Belépés
2020. január 22. szerda | 4. hét | 22. nap | 15:52 | Vince, Artúr
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Állatkerti figyelemfelhívó kampány a sünökért
Kiemelték: az avarégetés "máglyahalállal" fenyegeti a sünöket. Az avarégetések egybeesnek ugyanis azzal az időszakkal, amikor a sünök telelőhelyet keresnek, és sokszor pont az ilyen avarkupacokba vackolják be magukat. A Fővárosi Állat- és Növénykert, ahogy minden ősszel, ezúttal is felhívja a figyelmet az avarban rejtőző sünökre. Így minden érintettet arra kérnek, hogy avarégetés előtt forgassák át az avarkupacokat, hogy biztosan kiderüljön, nem rejtőzik-e benne egy téli álomra készülődő sün. Emellett a városligeti intézmény az avarégetés helyett mindenkit bíztat az avar hasznosítására, komposztálására is.

Az ősz másik kihívása a sünök számára a téli nyugalmi időszakra való felkészülés. Ezek az állatok ugyanis késő ősztől kora tavaszig téli álmot alszanak, nem is annyira a hideg, hanem inkább a táplálék szűkössége miatt. A télre való felkészülés jegyében ilyenkor annyit esznek, amennyit csak tudnak, hogy elegendő tartalékot halmozzanak fel a szervezetükben a téli álom időszakára. A szakembereknek az a tapasztalatuk, hogy november elejére legalább 350-400 grammot kell nyomniuk az állatoknak. Ha ezt nem érik el, akkor mindenképpen érdemes segíteni nekik - tették hozzá.

Ezzel együtt kiemelték: a házilagos "sünmentést" senkinek sem javasolják. Ráadásul a Magyarországon honos sün természetvédelmi oltalom alatt áll, így otthoni tartása még akkor is a jogszabályokba ütközik, ha az a legjobb szándékból történik. Az állatkerti szakemberek így azt javasolják, hogy a segítségre szoruló állatokat inkább az állatkert bemutató mentőközpontjába, a "Sünispotályba" vigyék be.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 27. vasárnap, 12:41
Címkék: Fővárosi Állat-, avarégetések egybeesnek, sünök telelőhelyet, ilyen avarkupacokba, avarban rejtőző, téli álomra,
Kommentek
Torlódik a forgalom a magyar-szlovák határátkelőknél a szlovák fuvarozók sztrájkja miatt
A szlovák Közúti Fuvarozók Egyesülete (UNAS) figyelemfelhívó közúti demonstrációja és blokádja során csak időszakosan engedik át a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket a magyar-szlovák határszakaszon, Szlovákia irányába. Emiatt az érintett átkelőknél jelentősebb torlódások alakultak ki, az M15-ös gyorsforgalmi úton 15 kilométeren állnak a teherautók a hétfő déli jelentések alapján - írja közleményében a zrt.

A tájékoztatás szerint az M15-ös autóúton a teherautók a leállósávot foglalják el, így személyautóval is fokozott óvatossággal kell közlekedniük az arra haladóknak.

A Magyar Közút azt írta, hogy a feltorlódott nehézgépjárművek már hatással vannak az M1-es autópálya forgalmára is, a Szlovákiába tartó kamionokat a szakemberek az M1-es autópálya leállósávján próbálják leállítani, míg a Hegyeshalom felé tartók továbbra is a külső sávon érhetik el az osztrák határt, egyelőre korlátozás nélkül.

Ugyanakkor a magyar-szlovák határátkelőkön tapasztalható blokád miatt a szokásosnál jóval nagyobb a
velemenyezd, 2020. január 13. hétfő, 13:31
Már a petárdázás előtt érdemes nyugtatót kérni az állatoknak
található nyilvános kereső alkalmazás (https://ebregchipszam.nebih.gov.hu/EbregChipszam/enterprise) használatával egyszerűen megtehető.

Ez nagyon fontos, mert a regisztrálatlan chiphez nem köthető adat, így a megtalált állatot sem tudják visszajuttatni gazdájához. Hasznos az is, ha az állat nyakörvére a gazda nevével és telefonszámával, esetleg lakcímével ellátott biléta is kerül - tették hozzá.

Ha az állat eltűnt, a gazdák legtöbbször a közösségi oldalakon és fórumokon tesznek közzé figyelemfelhívó bejegyzéseket. Emellett azonban ilyenkor célszerű megkérni a kutya állatorvosát, hogy az eb-adatbázisban a kutya adatlapjára megjegyzésként vezesse fel az "Eltűnt" bejegyzést.

A közterületen kóborló ebeket az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek fogják be, ezért eltűnés esetén érdemes felkeresni a közeli ebrendészeti telepeket is.

A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány Nébih által is támogatott
velemenyezd, 2019. december 30. hétfő, 08:51
ÁSZ: fenntartható az önkormányzatok pénzügyi egyensúlya
Az ÁSZ az MTI-vel kedden azt közölte: 144 olyan község 2016-2017-os gazdálkodását ellenőrizték, amely öt vagy annál több helyhatóság közös önkormányzati hivatalának székhelye.

A közleményben emlékeztetnek: a magyar települési önkormányzatok 2002 és 2008 között felhalmozott adósságállományának állami konszolidációja 2011 és 2014 között történt meg.

Ennek eredményeként az önkormányzatok feladatellátása újrastrukturálódott, pénzügyi egyensúlyuk rendszerszinten helyreállt - írták, hozzátéve: az ÁSZ továbbra is kiemelt figyelmet fordít a kockázatok monitorizálására, a pénzügyi sérülékenységet okozó folyamatokra annak érdekében, hogy a konszolidáció eredményei hosszú távon is fenntarthatóak legyenek.

A közlemény szerint az ÁSZ az önkormányzati éves költségvetési beszámolók adatait felhasználva hozzájárul azoknak a kockázatos területeknek a beazonosításához, amelyek esetében rendszerszintű vagy egyedi, önkormányzati szintű beavatkozásra van szükség.

Az ellenőrzött 144 településen 2017-ben
velemenyezd, 2019. december 17. kedd, 14:51
ORFK: Magyarországon 1,2 millió eurós kárt előztek meg egy pénzmosás elleni nemzetközi akcióban
Az akció keretében Magyarországon a pénzintézetek 80 bűncselekményre utaló tranzakciót jelentettek, a rendőrség 25 büntetőeljárást indított, 6 pénzmosási tevékenységben részt vevőt, valamint egy szervezőt azonosított.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint az "5. EMMA" figyelemfelhívó kampány eredményeként 228 embert tartóztattak le több országban.

Azt írták: a magyar rendőrség is csatlakozott a kezdeményezéshez, hiszen Magyarországon is sokakat megtéveszthetnek az interneten terjedő csábító munkalehetőségek, a könnyűnek tűnő pénzkereseti lehetőségek. Az online világban történő megtévesztések mögött akár olyan bűnözői csoportok is állhatnak, amelyek kábítószer-kereskedelemből, emberkereskedelemből, csalásokból, vagy más bűncselekményekből származó pénzt akarnak tisztára mosni.

A bűnözők e-mailben vagy a közösségi médiafelületeken hirdetnek meg állásokat, amelyekhez - állításuk szerint - csak bankszámlával kell rendelkeznie a jelentkezőnek. A
velemenyezd, 2019. december 04. szerda, 17:01
Domokos László: megfelelő rangra emelkedett a közpénz védelme
elképzelni a közpénz védelmében, mint hogy valaki meg se kapja, amit rosszul költene el" - fogalmazott. Hozzátette: ez a kikényszerítés működik, mert az esetek döntő többségében az érintettek rövid időn belül helyreállítják a gazdálkodás alapfeltételeit.

Domokos László ismertette, hogy az ÁSZ 2011 óta közel háromszorosára növelte az ellenőrzött szervezetek számát, jelentősen növelve az ellenőrzések lefedettségét. 2018-ban 806 ellenőrzött szervezet számára 2161 javaslatot fogalmazott meg, 212 figyelemfelhívó levelet küldött, és 177 alkalommal értesítette valamelyik hatóságot.

Kiemelte, hogy az ÁSZ valamennyi jelentése nyilvános, a szervezet honlapján elérhető.

A salgótarjáni rendezvényen együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszék és a Nógrád Megyei Kormányhivatal a lakosság pénzügyi tudatosságának és közpénzügyi ismereteinek bővítése érdekében.

Az ÁSZ elnöke október 18-án Miskolcon, november 12-én pedig Debrecenben írt alá hasonló megállapodást, a számvevőszék a következő
velemenyezd, 2019. november 22. péntek, 19:01
MNB: Több mint 100 ezer bankszámla-tulajdonos nem azonosította magát
Binder István szerint a bankok felkészültek az adategyeztetésre, ügyfélszolgálataikat megerősítették, az országos figyelemfelhívó kampány elérte az ügyfeleket.

A határidő nem jogvesztő, tehát utólag is elvégezhető az azonosítás, de addig a kifizetéseket zárolják - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy az adategyezetési kötelezettség nem csak a bankok, hanem a biztosítók és az önkéntes pénztárak ügyfeleire is vonatkozik.
velemenyezd, 2019. november 15. péntek, 19:41
Krónika 1. rész (az ÁSZ 2018-as tevékenysége)
forgalmi adó (áfa) és a költségvetésbe valóban beérkező áfa közötti különbség, azaz az áfarés a 2013-as 23 százalékról 2018-ra 9 százalékra csökkent.

Szerinte "az áfafehéredés" alapvetően a korrupció elleni küzdelem kiemelkedő eredménye, ami "fair" viszonyokat teremt, tisztítja a piaci folyamatokat, javítja az adófizetési morált, és egyfajta társadalmi szemléletváltást is mutat.

Ismertetése szerint a számvevőszék 2018-ban 806 ellenőrzött szervezetnek összesen 2161 javaslatot tett és 212 figyelemfelhívó levelet küldött. Hozzátette: az elszámoltatható közpénzfelhasználás érdekében 177 alkalommal értesítették a hatóságokat, az illetékes felügyeleti szerveket és kezdeményeztek eljárást az ellenőrzésekkor feltárt bűncselekményre, vagy súlyos szabálytalanságra utaló gyanú miatt.

Domokos László tájékoztatása szerint a tavalyi ellenőrzésekkor kiemelt figyelmet kapott a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Államkincstár és az európai uniós támogatások hatékony és szabályszerű felhasználásának elősegítése.
velemenyezd, 2019. november 06. szerda, 10:21
Képek, videók
figyelemfelhívás.jpg
agica2004
2008. december 10. szerda, 16:41
fővárosi állat- és növény
astropapa58
2010. augusztus 09. hétfő, 11:54
Kiemelten KBM vagyunk!
zoldkaszino
2011. január 07. péntek, 05:32
Kiemelten/garmond
kilofalok
2010. május 08. szombat, 22:09
avarégetés.jpg
tereza54
2010. szeptember 01. szerda, 08:52
Tengeri sünök.jpg
pacsakute
2017. október 24. kedd, 22:09
Tengeri sünök - csillagok
pacsakute
2017. október 03. kedd, 19:54
Pici sünök.jpg
pacsakute
2016. június 09. csütörtök, 19:32
Tengeri sünök
msz303
2008. június 30. hétfő, 10:25
sünökkel
noebarkaja
2006. október 25. szerda, 18:04
0 a ilyen volt a hajam 1
lovaszmarika
2019. június 13. csütörtök, 17:24
Ilyen volt
eva6
2019. március 05. kedd, 17:09
ilyen a világ.png
menusgabor
2019. január 03. csütörtök, 17:31
Fb szerint ilyen vagyok.j
pacsakute
2018. december 12. szerda, 20:36
ILYEN IS TEREM.jpg
gosztmagdi
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.