Belépés
2020. július 06. hétfő | 28. hét | 188. nap | 11:30 | Csaba
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
NFM: új szemléletű klímapolitikára kell átállni
Szabó Zsolt közölte: az új elképzelések egyik fontos sarkköve, hogy a kibocsátást olyan mértékben kell csökkenteni az egész világon, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a két Celsius fokot. A fosszilis alapú gazdaságról el kell mozdulni a klímabarát gazdaság irányába, és erősíteni kell az éghajlatváltozást mérséklő folyamatokat. Erre a célra mintegy 100 milliárd dollárt szeretnének mozgósítani a fejlett országok - mondta.

Az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamit a kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára megjegyezte: Magyarország már 2013-ban elérte, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása a múlt század kilencvenes éveihez képest a 36 százalékkal csökkent.

Szabó Zsolt kitért arra: az unió által e területen 2020-ra vállalt, a klímaváltozás csökkentése érdekében tett felajánlások - amelyeket Magyarország is támogat - a világon a legambiciózusabbak. Arról van szó, hogy 20 százalékkal mérsékli az EU a káros anyagok kibocsátását, ugyanilyen mértékben takarít meg energiát, valamint szintén 20 százalékos lesz az unióban a megújuló energia felhasználásának aránya.

Az államtitkár utalt arra is, hogy az ENSZ új klímaváltozás hatásait csökkentő elképzeléseinek egyik lényeges eleme, hogy a folyamatokat nem kívánják felülről vezérelni, hanem az egyes államokra bízzák a felajánlásokat. Ez a kezdeményezés sikeres - mondta Szabó Zsolt -, mivel például az Amerikai Egyesült Államok 2005-höz képest mintegy 26-28 százalékos széndioxid-kibocsátás csökkentésre tett ígéretet; de Kína is vállalta, hogy 2025 után - a topszintet elérve - kibocsátás-növelést nem tervez.

Az EU saját vállalásait 2030-ig tovább szeretné növelni. Így a kibocsátás terén 40 százalékos megtakarítás a cél.

Szabó Zsolt kiemelte: három olyan célkitűzés van, amelyet Magyarország is elfogadott és az unióval egyeztetve közösen képvisel a közlejövőben megtartandó párizsi klímacsúcson. Ezek: a káros anyag kibocsátás 40 százalékos csökkentése 2030-ra 1990-hez képest; az energia-megtakarítás területén ugyanerre az évre 27 százalékos csökkentést tűztek ki; míg a megújuló energiaforrások aránya 27 százalékos lesz.

Ezen belül van részvállalás 2020-ig. Ezek: a már említett területeken háromszor 20 százalék. Magyarországot itt párhuzamba állítva a megújuló energia forrásokban eredetileg 13 százalék szerepelt, amit megemeltek 14,65 százalékra; a teljes energia-megtakarítás 10 százalék lesz 2020-ig; a káros anyag kibocsátás pedig legfeljebb 10 százalékkal nő az EU emissziós kereskedelmi rendszerén kívüli gázok esetében.

Magyarország nagyon aktív szerepet játszott az úgynevezett kereten belüli irányító feladatok ellátásában - jelezte az államtitkár. Hozzátette: például a zöld gazdaságélénkítő programok területén vezetőségi tagot is adott az ország. Annak érdekében pedig, hogy Magyarország súlyt adjon ezen területen szerepének, egy 4 millió dolláros - mintegy 1 milliárd forintos - felajánlást tett.

Így azokban a pályázatokban, amit a klímavédelem érdekében használnak majd fel - ez mintegy 2800 milliárd forintos alap -, Magyarország a döntésekben továbbra is részt kíván venni - mondta az államtitkár. Hozzáfűzte: ez a magyar célok eléréséhez szükséges. Magyarország továbbá ratifikálta a Kyotói jegyzőkönyv dohai módosítását is, ezzel letette a voksot a klímaváltozás mérséklését célzó mutatók csökkentése mellett. Ezért az ország működtet olyan zöld gazdasági fejlesztési és gazdasági programokat, amelyek segítik az ilyen irányú belföldi célkitűzések megvalósítását. A párizsi klímacsúcson Magyarország magas szinten képviselteti magát - mondta Szabó Zsolt.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2015. november 23. hétfő, 14:42
Címkék: Szabó Zsolt, Amerikai Egyesült Államok, kibocsátást olyan, egész világon, globális felmelegedés, fosszilis alapú,
Kommentek
Politológus: a néppárt lesz a meghatározó az új osztrák kormányban
A szakértő elmondta: Ausztriában csaknem száz napig elhúzódó kormányalakítás után jutott egyezségre a néppárt az Osztrák Zöld Párttal. Az új kormánykoalícióban a zöldek az Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) váltják a néppárt mellett.

Kiszelly Zoltán szerint a kormányalakítás során a zöldeknek kellett engedniük a választásokon hat százalékponttal erősödő néppárttal szemben. Hozzátette: sok pontot sikerült megtartani az előző kormányban szereplő Szabadságpárt szigorú bevándorlási politikájából - például a kiutazási központok megtartását, valamint a kitoloncolás előtti védőőrizetet.

A zöldek a klímapolitikára próbálnak összpontosítani, ezt szimbolikusan azzal érik el, hogy az energiaszektort, a közlekedést és a környezetvédelmet egy szuperminisztérium alá rendelték, zöld miniszterrel, de kapnak egy "felügyelőt", egy néppárti államtitkárt - mondta.
velemenyezd, 2020. január 02. csütörtök, 09:20
Elemző: az új uniós vezetők megszólalásaikban az európai értékekre és a közös klímapolitikára helyezték a hangs
Az új vezetők beszédeiben leginkább a közös klímapolitika került szóba, illetve az európai értékeket, a demokráciát és a jogállamiságot védő eszményeket hangsúlyozták - közölte Palóc André.

Mint elmondta, az európai lakosok úgy gondolják, hogy migráció valódi probléma és az unió nem kezelte eddig megfelelően, a vezetők mégis csak "szőrmentén" érintették ezt a kérdést.

Palóc André kitért arra is, hogy az az európai elit, amely meghatározhatta az unió irányát és sorsát, most egy kicsit súlyát vesztette.
velemenyezd, 2019. december 02. hétfő, 21:52
Ismét tízezrek tüntettek a klímaváltozás elleni küzdelem fokozásáért Brüsszelben
A demonstrálók ambiciózus klímapolitikára, a levegőminőség javítására és a megújuló energiaforrások fokozott használatára szólítottak fel.

Az elmúlt hetekben a mostani már a negyedik hasonló tüntetés a belga fővárosban, az előző tiltakozás csütörtökön volt, azon 35 ezer fiatal vett részt.

"Az emberiség a valaha volt legnagyobb kihívással néz szembe. Nyomást kell gyakorolni a vezetőkre, s annyiszor fogunk utcára vonulni, ahányszor csak szükséges" - mondta az egyik szervező a Le Soir című helyi napilapnak.

A mozgalom célja annak biztosítása, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest.
velemenyezd, 2019. január 27. vasárnap, 17:45
Klímaegyezmény - WHO: a párizsi megállapodás végrehajtása évente egymillió életet menthet
világszervezet szorgalmazza továbbá, hogy a párizsi megállapodásban szereplő, az egészség felmérésére és védelmére vonatkozó kötelezettségvállalások tükröződjenek a nemzeti és globális szintű megvalósítási mechanizmusokban, a gazdasági és költségvetési politikában.

Ebben a vonatkozásban egyébként kedden Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke megerősítette: a 2020 utáni, mintegy 1,2 billió eurónyi kiadásokkal számoló európai uniós költségvetési keret 25 százalékát a klímapolitikára szánják.

A WHO azt is ajánlja jelentésében, hogy a felvázolt célok érdekében sor kerüljön "a városok és a nemzetek feletti kormányzás szerepének elősegítésére", a civil társadalom és az egészségügyi szakemberek mobilizációjára.

A december 14-ig tartó COP24-en a 2015-ben elfogadott párizsi egyezmény részletes megvalósítási tervéről egyeztetnek a résztvevők. A klímaegyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást
velemenyezd, 2018. december 05. szerda, 13:01
Klímaegyezmény - A Világbank megduplázná a klímapolitikára szánt támogatást
Georgiewa az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye 24. éves ülésén vesz részt Katowicében. Nyilatkozatában arra reagált, hogy António Guterres, az ENSZ főtitkára a klímacsúcs megnyitóján nagyobb, "ambiciózusabb" erőfeszítésre hívta fel az ENSZ tagállamait.

A Világbank"megduplázza erőfeszítését", hogy az ENSZ-tagállamok ambiciózus lépéseket tehessenek a klímavédelem érdekében - közölte Georgijewa.

Az említett 200 milliárd dollárból 100 milliárdot a közszférában eszközölt beruházások közvetlen támogatására szánnák, ezen belül mintegy 50 milliárd dollárt a "klímaváltozásokhoz való alkalmazkodásra" irányozzák elő - mondta el.

Georgiewa felidézte: 2015 óta a Világbank már megkétszerezte a klímaváltozásokkal kapcsolatos támogatási keretet, mely 2017-ben 20 milliárd dollárt ért el.

A hétfőn megnyitott, december 14-ig tartó katowicei csúcstalálkozón a résztvevők a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodás részletes szabályrendszeréről tárgyalnak. A párizsi egyezmény legfőbb
velemenyezd, 2018. december 03. hétfő, 14:06
Olasz államfő: komoly klímapolitikára van szüksége Olaszországnak
Sergio Mattarella kijelentette, nincs vesztegetnivaló idő, Olaszországnak a globális éghajlatváltozással szemben minél gyorsabb és minél komolyabb klímapolitikával kell válaszolnia..

Livornóban hétfőn a kárfelmérés, valamint a lakóházakat és üzleteket beborító sár- és törmelék eltakarítása zajlott. A város térségében továbbra is narancssárga, vagyis közepes riasztás érvényes. Az iskolák hétfőn zárva tartottak. A két eltűnt személy, egy férfi és egy nő holttestét a tengerben keresik, nem kizárt ugyanis, hogy a vihar okozta ár magával sodorta őket egészen a tengerig. Filippo Nogarin livornói polgármester úgy nyilatkozott, semmilyen előzetes értesítést nem kaptak a rendkívüli vihar érkezéséről, amely vasárnap hajnalban váratlanul csapott le a városra. A meteorológiai előrejelzések a vihart a szomszédos Liguria tartományban várták, ahol riasztást rendeltek el,az azonban Liguriát megkerülve Toszkánát sújtotta.

Livornó lakosai emlékeztettek, hogy hasonló vihar 1990-ben söpört végig a városon, és
velemenyezd, 2017. szeptember 11. hétfő, 17:36
FM: egyre nagyobb szerepet kapnak a bioetanol-gyárak a gabonaágazat fejlődésében
Nagy István elmondta: a bioetanol-gyártás piacot jelent a gazdálkodóknak, növeli a vidéki foglalkoztatást, emeli a magyar hozzáadott értéket, valamint jelentősen hozzájárul az agrárexporthoz és egyenleghez. Mindemellett a gyártás során kiváló minőségű, magas fehérjetartalmú gabonatörköly is képződik, ami nagyon jól hasznosítható az állattenyésztésben, ezzel is csökkentve a GMO-tartalmú szója importját - tette hozzá.

A gazdák számára a bioetanol-gyárak kiszámítható, megbízható és jövedelmező piacot jelentenek, mivel évről évre nagyobb mennyiségben vásárolnak fel kukoricát - szögezte le. Nagy István arról is beszélt, hogy a gyárak az előállított bioetanol nagy részét exportálják, Magyarország pedig Franciaország után az Európai Unió második legnagyobb nettó exportőre etanolból 2012 óta. A bioetanol-export dinamikusan, 2012 óta több mint kétszeresére bővült az elmúlt években, értéke 2016-ban 296 millió euró volt.

Az államtitkár aláhúzta: a gazdasági környezet kedvező a gabonaágazat és a
velemenyezd, 2017. április 04. kedd, 18:44
Képek, videók
lancol_02_g_kokay_szab olc
koszegimarika
2020. április 19. vasárnap, 11:32
szabó antitól0415.png
maroka
2020. április 15. szerda, 12:49
szabó álmos0116_2.jpg
maroka
2020. január 16. csütörtök, 21:08
szabó álmos0116.jpg
maroka
2020. január 16. csütörtök, 21:08
szabó_havihegy1019_9.j pg
maroka
2019. október 21. hétfő, 00:29
szabó_havihegy1019_3.j pg
maroka
2019. október 21. hétfő, 00:19
szabó_havihegy1019.jpg
maroka
2019. október 21. hétfő, 00:10
szabó_havihegy1019_8.j pg
maroka
2019. október 21. hétfő, 00:10
szabó_havihegy1019_5.j pg
maroka
2019. október 20. vasárnap, 23:35
Szabó Gyuri bácsi füvesme
pacsakute
2019. szeptember 29. vasárnap, 12:49
tihany partján szabó lőri
liliana01
2019. július 19. péntek, 19:16
SZKT-Péter Szabó Lászlóné
agica2004
2019. április 04. csütörtök, 20:25
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.