolvasás-helyesírás. jpg
menusgabor
2010. december 02. csütörtök, 20:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.