Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 07:08 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Átadták a mohácsi könyvtárban kialakított természettudományos élményközpontot
Szekó József (Fidesz-KDNP), a Duna-parti város polgármestere az átadón elmondta: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) forrásaiból a Mohácsi Jenő Városi Könyvtárban kialakított tudásközpont a természettudományos és informatikai ismeretek elsajátításhoz nyújt segítséget az oktatási intézményeknek.

Amikor korábban más települések bezárták a múzeumaikat és könyvtáraikat, Mohács ezen intézményeinek fejlesztése mellett döntött - hangsúlyozta a polgármester.

Mint ismertette, a fejlesztés keretében 40 fős oktatótermet és számítástechnikai termet alakítottak ki, illetve beszerezték az oktatáshoz szükséges - robotikai és természettudományos - eszközöket, bútorokat.

Kovácsné Bodor Erika, a szakmai munkacsoport vezetője az MTI-nek elmondta: a központ az általános és középiskolás diákjainak nyújt majd oktatáson kívüli, az élménypedagógia módszereire épülő tanulási lehetőséget. A programokba 22 intézményt, a mohácsi és bólyi tankerület diákjait, valamint a pécsi katolikus egyházmegye által fenntartott két oktatási intézmény tanulóit vonják be.

Hozzátette: a létesítményben várhatóan főként hétköznap délutáni szakköröket, hétvégenként pedig alkotóműhely-foglalkozásokat tartanak. A nyári szünetben a gyermekek számára programozó táborokat is rendeznek - részletezte, arra is kitérve, hogy a központ legnagyobb attrakciója a robotika.

A tudásközpont támogatja a pedagógusok, oktatók felkészítését, illetve biztosítja a természettudományos élményprogramokhoz szükséges infrastruktúrát.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. április 25. csütörtök, 16:29
Címkék: Szekó József, Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program, Mohácsi Jenő Városi Könyvtárban, Kovácsné Bodor Erika, mohácsi könyvtárban, átadón elmondta,
Kommentek
Koronavírus/Érettségi - Az MSZP javaslatokat fogalmazott meg a vizsga lebonyolítására
minden tanteremben fertőtlenítő folyadék, illetve minden vizsgázó és felügyelő kapjon maszkot.

Hiller István azt kérte, az állam jelentse ki, hogy a 2020-as, a veszélyhelyzetben lebonyolított érettségi egyenrangú minden korábbival.

Az oktatáspolitikus beszélt arról is, hogy tavalyhoz viszonyítva drámaian, 18 százalékkal, 20 ezerrel csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma. Elmondta, a csökkenés a vidéki, tudományegyetemmel nem rendelkező városokat, valamint a pedagógus- és a természettudományos képzést érinti a leginkább.

Véleménye szerint a változás egy tudatos, elhibázott kormányzati politika eredménye: a kormány évek óta kevesebb egyetemistát akar, csökkentette is a felsőoktatásba jutás lehetőségét, csakhogy nem ott jelentkezett a változás, ahol gondolta, hanem a vidéki intézményeknél és a pedagógusképzésben. Most is kevesebb a tanár, mint kellene, és az adatok szerint a munkaerőhiány mélyülni fog - tette hozzá.

Egyetértett azzal, hogy a gazdaság újraindításához több diplomásra lesz
velemenyezd, 2020. április 16. csütörtök, 14:32
Több mint 12 ezer ember akar asztronauta lenni
Ez a második legtöbb jelentkezés, amit a NASA asztronautacsoportja valaha kapott - olvasható a hivatal honlapján.

Mind az 50 amerikai államból érkeztek pályázatok az Artemis programra, amely megcélozza a Holdat, majd a Marsot - közölte a hivatal szerdán. Most folyik a vizsgálatuk, a kiválasztottak nevét 2021 nyarán hozzák nyilvánosságra.

A NASA februárban jelentette be, hogy űrhajósokat keres. A jelentkezés feltétele az amerikai állampolgárság, a természettudományos master fokozat és legalább két év szakmai tapasztalat vagy legalább ezer óra repülési kiképzés. A határidő március vége volt.

Az előző, 2017-es pályázatra rekordszámú, 18 ezer pályázat érkezett, 11 nőt és férfit választottak ki közülük. Kiképzésük januárban fejeződött be. Velük együtt most 48 űrhajós dolgozik a NASA-nál. Az űrutazások kezdete, vagyis a hatvanas évek óta 350 asztronautát képeztek ki az Egyesült Államokban.
velemenyezd, 2020. április 02. csütörtök, 18:32
Koronavírus - Varratják a maszkokat vidéki önkormányzatok, fertőtlenítőszereket osztanak
tart az átalakításuk, fertőtlenítésük. Ezzel egy időben a sürgősségi betegellátó osztályt (sbo)átépítésekkel légúti és nem légúti részlegre választották szét, hogy a fertőző betegeket elkülöníthessék. Ha a konténervizsgálóban történt előszűrésen koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, a beteg kizárólag a légúti sbo-ra kerülhet. Őket az eljárásrend szerint további gyógykezelésre a Békés Megyei Központi Kórház gyulai járványkórháza fogadja.

A Békés Megyei Könyvtár épületében létrehozott természettudományos laborban 3D-s nyomtatókkal és a rendelkezésre álló alapanyagok felhasználásával arcvédő maszkokat gyártanak - közölte Koszecz Sándor laborvezető.

Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc a Facebook-oldalán hétfői videoüzenetében elmondta: ingyen juttatnak maszkokat a közintézményekben dolgozóknak, a bolti eladóknak, a piaci árusoknak, a taxisofőröknek és a bölcsődék, óvodák, iskolák alkalmazottainak. A lakosság is kap maszkokat, háztartásonként legfeljebb kettőt, ezt keddtől igényelhetik telefonon a
velemenyezd, 2020. március 30. hétfő, 16:03
A Pásztói Múzeum segédanyagokkal támogatja a digitális oktatást
Hír János elmondta: a középiskolai oktatást segítve mutatják be a környék illusztrisabb földtörténeti emlékeit és élő természeti értékeit. A tari dácittufa szelvényét, a sámsonházai vulkáni szelvényt, valamint a Nyugat-Mátra kovaföld előfordulásait és azok ősmaradványait bemutató anyag már olvasható. Hozzátette: fokozatosan több ismertető anyagot is megjelentetnek.

Emlékeztetett arra, hogy a pásztói intézmény természettudományos tematikus múzeum, fő profilját a földtani, őslénytani kutatások jelentik - tette hozzá Hír János.

A Pásztói Múzeum természettudományos állandó kiállítása az Évmilliók üzenete Nógrádban. A tárlat a földtani időrendnek megfelelően mutatja be a nógrádi térség ásványait, kőzeteit, ősmaradványait és környezeti változásait a 250 millió évvel ezelőtti triász kortól a jégkorszak végéig.

A tárlat legillusztrisabb tárgyegyüttesei közé tartoznak a Salgótarjáni-medence korai miocén őselefántleletei, az ipolytarnóci ősnövényi leletanyag, a középő miocén Bádeni-tenger gazdag
velemenyezd, 2020. március 30. hétfő, 11:02
Verebek
A leggyakoribb énekesmadarunk, de szürkesége miatt olyan szépen bele tud olvadni a környezetébe, hogy észre sem vesszük. Lehet, hogy emiatt sem tűnik fel, hogy egyre kevesebb veréb ugrándozik és csivitel a városokban. A Veréb Világnap - igen, ilyen is van - alkalmából futjuk át, miért is van bajban ez a még közönségesnek tekinthető madár.

Bizonyára sok olvasónknak is megvan még az a kép, hogy egyetlen mozdulatukra masszív verébcsapatok rebbentek szét egy bozótból, vagy egy hordányi madár ugrálja körül morzsákért. Ezekkel a jelenetekkel nemcsak Magyarországon, hanem a világon is egyre kevesebbszer találkozhatunk. A házi veréb, ahogy a neve is mutatja, urbanizálódott madár, a településekhez kötődik, és most nem azért látunk kevesebbet belőlük, mert elmentek nyaralni, vagy a pusztában jobb nekik.

Magyarországon két verébfaj, a házi veréb és a mezei veréb őshonos, de ahogy azt Orbán
foldinefehereva, 2020. március 20. péntek, 22:02
Átadták a Nők a Tudományban Kiválósági Díjakat az Akadémián
tudományok területén pedig Némethné Pethes Ildikó, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtestfizikai és Optikai Intézetének tudományos munkatársa vehette át az elismerést - közölte a díjat alapító Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) az MTI-vel pénteken.

A nőnaphoz kötődő rendezvényen évről évre olyan fiatal kutatónők munkásságát díjazzák, akik a hazai és nemzetközi tudományos életben is kiemelkedően teljesítenek, mindemellett pedig a fiatal lányok körében is örömmel népszerűsítik a műszaki és természettudományos pályák sokszínűségét és lehetőségeit.

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) 2013-ban alapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat a szakterületükön legkiválóbb fiatal kutatónők munkásságának elismerésére. Az elismerést Hargittai Magdolna akadémikus fővédnökségével, valamint az MTA és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével hetedszer adták át.

Az egyesület közleménye szerint a hazai kutatónők díjazása azért is kiemelten fontos misszió, mert a nők aránya hazánkban
velemenyezd, 2020. március 06. péntek, 14:01
Alapításának évfordulóján 150 éves gyűjtést tesz közzé a Néprajzi Múzeum
amelynek vaspengéje van - tette hozzá.

Mint a műsorban elhangzott, tesztüzemmódban Xántus János különböző intézményekben tárolt gyűjtéseinek közös platformon való megjelentetése is elindul.

Gyarmati János elmondta: részben amerikai, részben kelet-ázsiai tárgyakról van szó. Xántus János (1825-1894), a múzeum első igazgatója 150 évvel ezelőtt tért vissza csaknem kétéves osztrák-magyar kelet-ázsiai expedíciójáról.

Arról beszélt, hogy a Xántus János által hazahozott több mint 150.000 természettudományos, néprajzi, iparművészeti tárgy, numizmatikai és könyvészeti tétel két múzeum, a Néprajzi és az Iparművészeti alapjait vetette meg. Emellett gazdagította a Nemzeti Múzeumot és a Természettudományi Múzeumot is, ami egyúttal azt jelentette, hogy gyűjteménye számos helyre szóródott szét.

A kerek évforduló indokolttá tette, hogy egy kutatóprogram keretében az eddigieknél pontosabban rajzolják meg a szakemberek Xántus János életpályáját és értékeljék újra gyűjtői munkásságát. Az összegyűlt
velemenyezd, 2020. március 05. csütörtök, 11:21
Kásler: elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv
megváltozott Nat által szintén rögzített ismeretek átadását, amelyek a harmonikus családi élet kialakításához szükségesek.

A tárca vezetője célként jelölte meg, hogy a hagyományos, európai értékeket és modern oktatást ötvöző magyar oktatás, és a köznevelés rendszeréből kilépő fiatalok 2030-ra a világ élvonalába kerüljenek.

A módosított dokumentum a humán tárgyak esetében új tartalmakkal, szerkezettel, modern eszközökkel járul hozzá a nemzeti önazonosság kialakításához - fűzte hozzá.

A természettudományos tárgyak esetében "sience-típusú" tananyagot állítottak össze, hogy a diákok érdeklődését még inkább elnyerjék - mondta.

Az idegennyelv-oktatásban az eddigieknél hatékonyabb eszközökkel szeretnék növelni az eredményességet - ismertette. Hangsúlyozta, hogy meg kívánják teremteni a digitális kultúra és a modern munkaerő-piaci elvárások egységét.

Megjegyezte: a módosított Nat csökkentheti a lemorzsolódást is, a végzettség nélküli iskolaelhagyást.

Hajnal Gabriella, miniszteri
velemenyezd, 2020. január 31. péntek, 20:33
Képek, videók
Természettudományi Múzeum
mecsery
2010. május 12. szerda, 23:04
Természettudományi kisenc
hollygergo
2008. december 12. péntek, 21:36
Amway élményközpont Bécsb
r-team
2006. június 05. hétfő, 19:20
part kialakítása
aruncus
2014. március 23. vasárnap, 21:08
meder kialakítás
aruncus
2014. március 23. vasárnap, 20:28
másik oldal kialakítása
aruncus
2014. március 23. vasárnap, 20:24
PARKOK KIALAKÍTÁSA..png
mailona
2012. május 19. szombat, 00:25
PARKOK KIALAKÍTÁSA.9.png
mailona
2012. április 19. csütörtök, 20:46
09_Belső kialakítás
sky_solar
2010. július 18. vasárnap, 09:56
Könyvtárban
eva6
2019. november 05. kedd, 10:26
Széchenyi Könyvtárban
sanci81
2017. január 22. vasárnap, 19:07
Könyvtárban.png
pacsakute
2016. január 21. csütörtök, 00:34
Babák a könyvtárban
dnemethk
2012. október 18. csütörtök, 22:16
könyvtárban
herdeygy
2007. február 26. hétfő, 21:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.