Belépés
2019. augusztus 17. szombat | 33. hét | 229. nap | 15:06 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
KSH: 2,2 százalékkal nőtt a kiigazított ipari termelés szeptemberben
A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva 2,1 százalékkal csökkent.

Idén szeptemberben eggyel kevesebb munkanap volt, mint tavaly - jelezte az adatok ismertetésekor Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője.

Elmondta: a járműgyártásban nagyobb, az elektronikai termékek gyártásában kisebb mértékben visszaesett a termelés, az élelmiszeriparban az előző hónaphoz hasonló mértékben nőtt.

A járműgyártás kibocsátása éves összehasonlításban harmadik hónapja csökken, júliusban és augusztusban 6,4 százalékkal, illetve 6,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása viszont március óta töretlenül emelkedik, augusztusban 11,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszeripar termelése az első nyolc hónapban 5,3 százalékkal, augusztusban pedig 3,8 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál.

A termelés az év első kilenc hónapjában 3,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Az ipari termelés szeptemberi részletes adatait november 13-án közli második becslése alapján a KSH.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. november 08. csütörtök, 09:51
Címkék: Paczári Miklósné, kiigazított ipari, előző hónaphoz, adatok ismertetésekor, járműgyártásban nagyobb, elektronikai termékek,
Kommentek
Szép napot mindenkinek!
Az osztrákok féltik a Fertő tó környékét a magyar kormánytól

Az ausztriai Fertőtó Világörökség Egyesület (Verein Welterbe Neusiedler See) úgy látja, a Fertőrákosra tervezett nagyberuházás veszélyezteti a tó világörökség-státusát, és információhiányra panaszkodik, de állítólag van kilátás a helyzet javulására - adta hírül a Mein Bezirk című, regionális oldalakat szerkesztő kiadó helyi lapja.

A 320 négyzetkilométernyi területű tó 90 százaléka Magyarországhoz tartozik, de csak egyetlen kijárás van a magyar oldalon, nevezetesen Fertőrákoson. A magyar fél egy nagy idegenforgalmi projektet tervez oda, egy nagy szállodát és egy kisebb motelt, campinget, kikötőt - kereken 800 hajónak-, és ehhez 136 hektárt szándékozik leaszfaltozni.

Az egyesület attól tart, hogy a projekt veszélyeztetheti a tó világörökség-státusát, és a magyar fél mindeddig nem volt hajlandó a párbeszédre. Nem válaszoltak az osztrák kancellári hivatal illetékes osztályának levelére sem, de a magyar
kirscha, 2019. augusztus 11. vasárnap, 09:56
Szép napot mindenkinek!
letört, érzékeny volt. Már csak huszonhárom viharvert fog sorakozott szájában. Hat esztendeje nem volt orvosnál. Hosszú haja copfba fogva, szakálla a mellét verte, ezüstösen, akár a fenyők, beesett, mélyen ülő szemeiben már alig csillant fény. Hatvanhárom kiló volt, kedden, a piacon megmérte egy kofa a mázsán. Százhetvennyolc centiméter magas, hatvanhárom kiló. Kopott hátizsákjába mélyesztette a megmaradt ételt. Három napig is kitart. Kegyes az ég, gondolta, ám jobb lenne, ha magához szólítaná már. Szeptemberben hatvanéves lesz. És semmi sem változik.
Kisétált a Duna partra. Meztelenre vetkőzött, begyalogolt a hideg vízbe. Apró szappandarabbal végigdörzsölte ráncos bőrét, alaposan megmosta haját és szakállát, nadrágját és ingét ráakasztotta a vízből kukucskáló farönk letört ágcsonkjára.
Tompa puffanással zuhant hátizsákja az örvénylő folyóba, tőle tíz méterre, a hullámok meghimbálták, aztán máris magukkal ragadták. Néhány pillanatig szótlanul ácsorgott, lassan forogva úszott életének utolsó
kirscha, 2019. augusztus 04. vasárnap, 10:05
Megkezdődött a Bukovinai folklórfesztivál Bonyhádon
A megnyitón Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a nemzeti összetartozás élményét és tudatát erősíti a fesztivál immár harminc esztendeje, hiszen idén is érkeztek csoportok Lengyelországból, Ukrajnából, Romániából. Hozzátette: tisztelet és köszönet illeti a rendezvény szervezőit.

A találkozó közönségét üdvözölve Zbigniev Kowalski, a három évtizedes múltra visszatekintő találkozó lengyel szervezője a rendezvényt méltatva azt mondta: az eltelt évtizedek alatt a fesztivál segítségével sok ezren tudták megismerni a bukovinai székelyek világát, az hiánypótló a népcsoport és a kultúrájuk iránt érdeklődők számára. Kitért arra: a nagyvilágban ritkák azok a népek, amelyek ilyen hűen és elhivatott módon ápolják generációkon át kultúrájukat, szokásaikat, hagyományaikat.

Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke felidézte: a fesztivál segítségével a népcsoport értékeit méltóképpen lehet megőrizni, fenntartani annak ellenére
velemenyezd, 2019. augusztus 02. péntek, 18:42
Kína ellenlépéseket ígért az újabb amerikai pótvámok bevezetése esetén
Az amerikai fél nem tartotta magát a két államfő júniusi, oszakai találkozóján született megállapodáshoz - mutatott rá a szóvivő annak kapcsán, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtökön 10 százalékos vámtarifa bevezetését jelentette be mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai árucikkre szeptember 1-jétől, ráadásul a 10 százalékos büntetővám további, akár 25 százalékra emelését is kilátásba helyezte.

A G20-as országcsoport júniusban, Oszakában tartott csúcstalálkozójának idején Trump elnök azt az ígéretet tette Hszi Csin-ping kínai elnöknek, hogy a májusban elakadt kereskedelmi tárgyalások folytatásának érdekében egyelőre nem vezet be további büntetővámokat.

Az amerikai sajtónak adott nyilatkozatai alapján azonban úgy tűnik, Donald Trump elégedetlen volt a tárgyalások előrehaladásának ütemével azt követően, hogy az amerikai tárgyalók szerdán Sanghajban egyeztettek ismét a kínai delegációval.

A kínai külügyi szóvivő szerint Peking álláspontja konzisztens maradt a tárgyalások során, az
velemenyezd, 2019. augusztus 02. péntek, 10:42
Jogszabály-módosítások révén lényegében megszűnik a repülőgépek okozta éjszakai zajterhelés Budapesten
az 1-es kifutóról a repülőgépek.

Palkovics László elmondta, az intézkedések azt szolgálják, hogy az éjszakai repülési műveletek számát szinte a nullára csökkentsék. A hátszélre vonatkozó szabályváltozásoknak köszönhetően a jelenleginél több repülőgép közlekedhet a gyéren vagy egyáltalán nem lakott délkeleti irányba, illetve irányból.

Ez a módosítás szeptembertől kerül be a repülőtéri kézikönyvbe, amelynek módosítása jelenleg zajlik - közölte.

Palkovics László elmondta, várhatóan szeptemberben vezetik be a maximum 1000 eurós zajterhelési díjat, a büntetés mértéke a repülőgép okozta zajtól függ majd. A tiltás természetesen a vészhelyzetekre nem vonatkozik.

Kérdésekre válaszolva a miniszter elmondta, a XVIII. kerületi önkormányzat adja majd át a mérőeszközöket azoknak, akik "kontrollmérést" szeretnének végezni.

A kiszabott bírságok összegét a Budapest Airport abba az alapba rakja, amelyből a környező házak zajszigetelését pályázat útján végzik - közölte.

A Budapest Airportot érintő
velemenyezd, 2019. augusztus 01. csütörtök, 19:55
Visszatérésre kéri Babost és Fucsovicsot a magyar teniszellenzék
saját jellemzése szerint a szövetség törvénytelen, erkölcstelen működésével szemben szeretne tenni - az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt kéri a két éljátékostól: "minden jogos ellenérzést félretéve, kizárólag a magyar színekért, a szurkolókért és egy sikeres olimpiai szereplés reményében csatlakozzatok a Fed Kupa és Davis Kupa küzdelmekre a csapattársakhoz!"

A magyar szövetséggel fennálló vitája miatt a világranglistán jelenleg legelőkelőbben jegyzett két magyar játékos múlt szeptemberben jelentette be: nem kívánnak együttműködni a Magyar Tenisz Szövetséggel (MTSZ), mindaddig nem adják a nevüket egyetlen MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és jelenlegi szakmai koncepcióján. Azóta sem Fucsovics, sem Babos nem lépett pályára a magyar válogatottban, noha - épp a tokiói olimpia jegyében - az Australian Openen és a Roland Garroson vegyes párosban együtt
velemenyezd, 2019. augusztus 01. csütörtök, 11:11
Pénzügyi problémák megoldásában nyújt segítséget az MNB Borsod megyében
Az MNB honlapján olvasható tájékoztatás szerint augusztusban és szeptemberben - az országban elsőként elinduló mintaprogram keretében - a mobilizált kormányablak ügyfélszolgálat kitelepülésein, a kormányablak buszon lehet igénybe venni a pénzügyi segítséget. Az MNB szakértőihez és a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat miskolci irodájának tanácsadóihoz azok fordulhatnak, akik pénzügyi döntés előtt állnak, a megfontolt választáshoz hiteles, pártatlan tanácsra van szükségük,fizetési nehézségükre keresnek megoldást, vagy csak szeretnének kiigazodni a pénzügyi útvesztőkben.

A pénzügyi szakértők a két hónap alatt 20-25 településre látogatnak el a kormányablak buszokon.
velemenyezd, 2019. augusztus 01. csütörtök, 11:01
Szöulba, Prágába, Belgrádba, Stuttgartba és Szófiába indít új járatokat a LOT Budapestről
de gazdasági jelentősége is van a vezérigazgató szerint. A Boeing 787 Dreamlinerrel repült útvonalon hetente háromszor, kedden, pénteken és vasárnap közlekednek majd szeptember 22-től.

Rafal Milczarski közlése szerint a hosszútávú járat mellett újabb, úgynevezett ráhordó járatokat is indítanak a jövő márciusban induló nyári menetrendi időszakban. A LOT Prágába és Stuttgartba a hétvégét leszámítva naponta kettő, Szófiába és Belgrádba pedig a hét minden napján egy járatot közlekedtet.

A szeptemberben elindítani tervezett brüsszeli és bukaresti járatokat a LOT jövő márciusra halasztotta a Boeing 737 MAX-okkal kapcsolatos repülési tilalom miatt, New Yorkba a téli menetrendben az eddigi négy helyett három járat közlekedik, majd nyártól naponta fognak repülni az amerikai metropoliszba, a chicagói járat pedig csak nyáron közlekedik majd.

A bővítés mellett a légitársaság három új Embraer E-Jet regionális gépet telepít a budapesti bázisra és 60 pilótát, valamint 150 légiutas-kísérőt vesz
velemenyezd, 2019. július 31. szerda, 11:51
Képek, videók
Szamóca szeptemberben
dandej
2018. szeptember 14. péntek, 22:03
Szeptemberben 01.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:18
Szeptemberben 02.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:17
Szeptemberben 03.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:17
Szeptemberben 04.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:16
Szeptemberben 05.jpg
chillik
2018. február 25. vasárnap, 05:16
Ő szeptemberben...
caris11935
2011. március 25. péntek, 11:16
Apjával szeptemberben...
caris11935
2011. március 25. péntek, 11:15
üdülés szeptemberben
zsolti76
2009. december 03. csütörtök, 12:08
Tíz Nap Szeptemberben.hu.
rambobby
2007. október 07. vasárnap, 15:48
István szeptemberben
steve_bp13
2006. szeptember 24. vasárnap, 13:47
a szélét kiigazítom
katusom
2007. december 09. vasárnap, 01:48
106százalék
gezemice1949
2016. április 25. hétfő, 09:32
100-százalékban-biztos -ho
lilagondolatok
2016. április 09. szombat, 08:24
111százalék
gezemice1949
2016. március 10. csütörtök, 09:07
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.