Belépés
2020. május 28. csütörtök | 22. hét | 149. nap | 03:55 | Emil, Csanád
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Állatkerti figyelemfelhívó kampány a sünökért
Kiemelték: az avarégetés "máglyahalállal" fenyegeti a sünöket. Az avarégetések egybeesnek ugyanis azzal az időszakkal, amikor a sünök telelőhelyet keresnek, és sokszor pont az ilyen avarkupacokba vackolják be magukat. A Fővárosi Állat- és Növénykert, ahogy minden ősszel, ezúttal is felhívja a figyelmet az avarban rejtőző sünökre. Így minden érintettet arra kérnek, hogy avarégetés előtt forgassák át az avarkupacokat, hogy biztosan kiderüljön, nem rejtőzik-e benne egy téli álomra készülődő sün. Emellett a városligeti intézmény az avarégetés helyett mindenkit bíztat az avar hasznosítására, komposztálására is.

Az ősz másik kihívása a sünök számára a téli nyugalmi időszakra való felkészülés. Ezek az állatok ugyanis késő ősztől kora tavaszig téli álmot alszanak, nem is annyira a hideg, hanem inkább a táplálék szűkössége miatt. A télre való felkészülés jegyében ilyenkor annyit esznek, amennyit csak tudnak, hogy elegendő tartalékot halmozzanak fel a szervezetükben a téli álom időszakára. A szakembereknek az a tapasztalatuk, hogy november elejére legalább 350-400 grammot kell nyomniuk az állatoknak. Ha ezt nem érik el, akkor mindenképpen érdemes segíteni nekik - tették hozzá.

Ezzel együtt kiemelték: a házilagos "sünmentést" senkinek sem javasolják. Ráadásul a Magyarországon honos sün természetvédelmi oltalom alatt áll, így otthoni tartása még akkor is a jogszabályokba ütközik, ha az a legjobb szándékból történik. Az állatkerti szakemberek így azt javasolják, hogy a segítségre szoruló állatokat inkább az állatkert bemutató mentőközpontjába, a "Sünispotályba" vigyék be.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. október 27. vasárnap, 12:41
Címkék: Fővárosi Állat-, avarégetések egybeesnek, sünök telelőhelyet, ilyen avarkupacokba, avarban rejtőző, téli álomra,
Kommentek
Koronavírus - Közös felhívásban buzdít az adó 1 százalékának felajánlására hat karitatív szervezet
A MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat és a Karitászt Támogató Alapítvány (Katolikus Karitász) azt írta, "odaadom" elnevezéssel közös figyelemfelhívó akciót indítanak, hogy idén minél többen rendelkezzenek adójuk 1 százalékáról.

Hozzátették, a koronavírus elleni küzdelem nem várt próbatétel elé állította a hazai karitatív szervezeteket. A segélyszervezetek arra számítanak, hogy kevesebb vállalatnak és magánszemélynek lesz lehetősége arra, hogy a járvány után a megszokott módon adományozzon. Éppen ezért fontosnak tartják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy ne feledkezzenek meg személyi jövedelemadójuk egy százalékának felajánlásáról, amelyre pontosan egy hónap áll még rendelkezésre.

Hozzátették, hogy 2019-ben az elvi keret 17 996 348 880 forint (kizárólag a civil 1 százalékot tartalmazó adat, az egyházi 1 százalék ebben nem
velemenyezd, 2020. április 20. hétfő, 11:51
Koronavírus - Von der Leyen: a rendkívüli intézkedései feloldásának összehangolása lehet egyedül sikeres
a vírus unión kívüli terjedését.

Az emberek gyülekezését fokozatosan szabad csak engedélyezni, figyelemmel az adott tevékenység különböző kategóriáinak sajátosságaira. Ilyen lehet az iskolai és egyetemi oktatás megindítása, a kereskedelmi célú vállalkozások, valamint az éttermek, kávéházak és bárok megnyitása, majd pedig a tömegrendezvények szervezésének és látogatásának engedélyezése.

A tagállamoknak folytatniuk kell a vírus terjedésének megakadályozására irányuló erőfeszítéseiket, figyelemfelhívó kampányokkal ösztönözve a lakosságot a higiéniai előírások és a megfelelő távolságtartás betartására.

A brüsszeli javaslatok készítői kiemelték azt is, hogy az általános vészhelyzetet célzott kormányzati beavatkozással kell helyettesíteni az átláthatóság és a demokratikus elszámoltathatóság biztosítása érdekében.

Hozzátették, hogy az intézkedések feloldásának hatásait nyomon kell követni, és fel kell készülni a szigorúbb intézkedésekhez való visszatérésre szükség esetén.

"Európa erőssége
velemenyezd, 2020. április 15. szerda, 19:33
Koronavírus - Újabb települések hoztak korlátozó intézkedéseket húsvét idejére
rendőrségtől és a polgárőröktől, elsősorban a város frekventált helyein, beleértve a Duna-partot és a Szalki-szigetet.

Gárdonyban Tóth István polgármester bejelentette, hogy a Velencei-tavi strandokat lezárták, a partszakasz 14 parkolóját viszont nem, ugyanakkor a rendőrségtől és a polgárőröktől fokozott jelenlétet és a kijárási szabályok betartatását kérte.

Sukorón Mészárosné Hegyi Gyöngyi polgármester lezáratta a közterületeken lévő parkolókat.

Pákozdon Kardos Ádám polgármester figyelemfelhívó táblák kihelyezéséről és a turistaútvonalak lezárásáról döntött. A Miskahuszár-szobor tulajdonosával egyeztetve a szobor környékét, valamint parkolóját ugyancsak lezáratta a látogatók elől.

Székesfehérváron Cser-Palkovics András polgármester a közgyűlést alkotó frakciók szigorítást támogató véleményének meghallgatása után a közterület használatának tilalmát rendelte el az ünnepi hétvégére - egészségügyi szükséghelyzet kivételével - a 18 év alattiaknak este 20 órától reggel 6 óráig. Közterületeken
velemenyezd, 2020. április 10. péntek, 19:12
Koronavírus - Hollókő, Szentendre, Szarvas, Tokaj, Velence: mindenki maradjon otthon húsvétkor is!
zárnak le a munkába járók miatt.

Baranya megye több népszerű üdülőtelepülésének önkormányzata is otthonmaradásra szólította fel az embereket az ünnepek előtt.

A pécsiek kedvelt kirándulóhelyén, a Mecsek hegyei között lévő Orfűn már korábban bezárták a település látnivalóit, és polgárőrökkel segítenek megakadályozni a tavak környékén sétáló, kiránduló emberek csoportosulását. A falu vezetői a sétányok helyett az erdei utak használatára buzdítják az embereket. A szomszédos Abaligeten is figyelemfelhívó tábla szólítja otthonmaradásra azokat, akik a helyi csónakázótó környékén pihennének. A pécsiek körében leggyakrabban látogatott malomvölgyi tavak mentén a játszótereket már lezárták, a szomszédos települések önkormányzatai pedig arra szólította fel a kirándulókat, hogy ne csoportosuljanak a népszerű tavakat övező helyszíneken. "A járványveszély miatt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület is bezárta kapuját" - olvasható a helyszín honlapján.

A napokban Tihany polgármestere,
velemenyezd, 2020. április 08. szerda, 14:32
A digitális térben zajlik idén a Föld órája
Az akció során számos nagyvárosban és kistelepülésen egy órára lekapcsolják a közterületek és épületek díszkivilágításait, valamint otthonukban a villanyt az emberek, hogy így fejezzék ki elkötelezettségüket a bolygó megóvása iránt.

A világ legnagyobb önkéntes akciójához Magyarországon több vidéki város mellett hagyományosan Budapest is csatlakozott, így szombaton 20.30 és 21.30 között egy órára elalszanak a főváros fényei - olvasható a közleményben.

"A koronavírus-járvány kellős közepén a Föld órája a szolidaritás pillanatát is jelzi a bolygó számára: a közösségek világszerte összefognak és eseményeiket digitálisan szervezik meg. Az idei Föld Óráját a WWF is az online térbe helyezi át" - olvasható a közleményben.

A WWF Magyarország arra kéri az embereket, hogy március 28-ától egy - vagy akár több - vállalással álljanak ki a bolygó megóvása mellett, fogalmazzák meg, mit fognak másképp tenni az életükben a természet védelme és a fenntarthatóság érdekében, ha majd újra visszatér az élet a
velemenyezd, 2020. március 27. péntek, 14:31
Koronavírus - Borbás Marcsi: arra kérjük az időseket, hogy ne mozduljanak ki otthonról
A műsorvezető a Facebook-oldalán látható videóban hangsúlyozta, a szakemberek azt kérik, különös tekintettel az idősekre, hogy maradjanak otthon.

Hozzátette: az idősek kérjék meg családtagjaikat, a szomszédokat, az ismerősöket, hogy vásároljanak be számukra és váltsák ki gyógyszereiket.

Borbás Marcsi elismeri, nagyon nehéz személyes érintkezés nélkül dolgozni, vagy a szabadidőt eltölteni, de a szakemberek ajánlását be kell tartani, otthon kell maradni.

Hangsúlyozta a pozitív gondolkodás fontosságát, valamint azt javasolta az otthon maradt embereknek, hogy olyasmivel foglalkozzanak, amire korábban nem jutott idejük.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő múlt pénteken közölte a Facebook-oldalán, hogy hétfőtől a magyar kormány hazai hírességekkel figyelemfelhívó kampányt indít, amelynek célja, hogy minél többen hasznos és megbízható információkhoz jussanak a koronavírussal kapcsolatban.
velemenyezd, 2020. március 21. szombat, 20:32
Koronavírus - Dukai Regina is otthonmaradásra szólít fel
Dukai Regina a videóban arról beszélt, otthonát csak akkor hagyja el, ha munkája megkívánja, ha élelmiszerre vagy gyógyszerre van szüksége. Az előírásokat követve nem találkozik családjával és 93 éves nagymamájával is azt beszélték meg, hogy a család segíti az élelmiszerbeszerzést, a gyógyszerek kiváltását.

Dukai Regina mindenkit arra kért, hogy tartsák be a szakértők ajánlásait, maradjanak otthon és vigyázzanak egymásra.

Szentkirályi Alexandra múlt pénteken közölte a Facebook-oldalán, hogy hétfőtől a magyar kormány hazai hírességekkel figyelemfelhívó kampányt indít, amelynek célja, hogy minél többen hasznos és megbízható információkhoz jussanak a koronavírussal kapcsolatban.
velemenyezd, 2020. március 19. csütörtök, 20:43
Koronavírus - Bodrogi Gyula: fokozottan vigyázni kell az idősekre
A színművész kiemelte: az elmúlt évtizedekben megtanulta, hogy az egészségnél nincs fontosabb. Megjegyezte, szerencsére a komolyabb betegségek el is kerülték eddig.

Felhívta a figyelmet, hogy a koronavírus leginkább az idősekre, valamint a krónikus betegségben szenvedőkre veszélyes. "Ezért nekik, nekünk fokozottan kell vigyáznunk egymásra" - hangsúlyozta, hozzátéve: "hívjuk fel szeretteink, barátaink figyelmét is a megelőzésre!".

"Vigyázzunk egymásra!" - kérte Bodrogi Gyula.

Szentkirályi Alexandra múlt pénteken közölte a Facebook-oldalán, hogy hétfőtől a magyar kormány hazai hírességekkel figyelemfelhívó kampányt indít, amelynek célja, hogy minél többen hasznos és megbízható információkhoz jussanak a koronavírussal kapcsolatban.
velemenyezd, 2020. március 18. szerda, 15:22
Képek, videók
figyelemfelhívás.jpg
agica2004
2008. december 10. szerda, 16:41
fővárosi állat- és növény
astropapa58
2010. augusztus 09. hétfő, 11:54
Kiemelten KBM vagyunk!
zoldkaszino
2011. január 07. péntek, 05:32
Kiemelten/garmond
kilofalok
2010. május 08. szombat, 22:09
avarégetés.jpg
tereza54
2010. szeptember 01. szerda, 08:52
Tengeri sünök.jpg
pacsakute
2017. október 24. kedd, 22:09
Tengeri sünök - csillagok
pacsakute
2017. október 03. kedd, 19:54
Pici sünök.jpg
pacsakute
2016. június 09. csütörtök, 19:32
Tengeri sünök
msz303
2008. június 30. hétfő, 10:25
sünökkel
noebarkaja
2006. október 25. szerda, 18:04
0 a ilyen volt a hajam 1
lovaszmarika
2019. június 13. csütörtök, 17:24
Ilyen volt
eva6
2019. március 05. kedd, 17:09
ilyen a világ.png
menusgabor
2019. január 03. csütörtök, 17:31
Fb szerint ilyen vagyok.j
pacsakute
2018. december 12. szerda, 20:36
ILYEN IS TEREM.jpg
gosztmagdi
2018. szeptember 02. vasárnap, 19:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.