Belépés
2019. november 13. szerda | 46. hét | 317. nap | 01:39 | Szilvia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Állatkerti figyelemfelhívó kampány a sünökért
Kiemelték: az avarégetés "máglyahalállal" fenyegeti a sünöket. Az avarégetések egybeesnek ugyanis azzal az időszakkal, amikor a sünök telelőhelyet keresnek, és sokszor pont az ilyen avarkupacokba vackolják be magukat. A Fővárosi Állat- és Növénykert, ahogy minden ősszel, ezúttal is felhívja a figyelmet az avarban rejtőző sünökre. Így minden érintettet arra kérnek, hogy avarégetés előtt forgassák át az avarkupacokat, hogy biztosan kiderüljön, nem rejtőzik-e benne egy téli álomra készülődő sün. Emellett a városligeti intézmény az avarégetés helyett mindenkit bíztat az avar hasznosítására, komposztálására is.

Az ősz másik kihívása a sünök számára a téli nyugalmi időszakra való felkészülés. Ezek az állatok ugyanis késő ősztől kora tavaszig téli álmot alszanak, nem is annyira a hideg, hanem inkább a táplálék szűkössége miatt. A télre való felkészülés jegyében ilyenkor annyit esznek, amennyit csak tudnak, hogy elegendő tartalékot halmozzanak fel a szervezetükben a téli álom időszakára. A szakembereknek az a tapasztalatuk, hogy november elejére legalább 350-400 grammot kell nyomniuk az állatoknak. Ha ezt nem érik el, akkor mindenképpen érdemes segíteni nekik - tették hozzá.

Ezzel együtt kiemelték: a házilagos "sünmentést" senkinek sem javasolják. Ráadásul a Magyarországon honos sün természetvédelmi oltalom alatt áll, így otthoni tartása még akkor is a jogszabályokba ütközik, ha az a legjobb szándékból történik. Az állatkerti szakemberek így azt javasolják, hogy a segítségre szoruló állatokat inkább az állatkert bemutató mentőközpontjába, a "Sünispotályba" vigyék be.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 27. vasárnap, 12:41
Címkék: Fővárosi Állat-, avarégetések egybeesnek, sünök telelőhelyet, ilyen avarkupacokba, avarban rejtőző, téli álomra,
Kommentek
Izer Norbert: már hatályos a Gazdaságvédelmi Akcióterv adós pontjainak a többsége
A magyar gazdaság az utóbbi időszakban jól teljesített, az uniós átlag többszöröse volt a GDP emelkedése, tavaly és idén az első két negyedévben is öt százalék fölötti volt a növekedés aránya. A kormány célja az, hogy a magyar gazdaság teljesítménye hosszú távon is legalább két százalékponttal meghaladja az uniós átlagot, ezért dolgozta ki a Gazdaságvédelmi Akciótervet - hangsúlyozta az államtitkár.

Emlékeztetett arra: június 24-én léptek hatályba a fejlesztési adókedvezmény kibővítésére és az adófeltöltés eltörlésére vonatkozó szabályok.

Az adófeltöltés eltörléséről szólva kiemelte: a változás mintegy 40 ezer vállalkozásnak hoz könnyebbséget, hiszen a cégek öt hónappal tovább gazdálkodhatnak 150-170 milliárd forinttal. Az érintettek ugyanis ezentúl nem december 20-án, hanem öt hónappal később májusban, az adóbevallásuk elkészítésével egyidőben fizethetik meg teljes adójukat.

A fejlesztési adókedvezmény kibővítésével pedig még több beruházás valósulhat meg Magyarországon, miután június
velemenyezd, 2019. október 05. szombat, 07:06
AM-államtitkár: Magyarország aktív szerepet vállal az ENSZ világélelmezési együttműködésében
felhívta a figyelmet arra is, hogy a globálissá váló kereskedelemés az éghajlatváltozás következtében a növények egészségét új károsítók veszélyeztetik. A nemhonos betegségek és károsítók behurcolása az Európai Unióba komoly gazdasági károkat okozhat, közvetve veszélyeztetve az élelmiszerlánc-biztonságot és a környezetet. Ezért az új növényegészségügyi szabályozás alapelvei között szerepel a megelőzés, felderítés, a károsítók időben történő felszámolása, kockázatértékelés, kríziskezelés, és a figyelemfelhívó intézkedések - mondta.

Kiemelte, hogy az Európai Unió tagállamaiban 2019. december 14-től alkalmazni kell az új növényegészségügyi rendeletet, és Magyarország támogatja azokat a törekvéseket, amelyek a károsítók növényegészségügyi kockázatainak meghatározására és csökkentésére irányulnak.

Az agrártárca a következő időszakban kiemelt hangsúlyt fektet a növényegészségügyi szabályozás változásainak megfelelő kommunikációjára; rendkívül fontos a hatósági ellenőrzésben részt vevők, a termelők és a
velemenyezd, 2019. október 01. kedd, 11:41
Izer Norbert: jövő héten indul az evások tájékoztatása
A Gazdaságvédelmi Akcióterv egyik sarkalatos pontja az adók számának csökkentése, amely a vállalkozások bürokratikus terheit érdemben mérsékli. A cél az, hogy a 2022-ig tartó kormányzati ciklus végén harmadával kevesebb adótípus legyen, mint amennyi a ciklus elején volt - hangsúlyozta az államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajta volt, amelyből az idén már ötöt kivezetett a kormányzat.

A munka folytatódik - mondta Izer Norbert, hozzátéve, hogy jövőre további négy adónem szűnik meg. Egy teherré olvad össze a nyugdíjjárulék, a természetbeni és a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, valamint a munkaerőpiaci járulék, a negyedik megszűnő tehertípus pedig az egyszerűsített vállalkozói adó lesz.

Felidézte, hogy az eva korábban népszerű volt, a rekordévben, 2006-ban például több mint 99 ezer evást tartott nyilván az adóhivatal. Ám ahogy a 2013-ban bevezetett kedvező adófajtákat egyre többen választották, úgy zsugorodott az evások tábora. Az adóhivatal
velemenyezd, 2019. szeptember 22. vasárnap, 07:04
Önkormányzat 2019 - Fidelitas: a pécsieknek joguk van tudni az ellenzéki jelölt múltjáról
Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő a Mecsek egyik legnépszerűbb turistaútjánál általuk elhelyezett "figyelemfelhívó tábla" előtt beszélt a kampány indulásáról újságíróknak.

Az elnök Péterffy Attiláról azt mondta, "ő annak a Gyurcsány Ferencnek az embere, aki már egyszer tönkretette az országot és annak a baloldalnak a jelöltje, amely már egyszer tönkretette Pécset".

Péterffy Attiláról tudvalevő - folytatta -, hogy segédkezett a Mecsek erdeinek megtizedelésében, amikor az irányítása alatt lévő pécsi hőerőműben hárommillió köbméternyi fát tüzeltek el.

A pécsieknek jogukban áll tudni, ki és milyen tetteket követően kérné bizalmukat, ezért szórólapokkal, óriásplakátokkal és a közösségi médiában tájékoztató kampányt erről indítanak a jövő héttől - közölte.

Böröcz László felidézte: az ellenzéki polgármesterjelölt hosszú éveken át volt a pécsi erőmű vezetője, abban az időszakban, amikor mecseki fákkal táplálták a kazánokat. A Mecsek a mai napig nem heverte ki azt a pusztítást,
velemenyezd, 2019. szeptember 16. hétfő, 15:43
Beneda: fontos, hogy családügyi szempontból is vizsgáljuk az Alzheimer kórt
Beneda Attila a Katolikus Szeretetszolgálat Adj esélyt az éveidnek! mottóval jövő szombaton megrendezendő, az Alzheimer-kór elleni világnaphoz kapcsolódó helyi figyelemfelhívó programjáról tartott sajtótájékoztatón kiemelte, örömteli módon folyamatosan nő Magyarországon a születéskor várható élettartam, de ezzel együtt emelkedik a demenciában szenvedők száma is.

Rámutatott arra, hogy a betegség megelőzhető, elsősorban életmódváltással, rendszeres sportolással, a dohányzás mellőzésével.

Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke elmondta: a katolikus egyháznak feladata a családok és a bajban lévők támogatása, ezért is álltak az ügy mellé, így felhívhatják a társadalom figyelmét arra, hogy mindenki felelős önmagáért és másokért. Jelentős problémának nevezte a demenciát, amellyel Magyarországon 250 ezren küzdenek, az érintettek száma pedig meghaladja az egymilliót.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester azt mondta, az Alzheimer-kórral küzdők a leginkább kiszolgáltatottak a
velemenyezd, 2019. szeptember 12. csütörtök, 14:31
Szeptembertől 103 új testkamerát kapnak a MÁV-Start jegyellenőrei
Tavaly 123 esetben, idén pedig augusztus végéig 48 esetben ért jegyvizsgálókat inzultus, amelyekből 32 tettlegességig (ütés, lökés, karmolás, rúgás) fajult, egy pedig nyolc napon túli sérüléssel járt.

Kerékgyártó József, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a társaság prioritásnak tekinti az utasok és a dolgozók biztonságát. A vasúttársaság intézkedési tervet dolgozott ki, ennek egyik eleme a kamerás rendszer bevezetése. A testkamerák mellett figyelemfelhívó kampánnyal, illetve a készenléti rendőrség és a biztonsági személyzet segítségét is igénybe véve lépnek fel a jegyvizsgálókkal szembeni támadások ellen. Az intézkedések nyomán 2018 decemberétől csökkentek a bántalmazásos esetek.

A beszerzési eljárásban öt pályázó termékei közül esett a választás a DAHUA MPT210-4X típusú eszközre. A most érkezőkkel azonos márkájú, de korábbi típusú testkamerákat a jegyvizsgálók a Mátészalkát érintő vasútvonalakon március vége óta jó tapasztalatokkal használják.

A MÁV-Start igényeihez
velemenyezd, 2019. augusztus 30. péntek, 13:21
A Gazdasági bizottság támogatta az ÁSZ 2018-as beszámolóját
Warvasovszky Tihamér a bizottság ülésén kifejtette: az ÁSZ 2011 óta a munkafolyamatok optimalizálásának köszönhetően az ellenőrzött szervezetek számát közel háromszorosára növelte. A kockázatelemzés fejlesztésével az ellenőrzöttek egyedi kockázatainak megfelelő, célzott ellenőrzési programmal történnek az ellenőrzések.

Az ÁSZ 2018-ban 806 ellenőrzött szervezet számára összesen 2161 javaslatot fogalmazott meg és 212 figyelemfelhívó levelet küldött. Az elmúlt évben lefolytatott ellenőrzések alapján összesen 323 nyilvános számvevőszéki jelentés készült, melyek közel 20 százalékát az utóellenőrzések tették ki, ahol a számvevők az intézkedési tervekben meghatározott feladatok végrehajtását értékelte. Az elszámoltatható közpénzfelhasználás érdekében 2018-ban az Állami Számvevőszék 177 alkalommal értesített valamely hatóságot, illetékes felügyeleti szervet és kezdeményezett eljárást - mondta el az ÁSZ alelnöke.

Az ÁSZ tavaly 6 törvényjavaslathoz tett ajánlást. Az ellenőrzési megállapításai alapján a
velemenyezd, 2019. július 02. kedd, 15:21
Képek, videók
figyelemfelhívás.jpg
agica2004
2008. december 10. szerda, 16:41
fővárosi állat- és növény
astropapa58
2010. augusztus 09. hétfő, 11:54
Kiemelten KBM vagyunk!
zoldkaszino
2011. január 07. péntek, 05:32
Kiemelten/garmond
kilofalok
2010. május 08. szombat, 22:09
avarégetés.jpg
tereza54
2010. szeptember 01. szerda, 08:52
Tengeri sünök.jpg
pacsakute
2017. október 24. kedd, 22:09
Tengeri sünök - csillagok
pacsakute
2017. október 03. kedd, 19:54
Pici sünök.jpg
pacsakute
2016. június 09. csütörtök, 19:32
Tengeri sünök
msz303
2008. június 30. hétfő, 10:25
sünökkel
noebarkaja
2006. október 25. szerda, 18:04
0 a ilyen volt a hajam 1
lovaszmarika
2019. június 13. csütörtök, 17:24
Ilyen volt
eva6
2019. március 05. kedd, 17:09
ilyen a világ.png
menusgabor
2019. január 03. csütörtök, 17:31
Fb szerint ilyen vagyok.j
pacsakute
2018. december 12. szerda, 20:36
ILYEN IS TEREM.jpg
gosztmagdi
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.