Belépés
2020. július 14. kedd | 29. hét | 196. nap | 02:06 | Örs, Stella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
MNB: kiemelt feladat a koronavírus negatív következményeinek tompítása, a gazdasági növekedés újraindításának m
A testület nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem. A kamat szinten tartása megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

Az egyhetes betéti eszköz kamatát az MNB továbbra is a heti tenderek keretében határozza meg. A monetáris tanács megítélése szerint az 1 hetes betéti eszköz 0,9 százalékos kamatszintje megfelelő, és összhangban áll a jegybank monetáris politikai céljaival.

Az MNB a közlemény szerint az eszköztár átalakításával és kibővítésével megnövelte monetáris politikai mozgásterét, biztosítva, hogy a rendkívüli kihívásokra a továbbiakban is minden részpiacon gyors és szükséges mértékű válaszokat adhasson. A monetáris tanács folyamatosan értékeli a beérkező adatokat és a kilátások változását, az MNB törvényi mandátumának megfelelően minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaz az árstabilitás elérése és a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer támogatása érdekében - írják.

Kifejtik: a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai miatt a világ számos jegybankja fenntartotta a laza monetáris kondíciókat, illetve további lazító lépéseket vezetett be.

A koronavírus-járvány hatásai a hazai makrogazdasági adatokban is megjelentek, a magyar gazdaság azonban az első negyedévben éves alapon így is 2,2 százalékkal bővült az előzetes adatok szerint. Az eurozónához viszonyított 2-3 százalékpontos növekedési többlet fenntartása továbbra is cél, ezt az első negyedévi többlet érdemben meghaladta - teszik hozzá. A tanács arra számít, hogy az év első felében a növekedés érdemben lassul, majd a negatív hatások megszűnésével, és az átmenetileg kieső gazdasági aktivitás helyreállításával párhuzamosan a hazai növekedés, a beruházások, a munkaerőpiac, a hitelezés és a külkereskedelem is újra élénkül.

A fogyasztóiár-index áprilisban a várakozásoknak megfelelően a jegybanki cél alá mérséklődött, elsősorban az üzemanyagárak számottevő csökkenése következtében. A testület prognózisa szerint az infláció fokozatosan a 3 százalékos célon stabilizálódik, az adószűrt maginfláció 2020-ban átlagosan 3,2-3,5 százalék körül alakul, majd fokozatosan 3 százalékra mérséklődik.

A forint árfolyama a csökkenő volatilitás mellett összességében a régiós árfolyamokkal összhangban alakult. A hosszú futamidejű állampapírok hozamai jelentősen csökkentek, az állampapírpiaci hozamgörbe laposabbá vált és javult a piaci likviditás. A hazai pénzügyi piaci kondíciókat májusban - az MNB lépései mellett - a járvány kezelésével kapcsolatos nemzetközi intézkedések hatásai is befolyásolták - mutat rá a tanács.

A testület ezúttal is hangsúlyozza: a magyar gazdaság fundamentumai erősek, az elmúlt évtizedben követett gazdaságpolitika fenntartotta az ország makrogazdasági egyensúlyát, valamint számottevően csökkentette külső és belső sérülékenységét.

A közleményben felidézik, hogy az MNB az elmúlt hónapokban koordinált és célzott lépések sorozatáról döntött, amelyek biztosítják, hogy a gazdaság minden szereplője számára, a lejáratok széles körében rendelkezésre álljon a szükséges mértékű és kedvező feltételekkel elérhető likviditás. A kamatfolyosó szimmetrikussá vált, az MNB aktiválta egyhetes betéti eszközét, valamint legfeljebb 5 éves futamidővel egy fix kamatozású fedezett hiteleszközt vezetett be.

Május elején megkezdődött a Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá konstrukciója keretében a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek folyósítása, módosultak a Növekedési kötvényprogram (Nkp) egyes paraméterei. A bankrendszer hosszútávú forrásellátottságát az újraindított jelzáloglevél-vásárlási program is támogatja.

Kitérnek arra is, hogy a május 4-től elindított állampapír-vásárlási program bejelentése óta a hosszú futamidejű állampapírok hozamai jelentősen csökkentek. A monetáris tanács az állampapír-vásárlási programra válságkezelő eszközként tekint, amelyet a szükséges ideig és a szükséges mértékben kíván használni.

A testület megítélése szerint a jelenlegi eszköztárral hatékonyan tud reagálni a koronavírus-járvány okozta gazdasági és pénzügyi kihívásokra, átalakított eszköztárával elérte a kitűzött célokat, az MNB lépései egyszerre segítik a járvány időszakának gazdasági védekezését, majd az azt követő újraindulást.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve június 10-én 14 órakor jelenik meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2020. május 26. kedd, 16:22
Címkék: koronavírus negatív, gazdasági növekedés, jegybanki alapkamat, kamat szinten, elemzői várakozásoknak, egyhetes betéti,
Kommentek
EU-büdzsé - Az Európai Tanács elnöke 1074 milliárd eurós keretköltségvetést javasol
az innovációra, a kutatásra, a digitalizációra, a belső biztonság növelésére, valamint az oktásra szánt tételeket is. Csökkentette a védelemre és a biztonság fokozására, valamint a szomszédságpolitikára szánt tételeket, azonban megtartaná azon javaslatát, hogy a költségvetésnek jelentős összegeket kell fordítania az éghajlatváltozás elleni küzdelemre.

Michel emellett ötmilliárd eurós tartalékalap létrehozását javasolta a Brexit miatt az uniós tagországokat esetlegesen érintő "váratlan következményeinek" leküzdésére.

"A Brexit mindannyiunk számára kihívást jelent, ezért javasoljuk az úgynevezett Brexit-tartalék létrehozását" - fogalmazott.

Az elnök az uniós pénzek kifizetését a jogállamiság kritériumainak betartásához kötné. Továbbá arányos intézkedések meghozatalát helyezi kilátásba az uniós források nem megfelelő felhasználása, vagy az uniós értékek tiszteletben tartásának elmaradása esetén.

Az uniós költségvetésre vonatkozó javaslatainak bemutatását követően Michel azt mondta, jónak
velemenyezd, 2020. július 10. péntek, 14:12
Jövőre 500 milliárd korona lesz a cseh költségvetés hiánya
Az immár idei harmadik módosítás oka a koronavírus-járvány következményeinek a felszámolása. A költségvetés eredeti tavaly decemberben elfogadott hiánya 40 milliárd korona (540 milliárd forint) volt.

A cseh parlament képviselőháza először március 24-én hagyta jóvá a pénzügyminisztérium javaslatát, hogy a költségvetési hiányt az idei évre tervezett 40 milliárd koronáról 200 milliárd koronára emeljék.

Alena Schillerová tárcavezető már akkor azt mondta: nem kizárt, hogy ezek az adatok még módosulni fognak. Ebből lett később 300, majd most 500 milliárd korona.

Alena Schillerová pénzügyminiszter még a szavazás előtt reményét fejezte ki, hogy a mostani a költségvetés utolsó módosítása. Andrej Babis kormányfő szerint a rekordösszegű költségvetési hiányra elsősorban a nagymértékű tervezett beruházások miatt van szükség.

Az 500 milliárd koronás költségvetést a 200 tagú alsóházban a kormánykoalíciós ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt, valamint a kormányt kívülről támogató Cseh- és
velemenyezd, 2020. július 08. szerda, 19:42
Soltész: négyszázmillió forintos pályázat nemzetiségi beruházásokra
Soltész Miklós a járványhelyzet következményeinek enyhítésére indított országos támogatási programról közölte: a pályázat révén a kabinet a nemzetiségek céljait szolgáló kisebb, 1-2 millió forintos beruházások megvalósulását segíti, munkahelyek megóvását, újak létrehozását is támogatva.

Kiemelte: a pályázatban Baranya kiválóan teljesített, hiszen 75 millió forintos támogatás érkezik a megyébe, így a német nemzetiség negyvenhét, a horvát tizenegy, a szerb három beruházást hajthat végre.

Az államtitkár a pécsi Miroslav Krleza Horvát Iskolaközpontban tartott sajtótájékoztatón bejelentette azt is, hogy a múlt évi 70 millió forintos kormányzati támogatáson felül további 280 millió forinttal segíti az állam az intézmény bővítését.

A támogatásnak köszönhetően az óvodát, általános iskolát és gimnáziumot is magában foglaló intézményben a középfokú oktatás bővítését szolgáló beruházás valósulhat meg 2021 szeptemberéig.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy tíz éve a kormányzat nemzetiségi
velemenyezd, 2020. július 07. kedd, 15:41
Ferenc pápa vasárnap délben: 07.05
a legalázatosabb és a legnagyobb a teremtmények között, esdje ki nekünk Istentől a szív bölcsességét, hogy fel tudjuk ismerni jeleit életünkben, és részesülhessünk azokban a titkokban, amelyek el vannak rejtve az önteltek elől, de feltárulnak az alázatosak előtt.

A Szentatya szavai az Angelus elmondása után:
Kedves testvérek!
Ezen a héten az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el, amely intézkedéseket tartalmaz a koronavírus pusztító következményeinek kezelésére, különösen a [fegyveres] konfliktusok közt élő területeken. Dicséretes a felhívás a világméretű és azonnali tűzszünetre, amely lehetővé tenné az elengedhetetlen békét és biztonságot a sürgetően szükséges humanitárius segítségnyújtáshoz. Kívánom, hogy ezt a döntést ténylegesen és haladéktalanul végre is hajtsák a sok szenvedő ember érdekében. A Biztonsági Tanácsnak ez a határozata legyen az első bátor lépés a békés jövő felé!
Szeretettel köszöntelek mindnyájatokat, rómaiak és más
maroka, 2020. július 06. hétfő, 08:48
Vérvörösre festették tiltakozók az egyik izraeli település Trump terén álló szökőkút vízét
izraeliek 26 százaléka támogatja az annektálást, míg 40 százalékuk a "két népnek két államot" tervező megoldást részesíti előnyben, 22 százalékuk az "egyoldalú leválást", a gázaihoz hasonló kivonulást, 13 százalékuk pedig a jelenlegi helyzet fenntartását tartaná helyesnek.

Egy másik, június elején készült felmérésben arra a kérdésre, hogy mi a kormány legfontosabb feladata, az összes válaszadónak csak 4 százaléka mondta, hogy az annektálás, míg 69 százalékuk a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek mérséklését jelölte meg.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy amerikai evangélistákhoz címzett beszédében hétfő hajnalban felhívta a Palesztin Nemzeti Hatóságot, hogy kezdjen tárgyalásokat Donald Trump béketerve alapján, és kijelentette, hogy ő és kormánya kész az egyeztetésre.

A palesztin vezetés korábban számos alkalommal elutasította a teljes Trump-tervet, elfogultnak nevezve azt Izrael irányában, és megszakította minden kapcsolatát a Fehér Házal, valamint az annektálásra készülés
velemenyezd, 2020. június 29. hétfő, 12:21
V4-Babis: nehéz és elhúzódó tárgyalásokra kell számítani a helyreállítási alapról
A cseh kormányfő szerint a 750 milliárd eurós alap forrásainak elosztásakor a legfőbb kritériumnak a bruttó hazai termék (GDP) csökkenését kellene tekinteni. Az alapot az Európai Unió a koronavírusválság következményeinek felszámolására hozta létre.

"Úgy gondolom, hogy a legfőbb kritériumnak a GDP csökkenését kellene tekinteni. Ezt azonban csak a jövő év elején lehet kiértékelni" - szögezte le Babis.

Igor Matovic szlovák kormányfő azt mondta: Szlovákia számára a helyreállítási alap pénzeinek tervezett elosztása kedvezőbb, mint például Magyarország vagy Csehország számára. "Szolidárisak kívánunk lenni és mi is úgy véljük, igazságosan kell elosztani a pénzeket" - szögezte le Matovic.

A négy visegrádi ország egyetért abban, hogy az Európai Unió következő 2021-2027-es költségvetési keretének kialakítása során el kell érni, hogy a szegényebb országok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe a gazdagabb tagállamokkal szemben - mutatott rá Babis.

"Ebben egyetértés van a V4-ek között" -
velemenyezd, 2020. június 11. csütörtök, 17:22
Az uniós tagállamok évente 15 milliárd eurótól esnek el hamisítás miatt
Az SZTNH a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel (HENT) közös közleményben kiemelte, 2013-2017 között az unióban mintegy 700 ezer munkahely szűnt meg hamisítás miatt.

Magyarországon az illetékes szervezetek komoly kormányzati felhatalmazással és támogatottsággal küzdenek a gazdaság megvédéséért, a hamisítás elleni küzdelem jegyében 2016 óta 29 összehangolt akciót tartottak, és csaptak le olyan bűnszervezetekre, amelyek a hamisítás mellett más súlyos szervezett bűncselekményekben is részt vettek.

A közlemény szerint az Európai Unióban a hamisítás miatt a legjelentősebb károkat a kozmetika és szépségápolás szenvedte el: hozzávetőlegesen az ágazat éves értékesítésének 14,1 százalékát hamis forrásból származó termékek forgalma teszi ki, azaz közel 9,6 milliárd eurótól esnek el a jogszerűen működő szépségipari vállalatok.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese az EUIPO és az OECD adatai alapján a közleményben kiemelte,
velemenyezd, 2020. június 10. szerda, 10:22
Támogatta az Országgyűlés Gazdasági bizottsága az MNB új alelnökének kinevezését
gazdasági visszaesés áprilisban volt a legjelentősebb, májusban már fokozatos javulás indult el; a jegybank adatai szerint júniusban lehet arra számítani, hogy normalizálódik a gazdaság működése és a harmadik negyedévtől megindulhat az erőteljesebb kilábalás - mondta.

Virág Barnabás az elmúlt évtized egyik legfontosabb gazdaságpolitikai eredményének nevezte a költségvetési és a monetáris politika közötti összhang megteremtését, mint fogalmazott, erre az összhangra lesz szükség a járvány következményeinek kezelésében.

Az első eredmények azt mutatják, hogy a hazai gazdaságpolitika gyorsan és hatékonyan tudott döntéseket hozni - hangsúlyozta, példaként említve a hiteltörlesztési moratóriumot.

Virág Barnabás a monetáris politikai intézkedések kapcsán kitért arra, hogy a jegybank március közepe óta célzott lépésekkel, gyorsan stabilizálta a járvány hatására kiakult turbulens környezetet, és olyan új intézkedéseket hozott, amelyekkel a kilábalás során folyamatosan támogatni tudja majd a magyar
velemenyezd, 2020. június 09. kedd, 13:42
Képek, videók
Ima következményei
sacimama
2014. július 20. vasárnap, 02:29
Koronavirus - a megmentő.
menusgabor
2020. május 03. vasárnap, 18:51
gazdasági növekedés.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:10
Gazdasági növekedés.png
farkas1945
2010. november 13. szombat, 18:09
Svájci jegybank cimere.jp
kicsoda57
2010. szeptember 19. vasárnap, 13:37
Szintén strófák a színház
chillik
2016. november 27. vasárnap, 08:27
Ancsától szintén a hétvég
csalogany13
2015. április 11. szombat, 12:49
Három szinten
sanci81
2014. január 25. szombat, 21:29
szinten_forditott_nara ncs
erzsikepuskas
2013. december 18. szerda, 08:17
Szintén Veronika alapjára
csalogany13
2013. február 22. péntek, 09:14
Itt szintén Én vagyok.JPG
farkas1945
2012. szeptember 10. hétfő, 14:22
Jane Eyre szinten.gif
charlotteani
2012. augusztus 01. szerda, 00:19
szintén
eletmod2
2012. június 02. szombat, 18:35
szintén első udvar.jpg
wob
2012. május 12. szombat, 22:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.