Belépés
2019. március 18. hétfő | 12. hét | 77. nap | 19:04 | Sándor, Ede
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Grezsa István anyaországi kormányzati támogatással épült Magyar Házat adott át Nagydobronyban
Avató beszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: az, hogy a magyar közösségek közül a legnehezebb helyzetben lévő kárpátaljai magyarság számíthat a világban élő valamennyi magyar szolidaritására és támogatására, jól mutatja: az életképes nemzetek sorába tartozunk. Hozzátette: az elmúlt száz év során velünk történtek ellenére biztosak lehetünk abban, hogy a 21. században sikeres és erős Magyarországot fogunk felépíteni. Kiemelte, a Nagydobronyi Magyar Háznak az üzenete a gyarapodás és remény mellett az, hogy érdemes magyarnak lenni és maradni Kárpátalján, a magyar nyelvet és kultúrát megőrizni, és úgy továbbadni, ahogy azt az őseinktől kaptuk.Ebben a kárpátaljai magyarok számíthatnak Magyarország feltétlen támogatására - tette hozzá.A miniszteri biztos azt is elmondta, a magyar kormány mintegy 70 millió forintot fordított a beruházásra, amelynek eredményeként Kárpátalja legnagyobb magyar községében egy modern kulturális központ jött létre. A Nagydobronyi Magyar Ház - a hasonló rahói, beregszászi, ungvári, munkácsi központok mellett - fontos befektetés a kárpátaljai magyarság jövőjébe - hangsúlyozta Grezsa István, aki biztatónak nevezte az idei évkezdetet Kárpátalján, utalva arra, hogy pénteken Munkácson a térség egyik legkorszerűbb, magyar kormányzati támogatással épült római katolikus óvodáját adták át.Hidi László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nagydobronyi alapszervezetének az elnöke beszédében elmondta, hogy a Magyar Ház igen nagy hiányt pótol, hiszen a hatezres településnek eddig nem volt művelődési háza. Mint kifejtette, az impozáns kétszintes létesítmény nemcsak Nagydobrony, hanem a környék magyarságának is a művelődési központja lesz, otthont ad majd a falugazdász hálózat szakképzési tanfolyamainak, hagyományőrző foglalkozásoknak, filmklubnak és helytörténeti múzeumnak.Az ungvári járási Nagydobrony polgármestere, Popka János köszönetet mondott a magyar kormánynak és személyesen Grezsa István miniszteri biztosnak azért az óriási támogatásért, amit eddig a település az anyaországtól kapott. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy az elmúlt nyolc évben a Nagydobrony elképesztő ütemű fejlődésen ment át, szinte városi jelleget öltött, és a kárpátaljai magyarság egyik kulturális központjává vált a sok beruházásnak köszönhetően. Ezek között említette a magyar kormányzati támogatással felújított református líceumot, az óvodát, az iskolát, és az utcák aszfaltozását. Egyúttal a reményét fejezte ki, hogy a magyar ház újabb lendületet ad Nagydobrony fejlődésének és szellemi gyarapodásának.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2019. január 12. szombat, 16:32
Címkék: Grezsa István, Magyar Házat, Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program, Nagydobronyi Magyar Háznak, Nagydobronyi Magyar Ház, Hidi László,
Kommentek
Diplomaátadó ünnepség keretében köszöntötték az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karán a végzős diákokat
Az UNE magyar karán tartott diplomaátadó ünnepségen elmondott, a végzős diákokat és tanáraikat a magyar kormány nevében köszöntő beszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a többi között hangsúlyozta: az értelmiségi létnek nagyon nagy a felelőssége, s a friss diplomásoknak immáron papírjuk van arról, hogy ?értelmiségiek, hogy a magyar nemzet kiművelt emberfőinek sorába tartoznak. Hozzátette, azt kívánja a pályakezdőknek, hogy az előttük álló értelmiségi lét mindenekelőtt a minőség szóval legyen jellemezhető mind az emberi tulajdonságok, mind az elvégzett munka tekintetében. Emlékeztette hallgatóságát arra, hogy a minőség alapfeltétele az életfogytig tartó tanulás.

A miniszteri biztos kiemelte, "csak akkor lehet minőségi életet élni, ha nem mondunk le azokról az értékekről, amelyek a hűség, a hit és a remény fogalmakkal jellemezhetők." Mint fogalmazott,
velemenyezd, 2019. február 12. kedd, 15:52
A magyar kultúra napja - Kiállítás nyílt a Kárpát-medencében megújuló műemlékekről Ungváron
A nagy érdeklődés mellett tartott megnyitón Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: "a műemlékfelújításokról szóló kiállítás tematikájában fontos szerepe van az időnek, ráadásul nekünk, magyaroknak a 21. században saját időszámításunk is van, hiszen az elmúlt száz esztendő folyamatos veszteségekről szól, így valóban eljött az ideje, hogy újra építkezzünk".

Hozzátette: a kiállítás címében szereplő Kárpát-medence jelzi, hogy fontos kérdés a tér, hiszen "nekünk, magyaroknak az egész Kárpát-medence az otthonunk, s Ungváron vagy Pozsonyban sokkal jobban otthon érezzük magunkat, mint Párizsban vagy Londonban".

A kormánybiztos rámutatott arra, hogy az építészeti hagyomány legalább olyan fontos, mint az anyanyelv vagy a zene, ezért van nagy jelentősége annak, hogy a magyar kormány által 2015-ben elindított Rómer Flóris Terv keretében sikerül templomi
velemenyezd, 2019. január 22. kedd, 19:02
Grezsa István: egy pillanatra sem engedhetjük el a kárpátaljai magyarok kezét
Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a Salánki Református Ifjúsági Házban tartott istentiszteleten mondott köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kárpátaljai magyarság megsegítése érdekében létrejött össznemzeti összefogás nemcsak a kárpátaljai magyar közösségről, hanem a magyar nemzet megmaradásáról is szól. Ahhoz, hogy megmaradhassunk magyaroknak, nem szabad egyetlen szállásterületet sem feladni - fogalmazott. Kiemelte: Kárpátalja mindig soknemzetiségű régió volt, egykor a Magyar Királyság egyik legszegényebb része, mindazonáltal itt mindig békében éltek egymással a magyarok, ruszinok, ukránok és más nemzetiségek. Ezt a sokszínűséget, ezt az értéket szeretnénk megőrizni olyannak, amilyen volt - tette hozzá, leszögezve, hogy a magyar állam nemcsak a kárpátaljai magyarságot segíti, hanem erejéhez mérten a többséghez tartozókat is, hiszen - mint mondta - a szükség nem
velemenyezd, 2019. január 11. péntek, 18:41
Évértékelő - Az elmúlt 70 év legnehezebb esztendejét élte túl a kárpátaljai magyarság
tárcavezetővel az ukrán tanügyi törvény kisebbségeket hátrányosan érintő nyelvi cikkelyével kapcsolatos kérdésekről. Miután a megbeszélést követően Szijjártó Péter kijelentette, hogy "a magyar fél a jó magyar-ukrán kapcsolatokban érdekelt, de mindent megtesz annak érdekében, hogy a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség jogai semmilyen formában se csorbulhassanak", felerősödött a két ország közötti polémia. A magyar-ukrán államközi viszony mélypontra süllyedésére utalt, hogy augusztusban kitiltották Ukrajnából Grezsa Istvánt, a két ország határmenti régióinak együttműködését koordináló miniszteri biztost.

A kapcsolatokat tovább rontotta, hogy szeptemberben az ukrán állami hírügynökség rejtett kamerával készített felvételt tett közzé arról, hogy ukrán állampolgárok magyar állampolgársági esküt tesznek Magyarország beregszászi konzulátusán. Az összes korábbi magyarellenes provokációt Moszkvára kenő ukrán hatóságok ezúttal nem tagadták, hogy ők álltak a titkosszolgálati művelet mögött, és - Ukrajnában
velemenyezd, 2018. december 31. hétfő, 08:11
Az anyanyelvű oktatás problémáit és fejlesztési terveit vitatta meg a KMPSZ XXVII. Közgyűlése Beregszászon
folytatódik és kiterjed olyan kárpátaljai településekre is, ahol 1944-ben megszűnt a magyar oktatás. Jelezte, a KMPSZ felzárkóztatási program indítását tervezi azokban a magyar tannyelvű iskolákban, amelyekben a tanulók többsége magyar ajkú roma, és fejleszteni akarja a szakképzési hálózatot is.

Orosz Ildikó köszönetet mondott a magyar államnak, a magyar kormánynak és a magyar adófizetőknek a kárpátaljai magyar anyanyelvű oktatási rendszer fenntartásához és fejlesztéséhez nyújtott támogatásért.

Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a magyar kormány mindig partnere lesz a KMPSZ-nek, mert a szervezet kulcsfontosságú feladatot lát el a kárpátaljai magyarság megmaradását illetően, hiszen a közösség számára az óvoda és az iskola jelenti a jövőt.

A miniszteri biztos elismerően szólt az utóbbi időben ukrán részről sokat támadott Orosz Ildikó
velemenyezd, 2018. december 15. szombat, 13:41
Grezsa István: a magyar kormány minden támogatást megad a jövőépítéshez a kárpátaljai magyar iskoláknak
Köszöntőjében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, ma látható, hogy a 21. században egy erősödő anyaország milyen sokat jelent Ungváron a több évszázados múltra visszatekintő Drugeth Gimnázium számára. Magának az iskolának a feladatát - folytatta - Apáczai Csere János fogalmazta meg nagyon pontosan annak idején Kolozsváron, amikor a betörő ellenség ellen harcolni akaró tanítványait azzal nyugtatta meg, hogy azt mondta nekik: ami az iskola falain kívül van, az a jelen, ami belül van, az a jövő.

A miniszteri biztos ennek kapcsán rámutatott, a Homonnán 1613-ban alapított, Ungváron 1646-tól 1944-ig működött, majd 2004-ben újraindított Drugeth Gimnázium pedagógusainak a feladata az oktatás minőségének megőrzése, hogy minél több gyermeket írassanak be az intézménybe. Kiemelte: "A magyar kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy eredményesen
velemenyezd, 2018. december 13. csütörtök, 16:22
Ungaria mai alocă aproape 28 de milioane de euro grădiniţelor din Bazinul Carpatic
István Grezsa a spus că a treia etapă a programului, care a fost demarat în noiembrie 2016, se va încheia în decembrie 2021. Bugetul total al programului este de 47 de miliarde de forinţi (145,5 milioane de euro).

Însărcinatul ministerial şi-a exprimat speranţa că acest grandios program de dezvoltare a grădiniţelor din afara graniţelor va avea efecte profunde asupra instituţiilor din Bazinul Carpatic, frecventate de copii maghiari.

Acesta a spus că programul derulat de Guvernul Ungariei a ajutat 1665 de instituţii, la care erau înscrişi, la demararea programului, 48 de mii de copii maghiari. Numărul acestora este, însă, în continuă creştere şi potrivit speranţelor guvernului - în ciuda cifrelor demografice şi emigrării - cifra va atinge 60 de mii, în 2021.

Însărcinatul ministerial a enumerat şi rezultatele de până acum. Astfel, în primele două etape sunt construite 150 de grădiniţe noi şi renovate 450. Pe lângă acestea, au fost acordare pachete destinate dezvoltării cognitive a
velemenyezd, 2018. december 10. hétfő, 13:11
Képek, videók
797_-_Ancient_Greece_V ase
kathyvp
2018. augusztus 25. szombat, 16:19
Grétsy László
agica2004
2018. április 12. csütörtök, 17:57
ősz gréten10015_8.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:24
ősz gréten10015_7.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:24
ősz gréten10015_6.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:23
ősz gréten10015_5.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:22
ősz gréten10015_4.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:20
ősz gréten10015_3.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:19
ősz gréten10015_2.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:18
ősz gréten10015.jpg
maroka
2017. október 16. hétfő, 09:16
gretna green.png
chillik
2017. augusztus 21. hétfő, 15:31
Isten áld meg a Magyart
dandej
2019. március 15. péntek, 09:37
Magyaros menyasszonyi ruh
eva6
2019. március 02. szombat, 09:46
Magyar pizza
eva6
2019. február 28. csütörtök, 09:16
Vajdasági magyarok Hungar
menusgabor
2019. február 19. kedd, 21:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.