Belépés
2018. december 17. hétfő | 51. hét | 351. nap | 08:35 | Lázár, Olimpia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Brokkoli a zöld egészségbomba
finom Brokkolis receptekkel

A brokkoli az ősz egyik legfinomabb alapanyaga, ráadásul sokat segít egészségünk megőrzésében is. Ismerjék meg közelebbről, recepteket is ajánlunk hozzá!

A brokkoli nem éppen a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, ráadásul sokan nem is az íze, hanem harsány zöld színe miatt utasítják el, pedig egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait nagyban ennek köszönhetjük. Élénk színéért ugyanis a klorofill a felelős, egy természetes flavonoid, melynek köszönhetően igen erős antioxidáns hatással is rendelkezik. Az antioxidánsok fontos szerepet töltenek be immunrendszerünk védelmében, hiszen megakadályozzák a szervezet számára káros szabadgyökök elszaporodását. Az őszi-téli időszakban rendszeres fogyasztása ezért kifejezetten tanácsos.

Erős daganatellenes hatás
Bár antioxidáns tulajdonsága valóban kiemelkedő, emellett bőségesen tartalmaz még vitaminokat, így A-, C, B- és K-vitamint, és ásványi anyagokat, így nátriumot, káliumot, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, foszfort is. Jelentős szerepe van a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében, B9-vitamin-tartalmának köszönhetően pedig kismamáknak és vérszegénységben szenvedőknek nyújthat segítséget. Gazdag rostokban is, mely segíti az emésztést.


A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.

Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.

Hogyan készítsük el?
A brokkoli felhasználása igen széleskörű: készíthetünk belőle zöldségleveseket, krémleveseket, de csőben sütve is ízletes. Párolva, egy kevés citromlével és olívaolajjal meglocsolva, és parmezán sajttal megszórva, kiváló saláta készíthető belőle. Ősszel igyekezzünk frissen megvásárolni és megfőzni, de később fagyasztott formában is nyugodtan felhasználhatjuk

.Felhasználás előtt gondosan, több vízben megmossuk. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle. Egyszerűen párolhatjuk vajon, kevés sóval köretnek. Készülhet belőle zöldségleves vagy tejszínes krémleves, sűrű mártás. Számtalan előétel-féleség készülhet belőle, de töltelékek és mártások alkotójaként is felhasználható. Zsenge leveliből főzelék készíthető. Sajtmártással vagy kirántva főételnek is megteszi.

Főzéskor ügyelni kell, hogy a szárnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz, a bimbók viszont pillanatok alatt szétfőnek. Ezért a bimbós részeket csak a forrás után kezdődő 8-10 percnyi főzés után tegyük a főzővízbe, és ne hagyjuk benne 4-6 percnél tovább. A főzővízbe tett só mellett kevés citromlé különlegesen finom ízt ad a zöldségnek. A párolt brokkoli nagyon finom különböző főtt tésztás ételek elkészítéséhez, és jól illik hozzá a pirított zsemlemorzsa.

Brokkolis receptek
Brokkolikrokett metélőhagymás tejföllel
Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg brokkoli, megmosva és rózsáira bontva
5 dkg vaj
2,5 dl víz
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 tojás
5 dkg reszelt parmezán sajt
só, őrölt fehér bors
reszelt szerecsendió
az öntethez:

2 dl tejföl
1 csokor metélőhagyma, finomra aprítva
A brokkolit bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és botmixerrel pépesítjük. A vajat 2,5 deci vízzel felforraljuk, majd a lisztet rászórjuk. Fakanállal addig keverjük, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütjük. Végül a brokkolipépet és a parmezánt is belekeverjük. Sóval, fehér borssal és szerecsendióval fűszerezzük. A sütéshez az olajat felforrósítjuk, és kiskanállal kroketteket szaggattunk bele, majd szép aranysárgára sütjük. Tálaláskor metélőhagymás tejfölt kínálunk mellé.


Tejszínes rakott brokkoli
Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg párolt brokkoli rózsa
zsiradék a kenéshez
25 dkg főtt barnarizs
só, bors
20 dkg reszelt gouda vagy egyéb kedvenc sajt
2 dl zabtejszín
A brokkolit apró rózsákra szedjük és forró gőzben 6-8 percig pároljuk. Kenjünk ki egy tűzálló tálat zsiradékkal, és terítsük el benne a főtt barnarizst. Sózzuk, borsozzuk, és a tetejét egyenletesen kirakjuk a párolt brokkoli rózsákkal. A reszelt sajtot és a zabtejszínt összekeverjük, a brokkolira locsoljuk és 180 fokos előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Egytálételként vagy köretként egyaránt tálalhatjuk.
suzymama, 2018. április 16. hétfő, 12:42
Címkék: zöld egészségbomba, legkedveltebb zöldségek, természetes flavonoid, antioxidánsok fontos, szervezet számára, őszi-téli időszakban,
Kommentek
Fekete retek az igazi egészségbomba
Receptekkel

Fehérjében és szénhidrátban igen gazdag növény, amely tartalmaz illóolajokat, C-vitamint, kalciumot és vasat. Rengeteg betegség kezelésére felhasználható, azonban fontos, hogy ha csak azt szeretnénk, hogy táplálkozásunk része legyen, akkor heti egyszer fogyasszuk!
Jótékony Hatásai :
Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, B-, C- és E-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, cinket, mangánt, ként, szelént és egyéb nyomelemeket.


A fekete retek rendkívül jó hatással van az egészségünkre, elsősorban az emésztésre, illetve a májra. Stimulálja és erősíti a májat, hozzájárul a májsejtek megfelelő működéséhez, regenerációjához. Az epehólyag működését is serkenti, fokozza az epe kiválasztását, ennek a tulajdonságának köszönhetően megakadályozza az epekövek kialakulását. Népgyógyászati ismeretek szerint a fekete retek leve az egyetlen, amely képes “elmorzsolni" és feloldani az epekövet.


Természetes növényi vízhajtó
suzymama, 2018. február 16. péntek, 08:52
Milyen színű gyümölcsöt egyek, hogy egészséges maradjak?
Akármilyen időket élünk, akárhogyan változik körülöttünk a világ, egyetlen dolog biztosan állandó marad, mégpedig az, hogy hosszú, boldog életre vágyunk. Így egészségünk megőrzése mindig az egyik legfontosabb szempont lesz számunkra. Manapság az egészségmegőrzés egyenesen ,,divatnak" számít: hihetetlen mennyiségű táplálékkiegészítő kapszulával, vitaminnal, ,,csodaszerrel" találkozhatunk a reklámokban, és az üzletek polcain... Vajon tényleg szükségünk van ezekre a mesterségesen létrehozott egészségbombákra?Természetesen nincsen, hiszen minden vitamin vagy antioxidáns, az összes tápanyag, amely az ember számára elengedhetetlen, megtalálható és elfogyasztható a természetes formájában is. A nemzetközi trendeknek megfelelően megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához. Ezek olyan táplálékok, amelyek egészségvédő vagy betegségség-megelőző jellemzőkkel rendelkeznek.
Az Árpád-Agrár Zrt. munkatársa, kertésze és
bordat, 2017. november 25. szombat, 16:11
A tojás egészséges hatása
A tojás egy egészségbomba. Olcsó, csak 85 kalóriát tartalmaz. Már korántsem tartja magát az elmélet, hogy egészségtelen, sőt az új kutatások szerint nem eszünk belőle eleget.

A tojás fogyasztása jelentősen lecsökkenti az infarktus veszélyét

A tojás fogyasztásával megakadályozhatod, hogy az artériák falán lerakódjon a zsír. Az úgynevezett jó koleszterin szintjét növeli, ami védi a vérerek egészségét, és a szívét is.


A tojás erősíti az immunrendszert

Az immunerősítő szerepét leginkább magas szeléntartalmának köszönheti. Egy tojásban a napi szükségleted negyede benne van.

A tojásban sok a koleszterin tényleg

De csak a pozitív hatású koleszterin, ami segít levinni a rossz koleszterin szintjét a szervezetben.

Energiát ad

Magas B2 vitamin tartalma miatt energizáló hatású.

Nagyszerű a bőrnek, hajnak

B-komplex vitamintartalma miatt erősíti a bőrt, hajat, körmöket. És az idegrendszert is
koszegimarika, 2016. április 19. kedd, 11:52
Egészséges és finom! 3 szuper recept
Tedd hozzá a megtisztított és apróra vágott medvehagymát (kb. 15 deka), és egy kicsit pirítsd le. Sóval, borssal fűszerezd, és egy kevés vízzel kezd el párolni. Egy krumplit vágj apró kockákra, és azt is tedd hozzá. Önts még hozzá vizet, és főzd addig, amíg a krumpli megpuhul. Amikor kész, turmixold össze. Ezután tedd vissza újra főni, önts hozzá két deci rizstejet, hogy krémesebb legyen az állaga. Tálalásnál reszelt parmezánnal és apróra vágott dióval díszítsd.

A medvehagyma valódi egészségbomba. Tavaszi méregtelenítéshez ideális, mert tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, illetve gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, de nagyvárosi embereknek igazán ólommentesítő hatása miatt ajánlott. Íze és illata a fokhagymáéra emlékeztet, ám hatása az utóbbinál jóval nagyobb: vírus- és baktériumölő hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál! Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják, de bélférgesség esetén is nagyon hatásos. Olvasd el a Life.hu cikkét a
horvathnemagdi, 2016. április 01. péntek, 19:15
Napi 2 főtt tojás
Napi 2 főtt tojás megevésével 12 pozitív egészségügyi változás áll be életedbe!

A tojás egy egészségbomba. Olcsó, csak 85 kalóriát tartalmaz. Már korántsem tartja magát az elmélet, hogy egészségtelen, sőt az új kutatások szerint nem eszünk belőle eleget.

A tojás fogyasztása jelentősen lecsökkenti az infarktus veszélyét.
A tojás fogyasztásával megakadályozhatod, hogy az artériák falán lerakódjon a zsír. Az úgynevezett jó koleszterin szintjét növeli, ami védi a vérerek egészségét, és a szívét is.

A tojás erősíti az immunrendszert

Az immunerősítő szerepét leginkább magas szeléntartalmának köszönheti. Egy tojásban a napi szükségleted negyede benne van.

A tojásban sok a koleszterin tényleg
De csak a pozitív hatású koleszterin, ami segít levinni a rossz koleszterin szintjét a szervezetben.

Energiát ad
Magas B2 vitamin tartalma miatt energizáló hatású.
Nagyszerű a bőrnek, hajnak
B-komplex vitamintartalma miatt
lenke1964, 2016. március 10. csütörtök, 19:09
Napi 2 főtt tojás - 12 pozitív egészségügyi változás
Napi 2 főtt tojás megevésével 12 pozitív egészségügyi változás áll be életedbe!
A tojás egy egészségbomba. Olcsó, csak 85 kalóriát tartalmaz. Már korántsem tartja magát az elmélet, hogy egészségtelen, sőt az új kutatások szerint...
tinka1951, 2016. január 03. vasárnap, 22:26
Főtt tojás
Napi 2 főtt tojás megevésével 12 pozitív egészségügyi változás
áll be életedbe!

A tojás egy egészségbomba. Olcsó, csak 85 kalóriát tartalmaz.
Már korántsem tartja magát az elmélet, hogy egészségtelen, sőt
az új kutatások szerint nem eszünk belőle eleget.

A tojás fogyasztása jelentősen lecsökkenti az infarktus veszélyét.
A tojás fogyasztásával megakadályozhatod, hogy az artériák falán
lerakódjon a zsír. Az úgynevezett jó koleszterin szintjét növeli, ami
védi a vérerek egészségét, és a szívét is.

A tojás erősíti az immunrendszert

Az immunerősítő szerepét leginkább magas szeléntartalmának
köszönheti. Egy tojásban a napi szükségleted negyede benne van.

A tojásban sok a koleszterin tényleg. De csak a pozitív hatású
koleszterin, ami segít levinni a rossz koleszterin szintjét a
szervezetben.

Energiát ad

Magas B2 vitamin tartalma miatt energetizáló hatású. Nagyszerű a
bőrnek,
klarika47, 2015. december 30. szerda, 08:08
Képek, videók
Rántott brokkoli
irmus
2017. március 07. kedd, 07:21
Rántott brokkoli - Rántot
irmus
2017. február 23. csütörtök, 17:50
brokkoli
szicu
2017. január 15. vasárnap, 08:12
ház-brokkoli.jpg
agica2004
2016. október 24. hétfő, 18:44
Rakott brokkoli csirkemel
irmus
2016. május 15. vasárnap, 10:32
Brokkoli tekercs indiai s
borcsamama
2016. március 04. péntek, 16:44
Brokkoli krémleves
sarkadykati
2016. március 02. szerda, 15:10
Rakott brokkoli
irmus
2015. december 04. péntek, 16:37
Zöld - kék karácsonyfa
pacsakute
2018. december 13. csütörtök, 21:25
Kék-zöld karácsonyfa.jpg
pacsakute
2018. december 13. csütörtök, 21:21
kerek zöld.jpg
durcimarcika
2018. december 10. hétfő, 21:38
Zöld rózsa
eva6
2018. december 01. szombat, 07:27
zőld rózsák
eva6
2018. november 27. kedd, 18:35
Zöld almák
eva6
2018. november 25. vasárnap, 08:03
zöldes éjszakai fény1117_
maroka
2018. november 19. hétfő, 15:51
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.